تاریخ انتشار : ۰۵ آذر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۹  ، 
کد خبر : ۳۰۶۷۰۸
رقابت تسليحاتي ميان مسكو و واشنگتن ادامه دارد

آمریکا و روسیه؛ تخت گاز در جاده ممنوعه

(روزنامه همدلي - 1396/05/09 - شماره 657 - صفحه 11)

تعریف و تمجید کم سابقه دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا از ولادمیر پوتین رییس جمهوری روسیه در مناظرات انتخاباتی نوید بخش گرمتر شدن روابط میان مسکو و واشنگتن در صورت به قدرت رسیدن ترامپ بود اما اکنون شرایط به گونه ای رقم خورده است که روابط دو کشور از دوره باراک اوباما نیز بحرانی‌تر شده است.تحریم‌های مکرر گنکره علیه روسیه، کرملین را به وادار به خط و نشان کشیدن موشکی علیه واشنگتن کرده است اقدامی که از سوی آمریکا نیز بدون واکنش نخواهد ماند. نیویورک تایمز در سرمقاله روز شنبه خود نوشت: دو ابر قدرت آمریکا و روسیه بی توجه به پیمان کنترل سلاح‌های هسته ای میان خود در حال رقابت برای تولید موشک‌های جدید کروزند.

نیویورک تایمز در ادامه نوشت: یک ربع قرن از پایان دوران جنگ سرد می گذرد اما هنوز هم آمریکا و روسیه هزاران سلاح هسته ای در زرادخانه هایشان انبار کرده اند و حتی بعضی از مقامات دولت و کنگره آمریکا به این هم اکتفا نمی کنند و طرحهای خطرناکی که هیچ فایده ای هم برای هیچ کس ندارد را در کنگره به پیش می برند که این یعنی به خطر افتادن تمام توافقنامه های کنترل سلاح.

این رسانه با یادآوری اینکه مقصود اصلی از حصول شبکه‌ای از توافقنامه‌ها این بوده است که زرادخانه های روسیه و آمریکا ثابت بماند اما دقیقا 90 درصد از 15 هزار سلاح هسته ای موجود در جهان در این دو کشور نگهداری می شود. این مقال تصریح کرده است که کنگره نیز هم اکنون مشغول بحث و بررسی این موضوع برای تولید مدلی جدید از موشکهای کروز سطح به زمین است و از طرفی خروج از از «پیمان نیروهای هسته ای میان برد» ‏(Intermediate-Range Nuclear Forces) مصوب سال 1987است.

پیمان مزبور تولید موشک‌هایی با برد حدود 3 هزار مایل ( حدود چهار هزار و 828 کیلومتر) را ممنوع کرده است. هدف این است که دستان رهبران کشورهای امضا کننده پیمان برای نشان دادن یک عکس العمل فوری بسته باشد.

این پیمان تا همین چند سال قبل اعتبار داشت تا اینکه در سال 2007 'ولادیمیر پوتین' رئیس جمهور روسیه که از استقرار موشکهای دفاعی آمریکا در اروپا عصبانی شده بود اعلام کرد که این پیمان دیگر به درد روسیه نمی‌خورد. روسیه با همین پیش زمینه ذهنی؛ در طول یک دهه گذشته مدلی جدید از موشکهای کروز را تولید کرد.

روسیه این موشک را در سال 2014 آزمایش کرد و دولت اوباما هم این آزمایش موشکی مسکو را نقض آشکار پیمان مزبور دانست. اوباما نتوانست مسکو را راضی به تبعیت از این پیمان کند.

اوائل امسال هم وزارت دفاع آمریکا ، «پنتاگون» اعلام کرد که روسیه مخفیانه این موشک را نصب کرده است و این عمل روسها نقض صریح و بسیار جدی پیمان یاد شده است. نویسنده نوشته است: در این دعوا؛ بعضی از قانونگذاران آمریکا حتی جلوتر هم رفته اند و برای تولید یک چنین موشک‌هایی در بودجه دفاعی که در کنگره در دست بررسی است تامین اعتبار کرده اند. حتی ژنرال ' پل سلوا’ Pau- Selva جانشین رئیس 'ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا چندی پیش به کنگره گفت که این موشک‌های در دست تولید می تواند در صورت لزوم؛ بر روی هواپیماهای آمریکایی نصب شود و به مقابله با سلاح‌های روسی برود.

مصوبه مجلس نمایندگان در این زمینه در 14 ژوئیه (23 تیر) ا حساب آراء 344 به 81 به تصویب رسید.

این مصوبه تصریح می کند، اگر 15 ماه بعد از تصویب بودجه دفاعی و قانونی شدن آن؛ چنانچه رئیس جمهور آمریکا تشخیص دهد که روسیه پیمان کنترل تسلیحات هسته ای امضا شده میان دو کشور را نقض کرده است؛ آمریکا دیگر به این پیمان متعهد نخواهد ماند.

نسخه ای از این مصوبه به دست سنا رسیده است و این مجلس هنوز به آن جواب نداده است.

مشکل بی‌اعتنایی روسیه به پیمان «نیروهای هسته‌ای میان برد»، با انتخابات 2016 ریاست جمهوری آمریکا و ماجرای هک شدن انتخابات غامض تر هم شد و سایر تنشها میان دو کشور به آن دامن هم زد.

عقب نشینی آمریکا از «پیمان نیروهای هسته ای میان برد» ؛ یکی از ارکان اصلی کنترل سلاح را فرو می‌ریزاند و سبب می شود تا سایر پیمانها هم خود بخود یکی پس از دیگری فرو بریزند. بعضی از نمایندگان کنگره مد نظرشان «پیمان شروع جدید»‏ New StarTreaty مصوب سال 2010 است که از هردو کشور روسیه و آمریکا می خواهد تا سال 2018 تعداد کلاهک های هسته ای نصب شده شان را که هرکدام 2200 فروند دارند را به 1500 فروند تقلیل دهند.

«پیمان شروع جدید» در سال 20122 منقضی می‌شود.

مصوبه مجلس نمایندگان ممنوع کرده است که بعد از انقضاء مهلت این پیمان همچنان برای آن تامین اعتبار شود ؛ مگر آنکه روسیه به پیمان 'نیروهای هسته ای میان برد' وفادار بماند.

این یک تلافی بیهوده است چون بدتر دست روسیه را باز می گذارد تا هر چقدر دلش می خواهد کلاهک بیشتری را نصب کند. کنگره هم میلیاردها دلار به عنوان پیش‌پرداخت به برنامه های بیش از حد بزرگ مدرن سازی سایر تسلیحات هسته ای شامل بمب افکن و زیر دریایی تخصیص داده است . مدت این برنامه 30 سال است و یک هزار میلیارد دلار برای آن تامین اعتبار شده است. دولت جنگ طلب ترامپ هم اکنون مشغول مرور سیاست‌های هسته ای آمریکاست و قرار است نتیجه مطالعات در این زمینه تا پایان سال تکمیل شود. به گفته مقامات رسمی دولت آمریکا ؛ امکان بسیاری وجود دارد که تمام سیاستهای هسته ای رئیس جمهور (قبلی) 'باراک اوباما' زیر و رو شود. استراتژی امنیتی اوباما این بود که تعداد و نقش تسلیحات هسته ای آمریکا بشدت محدود شود. از لحظه ای که 'عصر اتم' آغاز شده است تاکنون؛ محدودیت های فراوانی در مورد این سلاح‌ها وضع شده است و همیشه هم آمریکا هرچند ناقص، اما به هر حال نیروی اصلی پشت پرده تمام اعمال این محدودیت ها بوده است.

http://hamdelidaily.ir/engine/print.php?newsid=34993

ش.د9601885

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات