ولی‌الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی گفت: اعتقاد داریم یکی از محورهای اصلی و اساسی بیانات رهبر معظم انقلاب در موضوع «اقتصاد مقاومتی» به‌کارگیری منابع عمومی کشور به صورت بهینه است، که شامل حذف توقف و رسوب پول در حساب‌ها و مراکز متعدد و تخصیص آنها در زمان مناسب به طرح‌های اقتصادی است و به تحرک و پویایی اقتصاد کشور منجر می‌شود. 


 سعید مهدوی/ واردات اقلامي كه مشابه آنها در داخل كشور وجود دارد، چه از مسير غير قانوني و قاچاق و چه از طريق مبادی قانوني و رسمي، سم مهلك و كشنده‌ای براي اقتصاد، به ویژه توليدات داخلي محسوب مي‌شود. در هفته گذشته نامزدهاي رياست‌جمهوري براي انتقاد به دولت در زمینه واردات پوشاك به وسيله وزرا موضوعی را مطرح کردند، اما متأسفانه رئيس‌جمهور و معاون اول وی كه فرماندهي ستاد اقتصاد مقاومتي را در كشور به عهده دارند از اين امر با دلايلي بي‌ربط دفاع كردند؛ لذا با توجه به شعار سال 96 و اهميت موضوع واردات و توليدات داخلي، در ادامه گزارشي از وضعيت بازار پوشاك در ايران ارائه می‌شود؛ ضربه‌اي كه از طريق واردات به توليد داخلي، زده مي‌شود تا شما مخاطب محترم كلاه خود را در این محکمه قاضي كنيد!

وقتي مجري اقتصاد مقاومتي
 خود واردكننده مي‌شود!
در اسفند ماه 95 وزارت صنعت، معدن و تجارت دستورالعمل جديدي براي واردات پوشاك به صورت رسمي به گمرك ايران ابلاغ کرد كه مطابق آن واردات پوشاک از سوی دارندگان گواهی فعالیت نمایندگی شرکت‌های خارجی مورد تأیید امکان‌پذیر است(خبرگزاری مهر 20/12/95). علی‌آبادی‌فراهانی، مدیرکل دفتر مقررات واردات و صادرات وزارت صنعت، معدن و تجارت در نامه‌ای به معاون فنی و امور گمرکی گمرک ایران، ضمن اعلام اسامی واردکنندگان مجاز پوشاک اعلام کرد: «واردات پوشاک تنها از سوی دارندگان گواهی فعالیت نمایندگی شرکت‌های خارجی مورد تأیید مرکز امور اصناف و بازرگانان، امکان‌پذیر است.» با اين دستور‌العمل واردات قانوني منحصراً در اختيار شركت‌هاي خاصي قرار مي‌گيرد كه شركت واردكننده وزير آموزش‌وپرورش نيز از اين دست شركت‌ها مي‌باشد. جداي از اينكه هيچ يك از وزرا و معاونين دولت نباید در فعاليت‌هاي اقتصادي مشاركت كنند، موضوع ضربه به توليدات داخلي از سوي خود دولت كه مجري اقتصاد مقاومتي است جاي سؤال بسياري دارد؟!

چرا واردات کالاهای مشابه داخلی حرام است؟
در تبیین سیاست‌های اقتصاد مقاومتی به کرات بر توسعه ظرفیت‌های تولیدی و توانمندی‌های داخلی تأکید شده، اما متأسفانه همچنان شاهد واردات برخی از محصولات و کالاهایی هستیم که مشابه داخلی آن نیز وجود دارد. سال گذشته بود که رهبر معظم انقلاب از تولید ملی به امری مقدس و با ارزش یاد کردند و همه‌ آحاد و اقشار مردم را به تقویت آن به هر طریق ممکن فراخواندند. در این میان ایشان بر نقش مصرف‌کنندگان که تمامی مردم را دربرمی‌گیرد، تأکید ویژه‌ای داشتند و گفتند، عمده خود مردم هستند که باید راه مصرف کالاهای خارجی را ببندند. اما در بیانات خود در ابتدای سال ۹۶ در حرم مطهر رضوی که به نوعی نقشه راه سال را نیز ترسیم می‌کند، ایشان با ذکر دو مسئله‌ مهم در تولید که عبارت بود از مسئله‌ واردات و مسئله‌ قاچاق، چنین فرمودند: «واردات کالاهایی که در داخل به ‌قدر کافی تولید می‌شود، بایستی به‌ صورت یک حرام شرعی و قانونی شناخته بشود.» به ‌نظر می‌رسد که در اینجا مخاطب در امر مبارزه با قاچاق و واردات، مسئولان نظام و به‌ویژه قوه‌ مجریه در مقام اجراست و نه عموم مردم. این به آن معناست که مطالبه از مردم به‌سمت مطالبه از مسئولان در بیان رهبر معظم انقلاب صورت پذیرفته‌ است که شاید از یک‌ سو، نشان‌دهنده توجه مردم در مصرف تولیدات داخلی و از سوی دیگر، اقدامات ضعیف مسئولان در این امر باشد.

روايت آماري از واردات
طبق آخرین آمار گمرک ایران، در طول 11 ماه منتهی به بهمن ماه سال 95، بیش از 38 میلیارد دلار کالا و محصولات خارجی وارد کشور شده که به واقع بیشتر از سال گذشته (بیش از یک میلیارد دلار) به نظر می‌رسد.
در دهه ٨٠ حجم واردات و قاچاق پوشاک رشد چشمگیری یافت و در پایان این دهه به بیش از شش میلیارد رسید و از همین رو حجم عظیم واردات و قاچاق که بین کالاهای مصرفی اولین رتبه را به خود اختصاص داد، به افت شدید صنایع پوشاک و همچنین صنعت نساجی و از دست‌ رفتن بین نیم تا یک میلیون شغل مولد منجر شد. و این در حالی است که در دهه گذشته صادرات رسمی پوشاک به ایران نسبت به دهه ماقبل آن بیش از ۲۵برابر و در سال ۱۳۹۰نسبت به سال ۱۳۷۰، ۲۱۵برابر شد.
همچنين بر اساس گزارش‌های ستاد مبارزه با قاچاق، حجم کالاهای قاچاقی ورودی به کشور در سال به 20 میلیارد دلار می‌رسد که محصولات نساجی (پارچه، پوشاک و پتو) با 3/2میلیارد دلار سهم بالایی در قاچاق دارد.
سیدمحمود نوابی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت ورود قاچاق کالا به کشور را نگرانی عمده تولید‌کنندگان عنوان کرد و اظهار داشت: «در حوزه پوشاک شش میلیون دلار کالا از مبادی ورودی کشور وارد شده که ۲۵ میلیارد دلار قاچاق شده است.»

تقویت اقتصاد ملی
واردات محصولاتی که مشابه داخلی آنها وجود دارد از معضلاتی به شمار می‌رود که کم توجهی و استمرار این موضوع می‌تواند مسبب آسیب‌ها و خسارات جبران‌ناپذیر و دشواری برای حوزه اقتصادی شود. از سوی دیگر لازم است برای رفع نیازهای مادی و معنوی مسلمین در تمامی شئون، اقتصاد جامعه‌ اسلامی از قوت و ثروت فراوانی برخوردار باشد. بدون آن، نه نیازهای داخلی رفع خواهد شد و نه اقتدار و عزت جامعه‌ اسلامی رقم خواهد خورد؛ چرا که واردات کالاهایی که در داخل تولید می‌شوند و به واردات آنها نیازی نیست از سویی موجب ورشکستگی کارخانه‌های داخلی و در نتیجه بیکاری بخشی از جامعه‌ مسلمین می‌شود، و از سوی دیگر، موجب وابستگی بیشتر کشور به بیگانگان خواهد شد که همین امر، ممکن است زمینه‌ساز ضربه‌ زدن، نفوذ و تسلط بر کشور شود.

رشد واردات و قاچاق پوشاک
 به ایران
رشد واردات رسمی یا قاچاق پوشاک به داخل ایران که از سال‌های گذشته افزایش پیدا کرده است، تأثیراتی جدی بر صنعت پوشاک ایران گذاشته است. پوشاکی که به صورت رسمی یا قاچاق وارد کشور می‌شوند که در این موارد بیشترین سود را واردکننده می‌برد، ولی ضربه مهلکی بر جان تولیدکنندگان وارد می‌شود. تأمین 80 درصد نیاز بازار مصرف از واردات کشور سبب شده که در طی سال‌های اخیر، ظرفیت تولید کارخانه‌‌ها و کارگاه‌های نساجی و پوشاک کشور به نصف برسد و بسیاری از آنان اعلام ورشکستگی کنند. 

چاره كار در چيست؟
بنابراین مسئولان و در رأس آنان دولتمردان و نمایندگان مردم در مجلس باید تمامی مقدمات لازم برای اجرای قاطعانه و سریع و دقیق حکم ممنوعیت واردات را فراهم آورند و از سوي ديگر مردم با خريد و استفاده از توليدات داخلي و پس زدن اجناس خارجي كه مشابه داخلي دارند، از صنعت ملي حمايت کنند، تا اینکه دیگر شاهد واردات کالاهای مصرفی غیرضرور، کالاهای دارای مشابه داخلی و دارای توان تولید داخل و نیز کالاهای ضروری و استراتژیک مورد نیاز که باید در داخل تولید شوند، نباشیم. همچنين فراموش نكنيم كه با اعطاي تسهيلات و حمايت از توليدكنندگان داخلي و به صرفه كردن امر توليد در كشور با به وجود آمدن فضاي رقابتي مي‌توانيم صنايع داخلي را براي رقابت با واردات خارجي واكسينه و ايمن كنيم.


 محمد نوری/ یکی از معضلات اصلی کشور در حوزه اقتصاد،‌ مسئله خام‌فروشی است که با سیاست‌های ابلاغی اقتصاد مقاومتی در مغایرت شدید قرار دارد. وقتی از خام‌فروشی صحبت می‌شود، ذهن‌ها به سمت خام‌فروشی نفت یا منابع معدنی سوق پیدا می‌کند؛ چرا که بیشتر منابع درآمدی دولت از محل فروش نفت خام و منابع معدنی و هزینه کردن این درآمدها برای اداره کشور و واردات کالا،‌ خدمات و محصولات مورد نیاز است. این در حالی است که خام‌فروشی در حوزه کشاورزی نیز از اهمیت مضاعفی برخوردار است. با خام‌فروشی محصولات کشاورزی، سالیانه مبالغ قابل توجهی از منابع ارزی را که می‌تواند در این حوزه عاید کشور شود، از دست می‌دهیم.
طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی از تجارت خارجی ایران در زمینه محصولات کشاورزی، ایران در سال ۱۳۹۵ بالغ بر 3/3 میلیارد دلار صادرات داشته که عمده محصولات صادراتی این بخش پسته، انگور، زعفران، خرما، هندوانه، گوجه‌فرنگی و خیار بوده است. در مقابل میزان واردات محصولات کشاورزی ایران نیز 1/4 میلیارد دلار بوده که محصولاتی همچون ذرت، برنج، موز، گندم، جو و چای اصلی‌ترین آنها بوده‌اند. در این بخش عمده محصولات صادراتی ایران میوه و سبزیجات است و در مقابل محصولات اساسی کشاورزی بخش عمده وارداتی ایران هستند. آمار ارائه شده نشان می‌دهد، صادرات کشور در عمده این بخش‌ها نسبت به واردات، ارزش‌افزوده کمتری دارد که ناشی از خام‌فروشی محصولات کشاورزی است. به مثال زیر دقت کنید:
سطح زیر کشت گل محمدی در جهان حدود ۲۰ هزار هکتار است که ایران با ۱۵ هزار هکتار زمین زیر کشت سهم قابل ملاحظه‌ای از تولید گل محمدی را به خود اختصاص داده است. پس از ایران کشور بلغارستان با ۲۵۰۰ هکتار زمین زیر کشت در جایگاه دوم قرار گرفته است. با وجود اینکه ایران مقام اول تولید گل محمدی در جهان را دارد، تنها ۵۰ میلیون دلار از این محل درآمد دارد. این در حالی است که بلغارستان با یک‌ششم زمین زیر کشت ایران، درآمد چهار میلیارد دلاری از این صنعت کسب می‌کند! چرا؟؟؟
دلیل اصلی این تفاوت در درآمد به نحوه فرآوری گل محمدی در ایران ارتباط دارد. گل محمدی در ایران به صورت گلبرگ خشک، غنچه خشک، گلاب و در میزان محدودی به شکل اسانس فرآوری می‌شود و به فروش می‌رسد. در سال ۹۴ تولید گلاب در ایران حدود ۱۰ میلیون تن و تولید اسانس تنها چهار تن بوده است. قیمت جهانی هر لیتر اسانس گل محمدی بین ۴ تا ۱۰ هزار دلار است و هر لیتر گلاب تنها بین ۲ تا 5/2 دلار است. کشور بلغارستان با تمرکز بر روی تولید اسانس توانسته است ۵۰ درصد بازار اسانس جهان را در اختیار بگیرد و در این حوزه درآمدی بالغ بر 80 برابر ایران کسب کند.
جوانان و مردم متعهد ایران اسلامی ثابت کرده‌اند که با دست خالی، قدرت انجام کارهای بزرگ را دارند. ما می‌توانیم در حوزه کشاورزی و در سطح محصولاتی که رتبه‌های مناسب جهانی داریم، به مدد جوانان غیور و توانمندمان درآمد سرشاری را از طریق فرآوری این محصولات عاید کشور کنیم.
7/4 میلیارد دلار صادرات محصولات کشاورزی در سال گذشته، که بیشتر آنها به صورت خام‌فروشی بوده است، برای پیشبرد اقتصاد مقاومتی که بیشتر بندهای آن با حوزه کشاورزی مرتبط است، رقم قابل توجهی نیست؛ بلکه باید تلاش مضاعفی به عمل آید تا کشاورزی به عنوان محور استقلال کشور، از جایگاه مناسب خود برخوردار شود. برای این منظور خروج از بن‌بست خام‌فروشی می‌تواند هدف بزرگی تلقی شود و در این میان آموزش و بازسازی نظام آموزشی در حوزه کشاورزی با توجه به تجربه‌های کشورهای توسعه‌یافته می‌تواند یکی از عوامل مهم برون‌رفت از توسعه‌نیافتگی بخش کشاورزی و جلوگیری از خام‌فروشی در این عرصه باشد.

بهای واردات
 بیکاری کارگران ایرانی
هادی ابوی، دبیرکل کانون انجمن‌‌های صنفی کارگران کشور گفت: «قاچاق کالا پدر تولید را درآورده است. متأسفانه آمار قاچاق عجیب و غریب است. صنعت پوشاک ایرانی بسیار بهتر از پوشاک خارجی است. نباید تولید داخل برای‌مان بی‌اهمیت باشد و همه توجه خود را به سود سرشار خارجی متمرکز کنیم. قیمت بها دادن به واردات، بیکاری کارگران ایرانی است. آن دسته از افرادی که به فکر سودهای خود در واردات هستند، فراموش می‌کنند که با واردات یک قلم کالا صدها کارگر بیکار می‌شود.»

آغاز عملیات 
حذف کارت سوخت
در حالی که طرح یک‌فوریتی اصلاح ماده ۱ قانون توسعه حمل‌ونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مشهور به طرح «حفظ کارت سوخت»، پس از تصویب در کمیسیون انرژی و دیگر کمیسیون‌های فرعی، برای سومین هفته متوالی در دستور کار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است و مجلسی‌ها خواهان بازگشت کارت سوخت به چرخه عرضه بنزین هستند، کارشناسان شرکت پالایش و پخش با تغییر تنظیمات تجهیزات پمپ بنزین شماره ۲۴ تهران، فروش بنزین در این جایگاه را به طور آزمایشی بدون نیاز به استفاده از کارت سوخت کردند.

مشکل در وصول
 مطالبات نفتی
علی کاردر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران درباره مطالبات نفتی ایران از کشورهای دیگر گفت: «این مطالبات در حال وصول است، البته بخشی از آن با مشکل مواجه شده؛ اما مشکل بانکی نیست. برخی از شرکت‌ها دیگر نفت تولید نمی‌کنند.» وی افزود: «نزدیک به 20 میلیارد از پول ایران در چین مانده است. البته این پول وام بوده است و تلاش می‌کنیم میزان وام را برگردانیم. پولی که پیش از برجام در هند بوده، هنوز کامل برنگشته است؛ اما سعی کردیم پس از برجام در فاصله 60 تا 90 روز مطالبات خود را وصول کنیم.»

 سید فخرالدین موسوی/  تیترهای انتخاباتی به اوج خود رسیده‌اند و تمام طول هفته گذشته بر صفحه اول روزنامه‌ها نشسته‌اند؛ روزنامه‌های منتقد دولت اتفاقات معدن یورت، واردات دختر وزیر و اتفاقات دیگر را تیتر یک کردند و روزنامه‌های حامی دولت نیز سخنان حسن روحانی در میتینگ‌های انتخاباتی‌اش؛ چنانکه «آرمان امروز» بر روی تصویری خندان از حسن روحانی در جمع هوادارانش در تهران تحت عنوان «شما اینها را نمی‌شناسید» به چند جمله مهم روحانی در سخنرانی‌اش، از جمله «چرا نمی‌گویید شما جوانان را تهدید می‌دانید، نه فرصت»، «شما می‌خواهید ما را به دوران تحریم برگردانید، ما برنمی‌گردیم»؛ «نمی‌گذاریم یک اقلیت با بلندگو جای اکثریت را بگیرد» اشاره کرد؛ این روزنامه نزدیک به دولت در شماره دیگر خود با چاپ تصویری مشابه، این بار «اگر زنان به صحنه بیایند» را تیتر کرد و دو جمله «چرا صحبت‌های‌تان را در جلسه‌های خصوصی آشکار نمی‌کنید» و «مگر شما به دنبال توقف اشتغال زنان نبودید؟» روحانی را مورد توجه قرار داد. روزنامه «آفتاب یزد» نیز درباره حسن روحانی نوشت:
«او روز یکشنبه به ارومیه سفر کرد و در دیار ترک‌زبان‌های عزیز اظهار داشت: «می‌گویند باید مالیات داد اما کسی نمی‌پرسد آیا در آنجایی که شما مدیریت می‌کنید، تاکنون مالیات داده‌اید؟ از اینکه در این چهار سال دکان کاسبان تحریم کساد شده، ناراحتید؟ شما از آزادی حرف نزنید، د‎ر ستادتان کسانی حضور دارند که هشت سال کشور را نابود کردند.» روحانی صبح دوشنبه در تجمع انتخاباتی در همدان با صدایی رسا اعلام کرد: «در روز انتخابات، هر نفر با 11 نفر پای صندوق برود، وگرنه در خیابان‌ها دیوار خواهند کشید، آیا می‌خواهید چهره مرحوم آیت‌الله هاشمی را همچنان مخدوش کنند.» اما این همه سخنان جنجالی حسن روحانی نبود، رئیس دولت یازدهم در همدان آنقدر سخنانی تند بر زبان آورد که حتی روزنامه‌های حامی دولت نیز از تیتر کردن آن اجتناب کردند و انتشار آنها را به پایگاه اینترنتی حامی دولت سپردند؛ 
جملاتی چون «دوران شما تمام شده است»، «چه شده سخنگوی یک نهاد سیاه‌نمایی دولت را یاد گرفته است؟»، «ملت حصر نمی‌خواهد»، «در طول 38 سال فقط اعدام و زندان بلد بودند»، «ما انحصارگرایان را نمی‌خواهیم. ما آنهایی که پشت میز نشسته‌اند و حکم صادر کرده‌اند، نمی‌خواهیم» و «از آزادی انتقاد و بیان سخن می‌گویند. یا للعجب! همان‌ها که زبان‌ها را بریدند و دهان‌ها را دوختند!» را پایگاه‌هایی چون انتخاب، ایسنا، آفتاب، عصر ایران و... در صدر اخبار خود قرار دادند؛ سخنانی که اگرچه با آب و تاب در رسانه‌های حامی دولت پخش شد، اما با هشدار و انذار سیاسیون روبه‌رو شد. احمد توکلی از چهره‌های اصولگرا در نامه سرگشاده با تذکری صریح به رئیس‌جمهور نوشت: «این سخنان فضاي كشور را در مسيري قرار خواهد داد كه بوي فتنه و آتش از آن به مشام مي‌رسد. خودكامگي براي جلب رأي،‌ نبايد به قيمت رقيب‌هراسي، ديو و دلبرنمايي،‌ احساساتي كردن جوانان و طرفداران و برانگیختن نفرت نسبت به رقیبان و طرفداران آنها و در نهايت به جان هم انداختن توده‌هاي مردم تمام شود.» پس از آن نیز الیاس حضرتی از چهره‌های اصلاح‌طلب در نامه‌ای مشابه به رئیس دولت یازدهم نوشت: «وقتی از «کسانی که در طول 38 سال فقط اعدام و زندان بلد بودند» سخن می‌گویید، عملکرد کل نظام در معرض اتهام قرار می‌گیرد؛ ولو آنکه هدف شما القای چنین امری نبوده باشد. وقتی می‌فرمایید جریان رقیب شما «می‌خواهد ناامنی را به کشور بازگرداند و آرامش منطقه را برهم بزند»، دشمنان سوءاستفاده می‌کنند و ادعاهای ناروای خود را علیه جمهوری اسلامی تکرار خواهند کرد که ایران عامل ناامنی منطقه است. با شما موافقم که بسیاری از رقبای شما طرفدار ممنوعیت و محدودیت هستند و آزادی را آن‌گونه که در شأن این آرمان انقلاب است، پاس نمی‌دارند؛ اما شایسته نیست که شما آنان را کسانی توصیف کنید که «زبان‌ها را بریدند و دهان‌ها را دوختند.»
شاید شما برای استفاده از این تعابیر استدلال داشته باشید و بنده هم حکم جزم نمی‌دهم که منظورتان چه بوده است؛ اما حق بدهید که بگویم برداشت عمومی از این سخنان شما «تندروی» بوده است.»

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ ۲۶
 مهدی فرهادی/
 خستگی روانی 
طبق یک گزارش جالب که در مجله «طب نیواینگلند» چاپ شد، مشخص شد خستگی روانی و جسمی و دلزدگی روحی سلامت قلب را به خطر می‌اندازد، به ویژه اگر در طول زمان بدون درمان بماند. محققان که به تازگی خطر اضطراب ناشی از شغل را روی سلامت قلب بررسی کرده‌اند، می‌گویند این اضطراب نه تنها در طول دوران حرفه‌ای، سلامت قلب فرد را به خطر می‌اندازد؛ بلکه حتی هشت سال پس از اتمام دوران حرفه‌ای کار می‌تواند همچنان سلامت قلب فرد را تهدید کند.
افسردگی 
در بین داوطلبان ۱۹ تا ۳۲ ساله‌ای که در یک تحقیق شرکت کرده بودند، کسانی که بیشتر وقت خود را با شبکه‌های اجتماعی پر می‌کردند و در طول هفته، بیشترین وقت را برای چک کردن این شبکه‌ها می‌گذاشتند، ۷/۲ برابر بیشتر در معرض افسردگی بودند تا کسانی که کمترین وقت را برای این کار صرف می‌کردند. در آزمایش انجام شده در دانشگاه پیتسبرگ، هزار و ۷۸۷ نفر شرکت کردند که به طور متوسط روزانه ۶۱ دقیقه را در شبکه‌های اجتماعی می‌گذراندند و هفته‌ای ۳۰ بار به صفحه‌شان سر می‌زدند. در این میان، یک‌چهارم آنها از علائم شدید افسردگی برخوردار بودند. یک نظرسنجی جدید نشان می‌دهد که از هر پنج نفر یک نفر گفته است در اثر استفاده از شبکه‌های اجتماعی احساس افسردگی می‌کند.
افسردگی که بر اثر استفاده زیاد و غیر هدفمند از رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی حاصل می‌شود، به مروز زمان بر روح و جسم تسلط یافته و گسترش پیدا می‌کند و بر اثر عوامل فراژنیتیکی سبب ایجاد ناراحتی‌هایی می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد دخترانی که در خانواده‌های آنها سابقه ابتلا به افسردگی وجود دارد، سریع‌تر از هم‌سن و سالان خود دچار پیری اعضای بدن می‌شوند.