سردار عبادالله عبداللهی گفت: باید با جدیت بحث اشتغال را دنبال کنیم و به دولت‌ها در این زمینه کمک می‌کنیم. با وجود اینکه تا امروز حدود 33 هزار میلیارد تومان از دولت طلب داریم، با همه تنگناهای مالی که در همه دولت‌ها وجود داشته در 10عرصه بزرگ در کشور فعالیت داریم و اگر حضور قرارگاه نبود مشکلات زیادی را در حوزه‌های مختلف شاهد بودیم. قرارگاه در حوزه نفت و گاز توانست واردات بنزین را قطع کند و تا پایان سال به مرحله صادرات هم خواهیم رسید.

گزارش صبح صادق از اقدامات محرومیت‌زدایی سپاه در سال 1396

 حسن ابراهیمی/ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دهه چهارم زیست خویش با توجه به نیاز انقلاب اسلامی آرام آرام وارد موضوع محرومیت‌زدایی در کشور شد تا در کنار سازمان‌ها و مجموعه‌های مربوطه به روند رفع محرومیت در مناطق محروم و کم برخوردار کشور سرعت دهد؛ اما اهمیت یافتن موضوع محرومیت‌زدایی و ارتباط مستقیم آن با موضوع کارآمدی نظام سبب شد که طی دو سال اخیر فعالیت‌های محرومیت‌زدایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی دچار تحولات اساسی در حجم و نوع آن بشود، به صورتی که در گذشته محرومیت‌زدایی به دست سپاه در کشور به طور عمده در دو قالب اردوهای جهادی بسیجیان تحت نظر بسیج سازندگی و قرب محرومین کوثر از مجموعه‌های قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) در مناطق محروم در شعاع 70 کیلومتری پروژه‌های این قرارگاه انجام می‌شد؛ ولی از سال گذشته سطح اهمیت این موضوع موجب شد تا در سپاه اقدامات جدید ساختاری برای این موضوع صورت بگیرد؛ بنابراین قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه تحت فرماندهی فرمانده کل سپاه شکل گرفت که علاوه بر مدیریت کلان بر فعالیت‌های محرومیت‌زدایی گذشته تحت نظر سپاه، کلیه قرارگاه‌ها، سپاه‌های استانی، نیروها و رده‌های مختلف سپاه را درگیر امر محرومیت‌زدایی کرد. نمونه این موضوع در زلزله اخیر کرمانشاه قابل مشاهده بود که روستاهای زلزله‌زده منطقه بین رده‌های سپاه برای انجام امر خدمت‌رسانی تقسیم شد و سریع‌ترین عملیات اسکان اضطراری در جهان را سپاه در این منطقه رقم زد. بر این اساس با توجه به گستره مأموریتی سپاه در تمام نقاط کشور به ویژه مناطق مرزی و محروم و کم برخوردار و کمتر توسعه‌یافته می‌توان مدعی بود که امروز سپاه در همه این مناطق به جنگ محرومیت رفته است. در ادامه قصد داریم گزارش کاملی از اقدامات محرومیت‌زدایی سپاه طی 10 ماه اخیر در سال 1396 را ارائه دهیم. 

نقش هماهنگ‌کنندگی
اما پیش از بیان هرگونه آمار و ارقام و گزارشی از روند اقدامات سپاه در حوزه‌های مختلف باید این موضوع را توضیح داد که پروژه‌هایی که سپاه در کشور در این حوزه در حال انجام دارد به طور عمده با مشارکت دیگر نهادها انجام می‌شود. کمیته امداد امام خمینی(ره)، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان، وزارت رفاه، مجموعه خیریه‌های مردمی و... از مجموعه‌هایی هستند که در قراردادهایی با قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه، اقدامات در برنامه خود را اجرایی می‌کنند و در این میان سپاه پاسداران هم مجری و هم هماهنگ‌کننده دستگاه‌های خدمت‌رسان در این حوزه شده است. در واقع مجموعه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به جهت نبود متولی اصلی در حوزه هماهنگ‌سازی دستگاه‌ها، نهادها و مجموعه‌های مردمی کشور در حوزه محرومیت‌زدایی علاوه بر فعالیت اجرایی در این حوزه مجموعه هماهنگ‌کننده نیز محسوب می‌شود که وجه مردمی سپاه و حضور آن در تمام کشور کمک شایانی به ایفای نقش بهتر آن در رابطه با این مأموریت کرده است. بر این اساس امروز در سپاه تمامی سپاه‌های استانی، قرارگاه‌های منطقه‌ای، نیروهای چهارگانه، سازمان بسیج مستضعفین، گروه‌های تخصصی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) و معاونت آماد و پشتیبانی سپاه و... تحت اشراف و فرماندهی قرارگاه محرومیت‌زدایی فعالیت می‌کنند که این قرارگاه نیز با تمامی مجموعه‌های مربوطه در کشور هماهنگ عمل می‌کند.   

دو نوع پروژه
اصولاً سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در کشور و در مناطق محروم و کمتر توسعه‌یافته دو نوع پروژه را اجرا می‌کند که شامل فعالیت‌های عمرانی و غیر عمرانی می‌شود. بر این اساس در 10 ماهه امسال 67 هزار و 983 پروژه عمرانی با بودجه صرف شده 573 میلیارد و 577 میلیون تومان و بیش از یک میلیون فعالیت غیر عمرانی با بودجه صرف شده 250 میلیارد و 854 میلیون تومان در کل کشور داشته که در مجموع 824 میلیارد و 431 میلیون تومان برای این پروژه‌ها در کل کشور هزینه شده است. این هزینه‌ها از طریق دستگاه‌ها و نهادهایی چون کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی، بنیاد برکت و... یا از محل بودجه‌های محرومیت‌زدایی سپاه در رده‌های مختلف و قرارگاه خاتم‌الانبیاء(ص) صورت گرفته است. 

پروژه‌های عمرانی
در حوزه پروژه‌های عمرانی در مناطق محروم و کمتر توسعه‌یافته می‌توان به موارد مهمی همچون احداث 14 هزار و 99 خانه محرومان، هشت هزار و 386 دستگاه کانکس برای مناطق زلزله‌زده کرمانشاه، هفت هزار و 924 مورد احداث و تعمیر مساجد، 20 هزار و 475 چشمه سرویس بهداشتی، هزار و 50 مدرسه و چندین مورد خانه عالم، آبرسانی و تصفیه و کانال‌کشی آب، تسطیح زمین کشاورزی، یادمان شهدای، غسال‌خانه،  لایروبی یا احداث قنوات، راه جاده‌ای، مجموعه ورزشی، خانه بهداشت، گلخانه، برق‌رسانی، حمام، سیل‌بند، موج‌شکن، جایگاه بلدرچین، استخر پرورش ماهی و... اشاره کرد.

پروژه‌های غیر عمرانی
پروژه‌های غیر عمرانی سپاه در مناطق محروم، مرزی، حساس، صعب‌العبور و کمتر توسعه‌یافته کشور شامل اقدامات فرهنگی و تجهیزی است که از جمله آنها می‌توان به اهدای 18 هزار و 963 جهیزیه به زوج‌های نیازمند، اهدای 95 هزار و 420 بسته معیشتی، اهدای البسه، اهدای نوشت‌افزار به دانش‌آموزان نیازمند، تجهیز مدارس، تجلیل از شبانان و گله‌داران همراه با اهدای کوله و تجهیزات لازم، کمک به خانواده‌های بی‌سرپرست و دارای بیماران صعب‌العلاج، اهدای کفش، کمک به ایتام، افطاری، اهدای بسته‌ بهداشت و درمانی، برگزاری یادواره شهدا، هدایای ورزشی، احداث دستگاه‌های گرمایشی، خدمات زیارتی، اشتغال‌زایی، چاپ کتاب شهدا، برپایی 98 بیمارستان‌ صحرایی، خرید دام، اجرای مسابقات فرهنگی و ورزشی، آموزش و توانمندسازی و هزاران مورد دیگر می‌شود.

جنگی که ادامه دارد
بر اساس اظهارات مسئولان محرومیت‌زدایی در سپاه از جمله فرمانده کل سپاه، سردار جعفری و دبیر قرارگاه محرومیت‌زدایی سپاه، سردار حزنی؛ امروز انقلاب اسلامی با جبهه‌های مختلفی از تهدیدات و آسیب‌ها در جنگ روبه‌رو است که یکی از وجوه این تهدیدات و آسیب‌ها محرومیت در کشور بوده که بر اساس نیاز امروز انقلاب اسلامی در دهه چهارم انقلاب موسوم به دهه عدالت و پیشرفت، جنگ با محرومیت از اولویت‌های مهم سپاه محسوب می‌شود و این جنگ تا رفع کامل محرومیت‌ها ادامه دارد.


همسر شهید مدافع حرم «نادر حمید»

 احسان امیری/ شهید نادر حمید، بسیجی خوزستانی مدافع حرم در مهرماه سال 1394 در دفاع از حریم اهل بیت(ع) در منطقه قنیطره سوریه، نقطه صفر مرزی در حین انجام مأموریت دچار جراحت شد و پس از چند روز بستری شدن در بیمارستان به شهادت رسید. بانو «سعاد حامدی‌اهوازی» همسر این شهید از زندگی مشترک با شهید حمید می‌گوید: «زندگی‌مان را خیلی ساده شروع کردیم؛ ساده اما پُر از عشقی خالص. خالص از این جهت که هیچ وقت بیش از آنچه بودیم از هم توقع نداشتیم. به شدت معتقد به مسائل معنوی بود و در ایام محرم و صفر خودش را وقفِ هیئت می‌کرد. سرشار از معرفت و جوانمردی بود و در سن کم دست خیرش بیش از بیش بود، حتی در روزهایی که شاید از پیش برای تفریح بچه‌ها قرار می‌گذاشتیم؛ اما موردی پیش می‌آمد ابتدا به مردم کمک می‌کرد، این عمل او به منظور بی‌توجهی به من و فرزندانم نبود، بلکه واقعاً با اعتقاد به دست‌گیری از برادران و خواهران دینی‌اش این کار را انجام می‌داد و بعد با شرح واقعه من را آرام می‌کرد. با فرزندان‌مان به ویژه دخترم ارتباط خوبی داشت، از آن طرف دخترم هم به شدت بابایی است. یادم می‌آید در دوران بارداری او همیشه آرزو داشت فرزندمان دختر باشد و علاقه عجیبی به ام‌البنین داشت. آن‌قدر عکسش را نشان همرزمان و دوستانش داده بود که وقتی ما برای اولین بار به سوریه سفر کردیم بی‌آنکه من چیزی بگویم و معرفی کنم؛ هر کس ام‌البنین را می‌دید او را می‌شناخت.
بعد از اینکه جنسیت فرزند اول‌مان مشخص شد برای سوریه اسم‌نویسی کرد. آن موقع مثل اکنون جنگ در سوریه مطرح نبود و بعد از اینکه سن ام‌البنین به دو سال رسید همسرم به جد عزم سفر کرد. او همیشه نسبت به مظلومیت فرزندان شیعه و حرمین بسیار ناراحت می‌شد و خونش به جوش می‌آمد. می‌گفت: «دست روی دست گذاشتن و غصه خوردن بیهوده است، باید وارد میدان عمل شد.»
13 شهریور 1394 به سوریه رفته بود؛ اما برای اینکه من ناراحت نشوم حاضر نشد مقصد را اطلاع بدهد، مأموریت چهار روزه او به 20 روز طول کشید. 18 روز بعد از رفتنش دخترم خیلی بی‌تابی می‌کرد تا اینکه بعد از 20 روز به خانه برگشت؛ ولی بازهم نگفت که کجا رفته و ما از مارک هدایای خریداری شده، متوجه شدیم سوریه رفته بود.
چند روز بعد چون وقت رفتنش شروع شده بود و دیگر نمی‌شد نگوید، با من آهنگ رفتن را آغاز نمود و با تعریف از سیره ائمه(ع) مرا راضی ‌کرد. تمام روح و عقل همسرم سوریه شده بود و هرچه زمان می‌گذشت بیشتر به مظلومیت شیعه پی می‌برد و مُصّرتر می‌شد.
شهید سه مرحله دو ماهه به سوریه رفت و آمد. دفعه آخر ما هم با او به سوریه رفتیم. دو ماه را در هتل مستقر بودیم تا در دمشق به ما خانه دادند. از نزدیک مظلومیت شیعه را می‌دیدم.
باردار بودم و نزدیک به دنیا آمدن محمدحسن، فرزند دوم‌مان بود که او حاضر نشد تا به اهواز برگردم و فرزندم در سوریه در دمشق متولد شد، گویا می‌دانست قرار است به دعوت خداوند لبیک بگوید و دوهفته بعد از تولد فرزندمان شهید شد.»

همسران رزمندگان در طول تاریخ دفاع مقدس حضوری مؤثر در پیروزی‌ها و دستاوردها داشتند. این موضوع به ویژه درباره فرماندهان که جایگاه حساسی در تحقق اهداف ایران در جنگ تحمیلی داشتند، دیده می‌شود. تاکنون برنامه‌های متعددی درباره همسران رزمندگان، شهدا، جانبازان و آزادگان تولید شده که در آنها هرچند موضوع، زنان ایثارگر است؛ اما در نهایت برنامه به خود رزمندگان می‌پردازد. مجموعه تاریخ شفاهی «همسران فرماندهان» با این رویکرد در حال انتشار است تا زندگی همسران فرماندهان را بررسی کند. کتاب «همراه» روایت «مهرشاد شبابی» از همراهی با «سردار سیدیحیی(رحیم) صفوی» در دوران دفاع مقدس است. این کتاب در پنج فصل شامل؛ «تولد تا ازدواج»، «ازدواج با سردار رحیم‌صفوی»، «سفر به کردستان»، «زندگی در جنگ» و «سال‌های بعد از جنگ» به انضمام «مصاحبه مشترک» و «آلبوم تصاویر» تنظیم شده است. این کتاب به کوشش «زهرا اردستانی» در 416 صفحه مصور تألیف شده و «مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس» در 1000 نسخه آن را منتشر کرده است. در قسمتی از کتاب می‌خوانیم: «صبح‌ها می‌رفتیم پیاده‌روی. رد شدن از رود کارون را دوست داشتم. وسط پل معلق که می‌رسیدیم، صدای امواج متلاطم کارون گوش‌نواز بود. احساس می‌کردم آب کاملاً من را احاطه کرده است؛ حس خوبی پیدا می‌کردم؛ حس رهایی و آزادی. به انتهای پل که می‌رسیدم با دنیای دیگری روبه‌رو می‌شدم. طرف ما فقط نیروی نظامی بود و تانک، اما آن طرف زندگی جریان داشت؛ دست‌فروش‌ها مشغول کاسبی بودند و با صدای بلند مردم را به خرید جنس‌های‌شان دعوت می‌کردند، احساس آرامش می‌کردم. انگار آنجا خبری از جنگ نبود. یک روز که مثل همیشه داشتم از روی پل رد می‌شدم، وسط‌های پل بودم که عراقی‌ها شروع کردند به شلیک توپ. خیلی از شهر فاصله نداشتند و توپخانه اهواز را می‌زدند. هاج و واج همان وسط ایستاده بودم. نمی‌دانستم برگردم سمت خانه خطرش کمتر است یا بروم سمت بازار...»


او از اولین نیروهای کمیته و سپاه خرمشهر بود. با ناامیدی ضد انقلاب از اختلافات قومی، تحرکات دشمن بعثی در مرزها شروع شده و چند نفر از دوستان وی در مرز به شهادت رسیدند. عدم صدور فرمان از مسئولان آن موقع کشور و نبودن اجازه در پاسخ به این تحرکات، همیشه سردار را آزار می‌داد و با تأسف از حوادث مرزی یاد می‌کرد. همیشه سه شهید را یاد می‌کرد. سیدمحمد جهان‌آرا فرمانده ارزشمندش، دوست همیشگی‌اش ابراهیم قاطع که به عشق نام او، نام پسر خود را ابراهیم گذاشت و پسر دایی شهیدش سیدمحمدرضا حسن‌زاده که او را الگویی کامل می‌دانست.
به نقل از همرزمان شهید سیدمحمدعلی موسوی
سردار موسوی در سال ۱۳۴۲ در خرمشهر به دنیا آمد و تا مقطع کارشناسی ارشد در رشته مدیریت امور دفاعی به ادامه تحصیل پرداخت. وی در سال ۱۳۵۹ با عضویت در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی وارد صحنه‌های نبرد حق علیه باطل شد و تا سال ۱۳۶۷ به مدت ۹۵ ماه در مسئولیت‌های مختلف در طول دفاع مقدس نقش‌آفرینی کرد. وی از نیروهای ثابت جنگ بود و در عملیات مختلف شرکت داشت و تا پایان جنگ در قامت رزمنده‌ای نستوه و مجاهد فی سبیل‌الله حضور خود را حفظ کرد. اخلاص، صبوری، ولایت‌پذیری و ولایت‌مداری و توجه به نیروهای تحت امر، تواضع، کم‌گویی و کم‌حرفی و احترام به والدین از ویژگی‌های بارز وی بود. شهادت آرزوی همیشگی‌اش بود و صبورانه بعد از سال‌ها مجاهدت، رزم و دفاع به آرزویش رسید. سردار سیدمحمدعلی موسوی شوشتری، معاون اطلاعات نیروی زمینی سپاه پس از سال‌ها مجاهدت و جانبازی و تحمل درد و رنج ناشی از مجروحیت‌های متعدد دوران دفاع مقدس صبح یکشنبه 16 آبان سال 1389 پس از مدتی بستری در بیمارستان بقیه‌الله(عج) تهران به دیدار حق شتافت.


گزارش صبح صادق از همایش فرهنگی بصیرتی خانواده

در هشتمین روز از دهه فجر پرشکوه انقلاب اسلامی، به همت معاونت نیروی انسانی نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه، همایش فرهنگی بصیرتی خانواده با حضور کارکنان نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه و خانواده‌های آنان در سالن پنج آذر تهران برگزار شد. 
از اولین ساعات روز 19 بهمن کارکنان نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه به همراه خانواده‌های خود وارد محل‌ همایش شدند. برای کودکان فضایی مهیا شده بود تا در ساعات حضور پدران و مادران‌شان در این نشست بتوانند با یکدیگر بازی کنند. طلیعه مراسم با نوای دلنشین ذکر مولای خوبان حضرت مهدی(عج) با عطر انتظار آغشته می‌شود. اولین بخش از برنامه‌ها سخنرانی حجت‌الاسلام گواهی مسئول سازمان بسیج اساتید و طلاب کشور است که با محوریت مباحث مربوط به خانواده و موقعیت و شرایط سازمانی کارکنان ایراد می‌شود. 
سبک متفاوت سخنان حجت‌الاسلام گواهی از سخنرانی‌های پیشین وی که با زبان طنز، سؤال و جواب و... همراه است،‌ مخاطبان را با خود همراه کرده است. وی در ادامه با ذکر روایات و مصادیق قرآنی به ارزش و جایگاه خانواده و نقش هر یک از همسران در قوام و بقای آن می‌پردازد و خانواده‌ها به ویژه زوج‌های جوان را به قدردانی از یکدیگر توصیه می‌کند.
در ادامه برنامه، گروه سرود و تواشیح قطعاتی زیبا در وصف حضرت زهرا(س)، امام زمان(عج) و متناسب با دهه فجر اجرا می‌کنند. 
پس از آن مهندس نقیبی کارشناس رسانه به ارائه مباحثی با موضوع سواد رسانه‌ای با استفاده از تصاویر می‌پردازد که مورد استقبال جمع قرار می‌گیرد. ادامه بحث سواد رسانه‌ای با نمایش صحنه‌های طنز همراه می‌شود که حال و هوای همایش را تغییر می‌دهد. 
برنامه بعدی، سخنرانی کوتاه سردار  سپهر، معاون هماهنگ‌کننده نماینده ولی‌فقیه در سپاه است که نقطه عطف آن قدردانی از مجاهدت‌های پاسداران شاغل در نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه در حضور همسران‌شان است. سردار سپهر با ابلاغ سلام نماینده ولی‌فقیه در سپاه می‌گوید، در طول مدت نزدیک به چهار دهه خدمتی خود در رده‌های مختلف، روحیه و شور و حال و اخلاص نیروهای نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه ویژه و مثال‌زدنی است و همین ویژگی سبب شده تا در طی سال‌های گذشته چندین بار از سوی ستاد کل نیروهای مسلح مورد قدردانی قرار بگیرند. وی رضایت رهبر معظم انقلاب و فرمانده کل قوا از عملکرد نمایندگی را نیز مهر تأییدی بر تلاش‌ها و مجاهدت‌ها می‌داند و تأکید می‌کند: «این مهم میسر نمی‌شد، مگر با حمایت و پشتیبانی خانواده‌ها و همسران پاسداران که برای این همراهی از شما سپاسگزارم.»
پس از صحبت‌های سردار سپهر، اجرای قطعات زیبای گروه سرود نسیم قدر فضایی معنوی به همایش می‌دهد. به ویژه سرود معروف «ز کودکی خادم این تبار محترمم، چونان حبیب مظاهر مدافع حرمم...»
در بخش پایانی مراسم، هم از خانواده مدافع حرم شهید سعید کمالی از کارکنان نمایندگی ولی‌فقیه در مازندران که در منطقه خان‌طومان به شهادت رسید، قدردانی می‌شود و هم از چهره‌های قرآنی خانواده نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه تجلیل به عمل می‌آید.

بچه‌ها خیلی روی درز نکردن اطلاعات حساس شده بودن. یه روز به مشکل برخوردیم؛ چرا که فهرست اسامی بچه‌هایی که باید به مأموریت خیلی محرمانه در مناطق مرزی می‌رفتند، داخل گاو صندوق مسئول مربوطه مونده بود و او به مسافرت رفته بود. کسی هم کلید گاو صندوق رو نداشت. تلفنی باهاش تماس گرفتیم، ولی گوشیش آنتن نمی‌داد تا اینکه اوایل شب آنتن داد. بهش گفتم فهرست بچه‌های مأموریت (2266) رو می‌خوایم دست شما مونده، گفت تو ذهنم اسم همه هست؛ اما نمی‌تونم پشت تلفن بگم، ولی مسافرتم رو فردا شب تموم می‌کنم که پس فردا اول صبح اسامی رو بدم. به این ترتیب، به دلیل مسائل امنیتی تفریح با خانواده رو نیمه‌تمام گذاشت.  
جمع‌بندی تریبون 21

در شرایطی که انقلاب اسلامی پر قدرت‌تر از گذشته در مسیر خود حرکت می‌کند، شاید جوّ روانی در کشور سبب القای ناامیدی در مردم شده باشد. بر اساس این، جدای از بررسی علل این احساس در هم‌اندیشی این شماره راهکارهای القای امید در جامعه را با شما به بحث گذاشتیم که در ادامه پاسخ‌های همراهان گرامی را بررسی خواهیم کرد.
برخورد با مفسدان و غارتگران بیت‌المال
اولین نکته که در پیام‌ها مشهود بود و مورد تأیید رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیرشان قرار گرفت، برخورد با مفسدان و غارتگران بیت‌المال بود که «صاحب‌نظر» از اصفهان، «مصطفي اکبري» از داران، «رسول پاک» از تبريز، «محسن کريمي» از سنندج، «شيرزاد صحرايي» از صحنه، «رضا شمسي» از شازند، «حميد پاکزاد» از قوچان و «حسينعلي آين» از اصفهان در پیام‌های خود به این موضوع اشاره داشتند.
رفع مشکلات معیشتی و اقتصادی
عده‌ای دیگر از همراهان گرامی، مانند «مرتضي اميري‌نژاد» از بوئين‌زهرا، «داود کاوسي» از ايذه، «حسين کوشکي» از صفاشهر، «حسن احمدي» از برازجان، «سيدفرشاد شکيبا» از دهدشت، «فرامرز الياسي» از سنقر، «اله‌قلي کوشکي» از خرمي و «جواد خاني‌پور» از گيلانغرب رفع مشکلات اقتصادی را راهکار این مسئله می‌دانند.
مقايسه کردن گذشته با حال
«مهدي اميري سردهلقي» از صحنه و «محمد زارعي‌برآبادي» از خواف مقایسه وضعیت امروز نسبت به گذشته را بیان کرده‌اند. 
خدمت به مردم
«اکبرپور» و «سميه امامي» از بيرجند خدمت به مردم را مهم می‌دانند.
پرهیز از سياه‌نمايي
«عبدالله کيا» از نوشهر و «حيدر بكاء عين‌الدين» از بستان‌آباد پرهیز از سیاه‌نمایی را بیان کرده‌اند. 
گسترش و تبليغ سبک زندگي اسلامي
«محسن کوشکي» از خرم‌بيد و «يوسف سبحاني‌نسب» از بوشهر گسترش سبک زندگی اسلامی ‌ـ ایرانی را راهکار القای امید دانسته‌اند.
دیگر نظرات
«محمد کريم‌زاده» از اصفهان عمل به وعده‌های مسئولان، «جلال صادقي» از چالدران اجراي عدالت، «صادق تقي‌زاده» از رشت نمايش دادن موفقيت‌ها و پيروزی‌ها، «ارشد حضرتي» از اروميه صداقت، دولتمردان و مسئولان با مردم، «عليرضا آبدوني» از بوشهر ايجاد اقتصاد سالم و پويا، «علي شعبان» از بروجرد توجه ويژه به ولايت‌فقيه، «حيدر زوار» از آبدانان کم کردن فاصله طبقاتي، «جواد آبي» از همدان پخش برنامه‌هاي اميدبخش در صداوسيما، «حسين خسروپور» از پردیس اتکا به توان داخلي، «فاطمه کلواني» از کميجان معرفي ايران به عنوان قدرت منطقه‌اي، «مقصودي‌فر» از خوانسار اقدام و عمل انقلابي و جهادي، «مرتضي غفاري» از قم انتخاب صحيح رئیس‌جمهور، «ياسر اکبري» از ايلام افزايش معنويات و ايمان و «عرفان عباسقلي‌پور» رفع بيكاري را از جمله راهکارهای القای امید در جامعه بیان کرده‌اند.
برندگان تریبون 21
«حسينعلي آين» از اصفهان/ «سيدفرشاد شکيبا» از دهدشت
 «اله‌قلي کوشکي» از خرمي
پرسش تریبون 22
مهم‌ترین موضوعی که سال آینده
 باید محور برنامه‌های کشور قرار بگیرد، چیست؟



  علیرضا جلالیان/ انقلاب اسلامی از تحقق پیروزی تا استقرار در ساختار سیاسی در قالب جمهوری اسلامی دوران کوتاهی را طی کرد که این موج اول انقلاب بود. در موج دوم با قطع ید کامل آمریکا از کشور و تسخیر لانه جاسوسی، اتفاق مهمی در راستای جهاد کبیر رقم خورد. امواج بعدی انقلاب نیز به ترتیب به وقوع پیوست. در این میان، تشکیل نهادهای انقلابی یکی از لوازم رسیدن به اهداف انقلاب بود که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، مهم‌ترین این نهادها بود. کمیته انقلاب، جهاد سازندگی و... هم در مراتب بعدی اهمیت درصدد رفع نیازهای انقلاب برآمدند؛ اما سپاه نقش اساسی داشت تا جایی که در ادامه روند انقلاب برخی اعمال سلیقه‌ها سبب تلفیق کمیته در دیگر قوای انتظامی و حذف جهاد سازندگی با اسم کوچک‌سازی دولت شد؛ اما سپاه به دلیل اهمیت فراوان آن هیچ گاه دستخوش تغییر نشد و حتی اقدام به گسترش چتر فعالیت‌هایش هم کرد. در کنار تقویت توان دفاعی در بعد نیروهای مسلح، سپاه نقش سرویس‌های امنیتی، مؤسسات عمرانی، فعالیت‌های فرهنگی و هنری و... را هم به مجموعه نقش‌های خود بنا به نیاز انقلاب افزود. اما آنچه به نظر می‌رسید شاید پس از پیروزی انقلاب هنوز اثرات منفی آن در کشور بارز است، محرومیت بود که سپاه در دو سال اخیر در این حوزه بنا به تأکید فرمانده معظم کل قوا مأموریت ویژه تعریف کرد بیشتر آنچه پیشتر در قالب محرومیت‌زدایی در پروژه‌های اردوهای جهادی بسیج سازندگی و محرومیت‌زدایی مجموعه گروه‌ها و مؤسسات تخصصی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) انجام می‌داد، در قالب گسترده‌تر و به عنوان هماهنگ‌کننده دستگاه‌های دولتی و نهادهای مردمی در این امور و عامل اجرایی این امور وارد شده و مأموریت‌های اساسی برای این منظور انجام دهد. در واقع آنچه امروز ممکن است به مثابه دشمن انقلاب اسلامی در بعد داخلی یک آسیب تلقی شود، همین محرومیت بوده که سپاه توانسته است در کنار استفاده از ظرفیت‌های بازده اجرای پروژه‌های عمرانی قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) و بخش‌هایی از بودجه‌های مربوطه در حوزه گروه‌های جهادی و محرومیت‌زدایی با مدیریت گروه‌های مردمی، خیریه‌ها، کمیته امداد امام خمینی(ره) و بودجه‌های دولتی اختصاص‌یافته، محرومیت‌زدایی در بخش‌های محروم کشور را شتاب چند برابر بدهد. در این راستا ساخت مسکن محرومان، کمک به دانش‌آموزان محروم، برقراری انبوهی از بیمارستان‌های صحرایی، کمک به تهیه جهیزیه دختران بی‌بضاعت و انبوه دیگری از فعالیت‌های این چنینی در کنار فعالیت‌های عمرانی، مانند ساخت و مرمت مساجد، حسینیه‌ها، سرویس‌های بهداشتی، غسال‌خانه و... توانسته است یکی از مهم‌ترین جلوه‌های فعالیت سپاه در دو سال اخیر را محرومیت‌زدایی نشان دهد که از جمله کارهای اولویت‌دار سپاه پس از تقویت بنیه دفاعی تلقی می‌شود؛ اما به نظر می‌رسد این حوزه نیاز بیشتری به توجه دارد که عزم جزم مسئولان سه قوه، مدیران اجرایی و بنیادهای زیرمجموعه رهبری همراه با توان خیریه‌های مردمی در این زمینه باید بیشتر باشد تا محرومیت در کشور به صفر نزدیک شود.