«خواجه محمد آصف» وزیر خارجه پاکستان ضمن اعتراف به اشتباهات گذشته، خواهان بهبودی روابط با افغانستان شد و گفت: اگر پاکستان در جنگ افغانستان با آمریکا همکاری نمی‌کرد، شکست واشنگتن قطعی بود، اما در حال حاضر اسلام‌آباد خواهان بهبود روابط با کابل است. پاکستان در گذشته اشتباهاتی مرتکب شد و تاوان سنگین تصمیمات اشتباه خود را پرداخت، اما در آینده با توجه به منافع ملی تصمیم‌ می‌گیریم و تحت هیچ شرایطی در این زمینه معامله نخواهیم کرد.

  قاسم غفوری/ بن‌سلمان، ولی‌عهد سعودی در کنار اقدامات صورت داده در حوزه‌های اجتماعی و سیاسی داخل عربستان، در حوزه دیپلماتیک تحرکات قابل توجهی دارد. محمدبن‌سلمان، ولی‌عهد عربستان سعودی از «سعد الحریری» نخست‌وزیر لبنان در ریاض استقبال کرد و پس از آن راهی مصر شد تا با رئیس‌جمهور این کشور دیدار کند. این نخستین سفر بن‌سلمان به قاهره پس از انتصاب او به ولی‌عهدی عربستان در ماه جولای (تیر و مرداد ماه) ۲۰۱۷ است.  نکته مهم آنکه محمدبن‌سلمان پس از قاهره، برای دیدار با ترزا می، ‌نخست‌وزیر انگلیس به لندن سفر کرد. 
حال این سؤال مطرح می‌شود که اهداف بن‌سلمان از این تحرکات دیپلماتیک چیست؟ هر چند هر یک از این اقدامات اهداف و منافع متفاوتی دارند؛ اما برخی اهداف واحد نیز در آنها به چشم می‌آید که می‌تواند از محورهای اصلی رفتاری بن‌سلمان باشد. نخست آنکه، مصر و لبنان خود را برای انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی آماده می‌کنند. انتخاباتی که نتایج آن برای عربستان اهمیت بسیاری دارد. این سناریو مطرح است که بن‌سلمان با این دیدارها می‌خواهد توان خود را در مهندسی انتخابات در کشورهای عربی به نمایش بگذارد که افزایش آرای جریان مستقبل در لبنان و نیز پیروزی السیسی در مصر می‌تواند از محورهای آن باشد.  البته باید در نظر داشت که سعودی‌ها هم از حریری و هم از السیسی انتظاراتی در داخل کشورشان و منطقه دارند که بخشی از آن به حضور در جنگ یمن و همراهی با طرح‌های سعودی علیه ایران و جبهه مقاومت مربوط می‌شود. 
دوم آنکه، عربستان تحرکات جدیدی را در قبال مسئله فلسطین آغاز کرده که اجرای طرح آمریکا درباره پذیرش معرفی قدس به پایتختی رژیم صهیونیستی و سازش فلسطینی از محورهای آن است. با توجه به تنش‌های اخیر میان مصر و لبنان با رژیم صهیونیستی و نقشی که آنها در طرح آمریکا دارند، می‌توان گفت بن‌سلمان مأموریت دارد زمینه عربی را برای تحقق طرح آمریکایی انتقال سفارت آمریکا به قدس فراهم کند. انتهای سفر بن‌سلمان به انگلیس است که بخشی از این سفر گزارش کار و هماهنگی با انگلیس در این زمینه است که مرحله بعدی آن نیز دیدار با ترامپ برای نهایی‌سازی طرح خواهد بود. 
ائتلاف سعودی‌ـ آمریکایی از فروردین 1394 تجاوز گسترده‌ای را علیه یمن آغاز کرد. این جنگ سراسری در حالی آغاز شد که سعودی و متحدان منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آن بر این ادعا بودند که به دنبال برقراری ثبات و امنیت در این کشور هستند و به قولی می‌خواهند با تروریسم و مخالفان وحدت یمن مقابله کنند. این ادعا در حالی صورت گرفت که سه سال از آغاز این جنگ می‌گذرد و روند تحولات نکات تأمل‌برانگیزی را نشان می‌دهد. نخست آنکه، رژیم سعودی در حالی شعار پیروزی در جنگ در چند روز را سر می‌داد که پس از گذشت سه سال نه تنها این مدعا محقق نشده، بلکه همه شواهد از شکست این رژیم حکایت دارد. البته سعودی در کشتار مردم و نابودی و ویران‌سازی یمن بسیار موفق بوده، چنانکه بخش‌های گسترده‌ای از یمن به ویرانه مبدل شده و ده‌ها هزار نفر به شهادت رسیده و میلیون‌ها نفر آواره شده‌اند. 
دوم آنکه، سعودی ادعا داشته است به دنبال مبارزه با تروریسم یا همان انصارالله بوده؛ حال آنکه در طول این سه سال از یک سو مردم یمن رهبری انصارالله را در مبارزه با متجاوزان مورد تأکید داشته و وحدت میان نیروهای مردمی و ارتش زمینه‌ساز شکست ائتلاف سعودی بوده است. از سوی دیگر اسناد نشان می‌دهد، عربستان و امارات برای نابودی یمن اقدام به اعزام گروه‌های تروریستی به یمن کرده و به منزله پیاده نظام از آنها بهره گرفته‌اند. 
سوم آنکه، کشورهای غربی به ویژه انگلیس، فرانسه، آمریکا، آلمان و کانادا در حالی مدعی حمایت از حقوق بشر هستند که در طول این سه سال جز حمایت از کشتار مردم و ویرانی یمن اقدامی نداشته‌اند. در همین چارچوب، در سفر ولی‌عهد سعودی به انگلیس ترزا می، نخست‌وزیر این کشور به طور رسمی بر ادامه حمایت از جنگ یمن تأکید کرد. جالب توجه آنکه انگلیس به تازگی نماینده سازمان ملل در امور یمن شده است که خود بعد دیگری از واهی بودن ادعاهای بشری سازمان ملل و کشورهای غربی را آشکار می‌کند. بر اساس این می‌توان گفت، تحرکات بن‌سلمان در چارچوب نمایش قدرت فردی و نیز تحقق مطالبات آمریکایی‌ـ انگلیسی است تا شاید با این اقدامات بتواند رضایت آنها را برای رسیدن به قدرت مطلق یا همان پادشاهی سعودی کسب کند؛ در حالی که این هدف زمینه‌ساز هزینه‌های بسیار برای کشورهای عربی و البته حذف بخش‌های دیگری از حقوق ملت فلسطین خواهد شد.

 رضا اشرفي/ راست‌گرايان افراطی و ميانه پيروز انتخابات پارلماني ايتاليا شدند تا ديگران را به اين باور برسانند كه اتحاديه اروپا برخلاف شعارها و رويكردهايي كه تاكنون داشته، به سمت راديكاليسم، ناسيوناليسم منفي و حتي فاشيسم، قوم‌گرايي و شوونيسم پيش مي‌رود. 
البته نبايد اين مسئله را ناديده گرفت كه در انتخابات شكل گرفته، هيچ یک از احزاب و حتي ائتلاف‌ها به طور قاطع پيروز نشدند. بنابراين، همچون دوره‌هاي گذشته بايد شاهد یک دوره چانه‌زني‌هاي مداوم در حالت بی‌ثباتی در اين كشور بود؛ زیرا طيف‌هايي كه رأی بالايي آورده‌اند، به راحتي نمي‌توانند كابينه تشكيل دهند؛ اما آنچه به طور قطع مي‌توان نظر داد، اين است كه راست‌گرايان در دو طيف ميانه و تندرو دست بالا را دارند.
از اين منظر ضد مهاجران، مخالفان اتحاديه اروپا، دشمنان منطقه پولي يورو، ملي‌گرايان مخالف ديگران از جمله مسلمانان و حتي ديگر كشورهاي اروپايي بسيار به قدرت نزديك شده‌اند. «نيويورك‌تايمز» در اين باره نوشت: «انتخابات ایتالیا آخرین موج قدرتمند در جریان طغیان ضد مهاجرت، ضد اتحادیه اروپا و ضد دموکراتیک است که سیاست اروپا را ویران کرده است. این انتخابات مخالفت قاطعانه مردم با احزاب سنتی و رهبری ملی بود که از سیل مهاجران از آفریقا و خاورمیانه و سال‌ها رکود به تنگ آمده‌اند.»
در اين انتخابات كه احزاب چپ به همراه دولتمردان و مقامات پيشين و سنتي با شكست مواجه شدند، احزابي همچون «به پيش ايتاليا» كه رهبري آن را سيلويو برلوسكوني با گرايش راست ميانه در اختيار دارد، به همراه احزاب افراطي «ليگا» (ليگ شمال) به رياست ماتئو سيلويني و حزب «برادران ايتاليا» به رياست خانم جورجيا ملوني و جنبش «پنج ستاره» كه از سوي لوئیجی دی ماریو ۳۱ ساله رهبری می‌شود، به تشكيل دولت نزديك شده‌اند. حزب «پنج ستاره» كه بيشترين آرا را به خود اختصاص داده،‌ حدود 10 سال پيش به دست يك كمدين معترض ايتاليايي وارد عرصه سياسي شد. 
پیش از هر چيز بايد يادآوري كرد كه در اين طيف اتحاد و همزيستي قاطعي وجود ندارد؛ برای نمونه حزب برلوسكوني بارها اعلام كرده است مخالف اتحاديه اروپا نيست؛ اما در ديگر مسائل از جمله ضديت با مهاجرت و... اتفاق نظر دارند. به همين دليل گفته مي‌شود ائتلاف راست‌گرايان نيز چندان مطمئن نخواهد بود. به گونه‌اي كه مي‌توان اين انتخابات را به نمونه اتريش نزديك دانست كه در آن افراط‌گرايان با راست‌هاي ميانه دولت را تشكيل داده‌اند و ميزان قابل توجهی از كرسي‌هاي كابينه را در اختيار گرفته‌اند. 
سطح و ميزان افراط‌گرايي در طيف انتخابات ايتاليا به اندازه‌اي است كه تنها اميد اتحاديه اروپا به سيلويو برلوسكوني است كه در سال ۲۰۱۱ به دلیل رسوایی‌های جنسی و مشکلات حقوقی از سمت نخست‌وزیری مجبور به استعفا شد. 
يكي از بزرگ‌ترين مشكلات و چالش‌هاي اتحاديه‌گرايان اين است كه تمايلات واگرايي در اين اتحاديه از يك سو به شدت افزايش پيدا كرده و از سوي ديگر به شكل زنجيروار در كل اتحاديه اروپا حضور دارد. اين بحران هويت كه جوامع اروپايي را به سمت راديكاليسم پيش برده، بيش از اين در انتخابات هلند، فرانسه، آلمان و حتي انگليس و... خود را نشان داده است. برای نمونه، «ماتئو سالوینی» رهبر حزب ليگا يكي از علاقه‌مندان جدي مارين لوپن است كه در انتخابات فرانسه حتي تا مرحله دوم هم پيش رفت و عرصه را به مکرون، رئيس‌جمهور كنوني فرانسه باخت؛ اما كاملاً به آينده اميدوار است. 
نبايد اين مسئله را فراموش كرد كه راديكاليسم ايتاليايي از نظر هويتي و تاريخي به فاشيسم نزديك است و اين مي‌تواند به معناي ضديت با دموكراسي هم باشد كه اتحاديه اروپا و به طور كل غرب آن را براي خود ارزش مي‌داند و نگران است كه مبادا چنين گرايش‌هايي گام به گام به سمت فروپاشي دموكراسي در اروپا و حتي غرب پيش برود. چالشي كه در آلمان نيز وجود دارد و حاميان نازيسم آلماني در جايگاه نئونازي‌ها براي اولين بار پس از جنگ جهاني دوم وارد پارلمان آلمان شده‌اند. آدلف هيتلر نيز از طريق انتخابات و نهادهاي دموكراتيك، قدرت را در اين كشور به دست گرفت.
 تهديدي كه اگر چه نمي‌توان به راحتي گفت اروپا به آن سمت پيش مي‌رود، اما به هر حال چنين تمايلات اجتماعي كه تأثیرات سياسي كلان دارد، به طور کامل به چشم مي‌آيد و در انواع انتخابات خود را نمايان می‌کند. به نظر می‌رسد، چنين خواسته‌اي در حال تبديل شدن به ارزش در غرب است؛ به ویژه آنکه دونالد ترامپ در جايگاه رياست‌جمهوري آمريكا نيز به تازگی تمايلات رياست مادام‌العمر را ابراز كرده است! تا مقدمه‌اي باشد كه دموكراسي عليه دموكراسي شكل بگيرد. بنابراين مي‌توان گفت، در آينده بايد منتظر تنش‌هاي تمدني در غرب بود.
آنچه در روند تحولات اروپا مشاهده می‌شود، رویکرد مردم به جریان‌های خارج از ساختار اروپایی است که نشان‌دهنده رشد ملی‌گرایی و البته نارضایتی مردمی از ادامه وابستگی به اتحادیه اروپایی است که نه تنها جایگاه جهانی برای آنها رقم نزده؛ بلکه موجب شده است به منزله وابستگان به آمریکا در مسیر انزوای جهانی قرار گیرند. 

آمریکا ایران را خطرناک‌تر از کره شمالی می‌داند
خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان: سناتور جمهوریخواه آمریکایی در نشست «آیپک» ادعاهای ضد ایرانی مقامات کشورش را تکرار کرد. سناتور جمهوریخواه، تام کاتن در نشست کمیته امور عمومی آمریکا و رژیم صهیونیستی موسوم به آیپک با مقایسه ایران و کره شمالی مدعی شد با توجه به مساحت، مکان و موقعیت دو کشور، یک ایران هسته‌ای در آینده به مراتب خطرناک‌تر از تهدیدی است که اکنون کره شمالی اعمال می‌کند. کاتن در ادامه گزافه‌گویی‌های خود افزود: «تا زمانی که حکومت فعلی ایران بر سر کار است، متحدان ما از جمله اسرائیل در تهدید به سر خواهند برد.»

 برجام اصلاح نشود، آمریکا از آن خارج می‌شود
خبرگزاری تسنیم: «مایک پنس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا تهدید کرد اگر توافق هسته‌ای ایران طی ماه‌های آینده اصلاح نشود، واشنگتن به سرعت از آن خارج خواهد شد. پنس طی سخنرانی در نشست سالیانه «کمیته امور عمومی اسرائیل آمریکا» (آیپک) گفت: «دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری است که بیشترین حمایت را از اسرائیل دارد و اتحاد بین آمریکا و اسرائیل امروز محکم‌تر از گذشته است.» وی با بیان اینکه آمریکا برای همیشه در کنار رژیم صهیونیستی خواهد ایستاد، توضیح داد که حمایت نظامی آمریکا از امنیت اسرائیل، امروز از هر زمانی بیشتر است.

 امنیت خاورمیانه در گرو گفت و گو با ایران است
خبرگزاری فارس: نماینده آمریکا در سازمان ملل طی سخنرانی در آیپک با ادعای اینکه اسرائیل تسلیم ایران و سوریه نخواهد شد، گفت: «برای به دست آوردن امنیت در خاورمیانه، باید درباره فعالیت‌های ایران صحبت کنیم.» هیلی طی سخنرانی در نشست «کمیته امور عمومی اسرائیل آمریکا» (آیپک) گفت: «اگر می‌خواهیم درباره امنیت در خاورمیانه صحبت کنیم (مشکل اسرائیل نیست) بلکه باید درباره ایران، سوریه، حزب‌الله، حماس و یمن صحبت کرد.» هیلی با ادعای اینکه رژیم صهیونیستی در سازمان ملل مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد، تأکید کرد: «من هرگز تسلیم زورگویی نخواهم شد. ایران و سوریه بدانند که اسرائیل تسلیم زورگویی نخواهد شد.»

 آمریکا خواستار برچیدن برنامه موشکی ایران است
خبرگزاری مهر: نمایندگان ارشد آمریکایی در نشست آیپک بر لزوم اصلاح توافق هسته‌ای و برچیدن برنامه موشکی ایران تأکید کردند. مک‌کارتی که رهبری اکثریت جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا را نیز برعهده دارد، ایران را «تهدید مشترک» برای اسرائیل و آمریکا توصیف کرده و مدعی شد: «ایران در حال تثبیت در سوریه است... ارتش ایران معمولاً از مرزهایش خارج نمی‌شود؛ اما آنها (تهران) به آن (ارتش) اجازه دادند به داخل سوریه برود.» مک‌کارتی درباره توافق هسته‌ای ایران نیز افزود: «باید از شر بندهای غروب راحت شویم... دلیلی ندارد ایران موشک بالستیک داشته باشد یا آزمایش انجام دهد.»

 وعده‌های ترامپ محقق نشده است
خبرگزاری مهر: نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل ترامپ را متهم کرد که به هیچ‌یک از وعده‌هایش درباره برجام عمل نکرده است. بولتون در پیامی توئیتری نوشت: «تاکنون هیچ‌یک از وعده‌های وی در خصوص توافق هسته‌ای کشورهای 5+1 و ایران به واقعیت نزدیک نشده است. ترامپ در وعده‌های انتخاباتی خود مدعی شده بود که پس از روی کار آمدن، برجام را پاره خواهد کرد.»

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ 7


  عبدالله عبادی/ جیبوتی از لحاظ جغرافیایی بخشی از سومالی تلقی می‌شود که مستعمره فرانسه بود و پیش از این هم نامش کشور عفار و عیسی بوده است، عفار و عیسی به سومالی فرانسه هم معروف بود، به عبارت دیگر سومالی از لحاظ جغرافیایی و تاریخ معاصر، یعنی قرن اخیر مجموعاً به سه بخش تقسیم می‌شد؛ سومالی انگلیس (که در حال حاضر به سومالی لند معروف است)، سومالی فرانسه (که در حال حاضر به جیبوتی معروف است) و سومالی ایتالیا که سومالی فعلی را شامل می‌شود.
جیبوتی در سال 1977 استقلال خود را از فرانسه کسب کرد، جمعیت این کشور بر اساس سرشماری سال 2009، 820  هزار نفر بوده است که 94 درصد آن را مسلمانان سنی که اکثریت آن را شافعی‌ها و درصد کمی را فرقه‌های مختلف صوفیه تشکیل می‌دهند.
جیبوتی کشور بسیار فقیری است و درآمد سرانه آن کمتر از 1400 دلار در سال است، از سوی دیگر حدود 50 درصد از جمعیت این کشور زیر خط فقر زندگی می‌کنند و نرخ بیکاری 50 تا 55 درصد است. در حال حاضر کمبود درآمد ارزی و بیکاری از مهم‌ترین مشکلات این کشور محسوب می‌شود؛ از سوی دیگر کمبود امکانات بهداشتی و دارویی از یک طرف و شیوع گسترده بیماری‌های مرگبار مانند؛ هپاتیت، ایدز، حصبه و وبا سبب افزایش رشد مرگ و میر نوزادان در این کشور است.
حضور رسمی عربستان و سازمان‌های وهابی در این کشور به سال 1978 یعنی به فاصله اندک از استقلال از فرانسه بازمی‌گردد، با توجه به وضعیت اقتصادی دولت این کشور و فقر حاکم بر جامعه بخش بسیاری از حضور عربستان در این کشور وابسته به هزینه‌هایی است که از سوی دولت یا نهادهای وابسته به رژیم آل‌سعود در جیبوتی هزینه می‌شود. به طور نمونه با توجه به وضعیت اقتصادی دولت جیبوتی، دولت توانایی ساخت و اداره مساجد و سازمان‌هایی مذهبی را ندارد؛ از این رو بخش فراوانی از هزینه‌های مربوط به مساجد و سازمان‌های اسلامی از سوی رژیم آل‌سعود تأمین می‌شود، علاوه بر این سازمان رابطه العالم اسلامی با صرف هزینه‌ای عظیم ده‌ها باب واحد مسکونی برای شیوخ و علمای وهابی یا متمایل به وهابیت در جیبوتی احداث کرده است و به طور غیر مستقیم در حال ترویج و تبلیغ این موضوع می‌باشد که شیوخ مسلمان کشورهای آفریقایی در صورت گرایش به وهابیت از مسکن رایگان بهره‌مند خواهند شد. واگذاری منازل مسکونی به شیوخ متمایل به وهابیت معمولاً با تبلیغات فراوانی در بین بومیان مسلمان همراه بوده است، علاوه بر آن در هریک از مساجد وابسته به وهابیون یک باب منزل مسکونی وجود دارد که به متعلق به امام جماعت مسجد است.
 اما این تمام ماجرا نیست؛ بلکه ناتوانی دولت این کشور در تأمین هزینه‌های جاری و فعالیت‌های عمرانی سبب شده تا سازمان‌ها و شرکت‌های وهابی عربستانی بخشی از نیازهای این کشور در زمینه عمرانی و صنعتی را برعهده گرفته و زمینه نفوذ هرچه بیشتر عربستان در ارکان دولت جیبوتی را فراهم آورده‌اند، یکی از این سازمان‌ها، صندوق توسعه سعودی است. این سازمان یکی از معروف‌ترین سازمان‌های وابسته به عربستان در آفریقا، آسیا و آمریکای لاتین می‌باشد، فعالیت‌های عمرانی این سازمان موجب شده تا طی یک دهه گذشته عربستان در سه قاره ذکر شده نفوذ فراوانی را کسب کند. از مهم‌ترین فعالیت‌های این سازمان در جیبوتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.
1ـ ساخت مجتمع‌های مسکونی در پایتخت جیبوتی: با توجه به افزایش جمعیت و ناتوانی دولت در گسترش فضای شهری صندوق توسعه سعودی در سال 2015 موافقت کرد تا با ساخت 1000 دستگاه آپارتمان و فضای شهری به نوعی نیازهای عمرانی دولت این کشور را تأمین کند، در این پروژه علاوه بر ساخت 1000 واحد مسکونی، ساخت مسجد، پارک و دیگر نیازهای شهری در نظر گرفته شده است، این پروژه با هزینه 450 میلیون دلار قرار است تا پایان سال میلادی جاری (2017) به اتمام برسد.
2ـ تکمیل بندر تادجورا: بندر تادجورا یکی از مهم‌ترین بنادر جیبوتی است که نقش مهمی در صادرات و واردات کالا دارد؛ اما به دلیل نبود بودجه تکمیل آن سال‌هاست که به تأخیر افتاده است، بر این اساس صندوق توسعه سعودی با دادن یک وام 220 میلیون دلاری به دولت این کشور، زمینه تکمیل و راه‌اندازی کامل این بندر را فراهم آورد.
3ـ ساخت نیروگاه حرارتی: با نیاز شدید جیبوتی به برق، موافقت شده یک نیروگاه حرارتی 75 مگاواتی با هزینه 100 میلیون دلار در جیبوتی احداث شود، بر اساس توافق صورت گرفته 30 میلیون دلار از طریق صندوق توسعه سعودی، 30 میلیون دلار از یک بانک کویتی و 40 میلیون دلار آن از طریق بانک توسعه اسلامی تأمین اعتبار خواهد شد که وجوه پرداخت شده از سوی سازمان سعودی و بانک کویتی بلاعوض و 40 میلیون دلار بانک توسعه اسلامی در 25 سال از طریق سوددهی نیروگاه پرداخت خواهد شد.
یکی دیگر از سازمان‌های وهابی حاضر در جیبوتی بنیاد بین‌المللی البصر است. این بنیاد که در سال 1990 در ریاض تأسیس شده در زمینه مبارزه با بیماری‌های چشمی به ویژه آب مروارید در آسیا و آفریقا فعالیت می‌کند. بنیاد البصر در حال حاضر دارای هفت بیمارستان در سودان، دو بیمارستان در نیجریه و دو بیمارستان در نیجر است. در سال 2014 پزشکان این بنیاد با حضور در جیبوتی 500 بیمار مبتلا به آب مروارید را تحت مداوا قرار دادند.

 فرانسه: وضعیت بد آوارگان
مراکز پذيرش افراد بي‌خانمان مملو از جمعيت است و ديگر قادر به پذيرش مهاجران بيشتر نيستند. از اين رو، بسياري از مهاجران در خيابان‌ها روزگار مي‌گذرانند. مهاجران در خيابان و زير يک پل مي‌خوابند و براي گرم شدن آتش روشن مي‌کنند. فرانسه به دلیل نزدیکی به مدیترانه از جمله کشورهایی است که پناه‌جویان بسیاری برای نجات جان خود راهی آن می‌شوند؛ اما سیاست‌های دولت فرانسه موجب شده است نه تنها به شرایط امن دست نیابند؛ بلکه با اردوگاه‌ها و مراکزی مواجه می‌شوند که بدون امکانات اولیه باید در آنجا تحت شدیدترین تدابیر امنیتی روزگار سر کنند و در نهایت نیز بسیاری از آنها به کشورهای خود که درگیر جنگ و ناامنی است، بازگردانده می‌شوند. نهادهای حقوق بشر بارها درباره وضعیت این اردوگاه‌ها هشدار داده و تأکید کرده‌اند فرانسه به قتلگاهی برای پناه‌جویان مبدل شده است. 

 آلمان: ۲۲۰۰ حمله به پناه‌جویان
آلمان با وجود شعارهای متعدد مبنی بر حمایت از پناه‌جویان و مهاجران گرفتار در جنگ و ناامنی خود به محلی ناامن برای پناه‌جویان مبدل شده است؛ چنانکه در سال گذشته میلادی بیش از ۲۲۰۰ مورد حمله به پناه‌جویان در آلمان رخ داده است. بر اساس این، در سال ۲۰۱۶ حدود ۳۵۰۰ مورد حمله به پناه‌جویان ثبت شده است. حملات مذکور شامل جراحت‌های فیزیکی، تخریب اموال، توهین، نفرت‌افکنی عمومی، بر هم زدن آرامش، آتش زدن محل زندگی و پرتاب مواد منفجره به خانه‌های پناه‌جویان بوده است. در سال گذشته میلادی، ۱۹۰۶ مورد حمله به پناه‌جویان و ۳۱۳ مورد حمله به محل اسکان و زندگی آنها انجام گرفته که طی آن بیش از ۳۰۰ نفر زخمی شده‌اند. 

 نیجریه: قحطی و سکوت مدعیان حقوق بشر
برآوردهای سازمان ملل نشان می‌دهد، حدود یک میلیون نفر در شمال شرقی نیجریه به دلیل اقدامات تروریست‌های بوکوحرام در معرض خطر قحطی و گرسنگی هستند؛ در حالی که سازمان ملل و کشورهای غربی مدعی حمایت از حقوق بشر به دلیل منافع سیاسی و اقتصادی در برابر این قحطی سکوت کرده‌اند.  نیجریه از جمله کشورهایی است که در سال‌های اخیر تحت اقدامات جنایت‌کارانه گروه‌های تروریستی قرار گرفته؛ اما به دلیل منافعی که کشورهای غربی در این کشور و در لوای این ناامنی‌ها کسب می‌کنند، عملاً اقدامی برای حمایت از مردم صورت نمی‌دهند. این روند موجب شده است مناطق تحت محاصره گروه تروریستی بوکوحرام در  شمال شرقی نیجریه در معرض خطر قحطی شدید قرار بگیرد. برآوردهای سازمان ملل نشان می‌دهد حدود یک میلیون نفر در شمال شرقی نیجریه به دلیل اقدامات تروریست‌های بوکوحرام در معرض خطر قحطی و گرسنگی هستند.

 آلمان: مسلمانان در وضعیت بحرانی
آلمان از جمله کشورهای اروپایی است که به دلیل سیاست‌های دولتمردانش افراطی‌گری و دیدگاه نژادپرستانه در آن به شدت رشد یافته؛ چنانکه وزارت کشور آلمان از ثبت دست‌کم ۹۵۰ مورد حمله علیه مسلمانان و مؤسسات اسلامی در این کشور در سال ۲۰۱۷ خبر داد. در این حملات، ۳۳ نفر زخمی شدند که از مجموع کل حملات، ۶۰ مورد به طور مستقیم علیه مساجد انجام گرفته است. اطلاعات نشان می‌دهد، کم و بیش همه افراد مسئول برای این حملات، افراط‌گرایان راست‌گرا بوده‌اند. با توجه به اینکه نظارتی بر حملات ضد اسلامی وجود ندارد و قربانیان معمولاً شکایتی تنظیم نمی‌کنند، شمار حملات به مسلمانان و مؤسسات اسلامی بسیار بیشتر از این رقم است. این در حالی است که دولتمردان و ساختار امنیتی آلمان به بهانه مبارزه با تروریسم به این اسلام‌ستیزی دامن می‌زنند.