محمد عزیزی نماینده مجلس گفت: چرا سؤال از رئیس‌جمهور را تابو می‌کنیم و رئیس‌جمهور طبق قانون به مجلس و رهبری معظم انقلاب پاسخگو است. اگر رئیس‌جمهور آمده و به سؤالات نمایندگان جواب دهد، آسمان به زمین خواهد آمد؟ مگر از وزیر سؤال نمی‌شود؟ مجلس شورای اسلامی، دولت و رئیس مجلس و رئیس‌جمهور، همه جمع شده‌ایم تا نوکری مردم را کرده و خدمتی به جامعه کنیم و مشکلی از کشور حل شود، اگر دولت و مجلس نتوانند با هم تعامل کنند و توضیح دهند، این موضوعات معنی ندارد!

مروری بر پیامدهای پیوستن به FATF


  محمدحسین مصطفوی/    اجرای اصول کنوانسیون FATF ضمن اینکه استقلال اقتصادی کشور را مورد تهدید قرار می‌دهد، توانایی آن را دارد که اقتدار امنیتی ما را نیز مخدوش کرده و مسیری باشد برای نفوذ سیستم‌های جاسوسی غرب در نهادهای مالی و اقتصادی کشورمان؛ ازاین‌رو بیان دقیق برخی از پیامدهای این کنوانسیون موجب تنویر افکار عمومی خواهد شد.
1ـ با توجه به اثرگذاری FATF بر اقتصاد کشور در آینده شاهد پروژه ایجاد شکاف ملی با دوگانه معیشت‌ـ امنیت خواهیم بود؛ برای نمونه در فرودگاه مونیخ وزیر خارجه کشورمان با امتناع یک شرکت آلمانی از فروش سوخت به ایران به دلیل تحریم‌های آمریکا مواجه می‌شود، در روزهای آینده همین اتفاق در داخل کشور می‌افتد و هنگامی که یک شرکت خصوصی خود را در معرض تحریم‌های آمریکا می‌بیند ممکن است برخی از معامله‌ها را با افراد یا سازمان‌هایی که در لیست تحریم‌ها قرار گرفته‌اند، انجام ندهد.
2ـ گروه ویژه اقدام مالی (FATF) اگر چه ادعا دارد که به دنبال شفافیت‌های مالی است، اما در اصل او به دنبال فشار‌های سیاسی برای مقابله با حاکمیت‌های غیر همراه با کشورهای سلطه است؛ ازاین‌رو از این پس شاهد یک گروه فشار بین‌المللی خواهیم بود که برای منافع و خواسته‌های غرب نهادهای مالی ما را تحت فشار می‌گذارد تا آنها هم نهادهای سیاسی و حتی نهادهای نظامی را تحت تأثیر خود قرار ‌دهند تا از این طریق اهداف درخواست شده آنها تأمین شود.
3ـ آمریکا در سال‌های گذشته بسیاری از مقامات کشورمان را در لیست تحریم‌های خود قرار داده است، اما از آنجا که مسئولان مربوطه هیچ‌گونه اموالی در خارج از ایران ندارند که بلوکه شود یا ممنوع‌المعامله باشند، این لیست‌های بلند بالا کمترین تأثیری بر داخل کشور نداشت. گروه ویژه اقدام مالی به عنوان یک ناظر غربی از این پس با همه افراد مورد اشاره آمریکا در داخل درگیر می‌شود و حساب‌های آنها را نه تنها مسدود می‌کند؛ بلکه تمامی تراکنش‌های مالی آنها را تحت تدابیر شدیدی مورد بازرسی قرار می‌دهد. این‌گونه دخالت‌ها و سرک کشیدن در حساب شخصی مسئولان و فرماندهان نه تنها سبب آبروریزی استقلال سیاسی کشورمان می‌شود؛ بلکه تحریم‌های ثانویه باعث خواهد شد که مرتبطان با آنها نیز تحت نظر و شناسایی نهادهای صهیونیستی قرار بگیرند.
4ـ امروزه رژیم صهیونیستی و کشورهای استکباری تهدیدات خود را علیه کشورمان در ابعاد نظامی و امنیتی افزایش داده‌اند، در عین حال اعتراف می‌کنند که نظام جمهوری اسلامی ایران با ایجاد گروه‌های مقاومت در نزدیک مرزهای رژیم اشغالگر قدس امکان هرگونه تحرکی علیه سرزمین کشورمان به صفر رسیده است. گروه ویژه اقدام مالی می‌تواند هرگونه تبادل مالی ایرانی و گروه‌های مقاومت را شناسایی و قطع کند.
5ـ گروه ویژه اقدام مالی تعریف خاصی از تروریسم و پولشویی دارد که با مبانی حاکمیتی ما همخوانی ندارد. از دیدگاه آنان گروه‌های مقاومت در عراق، فلسطین، لبنان و دیگر کشورها که دیدگاه‌های همگرا با ایران دارند، ذیل مجموعه تروریسم تعریف می‌شوند، مهم‌تر از این موضوع مسئولان و نهادهای مرتبط با این جریان‌ها نیز تحت شمولیت تعریف تروریسم قرار می‌گیرند و به این ترتیب ما نه تنها با فشارهای گروه ویژه اقدام مالی باید کنار بیاییم؛ بلکه زمزمه‌های دودستگی و قطب‌گرایی به سمت خواسته‌های این نهاد بین‌المللی افزایش 
می‌یابد.
6ـ در صورت همکاری با FATF نه تنها تحریم‌ها علیه ایران کاهش نمی‌یابد؛ بلکه شاهد افزایش دامنه آن نیز خواهیم بود؛ زیرا این نهاد به اطلاعاتی که در نرم‌افزار بانک مرکزی است دسترسی خواهد داشت، کما اینکه به گفته دیوید کوهن، معاون وزیر خزانه‌داری آمریکا؛ یکی از مهم‌ترین ابزارهای پیاده‌سازی تحریم‌های بانکی علیه ایران گروه ویژه اقدام مالی است.
7ـ افزایش باج‌خواهی‌ها روش معمول این‌گونه نهادهای تحت نظر آمریکا است و این نهاد برای رسیدن به اهدافش با وعده قرار گرفتن ایران در لیست سفید هر از گاهی بهانه جدیدی را شروع می‌کند تا امتیازات بیشتری از ایران بگیرد.
نکته پایانی اینکه، عضویت در گروه ویژه اقدام مالی سبب خواهد شد که علاوه بر نصب نرم‌افزارهای خطرناکی که اطلاعات را به طور مستقیم در اختیار بیگانگان قرار می‌دهند که باعث رهگیری منابع پولی و مالی می‌شود، سبب خواهد شد نفوذ فیزیکی و نوعی جاسوس‌پروری رسمی در درون نهادهای نظام شکل بگیرد که برآیند آن مشکلات پیچیده و سخت‌تر برای اقتصاد ایران است؛ اقتصادی که پیش از برجام دست به زانو راه می‌رفت و انتظار داشت پس از برجام روی پاهای خود بایستد، اما با این نهاد بین‌المللی کاملاً فلج و غیرکارآمد خواهد شد.

 محمدرضا بلوردی/  در روزهای اخیر، همایش دو روزه‌ای با عنوان «رمزگشایی از حزب‌الله» در «مرکز سیاسات امارات» برگزار شد که در آن سازوکارهای مقابله با حزب‌الله و تهدیدهای آن برای منطقه بررسی شد. در این نشست که توان حزب‌الله لبنان در آن بررسی می‌شد، برخی از شرکت‌کنندگان عرب و غیرعرب راهکارهایی را برای ضربه زدن به مقاومت اسلامی و از بین بردن آن ارائه کردند. 
موضوع ارائه راهکار برای از بین بردن حزب‌الله در شرایطی در همایشی در امارات مطرح می‌شود که رژیم صهیونیستی با وجود حمایت‌های نامحدود ایالات متحده آمریکا از آن، توان انجام چنین مأموریتی را نداشته است و اکنون به نظر می‌رسد هم‌پیمانان واشنگتن و تل‌آویو در بین کشورهای عرب منطقه حوزه خلیج‌فارس سعی دارند برنامه‌های صهیونیست‌ها را پیش ببرند و خود را از وحشت جنبش‌های مقاومت آزاد کنند. 
هرچند برخی از راهکارهایی که در این همایش برای مقابله با حزب‌الله مطرح شد، آرمان‌گرایانه بود و برخی خواستار اتخاذ راهبرد عربی مشترکی برای مقابله با ایران به منزله مقدمه‌ای برای از بین بردن حزب‌الله بودند، اما در برخی از این راهکارها نگاه پراگماتیک‌تری نسبت به موضوع وجود داشت و ضمن تأکید بر سخت بودن موضوع از بین بردن حزب‌الله، از کشورهای غربی و عربی خواسته شده است با اعمال فشارهای اقتصادی و سیاسی بر دولت لبنان، نقش و اثرگذاری حزب‌الله را محدود کنند.
ابتسام الکتبی، رئیس مرکز سیاسات امارات، در این همایش گفت: حزب‌الله پس از شرکت در بحران‌های سوریه، عراق و یمن از یک بازیگر داخلی در صحنه لبنان به بازیگر منطقه‌ای تبدیل شده است؛ از همین رو این پدیده به بازفهم و رمزگشایی در سطح مبانی ایدئولوژیک، رهبری، تشکیلاتی، سیاسی و نظامی نیاز دارد.
امارات متحده عربی و عربستان سعودی در حالی حزب‌الله را یک گروه تروریستی معرفی کرده‌اند که حزب‌الله تنها گروهی در سطح جهان عرب بود که توانست در جنگ 33 روزه (2006) رژیم صهیونیستی را تحقیر کند و نقش‌آفرینی آن در بحران سوریه سبب شد صهیونیست‌ها در اندیشه از بین بردن این مدل فکری حزب‌الله باشند و مانع از این شوند که الهام‌بخشی برای دیگران باشد. 
همایش برگزار شده در ابوظبی در شرایطی روی حزب‌الله و در پی آن ایران متمرکز شده و تلاش می‌کند ایران را دشمن اعراب جلوه دهد که رژیم صهیونیستی در اندیشه گسترش روابط خود با رژیم‌های عربی بوده و برگزاری این‌گونه نشست‌ها و جلسات به طور طبیعی در راستای خدمت به منافع و برنامه‌های صهیونیست‌ها است. به بیان دیگر، این همایش را نمی‌توان جدای از تلاش‌های رسانه‌ای و تبلیغاتی رژیم صهیونیستی دانست که تلاش می‌کند چهره حزب‌الله را تخریب کرده و ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف، تمرکز خود را روی نقاط ضعف و یافتن راهی برای ضربه زدن گذاشته است. 
پایان سخن اینکه برگزاری همایش «رمزگشایی از حزب‌الله» در امارات را نمی‌توان خارج از چارچوب نقشی دانست که امارات و رژیم صهیونیستی در کنار هم ایفا می‌کنند؛ از یک سو رژیم صهیونیستی و آمریکا به دنبال آماده کردن زمینه برای اقدام نظامی علیه حزب‌الله هستند و از سوی دیگر امارات متحده عربی به منزله بخشی از ائتلاف آمریکایی ‌ـ صهیونیستی علیه ایران، حامی اصلی جنبش‌های مقاومت در منطقه است و اقدام آن علیه حزب‌الله در بین بخشی از افکار عمومی عربی اثرگذاری بیشتری دارد تا اینکه غربی‌ها و صهیونیست‌ها بخواهند مقاومت لبنان را تروریست معرفی کنند. 


 منصوره خداوردی/
«بسیاری از من می‌پرسند آیا خبر اخراجم‌ از دانشگاه آزاد حقیقت دارد؟ در پاسخ باید بگویم که خبر درست است و متأسفانه این اتفاق افتاده است. بنده بیش از ۲۵ سال با این دانشگاه همکاری داشته‌ام و از سال ۱۳۸۶ عضو پاره‌وقت دانشکده حقوق و علوم‌ سیاسی واحد علوم‌ و تحقیقات هستم. هیچ اطلاعی به من اعم از کتبی یا شفاهی ندادند و من از طریق پرداخت نشدن حقوقم در بهمن‌ماه متوجه شدم ‌که عذرم را خواسته‌اند.
 اگر در مدت این ۲۵ سال، در یک مرغداری کار کرده بودم احترام ‌بیشتری در پایان برایم قائل می‌شدند... به هر حال قصد دارم به وزارت کار شکایت کنم.» این عباراتی است که صادق زیباکلام در کانال تلگرامی خود می‌نویسد و بسیار زود به هجمه علیه مدیریت جدید دانشگاه آزاد در رسانه‌های خاص تبدیل می‌شود. روزنامه «سازندگی» روزنامه حزب کارگزاران تیتر «انقلاب فرهنگی 1» را بر صفحه اول خود می‌نشاند و از یک توطئه! خبر می‌دهد و روزنامه «آرمان» با تیتر «دانشگاهی که دیگر آزاد نیست!» به این موضوع اشاره می‌کند و می‌نویسد: «دانشگاه آزاد اسلامی که یادگار مرحوم آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی است، اکنون در شرایطی قرار دارد که کم‌کم با مفهوم خود در حال بیگانگی است. 
در این راستا اگر بخواهیم به تحولات دانشگاه آزاد طی چند سال اخیر ورود کنیم، باید این مجموعه علمی را به دو مقطع پیش از رحلت آیت‌الله و پس از رحلت ایشان تقسیم کنیم. در مقطع ایجاد این دانشگاه از دهه 60 تا 19دی 1395 تحت تدابیر آیت‌الله هاشمی و مدیران آزاداندیش و تحول‌خواه این دانشگاه رو به پیشرفت و توسعه حرکت کرد و در آن زمان بود که به بزرگ‌ترین دانشگاه حضوری خاورمیانه تبدیل شد... اما با رحلت نابهنگام آیت‌الله ‌هاشمی ورق برگشت.»
اما واقعیت بسیار ساده است، «طبق تبصره 4 ماده 21 آيين‌نامه استخدامي اعضاي هيئت علمي، اعضاي هيئت علمي حتي به صورت نيمه‌وقت هم نمي‌توانند در دو دانشگاه حقوق دريافت كنند.» توضیح بسیار ساده‌تر آن را فرهاد رهبر این‌طور داده است: «آنها که بدون مجوز دانشگاه مبدأ در دانشگاه آزاد فعالیت می‌کنند، باید حقوقی که دریافت کرده‌اند به خزانه دولت بازگردانند. 
در شأن یک استاد نیست که بخواهد با هوچی‌گری جلوی اجرای قانون را بگیرد و قانون را زیر پا بگذارد. همه ما باید مطیع قانون باشیم و مسائل نامربوط را به یکدیگر ربط ندهیم، ما در حال اجرای قانون هستیم و به منظور نظم بخشیدن به فعالیت‌های آموزشی و پژوهشی دانشگاه عمل می‌کنیم. من این مفهوم را نمی‌فهمم یعنی چه؟ هر چقدر هم که با خودم کلنجار می‌روم و قوانین را می‌گردم نمی‌دانم که چگونه می‌شود که یک نفر، یک‌ونیم نفر باشد و بتواند یک جا تمام‌وقت و یک جا نیمه‌وقت فعالیت
 کند.»
 موضوع آنقدر واضح است که وزیر دولت اعتدال نیز نمی‌تواند جانب استاد  اصلاح‌طلب حامی دولت را بگیرد و منصور غلامی، وزیر علوم در این باره می‌گوید: «براساس آیین‌نامه استخدامی اعضای هیئت علمی، اساتید ساعت مشخصی را باید در دانشگاه حضور داشته باشند و اگر استادی خارج از ساعات اداری دانشگاه در جایی مشغول شده و حق‌الزحمه‌ای دریافت کند، اشکالی ندارد، ولی اگر در ساعات اداری به جای اینکه در دانشگاه حضور داشته باشد در جای دیگری مشغول فعالیت شوند، براساس همان آیین‌نامه استخدامی اعضای هیئت علمی اشکال دارد... در دانشگاه آزاد اخراجی در کار نبوده، بلکه خاتمه همکاری
 بوده است.»

گزارشی از خلاقیت و پشتکار یک جوان بروجردی

 اکبر کریمی/ یکی از مهم‌ترین مراحل کمک‌رسانی در حوادث طبیعی از قبیل سیل، ‌زلزله، آتش‌سوزی‌های گسترده و... اسکان موقت آسیب‌دیدگان است. به هر میزانی که این مرحله با سرعت و کیفیت بهتری صورت پذیرد، عبور از بحران و خدمات‌رسانی‌های بعدی نیز سرعت بیشتری می‌یابد. به خاطر داریم که در زلزله اخیر کرمانشاه، مهم‌ترین خبر یک ماه اول رسانه‌های جمعی، اطلاع‌رسانی میزان پیشرفت کار در اسکان موقت زلزله‌زدگان بود. سؤال این است که آیا نمی‌شود برای اسکان آسان و سریع آسیب‌دیدگان این نوع حوادث کاری کرد؟
مصطفی ارجمندی جوان 37 ساله کشورمان که این سؤال برایش دغدغه چند ساله بوده است، اکنون توانسته قدم بزرگی برای حل آن بردارد. او با اختراع سریع‌ترین چادر امدادی کشور، یکی از مراحل سخت و زمان‌بر اسکان‌های موقت، یعنی مرحله برپایی و نصب چادرهای امدادی را به میزان چشمگیری کاهش داده است.
کار طراحی و ساخت «آسان چادر» باتلاش تیم خانوادگی سه نفره، حدود یک سال و نیم طول کشیده است. این محصول اختراع شده در سال 95 به ثبت رسید و اکنون مصطفی با ایجاد کارگاه کوچکی در شهر بروجرد استان لرستان به تولید آن مشغول است.
ارجمندی مهم‌ترین ویژگی آسان چادر را برپایی و جمع کردن سریع و آسان آن می‌داند. او در این زمینه می‌گوید: «ما انواع چادرهای اسکلت فلزی و بادی بزرگ پرکاربرد در کشورهای جهان را مورد بررسی و ارزیابی قرار دادیم. مدت زمان نسبتاً طولانی در برپایی و آماده‌سازی، عیب مشترک تمامی این چادرها بود.» بنابراین راهکار حل این عیب، طراحی و تولید چادر امدادی‌ای بود که در بازه زمانی کوتاهی امکان برپایی داشته باشد. اسم این اختراع «آسان چادر» گذاشته شده است و فقط یک اسم مصطلح و تجاری نیست؛ بلکه واقعاً از ویژگی مثبت آن گرفته شده است. طراحی این آسان چادر به گونه‌ای است که هر انسان عادی به راحتی می‌تواند آن را در کمتر از 30 ثانیه برپا و جمع کند.

ویژگی‌های «آسان چادر»
فناوری به کار رفته در «آسان چادر» امکان تولید آن برای کاربری‌های مختلف را میسر کرده است. امکان طراحی سازه آن با جنس‌های آهنی، آلومینیومی، فایبرگلاس و کربنی، برای مأموریت‌های مختلف وجود دارد. پارچه‌های نسوز، آنتی‌باکتریال، ضد سایش و پارچه‌های معمولی ضد آب را نیز می‌توان در آسان چادر به کار برد.
دو جداره بودن این چادر، موجب می‌شود انتقال دمای محیطی به درون چادر به حداقل برسد. وجود تنها همین ویژگی، اهمیت کاربرد آن در حوادث و اسکان‌های موقت برای فصول مختلف سال را نشان می‌دهد.
عایق‌بندی اسکلت به کار رفته در این نوع چادر، از برق‌گرفتگی‌های احتمالی جلوگیری می‌کند. محفظه ورود هوای گرم از محیط خارج چادر به داخل نیز در آسان چادر تعبیه شده تا از آتش‌سوزی‌های احتمالی جلوگیری شود. کف چادر به گونه‌ای طراحی شده است که از نفوذ آب باران و آب‌های جاری به چادر جلوگیری می‌کند.
برای چادرهای مخصوص مناطق مرطوب، از میله‌های کامپوزیت در سازه چادر استفاده می‌شود تا از خورندگی سازه و کاهش طول عمر چادر جلوگیری شود.
شکل هندسی «آسان چادر، نیم‌دایره‌ای بوده و وزن کمی دارد. این چادر، در جابه‌جایی‌ها، فضای کوچکی اشغال می‌کند که بسته به نوع نیاز و سفارش مشتریان قابلیت تولید در اندازه‌های مختلف طولی، عرضی و ارتفاعی و با دهانه‌های ورودی دلخواه را دارد.
یکی از مشکلات چادرها، ضعف پایداری‌شان در برابر وزش بادهای قوی است. این چادر انواع تست‌های بادی را گذرانده و بدون حتی میخکوب کردن آن، به راحتی توان انجام عملیات در بادهای با سرعت 40 کیلومتر در ساعت را دارد.
سازه چادر ترکیب پایداری دارد و در صورتی که چندین میله آن آسیب ببیند، سایر میله‌ها وظیفه قطعات معیوب را انجام می‌دهند.
نگهداری این چادر بسیار ساده و کم‌هزینه است و تنها وسیله فنی مورد نیاز برای این کار یک پیچ‌گوشتی ساده است.

کاربردهای «آسان چادر»
هر چند «آسان چادر با هدف سرعت‌بخشی به عملیات‌های امدادی طراحی و ساخته شده است، ولی امروزه کاربردهای وسیع و متنوعی می‌توان برای آن برشمرد:
1ـ ایجاد حمام رفع آلودگی در حوادث شیمیایی و هسته‌ای و برای شمار زیادی از افراد در معرض خطر
2ـ ایجاد بیمارستان‌های صحرایی و امدادی با اتصال چندین چادر به همدیگر و ایجاد کریدور و اتاق‌های تو در تو.
آقای ارجمندی می‌گوید: «با «آسان چادر» می‌توان در نیم ساعت بنای مسقفی به اندازه 2000 مترمربع ایجاد کرد، در حالی که با چادرهای کنونی، صدها برابر زمان باید سپری شود تا بتوان چنین مساحت مسقفی را ایجاد کرد.»
3ـ ایجاد نمایشگاه‌های موقت، مانند نمایشگاه‌های مناطق عملیاتی راهیان نور، زائرسرا (موکب) در ایام اربعین، دهه محرم و... ؛
4ـ راه‌اندازی آَشیانه پهپادهای عملیاتی؛
کارگاه آقای ارجمندی قادر است چادرهایی با عرض 6 متر و با ارتفاع دلخواه چند متری برای این منظور تولید کند.
5ـ راه‌اندازی پایگاه‌های عملیات نظامی سریع؛
یکی از مهم‌ترین نکات برای راه‌اندازی این نوع پایگاه‌های عملیاتی، سرعت در برپایی، استتار و جمع کردن چادرهای برپا شده است. «آسان چادر» این نیاز را به مراتب تأمین می‌کند. با کاربرد آن، تیم‌های عملیات‌کننده، چالاکی و ورزیدگی بالایی در انجام عملیات‌های نظامی پیدا می‌کنند.
6ـ قابلیت طراحی و ساخت انواع کوچک و بزرگ از این نوع چادر و برای مأموریت‌های مختلف، حتی ایجاد گلخانه وجود دارد.
این محصول تاکنون در همایش جنگ نوین دانشگاه امام حسین(ع) و نمایشگاه بین‌المللی امداد، نجات و آتش‌نشانی به نمایش درآمده است. مدیرعامل آتش‌نشانی کشور در بازدید از غرفه آسان چادر، این فناوری را امر مبارکی دانست که برای سازمان آتش‌نشانی نیز می‌تواند بسیار مفید باشد. او گفت: «در حادثه پلاسکوی تهران، آتش‌نشانان ما به دلیل تمرکز روی کارهای تخصصی خود و نداشتن وقت کافی برای برپایی چادر، تا ساعت‌ها مکانی برای استراحت و تجدید قوا نداشتند، در حالی که آسان چادر با ویژگی‌های مناسبی که دارد، امکان استفاده در مجموعه‌های آتش‌نشانی را فراهم کرده است.»
برای تهیه گزارش از فعالیت‌های اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981  تماس بگیرید. 

دانسته‌ها و بایسته‌های حقوقی ـ ۷۷


 شهریار اقتصاد/
* هرگاه مورد معامله فضولی عرصه باشد، آیا اجازه و رد زوجه پس از فوت غیر تأثیری در معامله فضولی دارد؟  نظر به اینکه مورد معامله عرصه است و از آنجا که زوجه از اموال غیرمنقول ارث نمی‌برد، می‌توان به صراحت گفت که اجازه یا رد زوجه تأثیری در معامله فضولی ندارد؛ زیرا اجازه و رد به‌ اعتبار مالکیت مورد معامله است. 
* هرگاه مالک پیش از اجازه یا رد معامله فضولی محجور شود، چه تأثیری روی معامله می‌گذارد؟  در صورتی که پیش از اجازه یا رد مالک محجور شود، حجر مانع از استیفای حق می‌شود و مانع از تمتع آن نیست؛ از این رو ولی یا قیم او می‌تواند آن را اجازه یا رد کند. 
* هرگاه اصیل پیش از رد یا اجازه معامله فضولی فوت کند یا محجور شود، چه تأثیری روی معامله می‌گذارد؟  هرگاه اصیل پیش از رد یا اجازه فوت کند یا محجور شود، مالک می‌تواند معامله را رد یا قبول کند؛ چرا که اصیل آنچه برای انجام معامله از ناحیه او لازم بوده، به‌جای آورده است و نقشی که او پیش از رد یا اجازه مالک بازی می‌کند، کمتر از نقشی است که مالک بازی می‌کند؛ زیرا مالک هنوز رضایت خود را اعلام نداشته است. 
* اجازه ملک چه تأثیر حقوقی می‌تواند بر روی معامله فضولی بگذارد؟  در معامله فضولی اجازه مالک کاشف از انتقال مالکیت از زمان عقد است و این قول مورد متابعت قانون مدنی ایران قرار گرفته و اصیل را از زمان انعقاد عقد مالک می‌داند.  هرگاه غیر (مالک) معامله را اجازه کند، معامله کامل شده و آثار قانونی خود را ایجاد خواهد کرد و این امر اثر قهقرایی خواهد داشت، به این معنا که معامله از روز انعقاد معتبر و مؤثر شناخته خواهد شد. بنابراین، اگر انتقال گیرنده در فاصله بین انعقاد معامله و اجازه از منافع مال استفاده کرده باشد، حکم بر این است که منافع مزبور در ملک خود او حاصل شده و از آن بوده است و چنانچه معاملاتی در این فاصله انجام داده باشد، این معاملات معتبر شناخته خواهد شد. به اصطلاح می‌گویند اجازه کاشف است نه ناقل، یعنی حکایت از آن دارد که معامله از روز انعقاد اثر خود را به‌بار می‌آورد. 
* هرگاه فضول پس از معامله مالک مال مورد معامله شود، آیا اجازه او پس از مالکیت لازم خواهد بود؟ 
ماده 254 قانون مدنی مقرر می‌دارد: هرگاه کسی نسبت به مال غیر معامله کند و بعد آن مال به‌نحوی از انحا به‌ خودش منتقل شود، صرف تملک موجب نفوذ معامله سابق نخواهد بود. 
زیرا در زمانی که فضول معامله کرده، مورد معامله متعلق به او نبوده و اراده او متوجه مال غیر بوده، از این رو هنگامی که مال به مالکیت خودش در می‌آید، اراده جدیدی برای انتقال مال خود به اصیل لازم است. این وضعیت در زمانی صدق می‌کند که مالک با اطلاع از معامله فضولی مبادرت به انتقال مال به ‌فضول نکرده باشد، والّا این امر نوعی ردّ معامله از طرف مالک محسوب می‌شود و در نتیجه سبب بطلان معامله فضولی می‌شود. 
هرگاه کسی مالی را مورد معامله قرار دهد، به‌تصور اینکه مال متعلق به دیگری است و بعداً معلوم شود که مال متعلق به او بوده یا متعلق به کسی که معامله‌ کننده است می‌توانسته از طرف او ولایتاً یا وکالتاً معامله کند، آیا معامله مزبور نیازمند به تنفیذ بعدی شخص دارد؟ 
به استناد ماده 255 قانون مدنی در چنین حالتی نفوذ و صحت معامله موکول به اجازه معامل است، والا معامله باطل خواهد بود؛ زیرا با اینکه معامله‌کننده در حقیقت فضول نبوده و مالک، ولی یا وکیل مالک بوده، ولی چون رضایت او در هنگام معامله با تصور اینکه مال متعلق به دیگری است، حاصل شده است نمی‌توان آن را برای تشکیل عقد کافی دانست.