سردار سرلشکر غلامعلی رشید گفت: جمهوری اسلامی ایران ضمن رصد کلیه تحرکات و آمادگی برای هرگونه واکنش دفاعی و تهاجمی، به دنبال مدیریت حوادث و جلوگیری از افزایش تشنج و درگیری در منطقه است. سیاست ایران در خلیج‌فارس و دریای عمان «دفاعی بازدارنده» از طریق «حضور همه‌جانبه و فعال» و تابع سه اصل اساسی تعامل و همکاری فعال با همسایگان، دفاع از امنیت و ثبات در منطقه و مقابله قاطعانه با اقدام مداخله‌آمیز قدرت‌های فرامنطقه‌ای در منطقه است.

  امین پناهی/ شبکه‌های اجتماعی از همان زمانی که وارد ایران شد، یک موضوع پر چالش بود؛ اما حالا زمانی است که به نظر می‌رسد نهادهای گوناگون در کشور عزم خود را برای حل این مسئله جزم کرده‌اند. هر چند موضوع مدیریت پیام‌رسان‌های خارجی موافقان و مخالفانی دارد که البته مخالفان آن سرسخت‌تر و مصمم‌تر هستند و نگرانند که منافع فردی و گروهی‌شان به مخاطره بیفتد.
اما این پرسش مطرح است که اصلاً چرا باید نسبت به یک پیام‌رسان چنین حساسیت‌هایی وجود داشته باشد؟ در این نوشتار که به طور ویژه می‌خواهیم درباره پیام‌رسان تلگرام نکاتی را عنوان کنیم، به این پرسش مهم پاسخ خواهیم داد.
1ـ نکته اول درباره این پیام‌رسان موضوع هویت آن است که این پیام‌رسان و تیم مدیریتی آن به هیچ سازمان و نهاد بین‌المللی وابسته نیستند. هر چند فرضیاتی وجود دارد که این پیام‌رسان را به برخی کشورها وابسته می‌دانند؛ اما هیچ چیز رسمی که این ادعاها را تأیید کند، وجود ندارد. از سویی به دلیل آنکه این پیام‌رسان خود را با قوانین بین‌المللی و قوانین کشورهای مخاطبان آن منطبق نکرده و نمی‌کند، سبب می‌شود هیچ مرجع پاسخگویی نسبت به مسائل و مشکلاتی که از طریق این پیام‌رسان ایجاد می‌شود، وجود نداشته باشد.
2ـ تلگرام را نمی‌توان یک پیام‌رسان صرف دانست. در واقع، این پیام‌رسان افزون بر وظیفه اصلی خود، وارد فعالیت‌های سیاسی و اقتصادی نیز شده که این موضوع سبب شده است مسئولان امر نسبت به امنیت ملی و امنیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری شهروندان در بستر چنین شبکه‌ای احساس خطر کنند. درباره بحث سیاسی در اتفاقات دی ماه 96 شاهد آن بودیم که تیم مدیریتی تلگرام از برخی صفحات مبتنی بر این پیام‌رسان که در حال ترویج خشونت و تلاش برای آشوبگری و آسیب رساندن به زیرساخت‌های کشور و جان و مال مردم بودند، به طور قاطع حمایت کرد و به ایجاد ناامنی در کشور دامن زد. در موضوع اقتصادی هم شاهد آن هستیم که مدیریت این پیام‌رسان قصد ایجاد یک نوع ارز دیجیتالی موسوم به «گرام» دارد که خود می‌تواند میلیون‌ها دلار ارز از کشور خارج کرده و با توجه به نکته‌ای که پیشتر نسبت به مرجع رسیدگی به شکایات گفته شد، اگر کسی در این میان پول خود را از دست بدهد، روشی برای بازپس‌گیری آن وجود نخواهد داشت.
3ـ از آنجایی که برخی همواره به دنبال فضایی هستند که بتوانند به واسطه دروغ‌هایی که می‌بافند، مردم را نسبت به نظام اسلامی و حاکمیت بی‌اعتماد کنند و از طرفی کسی نتواند با آنها برخورد کند، مخالف فیلتر شدن تلگرام هستند و دوست ندارند بساط این پیام‌رسان در کشور برچیده شده و جایش را به پیام‌رسان‌های بومی بدهد؛ چرا که دیگر چنین قابلیتی برای‌شان متصور نخواهد بود.
4ـ نکته اساسی بسیار مهمی که باید به آن اشاره کرد، ضریب امنیت بسیار پایین آن است. مؤید این گزاره وجود تعداد بالای تلگرام‌های غیر رسمی در بازار است. این موضوع نشان می‌دهد، هر کسی که اندک سررشته‌ای از برنامه‌نویسی اندروید داشته باشد، به راحتی می‌تواند اطلاعات آن را تغییر داده یا به پایگاه داده آن دست یابد و این می‌تواند اطلاعات و محرمانگی و در نهایت حریم خصوصی کاربران را به خطر بیندازد.
5ـ اما در پایان سؤالی طرح می‌شود که بسیار در خور توجه است و آن، این است که تلگرام که هیچ تبلیغی در آن وجود ندارد چگونه می‌تواند در هر ماه چندین میلیون دلار درآمد داشته باشد. پاسخ این است که در واقع درآمد اصلی این پیام‌رسان از محل فروش اطلاعات طبقه‌بندی شده به سازمان‌های جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی است. سازمان‌های مزبور به راحتی و بدون تحقیقات میدانی می‌توانند یک روان‌شناسی و جامعه‌شناسی کامل از هر جامعه‌ای انجام دهند و اقدامات آینده خود را بر مبنای آن تنظیم کنند.


  حسین عبداللهی‌فر/ با طرح استعفای نجفی از شهرداری تهران، زمزمه خروج معاون اول از دولت و حضور در بهشت نیز افزایش یافت. اصلاح‌طلبان به دو دلیل به استقبال این خبر رفتند؛ یکی اینکه خواسته آنها در خروج وی از دولت محقق می‌شود و دیگر اینکه از نظر برخی راه پاستور از بهشت می‌گذرد. 
البته شخص جهانگیری در نخستین اظهارنظرهایش در سال جدید ناخرسندی خود از این‌گونه گمانه‌زنی را آشکار کرد و به محمدعلی ابطحی گفت: «عده‌ای دوست ندارند من در دولت باقی بمانم و آمال و آرزوهای‌شان را در قالب دروغ ۱۳ مطرح می‌کنند.» نکته جالب این است که ابطحی به عنوان مخاطب این سخن  نیز اذعان می‌کند که البته من قبلاً هم گفته بودم و در این دیدار هم گفتم که بهتر است آقای جهانگیری از دولت خارج شود. 
پرسشی که در این زمینه مطرح می‌شود، این است که چرا اصلاح‌طلبان بر خروج جهانگیری اصرار دارند و طرح این بحث راهبردی است یا تاکتیکی؟
اصرار اصلاح‌طلبان بر کناره‌گیری جهانگیری از سمت معاون اولی از یک سو می‌تواند راهبردی باشد، چراکه این بحث ارتباط مستقیمی با انتخابات 1400 دارد و از نگاه بسیاری از اصلاح‌طلبان، جهانگیری می‌تواند بهترین نامزد آنها باشد؛ اما مشکل این است که جهانگیری درون قدرت در واقع باید پاسخگوی بسیاری از مشکلات فعلی باشد، امری که توانایی او در رقابت را کاهش می‌دهد. این در حالی است که اصلاح‌طلبان تنها راه موفقیت خود را در فاصله از دولت فعلی دانسته و قصد دارند نقدهای خود را از همین ابتدای سال جدید تشدید
 کنند. 
واقعیت این است که اصلاح‌طلبان متوجه خطای خود در حمایت از روحانی شده‌اند. حمایتی که انکار آن زیر سؤال بردن پایگاه اجتماعی آنهاست و تأکید بر آن، مانع دستیابی به قدرت می‌شود؛ زیرا ادامه این حمایت آنها را شریک در قدرت و پاسخگو می‌کند؛ چراکه نمی‌خواهند سهم خود را در مشکلات کشور پذیرا باشند، آن هم در شرایطی که افق روشنی در حل مشکلات ندارند؛ از این رو به جای کمک به دولت و بیرون آوردن یک کاندیدای موفق از درون دولت، تنها راه خروج از این وضعیت را فاصله گرفتن از دولت می‌دانند. 
اما مشکل اینجاست که حضور جهانگیری در دولت هم شراکت آنها را نشان می‌دهد و هم یکی از نامزدهای آنها را در موقعیت پاسخگویی قرار می‌دهد. از همین رو، اصلاح‌طلبان بر سر دوراهی سختی قرار دارند که یک راه آن اصرار بر خروج جهانگیری است. این مسیر خود متضمن خطر بزرگی است؛ زیرا کناره‌گیری جهانگیری ممکن است سبب خوشنامی وی نشده، بلکه ممکن است وی را متهم کند که برای رسیدن به قدرت حاضر به ترک دولت شده و عامل برخی شکست‌ها نیز معرفی شود. راه دوم عبور از جهانگیری است. واقعیت این است که در ذهن اصلاح‌طلبان نام‌هایی مانند عارف، محسن هاشمی و... نیز وجود دارد؛ اما طی کردن این راه با مشکلات عدیده‌ای مواجه است که از تأیید صلاحیت شروع می‌شود و با افزایش اختلافات ادامه یافته و با شکست در رقابت انتخاباتی پایان می‌گیرد.
همه این شواهد نشان می‌دهد، تلاش برای بیرون کشیدن جهانگیری از دولت برای اصلاح‌طلبان می‌تواند راهبردی باشد؛ اما اهداف تاکتیکی نیز بر این بحث مترتب است که از جمله آنها می‌تواند فشار به روحانی برای تمکین به برخی خواسته‌های آنها ‌باشد. خواسته‌هایی که تحقق آنها می‌تواند تا حدودی به تحقق وعده‌های اصلاح‌طلبان و بهبود موقعیت آنها کمک کند. در حال حاضر، در رأس این مطالبات جلوگیری از بسته شدن تلگرام و رفع حصر سران فتنه
 قرار دارد.


   حسن خدادی/ امام خامنه‌ای در پیام نوروزی امسال خود خطاب به آحاد مردم و مسئولان، مسئله اصلی کشور را اقتصاد و معیشت مردم دانستند و با محور قرار دادن تولید ملی برای حل این مسئله، شعار و نام سال 1397 را «حمایت از کالای ایرانی» اعلام کردند. در واقع، نامگذاری‌های اقتصادی در سال‌های اخیر از سال ۸۸ تا سال ۹۶ از سوی معظم‌له، نشان می‌دهد مهم‌ترین دغدغه ایشان در حوزه مسائل کلان کشور و البته پاشنه آشیل کشور در سال‌های مذکور، یعنی مسئله اقتصاد بوده است. جالب اینجاست که ذیل مسائل اقتصادی نیز اهمیت حمایت از کالای ایرانی به ‌قدری زیاد است که با وجود اینکه شعار سال ۹۱ «تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی» بوده است، ایشان سال ۹۷ نیز بر این مورد تأکید ورزیده‌اند. شاید اصلی‌ترین بازیگران دست یافتن به این هدف را بتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
۱ـ دولت/ مهم‌ترین ابهام در ارتباط با نقش دولت در حمایت از کالای داخلی این است که ابتدا دولت باید رویکرد و خط‌مشی خود را مشخص کند؛ اینکه دولت واقعاً و به دور از تظاهر به تبعیت از بیانات رهبر معظم انقلاب که فقط در حد نصب بنر شعار سال در سر در ورودی وزارتخانه‌ها و اداره‌های دولتی خلاصه می‌شود، آیا در راهبرد اقتصادی و توسعه‌یافتگی خود معتقد به رویکردی بومی برای تولید داخلی است یا همچنان مانند پنج سال گذشته خود بر رویکردهای توسعه‌یافتگی غربی، غیر بومی و غیر کارآمد تأکید دارد؟ به نظر می‌رسد، فقر تئوریک دولت در کنار علاقة وافر مشاوران و تیم اقتصادی دولت به مدل‌های توسعه‌یافتگی غربی مهم‌ترین مانع پیش روی تولید ملی است. 
۲ـ تولیدکنندگان/  نقش تولیدکنندگان در تحقق شعار سال بسیار پررنگ است؛ چرا که با اعتمادافزایی، تولید کالا با کیفیت برتر، قیمت مناسب و ارائه خدمات پس از فروش می‌توانند نظر مصرف‌کنندگان را به سمت کالاهای ساخت داخل جلب کنند. تولیدکنندگان خود نیز با استفاده از روش‌های نوین بازاریابی و استفاده از فناوری‌های جدید بسته‌بندی و نوآوری در ارائه محصولات و بومی‌سازی محصولات و همچنین در کنار آن جهانی کردن محصول و استفاده از راهکارهای کاهش قیمت تمام شده و به‌روز بودن محصولات و انطباق آن با استاندارد‌های جهانی و ایجاد جذابیت در ارائه محصولات و تنوع در ارائه آن و فدا نکردن کیفیت در قبال کمیت که خود می‌تواند ضربه بزرگی به این عرصه وارد کند، توجهی خاص داشته باشند. شرکت‌های تولیدی نیز در راستای جلب اعتماد مشتریان باید کالاهای باکیفیت و مرغوب تولید کرده و زمینه رضایتمندی مصرف‌کنندگان را فراهم کنند. حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان از سوی همه دست‌اندرکاران تولید ضروری است؛ چراکه توجه به ذائقه مصرف‌کنندگان در تولید کالاها ضروری است و مصرف‌کننده حق دارد از حقوق خود دفاع کرده و از خرید کالاهای بی‌کیفیت و نامرغوب خودداری کند. 
۳ـ مصرف‌کنندگان/ برخلاف تصور بسیاری از افراد که مصرف‌کنندگان را بازیگران اصلی عرصه تولید کشور می‌دانند، نگارنده بر این اعتقاد است که مصرف‌کنندگان حلقه آخر تولید ملی هستند؛ چراکه اکثریت مردم بدون دلیل به سراغ کالای خارجی نمی‌روند؛ بلکه گروه‌های کم‌درآمد جامعه به این دلیل کالای خارجی اعم از کفش، لباس، برنج و دیگر کالاهای غیر ایرانی را استفاده می‌کنند که در مقایسه با کالاهای ایرانی، بسیار ارزان‌تر هستند. بنابراین برای دولت و تولیدکنندگان وظیفه سنگین ایجاد می‌شود که کالای ارزان و باکیفیت و با ویژگی رقابت‌پذیری با کالاهای مشابه خارجی تولید کنند. از سوی دیگر، یکی از دلایل مصرف کالاهای خارجی از جانب اقلیتی از مردم را شاید بتوان تجمل‌گرایی و مدگرایی کاذب و دلخوشی به برندها دانست. که در این بین نقش دولت فرهنگ‌سازی و حمایت از تولیدکنندگان داخلی است که بی‌شک به تنهایی نمی‌تواند صنعت و تولید کشور را نجات دهد.

 همان بهتر که برجام لغو شود
روزنامه «آرمان» از جراید حامی دولت و برجام در گزارشی نوشت: «آنچه مد نظر دولتمردان در خصوص نتایج برجام بود به دست نیامد؛ زیرا تأثیرات برجام بر اقتصاد کشور به هیچ وجه احساس نشد... از آنجایی که رئیس‌جمهور آمریکا هر چهار ماه یک بار باید گزارش به کنگره ارائه دهد؛ اما در خصوص برجام هر بار در گزارش خود نقض برجام را به نوعی به حالت تعلیق درآورده و این تعلیق برجام بیشتر موجب تضعیف آن می‌شود؛ چرا که سرمایه‌گذاران خارجی را دچار نوعی سردرگمی و تردید می‌کند که اگر قرار باشد در ایران سرمایه‌گذاری کنند، ممکن است چهار ماه بعد ترامپ از برجام خارج شود و این سرمایه‌گذاران دچار ضرر و زیان شوند... با وجود یک برجام لرزان و متزلزل بانک‌های بین‌المللی بزرگی، همچون اچ‌اس‌بی‌سی، استانداردچارتر، بارکلیز و نظایر آنها با ایران کار نمی‌کنند.» این روزنامه اصلاح‌طلب در ادامه نوشت: «شاید از یک منظر لغو برجام خیلی بهتر از این باشد که هر چهار ماه یک بار ترامپ آن را به حالت تعلیق در آورد؛ چرا که اگر این وضعیت متزلزل برجام همچنان ادامه پیدا کند، به طور قطع هیچ منفعتی برای ایران نخواهد داشت. اگر برجام توسط آمریکا لغو شود شاید بتوان گفت برای ما هم بهتر خواهد بود، زیرا تکلیف برای همه روشن می‌شود و بدون امید بیهوده داشتن به برجامی که سودی ندارد، می‌توان بر اقتصاد داخلی و تولید داخلی متمرکز شد.» 
واکنش نخست‎وزیر به گرسنگی پرستاران
به تازگی  در گفت وگویی، خبرنگاری  خطاب به خانم «می» می‌گوید: «خیلی از جوان‌ها رو به شغلی می‌آورند که من و شما دوست نداریم انجام دهیم؛ آنها تصمیم می‌گیرند پرستار شوند و به جامعه خدمت کنند.» وی افزود: «اما بنابر آمار کالج سلطنتی پرستاران، آنها از سال 2010، 14 درصد کاهش دستمزد داشته‌اند.» مجری ادامه می‌دهد: «همین‌طور گزارش‌هایی از کالج سلطنتی داریم که خیلی از آنها آخر هفته مجبورند برای رفع گرسنگی به بانک غذا مراجعه کنند، چون پول خرید غذا را ندارند.»اما نخست وزیر انگلیس با بی تفاوتی از کنار این مسئله می‌گذرد که این موضوع واکنش رسانه ها و منتقدان را برانگیخته است گفتنی است. رسانه‌هایی مانند بی‌بی‌سی و من و تو که از لندن برای مخاطبان فارسی‌زبان برنامه می‌سازند، به این مسائل اشاره نمی‌کنند و اثری از انعکاس مشکلات مردم انگلیس نیست و برعکس تلاش می‌کنند زندگی در انگلیس و اروپا را چنان رویایی جلوه دهند که مخاطب، آن را با «بهشت برین» اشتباه بگیرد؟! در روزهای اخیر تمرکز این دو شبکه بر افزایش قیمت دلار و تلاش برای بزرگ‌نمایی هرچه بیشتر مشکلات اقتصادی ایران بوده است؛ اما درباره انگلیس، کاملاً برعکس عمل کرده‌اند. همه اینها در حالی است که حداقل انتظار از رسانه‌های مدعی آزادی بیان و انتقال صحیح اطلاعات، این است که واقعیت را آن‌گونه که هست به مخاطب ارائه دهند، نه اینکه به ابزاری برای تأمین اهداف سیاسی اسپانسرهای مالی خود تبدیل شوند.

در آرزوی زلزله سیاسی
ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: «تحول‌خواهی آنجا که به انحلال‌طلبی سوق یابد، از مرزهای اصلاحات خارج خواهد شد. فقدان اعتقاد به تداول و چرخش نخبگان و بازنشستگی سیاسی در نیروهایی که سال‌هاست با وجود کبر سن به فعالیت و تصدی‌گری سیاسی مشغولند و نمی‌پذیرند کنار بروند، خلاقیت و نوآوری را در این جبهه خشکانده است. جبهه‌ اصلاحات به عناصر گفتمانی تازه و اندیشه‌های نو نیازمند است. واکنش شتابزده و گنگ و گاهی متعارض اصلاح‌طلبان به اعتراضات اخیر و ناتوانی در پیش‌بینی آنچه در کف خیابان و بطن جامعه رخ می‌دهد، آنها را در موقعیتی پارادوکسیکال و تناقض‌آمیز قرار داده است. اصلاح‌طلبی نیازمند زلزله‌ای است تا به اجبار او را به بازسازی بکشاند.»

مجلس را دریابید
غلامعلی جعفرزاده، نماینده مردم رشت در مجلس شورای اسلامی در ارزیابی خود از عملکرد مجلس دهم گفت: «مجلس اسیر یک نوع روزمرگی شده است. همین روزمرگی سبب انباشت قانون و ضعف نقش نظارتی مجلس شده است.» عضو کمیسیون تدوین آیین‌نامه داخلی مجلس ادامه داد: «نمایندگان نیز چاره‌ای ندارند و نمی‌توانند مسیرشان را عوض کنند؛ چراکه ما همه همانند رودخانه‌ای هستیم که در داخل جریان آب قرار داریم؛ ولی این آب به جای مفیدی نمی‌رود.» این نماینده خاطرنشان کرد: «باید ترتیباتی داده می‌شد که مقداری از قانونگذاری را کم می‌کردیم و به سمت کارهای نظارتی می‌رفتیم و کمیسیون‌های تخصصی کارهای اساسی انجام می‌دادند.»

محاربه با خدا در اقتصاد
آیت‌الله جوادی‌آملی، مرجع تقلید شیعیان با اشاره به نام‌گذاری امسال تحت عنوان «حمایت از تولید کالای ایرانی» ابراز کرد: «دلیل فلج و ناکارآمد بودن اقتصاد کشور وجود بانک‌های ربوی است، این بانک‌ها در حکم محاربه با خدا هستند، چراکه تولید کالا با سرمایه‌ای انجام می‌شود که ربوی است و این مسئله در حکم محاربه با خداست.»

کنایه به زنان ایرانی
همسر بیل گیتس در مجموعه توئیت‌هایی درباره تحولات جهانی به این نکته اشاره کرده که سریع‌ترین کاهش نرخ باروری در تاریخ مربوط به زنان ایران است. او نوشته است: «میزان زاد و ولد از متوسط 5/6 فرزند به متوسط 6/1 فرزند طی چهار دهه رسیده است؛ حتی کمتر از زنان آمریکا با متوسط 9/1 فرزند.»

هشدار آیت‌الله مکارم
آیت‌الله مکارم‌شیرازی گفت: زمانی بود که مخالفان می‌گفتند شیعیان رابطه‌ای با قرآن ندارند و تنها به ائمه طاهرین(ع) قناعت کرده‌اند که گسترش فعالیت‌های قرآنی جوابی عملی به مخالفان است. گروهی از وهابیون هنوز هم این شبهه دروغین را تکرار می‌کنند، باید از این فعالیت‌ها خبررسانی کامل شود تا همگان بدانند که بزرگ‌ترین مسابقات قرآنی در ایران برگزار می‌شود، اما باید آن را به اطلاع همگان رسانید؛ زیرا اطلاع‌رسانی امروز نقش مهمی دارد. وی همچنین هشدار داد: به تازگی شنیده ‌شده است که مسئله تعلیمات قرآنی در کتب درسی کاهش پیدا کرده است، اگر دست‌هایی می‌خواهند سند 2030 را اعمال کنند، باید هوشیار باشیم و مقابله کنیم، نباید اجازه داد مسائل قرآنی در دروس مدارس کاهش پیدا کند.

یک بام و دو هوای بازار ارز
یوسفیان ملا نماینده مجلس گفت: «مادامی که در بخش امور ارزی و اقتصادی دست عده‌ای باز است و به هر طریقی که بخواهند واردات را صورت می‌دهند، مدیریت بازار امری ساده نخواهد بود.» وی با انتقاد از مدیریت یک بام و دو هوایی بازار ارز، بیان داشت: «از سوی دیگر در حوزه واردات به طور مثال افراد می‌توانند برای واردات خودرو هر عدد و رقمی را ثبت سفارش کنند و خودروهای میلیارد تومانی را با دلار وارد کنند.»