سرتیپ شرف لقمان، سخنگوی ارتش یمن هم‌پیمان با جنبش انصارالله اعلام کرد: در چند هفته گذشته شدت عملیات نظامی هجومی در جبهه‌های گوناگون به ویژه از سوی امارات افزایش یافته است و به زودی برخی کشور‌های عربی، از جمله امارات در فهرست اهداف موشکی قرار می‌گیرند.


 قاسم غفوری/ غرب آسیا همچنان اصلی‌ترین کانون تحولات جهانی است که صف‌بندی‌های گسترده منطقه‌ای و جهانی را به همراه داشته است. آنچه این روزها کانون محافل رسانه‌ای و سیاسی شده، برجام و چگونگی تعامل و تقابل میان امضاکنندگان آن پس از خروج آمریکا از برجام است. این جوسازی‌های گسترده در حالی صورت می‌گیرد که بررسی ریشه‌ای تحولات منطقه نکات قابل توجهی را در خود دارد. 
نخست، اقدام آمریکا در اعلام انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس است که همزمان با سالروز تأسیس رژیم صهیونیستی صورت می‌گیرد. اقدامی که عملکرد واضح آمریکا در نادیده گرفتن حقوق ملت فلسطین و طراحی آن برای نابودی ماهیت فلسطین را نشان می‌دهد. خطر طرح زمانی بیشتر می‌شود که آمریکا با ایجاد کارناوال تبلیغاتی سعی در مشارکت برخی از کشورها، از جمله کشورهای عربی دارد تا به این اشغالگری آشکار صهیونیست‌ها نوعی مشروعیت بدهد. در همین حال، برخی کشورهای اروپایی مانند آلمان مصوبه کشور یهودی را برای رژیم صهیونیستی داشته‌اند که خود بعد دیگری از خیانت غربی به فلسطین و جهان اسلام است. 
دوم، برگزاری دو انتخابات مهم در لبنان و عراق است. لبنان پس از ۹ سال وقفه و عراق یک سال پس از موعد قانونی اقدام به برگزاری انتخابات پارلمانی کردند. مردم لبنان در 16 اردیبهشت انتخابات برگزار کردند و نتیجه انتخابات از پیروزی جریان مقاومت با رأی مردم حکایت دارد. ساختار پارلمان لبنان نشان می‌دهد، ساختاری جدید بر این کشور حاکم می‌شود که برخلاف گذشته نگاه قومی و طایفه‌ای نداشته؛ بلکه بر اساس ترکیبی مردمی و شایسته‌سالارانه صورت می‌گیرد. 
مردم عراق 22 اردیبهشت برای انتخاب نمایندگان پارلمان پای صندوق‌های رأی رفتند و این انتخابات در حالی برگزار شد که چند نکته درباره آن قابل توجه است: 
الف‌ـ حضور گسترده جریان‌های سیاسی از هر طیف، گروه و قبیله‌ای نشان‌دهنده بلوغ سیاسی ملت و نظام عراق است که در بسیاری از کشورهای عربی معادل آن دیده نمی‌شود. در واقع باید گفت، در حالی که بسیاری از کشورهای عربی مانند عربستان هیچ‌گونه انتخابات و دموکراسی ندارند، عراق با برگزاری انتخابات و حضور گسترده جریان‌های سیاسی و مردم‌سالاری درون‌زایی را به نمایش گذاشته‌اند که برتری عراق نسبت به دیگر کشورهای عربی را نشان می‌دهد. 
ب‌ـ در وهله بعدی تأمین امنیت انتخابات از سوی ارتش و گروه‌های مردمی در شرایطی که همچنان گروه‌های تروریستی و دشمنان داخلی و بیرونی عراق به دنبال ناامنی هستند، نشان‌دهنده توانایی و ظرفیت بالای امنیتی این کشور است. امنیت بالای انتخابات نشان داد، پیوند میان ارتش و گروه‌های مردمی راهکار برقراری ثبات و امنیت در این کشور است؛ چنانکه ائتلاف آمریکایی نه در مبارزه با تروریست‌ها و نه در تأمین امنیت انتخابات کارکرد مناسبی برای عراق نداشتند.
در کنار موارد ذکر شده، این سؤال مطرح می‌شود که این حضور مردمی و برگزاری موفق با ثبات انتخابات چه تأثیری بر آینده عراق خواهد داشت و مسئولیت نمایندگان انتخاب شده از سوی مردم چه خواهد شد. با توجه به ساختار سیاسی عراق که دولت از درون پارلمان انتخاب می‌شود، اولین مسئولیت نمایندگان تلاش برای تشکیل دولتی مردمی بدون دیدگاه‌های قومی و قبیله‌ای و تحت تأثیر قرار نگرفتن در برابر فشارهای خارجی است؛ دولتی که بتواند وحدت و یکپارچگی عراق را حفظ کرده و ثبات امنیتی پایدار را برای آن به ارمغان آورد. 
ج‌ـ نکته‌ای دیگر در کارکرد پارلمان ارائه طرح و برنامه‌های جامع برای بازسازی ویرانه‌های بر جای مانده از حضور تروریست‌ها در این کشور است. اقدامی که از یک سو می‌تواند مؤلفه‌ای برای جلوگیری از تکرار شکل‌گیری گروه‌های تروریستی در عراق و نیز ارتقابخش جایگاه منطقه‌ای و جهانی عراق به منزله کشوری مستقل و پیشرفته باشد.
دـ یکی از مهم‌ترین کارکردهای پارلمان جدید تلاش برای توسعه روابط عراق با کشورهای دوست و حامیان ثبات و امنیت در این کشور است. حضور گروه‌های تروریستی همچون داعش در عراق، هر چند خسارت‌های بسیاری بر این کشور وارد کرده، اما زمینه‌ساز آشکار شدن چهره دوستان و دشمنان عراق شده است. 
جبهه مقاومت در کنار ارتش و نیروهای مردمی همه تلاش خود را برای برقراری امنیت در عراق صورت داده؛ در حالی که آمریکا و شرکای غربی و عربی آن نه تنها گامی در این عرصه برنداشتند؛ بلکه خود زمینه‌ساز تقویت گروه‌های تروریستی بوده‌اند. بر اساس این، تقویت همگرایی با جبهه مقاومت و نیز مقابله با طراحی‌های دشمنان عراق از کارکردهای مهم و مطالبات مردمی از دولت و پارلمان آینده عراق خواهد بود.
ترکیب انتخابات لبنان و عراق  چند پیام مهم را با خود به جهانیان مخابره می‌کند. اولاً، این انتخابات‌ها در حالی برگزار شد که این کشورها توانسته‌اند دستاوردهای بسیاری در مبارزه با تروریسم کسب کنند که برگزاری انتخابات در فضایی کاملاً امن و باثبات خود گواهی بر این مهم است. ثانیاً، مشارکت گسترده مردمی در این انتخابات‌ها نشانه بلوغ سیاسی مردمی این دو کشور است؛ در حالی که در بسیاری از کشورهای عربی نظیر عربستان که تحت حمایت آمریکا هستند، حتی واژه‌ای به نام انتخابات وجود ندارد. 
ثالثاً، نوع رأی مردم به جریان‌های مذهبی و ملی در این انتخابات‌ها امری قابل توجه است؛ هر چند دشمنان مقاومت به دنبال دورسازی مردم از این جریان‌ها بوده و حتی علیه آنها اقدامات بحران‌ساز انجام می‌دهند؛ اما مردم لبنان با رأی به جریان مقاومت و در عراق با رأی به جریان‌های مذهبی و حامیان مقاومت منطقه نشان دادند که راه مقاومت را ادامه خواهند داد.
به عبارتی دیگر، آنچه در روند انتخابات این دو کشور روی داده، دستاوردهای بزرگی برای ملت‌های آزادیخواه منطقه و جبهه مقاومت است که دشمنان با برجسته‌سازی مسائل حاشیه‌ای همچون برجام به دنبال اهمیت‌زدایی از این دستاوردها و البته به حاشیه راندن اصلی مهم به نام تحرکات اشغالگرایانه رژیم صهیونیستی در قدس هستند. رفتاری که بهره‌گیری از الگوی مقاومت برای تکرار دستاوردهای پیروزی بر تروریسم در مقابله با تحرکات صورت گرفته علیه مقدسات اسلامی از جمله در باب فلسطین می‌تواند مؤلفه‌ای برای خنثی‌سازی این طراحی‌ها باشد. آنچه باید مورد توجه باشد، رویکرد ملت‌های منطقه به گفتمان مقاومت است که با وجود اقدامات ضد مقاومتی همچنان مورد توجه ملت‌های منطقه است و آن را راهکاری برای پایان بحران‌های منطقه و مقابله با دشمنان می‌دانند. 

  محمد رضا مرادی/ همان‌طور که دونالد ترامپ شش ماه پیش وعده داده بود، سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس انتقال پیدا کرد. در جریان این انتقال مردم فلسطین در نوار غزه با راه‌پیمایی بزرگی که همزمان با «یوم النکبه» نیز بود، به سیاست‌های رژیم اشغالگر قدس و آمریکا اعتراض کردند که در جریان حمله وحشیانه صهیونیست‌ها به فلسطینی‌ها در غزه و کرانه باختری ۶3 فلسطینی به شهادت رسیده و 2900 نفر مجروح شدند. این جنایت صهیونیست‌ها سبب شد بیش از 80 مؤسسه بین‌المللی و حقوق بشری خواستار بازخواست و محاکمه سران رژیم صهیونیستی به سبب ارتکاب جنایت هولناک اخیر شوند. در این راستا، دیده‌بان حقوق بشر اعلام کرد، آمریکا اعتبارش را به دلیل کشتار غزه از دست داد. پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان نیز جنایات صهیونیست‌ها نسبت به مردم فلسطین را محکوم کرد. در کشورهای فرانسه، سوئد، یونان، آرژانتین، ترکیه، لبنان، پاکستان، یمن، اردن، تونس و برزیل تظاهرات‌هایی در اعتراض به کشتار فلسطینی‌ها در جریان تظاهرات میلیونی «بازگشت» برگزار شد. تظاهرات در یونان به سطح درگیری‌های خشونت‌آمیز و پرتاب سنگ به ساختمان سفارت رژیم صهیونیستی در این کشور رسید. صدها آرژانتینی نیز در اعتراض به انتقال سفارت آمریکا از تل‌آویو به قدس اشغالی در مقابل سفارت این رژیم در بوینوس آیرس تجمع کردند. 
اما نکته مهم در این زمینه به پیامدهای این اقدام ترامپ برمی‌گردد:
در درجه اول انتقال سفارت آمریکا به قدس به معنای پایان مذاکرات به اصطلاح صلح خواهد بود. این مسئله خود سبب تشدید شکاف بین جریان‌های صهیونیستی نیز خواهد شد. احزاب چپ به رهبری اسحاق هرتزوگ و لیونی راه‌حل دستیابی به صلح با فلسطینیان را پذیرش طرح تشکیل دو دولت فلسطینی و یهودی می‌دانند. با این اقدام، عملاً این طرح با شکست مواجه می‌شود؛ زیرا سبب مشروع بودن موضوع شهرک‌سازی شده و موضوع شهرک‌سازی بزرگ‌ترین مانع در راه اجرای طرح حل دو دولت است. از سویی، موجب تقویت احزاب راست افراطی شده که افزایش افراط‌گرایی در سرزمین‌های اشغالی و افزایش درگیری‌ها در سرزمین‌های اشغالی به ویژه قدس از پیامدهای آن است.
افزون بر این، شخصیت‌های طرفدار سازش در فلسطین پس از این اقدام ترامپ تضعیف خواهند شد. احزاب و شخصیت‌هایی که طرفدار مذاکرات صلح و راه‌حل دو دولت بودند، با انتقال سفارت آمریکا به قدس به نوعی به پایان راه خود رسیدند. جنبش فتح و شخص ابومازن دچار انفعال خواهند شد و به همین دلیل است که در ماه‌های گذشته بیشترین تحرکات دیپلماتیک را انجام دادند تا مانع این کار شوند. در طرف مقابل، جایگاه گروه‌های مقاومت و شخصیت‌هایی که طرح مذاکره با رژیم صهیونیستی و راه‌حل دو دولت را رد کرده بودند و گزینه‌های دیگری مانند مقاومت را ابزار احقاق حق فلسطینیان مطرح می‌کردند، تقویت خواهد شد که حماس و جهاد اسلامی از اصلی‌ترین گروه‌ها هستند.
اما شاید بتوان مهم‌ترین پیامد این اقدام ترامپ را تقویت انتفاضه سوم دانست. یکی از مشکلات پیش روی انتفاضه‌ها در فلسطین نبود انسجام داخلی بین گروه‌های فلسطینی به دلیل تفاوت در راه‌حل‌های دو طرف بود. با شکست راه‌حل سازش اکنون گروه‌های بیشتری به انتفاضه سوم خواهند پیوست و همین مسئله خود تهدید بزرگی را پیش روی رژیم صهیونیستی به وجود خواهد آورد.
افزون بر این، همراهی تلویحی ارتجاع عرب با این طرح ترامپ به صورت صریح حامیان و مخالفان فلسطین را به خوبی مشاهده کرد. تا پیش از این، برخی کشورهای عربی مانند عربستان از مسئله فلسطین برای فریب افکار عمومی بهره می‌جستند. عدم مخالفت جدی و حتی همراهی غیر مستقیم عربستان با طرح معامله قرن سبب شد تا این ابزار از دست عربستان خارج شود. در وضعیت کنونی به نظر می‌رسد، بازگشت فلسطین به صدر موضوعات منطقه‌ای و بین‌المللی و انسجام بیشتر گروه‌های داخلی فلسطین برای مبارزه با رژیم صهیونیستی مهم‌ترین پیامدهای اقدام ترامپ به شمار می‌آید.


  رضا اشرفی/ انتخابات ایتالیا در پی انحلال پارلمان، چهارم مارس 2018 (13 اسفند 1396) برگزار شد. بیش از 46 میلیون نفر واجد شرایط شرکت در انتخابات بودند که در این روز با انتخاب خود، بار دیگر ایتالیا را وارد دوره و چالش جدیدی کردند، به گونه‌ای که هنوز احزاب و اشخاص پیروز نتوانسته‌‌اند راهی پیدا کنند تا دولت تشکیل شود. 
ایتالیا به واسطه چند حزبی بودن و همچنین چالش‌های سیاسی داخلی همواره با چنین روندهایی مواجه بوده است، اما این دوره نسبت به گذشته با مشکل جدی و جدیدی روبه‌رو شده است که بیش از گذشته برای این کشور و حتی اروپا و غرب چالش‌ساز است. 
در انتخابات پارلمانی ماه مارس، شهروندان ایتالیایی برای مشخص شدن 630 کرسی مجلس نمایندگان و 315 کرسی سنا وارد عرصه شدند، اما نتیجه انتخابات چندان مورد پذیرش اتحادیه‌گرایان و دموکراسی‌دوستان نبود؛ زیرا همان‌گونه که پیش‌بینی می‌شد رادیکال‌ها، پوپولیست‌ها و حتی فاشیست‌ها از دیگر گروه‌ها و احزاب بیشتر مورد توجه مردم قرار گرفته و از دیگران پیشی گرفتند تا برای تشکیل دولت نماینده مردم باشند. 
بر اساس آمار و ارقام، ائتلاف راست که حزب میانه لگا نورد به رهبری ماتئو سالوینی در رأس آن قرار دارد، بیشترین کرسی‌ها را در هر دو مجلس به دست آورد. در همین حال حزب پنج ستاره که به ساختارشکن در عرصه سیاسی ایتالیا معروف است، به رهبری لوئیجی دیماریو بیشترین آرا را از آن خود کرد. همچنین ائتلاف چپ میانه به رهبری ماتئو رنتسی، نخست‌وزیر کنونی، سوم شد. 
این ترکیب گویای آن است که هیچ یک از احزاب نتوانستند اکثریت مطلق را به دست آورند. به این معنا که ایتالیا بار دیگر به سمت پارلمان معلق پیش خواهد رفت. مسئله‌ای که آلمان به اشکالی با آن مواجه است و با اینکه انتخابات پارلمانی آن در شهریورماه (سپتامبر) برگزار شده، هنوز نتوانسته کابینه را تشکیل دهد.
البته ایتالیا این مشکل را از دوره پیش به همراه دارد؛ زیرا در انتخابات سال 2013 نیز هیچ یک از احزاب و ائتلاف‌های اصلی همچون راست میانه به رهبری سیلویو برلوسکونی، چپ میانه به رهبری پیر لوئیجی برسانی و جنبش پنج ستاره به رهبری بپه گریلو نتوانستند اکثریت مطلق را به دست آورند. موضوعی که سبب شد پارلمان منحل شده و انتخابات زودهنگام برگزار شود، به این معنا که چنین چشم‌اندازی در آینده بار دیگر برای ایتالیا وجود دارد و هر ائتلافی که دولت را تشکیل دهد، باید منتظر فروپاشی خود باشد.
اما موضوع بنیادی‌تر در این باره ائتلاف و احزابی هستند که پیروز انتخابات شده‌اند. طی سال‌های گذشته به خصوص از زمانی که بحران غرب آسیا عمق یافته و همین موضوع جریان پناه‌جویان را ایجاد کرده، احزاب و گروه‌های ضد مهاجر، ضد اتحادیه‌گرایی، ضد اسلامی و همچنین قوم‌گرا و نژادپرست به شدت رشد کرده‌اند.
البته، این موضوعی جدی در غرب است که دامن آمریکا را نیز گرفته است و نشان می‌دهد که تنها به دلیل بحران حاضر در خاورمیانه و بحث پناه‌جویان نیست؛ بلکه جامعه غرب به لحاظ فکری از اوضاع کنونی سرخورده شده و خواهان انتخاب مسیر دیگری است که این مسیر در حال حاضر به سمت رادیکالیسم  و نژادپرستی گرایش پیدا کرده است. 
این موضوع وقتی به بحران سرمایه‌داری گره می‌خورد، مشکلات غرب را پیچیده‌تر می‌کند، به‌ ویژه که چنین فضایی بیش از این نیز به وجود آمده است. جهان غرب در دهه 1920 به بعد، هم با چالش بحران مالی مواجه شد و هم به سمت نازیسم و فاشیسم پیش رفت.  در انتخابات اخیر آلمان نیز مشخص شد که نئونازی‌ها برای اولین بار پس از جنگ جهانی دوم توانستند وارد پارلمان این کشور شوند. ایتالیا نیز به عنوان کشوری که فاشیسم در آن شکل گرفت و رشد کرد، در انتخابات ماه مارس احزاب و گروه‌هایی را به عنوان پیشتاز می‌بیند که نه تنها ایتالیا، بلکه اتحادیه اروپا و غرب را تهدید می‌کند.

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ 14

  عبدالله عبادی/  مجمع الجزایر کومور با حدود یک میلیون نفر جمعیت در جنوب شرق آفریقا و در نزدیکی آب‌های اقیانوس هند در شرق سواحل موزامبیک واقع شده است. «کومور» که زمانی «اتحادیه قمر» نامیده می‌شد، یکی از اعضای اتحادیه عرب است که 98 درصد جمعیت آن را مسلمانان سنی‌مذهب تشکیل می‌دهند.
این کشور مسلمان که زمانی در تصرف مسلمانان ایرانی بود، از سال 1843میلادی به اشغال فرانسه درآمد و در سال 1912 مستعمره آن شد. در سال 1975 مجلس نمایندگان کومور رسماً استقلال کومور را اعلام کرد و از آن زمان تاکنون این کشور مسلمان آفریقایی با شماری از کشورهای جهان از جمله ایران و عربستان روابط دیپلماتیک دارد.
مجمع الجزایر کومور از چهار جزیره تشکیل شده که جزیره مایوت آن همچنان در اشغال فرانسه است؛ از دیرباز حضور ایرانیان در این کشور مسلمان قاره آفریقا پررنگ بوده است؛ ایرانیان خطه فارس دارای آثار تاریخی در جزیره آنژوان این کشور می‌باشند و در دوران ریاست‌جمهوری عبدالله محمد سامبی (2005 م.) که برای دفاع از جمهوری اسلامی و تحصیل در ایران مشهور است، دارای رابطه سیاسی دوستانه با کشورمان بود که در نهایت به افتتاح سفارت ایران در این کشور و اعزام سفیر انجامید و پس از آن ده‌ها موافقتنامه تجاری و اقتصادی نیز میان دو کشور منعقد شد.
پس از اعدام شیخ نمر باقر النمر رهبر شیعیان عربستان به دست آل‌سعود و شمار دیگری از شیعیان این کشور و نیز کارشکنی عربستان در بزرگنمایی مشکلات منطقه‌ای، «کومور» همسو با دیگر کشورهای کوچک عربی حاشیه خلیج‌فارس رابطه دیپلماتیک خود با ایران را قطع کرد. تا پیش از قطع روابط دو کشور شیعیان کومور در آرامش به سر می‌بردند، اما با خروج دیپلمات‌های ایرانی و فشار رژیم آل‌سعود وضعیت شیعیان بسیار سخت و جانگداز شده است.
اقتصاد کومور که به دلیل بافت جغرافیایی خاص از خشکسالی و قحطی شدید رنج می‌برد، بر کشاورزی متکی است. اما در این میان عربستان با سو‌ءاستفاده از این وضعیت خاص و به بهانه کمک مالی به این کشور نیازمند، درصدد افزایش نفوذ سیاسی و اجتماعی خود در این کشور مسلمان برآمد.
این در حالی است که رژیم سعودی هیچ‌‌گاه در راستای منافع جهان اسلام حرکت نکرده است و تنها هدفش از کمک‌های مالی به کشورهای نیازمند، گسترش فرقه ضاله و ضد بشری وهابیت است؛ اقدامی که نتیجه آن گسترش خشونت و افراط‌گرایی و تروریسم در قاره آفریقا شده است.
با آغاز جنگ یمن، رژیم سعودی دولت کومور را تحت فشار قرار داد تا هرچه سریع‌تر سربازان خود را به حمایت از ائتلاف سعودی اعزام کند، به همین دلیل در اواخر سال 2015 منابع خبری منطقه از اعزام 350 نظامی کوموری به عربستان با حقوق ماهیانه 1000 یورو خبر دادند.
در اوت 2016 رئیس‌جمهور جزایر کومور نقش عربستان سعودی به رهبری خادم‌الحرمین الشریفین در خدمت به اسلام و مسلمین و مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی را ستود.
عثمان غزالی در همایش «اعتدال و نمونه‌های معاصر آن» که با مدیریت دانشگاه اسلامی مدینه منوره در مورونی، پایتخت کومور برگزار شد، نقش دانشگاه اسلامی مدینه منوره در تربیت و پرورش فرزندان مسلمان و نشر فرهنگ اعتدال را مهم و حیاتی دانست.
همچنین پس از تنش میان قطر و رژیم آل‌سعود دولت ریاض از مقامات کومور درخواست کرد تا به سرعت روابط خود را با دوحه قطع کنند، از این‌رو دولت کومور که سالیانه مبالغ فراوانی کمک نقدی و غیر نقدی از ریاض دریافت می‌کند، بلافاصله سفارت خود در قطر را تعطیل کرد و سفیر خود را فراخواند.
وهابی‌ها با هدف گسترش وهابیت در کومور، برای جلب نظر مردم آن دست به اقداماتی زده‌اند که برخی از آنها عبارتند از:
1‌ـ ساخت مدارس قرآنی: با توجه به فقر حاکم بر جامعه کومور، دولت این کشور توانایی ساخت و اداره مدارس قرآنی به شکل دولتی را ندارد، از این‌رو سازمان‌های اسلامی از جمله نهادهای وابسته به وهابیون با سو‌ءاستفاده از این موقعیت به نشر و گسترش افکار ضاله خود در چارچوب مدارس قرآنی پرداخته‌اند. بر این اساس طی یک دهه گذشته سازمان رابطه العالم اسلامی ده‌ها باب مدرسه در نقاط مختلف کومور برای تعلیم دانش‌آموزان کوموری تأسیس کرده است.
2‌ـ تأسیس سازمان‌های اسلامی وابسته به وهابیت به کوشش رابطه العالم اسلامی: طی دو دهه گذشته ده‌ها سازمان وابسته به رابطه العالم اسلامی در کومور تأسیس شده است. این سازمان‌ها که از وضع مالی خوبی برخوردار بوده و تمامی هزینه‌های آنها را مراکز تبلیغی عربستان پرداخت می‌کند، معمولاً در برنامه‌های خود از جمله برگزاری مراسم و مناسبت‌های دینی به صورت مستقیم از آیین وهابیت حمایت می‌کنند، علاوه بر آن رابطه العالم اسلامی با صرف هزینه‌های کلان از نفوذ چشمگیری در شورای عالی امور مسلمانان این کشور برخوردار است و رؤسای این سازمان که نماینده مسلمانان در مقابل دولت هستند در زمره هواخواهان آیین وهابیت به شمار می‌روند.
3‌ـ انجام فعالیت‌های عمرانی: صندوق توسعه سعودی یکی دیگر از نهادهای وابسته به وهابیت است که طی چند سال اخیر فعالیت‌های بسیاری در کومور انجام داده است، ساخت جاده در نقاط مختلف این کشور یکی از آنهاست. بر این اساس، این سازمان در سال 2014 با هزینه‌های 5/1 میلیارد ریال سعودی چندین پروژه عمرانی در این کشور به بهره‌برداری رساند که ساخت جاده wanani در جزیره موهیلی و جاده dunddi در جزیره آنژوان و همچنین ساخت جاده فرودگاه این کشور از آن جمله است.
در پایان ذکر این نکته لازم است که رویکرد بیشتر مردم سنی مذهب این کشور مبنی بر حفظ استقلال سیاسی و خواست و مطالبه عمومی است که اکنون پیش روی دولت و مجلس این کشور قرار دارد. افزون برآن بدنه مذهبی این کشور نیز تمایل چندانی به پیروی از فرقه وهابیت و سیاست‌های افراط‌گرایانه عربستان ندارند که این امر نشان‌دهنده وجود روحیه استقلال‌طلبانه در متن جامعه مدنی این کشور کوچک آفریقایی است.


خروج از برجام ابزار تحریم را تضعیف کرد
خبرگزاری فارس: «جرت بلنک» معاون هماهنگ‌کننده اجرای توافق هسته‌ای با ایران در دولت سابق آمریکا در واکنش به طرح‌های پیشنهادی اتحادیه اروپا برای متقاعد کردن ایران به ادامه حضور در برجام، گفت: «دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا با خروج از توافق هسته‌ای ابزار تحریم را تضعیف کرده است.»
بلنک که اکنون عضو ارشد اندیشکده «کارنگی» است، در توئیتر نوشت: «اتحادیه اروپا و سه کشور (آلمان، فرانسه و انگلستان) امروز در دیدار با [محمدجواد] ظریف [وزیر امور خارجه ایران] در بروکسل پیشنهاد مقدماتی بسیار برجسته‌ای روی میز گذاشتند.»

ترامپ: امکان کاهش خرید نفت از ایران وجود دارد
خبرگزاری ایرنا: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا در اطلاعیه‌ای به وزیر خزانه‌داری، وزیر خارجه و وزیر انرژی این کشور، دستور کاهش خرید نفت و محصولات نفتی از ایران را صادر کرد. رئیس‌جمهور آمریکا در این اطلاعیه اعلام کرد: «میزان عرضه نفت و فرآورده‌های نفتی از کشورهایی به جز ایران به اندازه‌ای هست که بتوان حجم خریداری نفت و محصولات نفتی از ایران از سوی مؤسسات مالی خارجی یا به واسطه آنها را به نحو محسوسی کاهش داد.»

تحریم‌ها علیه ایران به روابط واشنگتن با اروپا لطمه وارد می‌کند
خبرگزاری مهر: «مایکل هیدن» مدیر سابق آژانس امنیت ملی آمریکا و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به «سیا» پیش‌بینی کرد، وضع مجدد تحریم‌های آمریکا علیه ایران با وجود اعتراضات سران اتحادیه اروپا، به روابط واشنگتن با هم‌پیمانان اروپایی این کشور لطمه وارد می‌کند. آنها حق قانونی برای گرفتن پاسخ این پرسش‌ها دارند: «آیا نظر ما اهمیت دارد؟ آیا آمریکایی‌ها نظرات ما را در نظر می‌گیرند؟» افزون بر این، هر آنچه ممکن است یا ممکن نیست در خلیج‌فارس رخ دهد، بهترین دوستان ما در جهان را از ما منحرف می‌کند.

ترامپ می‌خواهد ایران را محروم کند
خبرگزاری ایسنا: وزیر خارجه آمریکا می‌گوید رئیس‌جمهور این کشور می‌خواهد ایران را از ثروت‌هایی که صرف «اقدامات مخرب» و آزمایش‌های موشکی می‌شوند، محروم کند.
وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با برنامه «Face the Nation»، در پاسخ به این پرسش که چرا «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا تلاش نکرد برجام را اصلاح کند، گفت: «ما این کار را انجام دادیم. تلاش‌مان را کردیم.» وزیر خارجه آمریکا از توافق هسته‌ای برجام هم انتقاد کرد و مدعی شد: «این توافق، آنچه را که به ادعای وی رفتارهای «مخرب» ایران است، افزایش داده است.»

ادعای پمپئو درباره ایران
خبرگزاری تسنیم: «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا گفت: «ایران برای حفظ روابط تجاری با اروپایی‌ها باید دست‌کم اتباع آمریکایی بازداشت‌شده در ایران را آزاد کند.» وی در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا حاضر به مبادله زندانیان با ایران است، گفت: «نمی‌توانم به این پرسش پاسخ دهم. ما برای [آزادی] بازداشتی‌ها در کره شمالی، کسی را مبادله نکردیم. آنها بازگشتند، چون برداشت رئیس کیم [جونگ اون، رهبر کره شمالی] این بود که به نفع اوست که این کار را انجام دهد. ما از این بابت از او ممنون هستیم.»