در دفاع بیولوژیک ۲۴ دستگاه مسئول هستند و برای شان وظیفه تعیین شده است، ما باید با انضباط جدی و فرماندهی چند دستگاه را به کار بگیریم تا بتوانیم دفاع کنیم. جنگ زیستی با ایجاد ناامنی می‌تواند چهارچوب‌های اقتصادی را بر هم بزند. این جنگ سه لایه دارد؛ لایه اول این تهدیدات بیماری است که نظام بهداشت و درمان آن را دنبال می‌کند، لایه دوم بیوتروریسم است که نظام اطلاعاتی پیگیر آن است و لایه سوم پدافند زیستی است که باید یک دفاع زیستی را دنبال کند.

گزارش صبح صادق از افتتاح اولین بیمارستان تخصصی دندانپزشکی کشور

 حسن ابراهیمی/ اولین بیمارستان تخصصی دندانپزشکی کشور و چهارمین بیمارستان تخصصی دندانپزشکی جهان با نام «بیمارستان شهید دکتر بهرام شکری» به همت دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) با حضور سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل‌ سپاه پاسداران و ایرج حریرچی معاون وزیر بهداشت و درمان در پردیس دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) افتتاح شد. در ادامه گزارشی از مراسم افتتاح این بیمارستان که با سخنرانی فرمانده کل سپاه، معاون وزیر بهداشت و فرمانده دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) همراه بود را می‌خوانید.

چهارمین بیمارستان دندانپزشکی جهان
سرلشکر محمدعلی جعفری ضمن تبریک فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، اظهار داشت: «یاد شهید شکری عزیز را که این بیمارستان اوست، گرامی می‌‌داریم.»
وی گفت: «اهمیت این بیمارستان به این دلیل است که اولین بیمارستان تخصصی دندانپزشکی محسوب می‌شود و آن‌طور که سردار عبداللهی گفتند، چهارمین بیمارستان تخصصی دندانپزشکی در جهان پس از آمریکا، انگلیس و کره ‌جنوبی است.»
فرمانده کل سپاه تصریح کرد: «توجه سپاه به خدمات درمانی به این دلیل است که سپاه سازمانی انسان‌محور و نه تجهیزات‌محور است؛ سازمان‌های نظامی دیگر جهان اگر قدرتی دارند، محوریت آنها به دلیل بهره‌گیری فناوری نظامی، تجهیزات و قدرت آتش‌شان است، اما سپاه پاسداران که نیرویی فرهنگی، سیاسی، امنیتی و نظامی است، ایجاب می‌کند بیش از گذشته نسبت به نیروی انسانی توجه داشته باشد و محوریت سازمانی خود را بیش از گذشته در رابطه با نیروی انسانی گسترش دهد.»
سرلشکر جعفری با اشاره به ویژگی‌های انقلابی، مؤمن و بصیر بودن پاسداران گفت: «مردمی بودن پاسداران یکی از شاخصه‌های انقلابی بودن آن است و این از ویژگی‌های سپاه است.»
وی افزود: «چالش‌هایی که ما در حفظ این ویژگی‌ها داریم؛ الگوگیری و تقلید از سیستم‌های رایج در داخل کشور و جهان است. این موضوع اشتباه است که ما در بحث نظامی از کشورهای دیگر الگو بگیریم؛ زیرا سپاه به تأکید فرمانده معظم کل قوا پیش از اینکه سازمانی نظامی باشد، سازمانی فرهنگی، سیاسی و امنیتی است.»
فرمانده کل سپاه با بیان اینکه ارائه خدمات ما در مراکز پزشکی وابسته به سپاه باید نمونه و درجه یک باشد، گفت: «اولویت ما در سپاه، نباید منافع اقتصادی و درآمدزایی باشد و نباید الگوی ما سازمان‌ها و شرکت‌های خصوصی باشند که نگاه آنها تنها کسب منافع مالی بیشتر است.»
وی یادآور شد: «هنر ما به عنوان بازو و صیانت‌کننده انقلاب این است که در این مجموعه حاکمیتی خدمات ارزان و همراه با کیفیت را همراه با رضایتمندی بیماران ارائه کنیم. البته هدف دیگر در این مرکز موضوع آموزش است، دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) باید بتواند کادر متخصص پزشکی را برای سپاه و انقلاب اسلامی تربیت کند.»
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در پایان خاطرنشان کرد: «سپاه در جایگاه یک مجموعه خط‌شکن باید در این عرصه و سایر عرصه‌ها نمونه باشد. از آنجا که وظیفه‌ سپاه الگوسازی است؛ لذا باید در هر کاری بهترین باشد که بحمدالله بر اساس گزارش‌ها و اطلاعاتی که داریم، مجموعه دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) این‌گونه است.»

اولویت خدمات فقرا هستند
در ادامه این مراسم نیز دکتر ایرج حریرچی قائم‌مقام وزیر بهداشت ضمن قدردانی از این اقدام سپاه در حوزه دندانپزشکی اظهار داشت: «خدمات دندانپزشکی بسیار گران است و بسیاری از مردم استطاعت پرداخت هزینه‌های آن را ندارند؛ لذا هیچ اقدامی در حوزه سلامت از سوی دولت و نهادهای حاکمیتی نباید صورت بگیرد، مگر آنکه فقرا از آن بهره‌مند شوند و ما در هیچ کاری نباید «حامی فقرا بودن» را فراموش کنیم.»
قائم‌مقام وزارت بهداشت گفت: «پیشگیری و ارائه خدمات ارزان به مردم، باید راهبرد ما در حوزه دندانپزشکی باشد.»
وی در پایان افزود: «پاسداران و نیروهای مسلح هم از قشری هستند که استطاعت مالی بالایی ندارند و این بیمارستان قدم خوبی برای این قشر محسوب می‌شود؛ اما از مسئولان مربوط می‌خواهم در این بیمارستان خدمت‌رسانی به دیگر اقشار محروم را هم مد نظر داشته باشند.»

هشت طبقه با تجهیزات مدرن
دکتر علیرضا جلالی فرمانده دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله‌الاعظم(عج) هم در این مراسم ضمن ارائه گزارشی از وضعیت مجموعه دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج) طی 20 ماه تصدی خود در این مجموعه، اظهار داشت: «باید از خدمات عزیزانم دکتر خاتمی و دکتر اصلانی که پیش از من در این مسند زحمات فراوانی کشیدند و این مجموعه را به اینجا رساندند و تحویل ما دادند، تشکر کنم.»
وی گفت: «بیمارستان تخصصی دندانپزشکی شهید شکری در هشت طبقه و مساحتی بیش از 12 هزار متر مربع در مجاورت بیمارستان بقیه‌الله(عج) و در مجموعه پردیس دانشگاه ساخته شده است.»
جلالی ادامه داد: «این بیمارستان دارای هشت طبقه است، که دو طبقه زیرزمین مربوط به تأسیسات بوده، طبقه همکف مربوط به اروژانس و تریاژ، یک طبقه مربوط به کودکان و یک طبقه هم مربوط به بانوان است. مرکز تصویربرداری، بخش جراحی و لیزر و... دیگر بخش‌های این بیمارستان است.»
به گفته دکتر جلالی، ساخت بیمارستان شهید شکری از سال 89 شروع شد که پس از وقفه‌ای چند ساله ادامه یافت و در مدت کوتاهی تکمیل شد.

70 درصد تجهیزات و 90 درصد بنا 
وی افزود: «حدود 70 درصد تجهیزات این بیمارستان و نیز 90 درصد بنای ساختمان از تجهیزات کاملاً ایرانی است.»
رئیس بیمارستان بقیه‌الله(عج) افزود: «در حال حاضر 35 یونیت در این بیمارستان فعال می‌شود و در آینده نزدیک این ظرفیت به 100 یونیت می‌رسد و خدمات این بیمارستان شبانه‌روزی خواهد بود.»
وی افزود: «این بیمارستان در مساحتی حدود یک هزار و 650 متر مربع با استانداردهای روز جهان ساخته شده و از عالی‌ترین سطح خدمات دندانپزشکی با برترین کیفیت و ایمنی با رویکرد سلامت‌محور، مبتنی با سبک زندگی اسلامی و ایرانی برخوردار است.»
بیان برخی دیگر از پروژه‌های در دست ساخت دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله(عج)، وضعیت علمی و پژوهشی دانشگاه و وضعیت رتبه‌بندی بیمارستان‌های زیرمجموعه این دانشگاه بخش‌های دیگر سخنرانی دکتر جلالی را تشکیل می‌داد و همگی نشان از ارتقای این مجموعه در سطح منطقه‌ای و جهانی ‌دارد.
گفتنی است، شهید دکتر بهرام شکری نخستین دندانپزشک رسمی سپاه بود که در سال 1360 به دست گروهک مجاهدین خلق(منافقین) ترور و به درجه رفیع شهادت نائل شد.

پدر شهید مدافع حرم علی عابدینی

 احسان امیری/ اردیبهشت ماه سال 95 خبر شهادت 13 شهید ایرانی در خان‌طومان سوریه منتشر شد. «علی عابدینی» یکی از این شهدای نیروهای یگان ویژه صابرین بود که پیکرش در منطقه ماند و در زمره شهدای جاویدالاثر قرار گرفت. یوسف عابدینی پدر شهید درباره فرزندش می‌گوید: «علی اولین ثمره زندگی مشترک‌مان است که در صبح 25 مرداد ماه سال 1367 به دنیا آمد. قبل از به دنیا آمدنش، نذر کردیم اگر بچه سالم به دنیا بیاید، او را بیمه اهل بیت(ع) کنیم. هر سال در روز عاشورا به یاد حضرت علی اصغر(ع) بین عزاداران با دست خودش نذری پخش می‌کرد؛ علی این کار را خیلی دوست داشت و چون یکی از عموهایش به نام «علی‌اصغر» در جبهه به شهادت رسیده بود، راه و روش زندگی را از عمویش الگو گرفت. سجده‌های طولانی‌اش پس از نماز حتی زمانی که به سن تکلیف نرسیده بود، برایم عجیب بود. یکی از اعضای فعال بسیج محل بود. سال ۱۳۸۵ طی فراخوان استخدام سپاه پاسداران عضو این نیرو شد. پوشیدن لباس پاسداری را خیلی دوست داشت و همیشه خودش را سرباز امام زمان(عج) می‌دانست. پیش از استخدام سپاه مدتی برق‌کار بود و در شرکتی کار می‌کرد که حقوق خوبی داشت؛ اما پس از یک هفته دیگر سر کار نرفت و گفت صاحب‌کارم اهل نماز و روزه نیست. گفتم او اهل نماز و روزه نیست، تو که هستی، اشکالی ندارد. در جواب گفت از کجا بدانم که حقوقم حلال است؟
وارد گردان صابرین ساری شد و چندین بار به مأموریت‌های مرزی رفت و در درگیری با گروهک‌های تروریستی ریگی و پژاک حضور داشت. یک روز به ما گفت داعش به سوریه حمله کرده و جنایت‌هایی را که انجام داده، هر روز از رسانه‌ها می‌بیند. پس از چند بار نام‌نویسی و با اصرار زیاد بالاخره با درخواستش برای رفتن به سوریه موافقت کردیم. علی دو بار به سوریه رفت. آبان سال 94 در یک حمله که سبب آزادی منطقه خان‌طومان شد، از ناحیه کتف چپ با اصابت تیر مستقیم دشمن مجروح شد و پس از 30 روز به ایران بازگشت. وقتی به تهران آمد، به اتفاق خانواده به تهران رفتیم و خواستیم او را به خانه برگردانیم، اما حاضر نشد با آمبولانس سپاه به خانه بازگردد و با ماشین خودمان برگشتیم می‌گفت تا می‌توانیم نباید از بیت‌المال 
استفاده کنیم. 
درمانش کامل نشده بود که باز اصرار داشت برود. 15 فروردین ماه در یک مهمانی بودیم که تلفنش زنگ خورد، شام را نخورده رها کرد و بلند شد تا برای اعزام آماده شود. همان شب ساعت 12 جزء اولین کسانی بود که خود را به پادگان رساند. همانند مرغی که از قفس آزاد شده باشد، پروازکنان می‌رفت و ما تنها نظاره‌گرش بودیم. یک ماه بعد با ما تماس گرفت و خبر سلامتی‌اش را داد. شب جمعه‌اش هم با خانواده صحبت کرد. فردایش خبر درگیری در خان‌طومان از طریق شبکه‌های مجازی پخش شد. چند دقیقه بعد تصویر مجروحیتش را دیدم و روز شنبه قطعی شد که علی و چند نفر از نیروهای سپاه استان مازندران به شهادت رسیده‌اند.


  علیرضا جلالیان/ اقدام ناهمتراز نوعی کنش است که در آن مبتنی بر نقاط ضعف دشمن و نقاط قوت خودی عملکردها تنظیم شده و این اقدامات چون به شناسایی نقاط ضعف دشمن و شناخت دقیق از مزیت‌های خودی معطوف است، نمی‌تواند بدون اشراف اطلاعاتی و نیز مطالعه و تفکر صورت گیرد. در جمهوری اسلامی ایران در تفکیک رده‌های نیروهای مسلح هشت رده اصلی نیرویی مطرح می‌شود که چهار نیرو مربوط به ارتش و چهار نیرو مربوط به سپاه است. تفاوت بین این نیروها هم در نوع اقدام تراز و ناهمتراز است. در این میان وظیفه ارتش در جایگاه یک مجموعه کلاسیک و مدرن شده با تجهیزات مربوطه کاملاً مشخص است. اما سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک مجموعه چند بعدی است که متناسب با نیاز انقلاب عمل می‌کند. سپاه در بعد نظامی مجموعه‌ای از نیروهای با عملکرد ناهمتراز را در مقابل دشمن دارد که عمده توجه این نوشته مربوط به همین موضوع است. دکترین و قاعده اصلی سپاه در امور نظامی مبتنی بر آیه‌ای است که در آرام آن آمده؛ «واعدوا لهم مااستطعتم من قوه...». از سویی در سپاه مؤلفه مهم در نبرد مقابل دشمن میزان اتصال رزمندگان و مجموعه سپاه به قدرت حقیقی و لایزال است و این مؤلفه کلیدی مبتنی بر ایمان فردی و جمعی می‌تواند مسئله «كَم مِن فِئَةٍ قَليلَةٍ غَلَبَت فِئَةً كَثيرَةً بِإِذنِ اللهِ» را رقم بزند که در معیت الهی ممکن است. البته قید در اینجا «مقاومت» یا به اعتبار قرآنی آن «صبر» بعد از ایمان است. بر همین اساس انفاس قدسی شهیدانی چون غلامحسین افشردی یا شیخ عبدالله میثمی روی ایمان و معنویت رزمندگان تأکید فراوان داشتند. در تبیین این موضوع می‌توان مثالی جالب آورد که هر آنچه از تجهیزات و توان دفاعی اعم از سلاح‌های سبک و سنگین، خودرو، ابزار هوشمند و... در مقابله با ضعف‌های دشمن تدارک دیده شده را می‌توان به عنوان عددهای صفری کنار هم دانست. آنچه در قرآن هم بر آن تأکید شده همین عمل صالح است، اما تا وقتی که یک عدد غیر از صفر قبل از همه این صفرها قرار نگیرد، این عدد همان صفر و فاقد ارزش است، این عدد همان ایمان است که در بحث حیات طیبه به عمل صالح ارزش می‌دهد و در رابطه با امور نظامی در اقدام ناهمتراز قدرت مؤمنان را افزون می‌کند. البته نباید لزوم وجود قدرت ایمان را در اقدامات تراز هم نادیده گرفت.
بر اساس این یک رکن اصلی در مجموعه نیروهای مسلح و مجاهدان جبهه حق ایمان الهی است و میزان این ایمان قدرت را افزون‌تر می‌کند. عوامل دخیل در افزایش این ایمان هم فراوان است؛ از لقمه حلال تا توسل و کسب معرفت، نیکی به دیگران و... که همگی در تقوا، یعنی انجام واجبات و ترک محرمات خلاصه شده است. بر اساس همین است که در قرآن در هر امری که واکاوی می‌شود، یکی از نقاط اصلی تکیه بر تقوای الهی است، مثلاً در همین امر معیت الهی در کنار صبر و مقاومت تأکید بر «اِنّ اللهَ مَعَ المُتَّقین»‌ شده است. بنابر آنچه گفته شد می‌توان نتیجه گرفت ریشه موفقیت در اقدام مبتنی بر شناخت احکام پنج‌گانه و عمل بر اساس آن است و اینجاست که پیوند فقه و امور دفاعی ناگسستنی می‌شود.


«مجید بربری» با زیر عنوان «زندگی داستانی حرّ مدافعان حرم مجید قربان‌خانی» نام کتابی است به قلم کبری خدابخش که نشر دارخوین آن را منتشر کرده است. 
داستان کتاب از زمان شهادت مجید شروع می‌شود، زمانی که خبر می‌رسد عده‌ای از رزمندگان ایرانی در خان‌طومان به شهادت رسیده‌اند و کسی از پسر شر و شور ولی با مرام محله یافت‌آباد که به سوریه اعزام شده بود، خبر دقیقی نداشت. کتاب شامل 18 داستان از زندگی شهید مجید قربان‌خانی است که در هر بخش نویسنده اشاره‌ای به ویژگی‌های شهید با توجه به روایت‌هایی که آورده می‌کند. اما نویسنده خط تعلیق داستان را به شکل تاریخی پیش نبرده و در هر قسمت با بازگشت به ماجراهای پیش از شهادت مجید آشنایی بیشتری به خواننده کتاب درباره شهید می‌دهد. 
اگرچه در ابتدا خواننده کتاب سردرگم می‌شود، اما زمانی که خواندن کتاب به پایان می‌رسد، درک درستی از این شهید پیدا می‌کند. شهید قربان‌خانی اگرچه ظاهری شبیه به سایر شهدای مدافع حرم نداشت، اما دلی پاک داشت که همین دل پاک سبب شد در مواجهه با دشمن تکفیری غیرت شیعی‌اش به جوش بیاید و وارد کارزار دفاع از حرم شود؛ امری که شاید در ابتدا برای خیلی از فرماندهان گردان‌های مربوط به دلیل سوابق و ظاهر مجید پذیرفته نبود، اما بالاخره مجید در خان‌طومان عاقبت به خیر شد. در انتهای کتاب نیز تصاویری از شهید آمده است.
در بخشی از کتاب می‌خوانیم: «حاجی قبل از رفتن مجید می‌دانست رفتنش به شهادت ختم می‌شود، روزهای آخر بدجوری نوربالا می‌زد. بنر تبریک و تسلیت شهادت مجید را همراه‌شان برده بودند و داخل تویوتای سپاه گذاشته بودند...»


با احمد شيخ‌حسيني و شهيد عباس رضايي در آب در حال عمليات بوديم كه ناگهان كوسه ما را دور زد، اگر صدايي مي‌آمد، عراقي‌ها ما را سوراخ سوراخ مي‌كردند و اگر نه دندان‌هاي كوسه ما را تكه‌تكه مي‌كرد. امير با آن صداي پراميدش در حال ذكر بود و ناگهان گفت يا فاطمة‌الزهرا(س) خودت كمك‌مون كن؛ همین‌جا بود که کوسه از كنار ما دور شد و رفت و او در آب گريه‌اش گرفت. در آن کارزار هر کجا نام بی‌بی را می‌شنید، گریه امانش را می‌گرفت...
به نقل از همرزم شهید محمدامیر فرهادیان‌فرد 
امیر در بهار سال 1342 در یکی از محله‌های شیراز دیده به پهنای این جهان گشود. آرام، متین و بردبار بود. از همان کودکی به خاندان عصمت و طهارت بسیار علاقه‌مند بود و با نوای قرآن انس داشت. دوران ابتدایی و راهنمایی را سپری کرد. با سن کمش در دوران انقلاب به همراه دوستانش به راه‌پیمایی می‌رفت. در اوایل دوران دبیرستان بود که پس از شنیدن خبر حمله دشمن بعثی به خاک ایران جنگ سلحشوری، او را به خود خواند و به منزله یک بسیجی به خود جلب کرد، او ماه‌ها در جبهه به مبارزه با دشمن بعثی مشغول بود. همه فنون کار را آموخت و به جمع سپاهیان سبزپوش پیوست و از کارکشته‌های اطلاعات
 و شناسایی شد.
 روحیه رازداری بالایی داشت؛ از این رو حتی زمانی که در عملیات‌ها زخمی می‌شد، به خانواده خود در این باره چیزی نمی‌گفت. توسل به ائمه اطهار از ویژگی‌های بارز او بود. وی که از فرماندهان واحد اطلاعات عملیات بود، سرانجام چهارم دی ماه سال 1365 در عملیات کربلای 4 در شلمچه در اثر اصابت ترکش به شقیقه‌اش به شهادت رسید و پیکر مطهرش در گلزار شهدای شیراز خاک‌سپاری شد.

گزارش خبرنگار اعزامی صبح صادق به مناطق زلزله‌زده سرپل ذهاب

 علیرضا حسینی/ سپاه از اولین نهادهایی بود که پس از وقوع زلزله 21 آبان ماه سال 1396 در کرمانشاه، خدمت‌رسانی را به مردم زلزله‌زده این منطقه شروع کرد و این اقدام را تا پایان روند امداد و اسکان ادامه خواهد داد. قرارگاه مهندسی حاج‌احمد متوسلیان از جمله مجموعه‌های خودجوش از پاسداران و بسیجیان است که در این منطقه و در روستاها فعالیت دارد. در ادامه گفت‌وگوی خبرنگار اعزامی صبح صادق را با یکی از مسئولان این قرارگاه در روستای کوئیک عزیز منطقه سرپل ذهاب می‌خوانید. طبرستانی جانشین حاج‌سعید قاسمی در قرارگاه مهندسی حاج‌احمد متوسلیان است. 
*‌ قرارگاه حاج‌احمد متوسلیان تاکنون چند واحد مسکونی در روستای کوئیک عزیز ساخته است؟
 قرارگاه حاج‌احمد متوسلیان از دو گروه تشکیل شده است که محوریت یکی به فرماندهی سردار اسداللهی فرمانده لشکر عملیاتی 27 محمد رسول‌الله(ص) است و محوریت دیگری با سردار حاج‌سعید قاسمی است که در روستای کوئیک عزیز ما با حاج‌سعید کار می‌کنیم. در این روستا ساخت حدود 20 واحد مسکونی به اتمام رسیده است. در مجموع، تاکنون در منطقه حدود 60 واحد به همت قرارگاه جهادی احمد متوسلیان به سرپرستی سردار قاسمی و سردار اسداللهی به اتمام رسیده است. علاوه بر ساخت منزل مسکونی بیش از 70 چشمه حمام و دستشویی ساخته شده و بیش از چند صد کانکس نیز تحویل زلزله‌زده‌ها شده است که همه اینها به همت پاسداران و بسیجیان سپاه محمد رسول‌الله(ص) تهران بزرگ بوده است. مهم در اینجا سرعت و دقت ساخت بوده که تقریباً در منطقه بی‌نظیر است. هزینه‌ها هم از طرف خود مجموعه بسیجیان و پاسداران جمع‌آوری شده است.
* برنامه‌های آینده قرارگاه حاج‌احمد متوسلیان چیست؟ 
ما در حوزه اشتغال ورود پیدا کرده‌ایم و در حال تدارک برای راه‌اندازی 20 واحد بازارچه و نانوایی هستیم. همچنین برنامه دیگر این قرارگاه ورود به شهر سرپل ذهاب برای ساخت منزل مسکونی برای نیازمندان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی است. در شهر سرپل ذهاب وضعیت خیلی بد است، اما وضعیت روستاها با ورود برادران سپاه خیلی بهتر است.
* در میان زلزله‌زدگان روستاهای سرپل ذهاب نحوه انتخاب خانواده‌هایی که برای‌شان واحدهای مسکونی ساخته شده چگونه است؟
نحوه انتخاب افراد نیازمند بر اساس نظر شورای روستا و دهیار و ماموستای منطقه بوده است.
*‌ در حال حاضر مهم‌ترین مشکلات این روستا چیست؟ 
افزایش هزینه مصالح پس از نوروز باعث شده پیمانکاران بنیاد مسکن کیفیت کار خود را پایین بیاورند. همچنین کمبود وسایل سرمایشی، چادر و کانکس‌های مناسب و مهم‌تر از همه مشکل زباله و فاضلاب وجود دارد.
* در پایان اگر صحبتی دارید بفرمایید؟
با توجه به وضعیت موجود پیشنهاد می‌دهم که هیئت دولت به همراه استانداران یک جلسه هیئت دولت را در سرپل ذهاب تشکیل دهند و با حضورشان واقعیات را از نزدیک مشاهده کنند و یک شبانه‌روز را در کانکس و چادر سپری کنند تا میزان سختی زندگی مردم اینجا را لمس کنند تا بتوانند تصمیمات درست بگیرند.

جمع‌بندی تریبون سوم

در حالی که آمریکا که به زعم مذاکره‌کنندگان ایرانی و غیر ایرانی یکی از مهم‌ترین طرف‌های مذاکرات هسته‌ای منتج به برجام بود، این کشور با تصمیم رئیس‌جمهور احمق آمریکا از برجام به صورت یک طرفه خارج شد و در مقابل، طرف اروپایی برجام هنوز واکنش دقیقی بروز نداده است. رهبر معظم انقلاب نیز تصمیم بر خروج یا ادامه برجام با اروپایی‌ها را بر عهده مسئولان مربوطه نهاده و صد البته به طور تلویحی به پایان برجام به دلیل بدعهدی دیگر طرف‌ها توصیه داشته‌اند. در ادامه جمع‌بندی نظرات شما همراهان گرامی را درباره عکس‌العمل ایران در مقابل این اقدام بیان می‌کنیم. متأسفانه، در این ایام سامانه پیامکی هفته‌نامه دچار مشکل بوده و همین موضوع سبب شده است عمده نظرات همراهان گرامی به دست ما نرسد.
خروج از برجام و شروع فعالیت‌های هسته‌ای صنعتی/ بسیاری از مخاطبان معتقدند، ایران باید از برجام خارج شده و با اقدام تقابل فعالیت‌های هسته‌ای صنعتی خود را قوی‌تر از گذشته با کیفیت و کمیت بیشتر شروع کند. «مهدی اقبالی» با همین نظر معتقد است، در اقتصاد هم باید بر توان داخلی و بازارهای همسایه تکیه کنیم. «حسين پورشاهرودي» از مشهد مقدس معتقد است برجام بدون یک طرف معنا ندارد و نظر به خروج از آن داده است. «پاک» از تبريز، «سعيده بنام» از جزيره خارگ و «علي شعبان» از بروجرد همگی بر خروج از برجام رأی داده‌اند. «يوسف صبحاني‌نسب» از بوشهر آتش زدن برجام را مطرح کرده و «رحيميان» از شهرکرد  در کنار خروج از برجام، خروج از پیمان ان‌پی‌تی را هم پیشنهاد داده است.
به اروپا اعتماد نکنیم/ اروپا هم مانند آمریکا قابل اعتماد نیست. این سخن «زهرا كريم‌زاده» و «جابر بينائيان» از سمنان است.
ادامه برجام با اروپا/ اما «آيت رستمي» از جوانرود در نظری متفاوت از دیگران ادامه برجام با اروپا را بیان کرده است.
دیگر نظرات/ «عليرضا ميرزايي» از تهران به اقدام متقابل رأی داده و گفته است، بيش از اين از نظام هزينه نکنيم. «محسن نورعلي‌پور» از هرسين هم معتقد است حالا وقت تکیه بر توان داخلي و حمايت همه‌جانبه از نخبگان متعهد و رونق اقتصاد درون‌گرا است. «ابراهيم ملکي» از ملاير هم راه را مقاومت می‌داند، نه انتظار برای عکس‌العمل. 
«خيرالنسا قرباني» از املش معتقد است هر عکس‌العملی از ما باید برای آمریکا درس عبرتی باشد. «فؤاد جميل‌پور» از کرج توجه به منویات رهبری و اعتماد نکردن به اروپایی‌ها را مهم دانسته است. «محمد کريم‌زاده» از اصفهان می‌گوید باید از این میدان بی‌عملی در برجام دل کند و شجاعانه فعالیت‌های هسته‌ای را رونق داد. «عليرضا صبحاني‌نسب» از بوشهر هم در کنار چنین نظری، تقویت توان موشکی را خواستار شده است. «يزداني» از نکا تکیه به توان داخلی و نیز پیگیری حقوقی و شکایت از آمریکا را پیشنهاد داده است. «محمد زارعي‌برآبادي» از خواف نیز به بخشی از اقدامات مقابله‌ای اشاره کرده که از جمله تحریم کالای آمریکایی و در کنار آن تقویت توان داخلی است. «مجيد زاده‌رحيم» از شهر سه قلعه توجه به توان داخلی را مهم دانسته و «محمدرضا زاهد» از بيرجند اقدام متقابل همراه با عدم نرمش را خواستار شده است. «يزداني» از میاندرود اجرای قانون اقدام متقابل و عمل به دستورات رهبری از سوی مسئولان دولتی را بیان کرده است.
برندگان تریبون سوم
«ابراهيم ملکي» از ملاير/ «يزداني» از مياندرود / «زهرا كريم‌زاده»
پرسش تریبون چهارم
چرا جامعه اسلامی به انس با قرآن نیاز دارد؟


می‌گفت ولایتمداری باید در عمل باشد، نه فقط در کلام. گفتم حرف شما یک بخشش درست است و بخش دیگرش اگر اصلاح شود، درست می‌شود. ولایتمداری نباید در کلام بماند و باید در عمل هم جاری باشد. بعد برایش یک مثال زدم و گفتم در همین تیپ خودمان در نظر بگیر مثلاً فرمانده گردان «ولی» است، اما اگر او را نشناسید و نحوه اطاعت از او و فهم دستوراتش را نداشته باشید، عملاً گردان مفهوم ندارد. اگر او را شناختید و اطاعت نکردید هم گردان از هم می‌پاشد. پس فرمانده به شرط شناخت و تبعیت نیروها می‌شود نخ تسبیح.