حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی گفت: هدف واقعی آمریکا از تحریم، فشار به زندگی مردم است، اما آنها ادعا می‌کنند می‌خواهند به دولت ایران فشار وارد کنند. وقتی واردات مایحتاج ضروری مانند دارو و نهاده‌های دامی را تحریم کنند، به چه ‌کسی فشار وارد خواهد شد؟ آمریکایی‌ها مدعی شده‌اند می‌خواهند به‌طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی‌فهمند، چرا که این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید، این کار را بکنید تا نتیجه‌اش را ببینید.

گزارش خبری صبح صادق از بازتاب‌های مواضع اخیر رئیس‌جمهور

  امین پناهی/  رئیس‌جمهور کشورمان هفته گذشته سفری به دو کشور اروپایی اتریش و سوئیس داشت. این سفر که گفته می‌شد برای یک سری گفت‌وگوها درباره برجام و ادامه آن با کشورهای اروپایی انجام شده است، با مواضع قاطع و انقلابی آقای روحانی همراه شد. 

مواضع قاطع و انقلابی
اولین و مهم‌ترین موضع‌گیری که در هر دو دیدار اتفاق افتاد، موضع‌گیری رئیس‌جمهور درباره موضوع به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بود. روحانی در واکنش به بخشی از سخنان رئیس‌جمهور سوئیس مبنی بر مذاکره با ایران برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی بیان داشت: «چون آقای رئیس‌جمهور به مسئله رژیم صهیونیستی اشاره کردند من تأکید می‌کنم که در صحبت‌های دیروز با آقای رئیس‌جمهور سوئیس به صراحت گفتم ایران، رژیم صهیونیستی را نامشروع و فعالیت‌های آن را در منطقه تجاوزکارانه می‌داند.»
در نشست با صدر اعظم اتریش نیز روحانی در پاسخ به وی با حمایت از یهودیان جهان، رژیم صهیونیستی را به باد انتقاد گرفت و گفت: «همان طور که آقای صدر اعظم اشاره کردند، برخی کشورهای اروپایی یک بدهکاری تاریخی به یهودیان دارند که این قضیه به ما مربوط نیست. اما یهود به ما بدهکار است، یعنی ما ایرانیان منجی یهود در بابل بودیم. ما آنها را نجات دادیم و آنها همیشه مدیون ایران و ایرانی هستند. ما با یهودیان دنیا روابط بسیار نزدیک و خوبی داریم، اما صهیونیست‌ها به عنوان گروه اشغالگر و ظالم که به مردم ظلم می‌کنند، مردم غزه را در محاصره دارند، مردم بی‌گناه را بمباران می‌کنند، در سوریه دخالت می‌کنند، داعش را حمایت می‌کنند، مجروحین داعش را به اسرائیل می‌برند و مداوا می‌کنند، نقش اسرائیل در منطقه بسیار مخرب است. هدف نهایی هر دوی ما (ایران و اتریش) یک هدف واحد است و آن امنیت و صلح در منطقه بسیار حساس خاورمیانه و همچنین کمک‌هایی که دو کشور می‌توانند برای صلح و ثبات منطقه و کمک‌های نوع‌دوستانه انجام  بدهند.»
آنچه گفته شد، بخشی از موضع‌گیری انقلابی روحانی بود که بر اساس اصول اساسی انقلاب امام خمینی(ره) اخذ شد که واکنش برخی از خبرگزاری‌های خارجی را هم در پی شد. 
در بخش دیگری هم وی در جمع ایرانیان مقیم سوئیس گفت: «آمریکایی‌ها مدعی شده‌اند می‌خواهند به طور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمی‌فهمند؛ چرا که این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آن وقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید، این کار را بکنید تا نتیجه‌اش را ببینید.»

حمایت از رئیس‌جمهور
این دو موضع‌گیری را می‌توان جزء مواضع بی‌نظیر حسن روحانی در طول پنج سال ریاست‌جمهوری‌اش دانست. پیش از همه و مهم‌ترین واکنش به این موضع‌گیری‌ها را می‌توان پیام سرلشکر سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه دانست. او در پیام خود برای رئیس‌جمهور نوشت: «آنچه از فرمایشات حضرت‌عالی در رسانه‌ها منعکس شد، مبنی بر اینکه اگر نفت جمهوری اسلامی ایران صادر نشود، تضمینی برای صدور نفت کل منطقه نمی‌باشد و بیانات بسیار ارزشمندی که در موضع جمهوری اسلامی ایران نسبت به رژیم صهیونیستی فرمودید، مایه مباهات و افتخار است.» 
پس از پیام سردار سلیمانی در داخل نیز بسیاری از شخصیت‌ها واکنش‌هایی در تأیید این نوع صحبت رئیس‌جمهور نشان دادند؛ اما از سوی دیگر شاهد واکنش‌های دیگری هم به مواضع رئیس‌جمهور کشورمان در رسانه‌ها و میان شخصیت‌ها و سیاسیون خارجی بودیم.
اما بخش دوم صحبت‌های دکتر روحانی بیشتر مورد توجه رسانه‌ها و شخصیت‌های خارجی قرار گرفت؛ چرا که بخش دوم موضع‌گیری صریح‌تر و به عمل نزدیک‌تر بود. این موضع‌گیری که در رسانه‌ها به «تهدید نفتی» معروف شد، سبب ایجاد ترس در بین کشورهای ذی‌نفع شده و به همین دلیل واکنش‌های بیشتری را در پی داشته است. در این نوشتار سعی می‌کنیم به برخی از این واکنش‌ها اشاره کنیم.

واکنش رسانه‌ها
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در بازتاب اظهارات رئیس‌جمهور کشورمان درباره تهدید آمریکا مبنی بر جلوگیری ایران از صادرات نفت کشورهای عربی نوشت: «رئیس‌جمهوری ایران از توضیح بیشتر در این زمینه خودداری کرد، اما جمهوری اسلامی در گذشته و در مقابله با فشارها تهدید کرده بود که تنگه راهبردی هرمز را که محل عبور یک سوم نفت جهان است، خواهد بست.»
خبرگزاری «رویترز» نیز به نقل از روحانی گزارش داد، فشار واشنگتن برای متوقف کردن جریان نفت ایران، ممکن است بر صادرات نفت منطقه خلیج‌فارس تأثیر منفی بگذارد.
روزنامه «دیلی‌استار» هم در همین زمینه نوشت: «ایران به بر هم زدن محموله‌های نفت همسایگان تهدید کرد.»
شورای سردبیری روزنامه آمریکایی «وال‌ا‌‌ستریت‌ژورنال»، سرمقاله این روزنامه را به هشدار روحانی اختصاص داد. این روزنامه پس از تشریح برخی ناآرامی‌های ایران و فشار اقتصادی بر این کشور، درباره هشدار روحانی نوشت: «آقای روحانی با تهدید به مختل کردن محموله‌های نفتی کشور‌های همسایه در خاورمیانه واکنش نشان داد؛ اما این امر، مداخله آمریکا برای استمرار جریان نفت از تنگه هرمز را در پی خواهد داشت. با توجه به اینکه هر بشکه نفت از قبل تقریباً ۷۵ دلار قیمت دارد، آمریکا افزایش قیمت نفت را نمی‌خواهد.» 
روزنامه «نشنال» امارات نیز در این باره نوشت: «ایران قول داد که اگر تحریم‌های آمریکا فشار بیاورد، به تجارت نفت حمله کند.»
اما «سی‌ان‌ان» در گزارشی نوشت: «مقامات ایران قبلاً نیز تهدید کرده بودند که تنگه هرمز را که اصلی‌ترین گذرگاه انتقال نفت خلیج‌فارس به دریای عربی است، می‌بندند. اظهارات روحانی بعد از اظهارات ترامپ درباره اینکه بسیاری از کشورها قول داده‌اند که واردات نفت‌شان را از ایران به صفر خواهند رساند، مطرح شده است.»
«گلف نیوز» هم نوشت: «ایران تهدید کرد که تنگه هرمز را خواهد بست.»
«اویل پرایس» نیز با اشاره به مواضع روحانی و نامه تشکر سرلشکر سلیمانی، نوشت: «روحانی از سوی سیاست‌مداران اروپایی یک رئیس‌جمهور اصلاح‌طلب خوانده می‌شود. این در حالی است که چند ساعت پس از اظهار‌نظر او درباره تنگه هرمز، «قاسم سلیمانی» فرمانده سپاه قدس ایران از رئیس‌جمهور بابت مواضع سختگیرانه‌اش تشکر کرد.»

موضع‌گیری شخصیت‌ها
پس از واکنش رسانه‌ها به این خبر، نوبت به شخصیت‌های گوناگون رسید. دستیار وزیر خارجه چین از ایران خواسته است جریان آزاد انرژی از خلیج‌فارس را تضمین کند. این در حالی است که چین خریدار اصلی نفت کشورهای عربی در خاورمیانه است و از بسته شدن شاهراه تنگه هرمز به شدت نگران است.
وزیر خارجه بحرین نیز به این صحبت‌ها واکنش نشان داد و مدعی شد: «هر روز که می‌گذرد ایران بیشتر به سمت خودش شلیک می‌کند. ایران به وسیله حوثی‌ها (انصارالله یمن) موشک‌هایش را به سوی مکه، ریاض و شهرهای دیگر شلیک می‌کند و امروز تهدید به بستن تنگه هرمز در برابر کشتیرانی بین‌المللی می‌کند. این در حالی است که ملت ایران خشمگین و گرسنه است(!) و ارز آنها هر روز بیشتر رکود می‌کند.» البته وزیر خارجه بحرین درباره وضع داخلی کشورش و ایجاد مشکلات فراوان برای مردم شیعه این منطقه که اکثریت جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهد، صحبتی نکرده است.
اما «بانین» کارشناس نفتی روس نیز در گفت‌وگو با بخش عربی خبرگزاری «اسپوتنیک» روسیه گفت: «این موضع ایرانی‌ها قوی و کاملاً جدی است؛ زیرا در چنین حالتی صادرات نفت از عراق، عربستان سعودی و امارات قطع خواهد شد. این یعنی اگر آمریکا بخواهد چنین تحریمی را علیه ایران اعمال کند، ایران نیز راه صادرات یک سوم از کل نفت جهان را خواهد بست.»
«بیل اوربن» یکی از سخنگویان مرکز فرماندهی ارتش آمریکا به خبرگزاری «آسوشیتدپرس» گفت، ملوانان نیروی دریایی آمریکا و متحدان منطقه‌ این کشور «برای تضمین باز ماندن راه عبور کشتی‌های تجاری طبق قوانین بین‌المللی آماده‌اند.
این صحبت «بیل اوربن» البته سبب شد کاربران شبکه‌های اجتماعی با اشاره به دستگیری ملوانان آمریکایی به دست نیروی دریایی سپاه عکس‌هایی از زانو زدن و اشک ریختن ملوانان آمریکایی منتشر کنند.

تهدید در برابر تهدید
موضع‌گیری‌های اخیر رئیس‌جمهور اسلامی ایران در حالی صورت گرفت که دونالد ترامپ حدود دو ماه پیش از معاهده برجام خارج شد و اعلام کرد تحریم‌هایی برای محدود کردن فروش نفت ایران اعمال خواهد کرد و کشورهای خریدار نفت ایران تا 180 روز فرصت دارند جایگزین مناسبی برای نفت ایران پیدا کنند. پس از آن نیز بسیاری از کشورها و شرکت‌های خریدار نفت ایران از ترس تحریم‌های آمریکا تصمیم گرفتند تا تجارت نفتی‌شان با ایران را به صفر برسانند. همچنین چندی پیش دونالد ترامپ گفته بود، اجازه نخواهد نداد نفت ایران صادر شود که با واکنش تند رئیس‌جمهور کشورمان روبه‌رو شد.

کار مشترک
حمیدرضا ترقی، عضو ارشد حزب مؤتلفه در واکنش به سعید حجاریان که گفته است؛ «انتخابات بت نيست براي ما؛ چه کسي گفته اصلاً بايد شرکت کرد يا نکرد. اگر شوراي نگهبان مي‌خواهد همين‌طوري رد صلاحیت کند اصلاً شرکت نمي‌کنيم»، گفت: «جریان تندرو اصلاح‌طلب چون از مردم و جریان اعتدال ناامید شده و احساس می‌کند در بین جامعه هیچ طرفدار و زمینه‌ای ندارد؛ بنابراین چنین مواضعی را اتخاذ می‌کند. آقای حجاریان تئوریسین تندروهاست. تئوری سیاست «فشار از پایین و چانه‌زنی از بالا» را او طراحی کرد. اصلاح‌طلبان تندرو نیز امروز می‌خواهند بر همین اساس فشار بیاورند تا نظام از رفتار انقلابی خود دور شود و به اتخاذ مواضع محافظه‌کاری و انفعال روی آورد.» وی با اشاره به این جمله از حجاریان که گفته بود؛ در واقع می‌فرمایید از این به بعد هرچه تجمع اعتراضی داشته باشیم به پای آقای حجاریان نوشته می‌شود؟ گفت: «بله، به پای اینها نوشته می‌شود چون کار مشترکی است و از قبل زمینه ایجاد اغتشاش را در جامعه فراهم کردند.»
توطئه دلاری!
علیرضا محجوب، نماینده مردم تهران در مجلس گفت: وزارت خزانه‌داری آمریکا با اعلام اینکه ۲۲ میلیارد دلار ارز کشور در دست مردم است، به دنبال باطل کردن این اسکناس‌هاست. این موضوع در صدر تصمیمات وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار گرفته است و شخص رئیس‌جمهور آمریکا به جد آن را دنبال می‌کند که اگر به اطلاعات بنیادی دست یابد، ابتدا این اسکناس‌ها را مشکوک و بعد باطل اعلام کند. هدف آمریکا از این اقدام حادثه‌سازی است تا سبب ایجاد تجمع برای فروش دلار و پس دادن این پول‌ها شود. دولت و دولتی‌ها باید رفتارهای خود را اصلاح کنند و سپس مردم را دعوت به همکاری کنند. نوبخت و دیگر مسئولان به جای اینکه از مردم بخواهند کاری کنند، از خودشان و خانواده‌شان و از هیئت دولت بخواهند در این اقدامات پیشقدم شوند.
حساب آقازاده‌ها!
محمود بهمنی، عضو کمیسیون اقتصاد مجلس گفت: «دو سال ارز ناشی از صادرات به کشور ما بازنگشته است. چرا امروز اعلام می‌کنند ۱۴۸ میلیارد دلار موجودی حساب آقازاده‌های ما در بانک‌های خارجی است. ذخایر کشور ما این قدر نیست؛ یعنی بیش از ذخایر ارزی کشور ما موجودی حساب آقازاده‌ها در خارج از کشور است.» وی تصریح کرد: «این ۵ هزار آقازاده در خارج از کشور چه می‌کنند؟ گفته می‌شود ۳۰۰ نفر از آنها درس می‌خوانند. بقیه آنها چه می‌کنند؟ دولت باید به این موضوع رسیدگی کند. باید گزارشی شفاف در این خصوص ارائه شود.»
اعتراض به حجاج!
در روزهای گذشته هجمه سنگینی علیه سفر حج در شبکه‌های اجتماعی شکل گرفته است که نماینده ولی‌فقیه و سرپرست حجاج ایران در پاسخ به این جنگ روانی گفته است: «750 هزار نفر در چند ماه گذشته به ترکیه سفر کردند و کسی اعتراض نکرد که ارز کشور به هدر رفت، اما هنگامی که 85 هزار حاجی مظلوم قصد انجام حج واجب دارند برخی افراد اعتراض بیجا می‌کنند.» قاضی‌عسکر تصریح کرد: «حج را نمی‌توان تعطیل کرد و تعطیلی آن در شرایط خاص است.» امام صادق(ع) فرمودند؛ اگر مردم حج را تعطیل کنند بر امام مسلمانان واجب است آنها را راهی حج کند، چه بخواهند، چه نخواهند.
نمازگزاران بیشتر شدند
امام جمعه کازرون در گفت‌وگویی در پاسخ به این پرسش که؛ «خودتان گفتید شایعه‌ای راه انداختند و منشأ اعتراضات کازرون را به نماز جمعه نسبت دادند، آیا این مسئله بعد از آن واقعه روی جمعیت نمازگزار تأثیری داشت؟» گفت: «نه تنها تأثیر منفی نداشت؛ بلکه جمعیت نمازگزار بیشتر هم شد. این شایعات ساخته و پرداخته افراد مغرض یا معاند است. نماز جمعه و مواضع امام جمعه همه ثبت و ضبط است.»

در گفت‌و‌گو با نویسنده کتاب «جنایات غرب» مطرح شد

   احسان امیری/ اختتامیه سومین جشنواره بین‌المللی حقوق بشر آمریکایی روز سه‌شنبه ۱۲ تیرماه و همزمان با روز افشای حقوق بشر آمریکایی با حضور مسئولان، هنرمندان و اندیشمندان داخلی و خارجی برگزار شد. در این دوره از جشنواره، کتاب «جنایات غرب» در حوزه کتاب رتبه اول را کسب کرد و در حوزه فضای مجازی هم در این جشنواره «کانال جنایات غرب» با مدیریت پدیدآورندگان کتاب جنایات غرب اول شد. دکتر مهدی سعیدی، عضو تحریریه و دبیر گروه تاریخ هفته‌نامه صبح صادق، نویسنده این کتاب است که گفت‌و‌گویی کوتاه با وی در زمینه کم و کیف این موضوع انجام داده‌ایم.
ستون سیاحت غرب صبح صادق و ایده تدوین کتاب 
وی درباره تدوین کتاب گفت: «این کتاب محصول سه سال فعالیت تیمی در مجموعه پژوهشی هیئت امام جعفر صادق(ع) است که دی ماه سال 96 منتشر شد. کتاب 800 صفحه دارد و در چهار فصل تدوین شده است. فصل اول مقدمات نظری، فصل دوم ادوار استعمار، فصل سوم میراث استعمار و فصل چهارم کارنامه استعمار است.»
سعیدی با اشاره به اینکه ایده اولیه کار کتاب به ستون کوتاه «سیاحت غرب» در صفحه تاریخ هفته‌نامه صبح صادق بر می‌گردد، افزود: «پس از اینکه با حجم انبوهی از کدها و مطالب در این زمینه مواجه شدیم، ایده نوشتن چنین کتابی جدی شد.»
وی ادامه داد: «کتاب‌هایی که در گذشته از دهه 1330 تا دهه 1360 نوشته شده، اغلب متأثر از نگاه مارکسیستی نویسندگان و فضای دوقطبی دوران جنگ سرد است که بیشتر با ادبیات جریان چپ مارکسیستی تدوین شده است؛ اما کدهای خوبی در نتیجه این تقابل در کتاب‌ها وجود داشت که می‌توانست راهنمای مناسبی برای دقت در بحث‌ها شود و به کار کتاب جنایات غرب بیاید.»
سعیدی با بیان اینکه کتاب‌های این حوزه همواره قدیمی بوده و تجدید چاپ نشده یا در حوزه‌های آکادمیک با ادبیات علمی نوشته شده‌اند، افزود: «تقابل جدی تمدن غرب و تمدن اسلامی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، این الزام را برای ما ایجاد می‌کند که به درستی تمدن غرب را بشناسیم و بدانیم که در این بایکوت خبری، در غرب چه اتفاقاتی افتاده است و تلاش کنیم این حقایق را مستند کرده و با زبان ساده برای فهم عموم جامعه تدوین کنیم.»
وی افزود: «برای نوشتن این کتاب حدود 300 جلد کتاب و ده‌ها مقاله مطالعه و فیش‌برداری شده که در این میان حجم انبوهی اطلاعات از نسل‌کشی‌ها، غارت منابع طبیعی، ایجاد فقر، قحطی، تجاوز، جنایت، آدم‌کشی، برده‌داری، فرقه‌سازی و تشدید اختلافات قومی، نژادی و... به دست آمده است.»
سعیدی اظهار داشت: «در این کتاب به 9 کشور عمده استعمارگر، شامل پرتغال، اسپانیا، هلند، انگلستان، فرانسه، ایتالیا، آلمان، بلژیک و در نهایت آمریکا پرداخته شده است که استعمارگری را از اواخر قرن پانزدهم میلادی آغاز کرده‌اند و سرزمین‌های بسیاری از قاره آمریکا، آفریقا، آسیا و اقیانوسیه را برای سالیان متمادی تحت اشغال خود داشته‌اند.»
قدم‌های بعدی
وی افزود: «همه منابع این کتاب ترجمه فارسی بوده، اما وقتی گام را از کتاب‌های ترجمه فراتر بگذاریم و به سراغ کتابخانه‌های کشورهای استعمار زده بردیم، به طور حتم تاریخ هر کشور خود جای نوشتن چندین جلد کتاب را دارد و می‌شود دایره‌المعارف جنایات غرب را در دهه‌ها جلد تألیف کرد. برای نیل به این هدف، افزون بر به‌کارگیری مترجمان مسلط به زبان‌های گوناگون و تقویت تیم پژوهشی، حمایت‌های دستگاه‌های دولتی، به ویژه وزارت امور خارجه را نیاز داریم.
سعیدی در پایان تأکید کرد: «باید در برابر فضای بایکوت شده به وسیله رسانه‌های غربی و سرپوش گذاشتن بر پیشینه تاریخ غرب و جنایاتی که به دست غربی‌ها به وقوع پیوسته، جهادی همه‌جانبه و تلاشی رسانه‌‌ای به راه انداخته و این فضا را بشکنیم و جوانان کشورهای استعمارزده و حتی جوانان کشورهای غربی را از واقعیت چگونگی به قدرت رسیدن غرب مطلع کنیم که این کتاب قدمی کوتاه در این حوزه به شمار می‌آید.»

نکته: از آنجا که وجود ارواح سرگردان و جن‌ها برای انسان خوف‌برانگیز بوده است و به نوعی سبب ایجاد ترس می‌شود، اکنون شرکت‌هایی با هدف فیلم‌سازی، تولید محصولات فرهنگی، فروش اسلحه برای مقابله با این موهومات ایجاد شده است و به همین دلیل به آن «جاذبه ترس» می‌گویند. گردشگری وحشت نیز یکی از این همین موضوعات است که گردشگران بسیاری از سراسر جهان در محل‌های وحشت‌انگیز جمع می‌شوند که با هزینه خودشان در معرض ترس قرار بگیرند. 
نظر: سازمان سیا در سال‌های گذشته علاقه فراوانی به استفاده از شکنجه به طور گسترده داشته است و به این منظور در نقاط مختلف جهان اقدام به ایجاد زندان کرده است و قربانیان خود را در خارج از آمریکا به شدت شکنجه می‌کند. برای همین منظور چندین زندان حتی در شهرهای مدرن اروپا در دست سازمان سیا است. جنایت‌های آمریکا در سراسر جهان هر یک نمایشگاهی بزرگ است که باید در هفته حقوق بشر در سراسر جهان به عنوان یک گردشگری سیاسی مورد بهره‌گیری قرار بگیرد، هر چند که کشورهای وابسته اجازه و قدرت برگزاری چنین تورهایی را ندارند، اما بخش‌های خصوصی غیر وابسته می‌توانند آغازگر چنین روندهایی باشند.


طبیعی‌ترین واکنش
در پی نامه سردار سلیمانی به رئیس‌جمهور، علی علیزاده، کارشناس مسائل سیاسی مقیم انگلستان، در توئیتر خود نوشت: «1ـ روحانی تهدید کرده در صورت تحریم نفتی، ایران هرمزش را می‌بندد، ۲ـ در غرب سلیمانی نماد اصلی قدرت نظامی کشوری به نام ایران شده است، ۳ـ حاج قاسم دست روحانی را برای سخنانش بوسید و گفت در خدمت هستم، ۴ـ یعنی تهدید ایران بلوف توخالی سیاستمداران نیست و پشتوانه اجرایی نظامیان را دارد، ۵ـ یک ملت یک ضربان.
بحث‌های حول نامه حاج قاسم در هر دو جناح نشانه ناآشنایی با بدیهیات سیاست جهانی است. در آمریکا و بریتانیا هم هر بار رهبران سیاسی تهدیدی جدی کرده‌اند، بلافاصله فرماندهان ارتش‌شان در مصاحبه یا سخنرانی آن تهدید را تکرار کرده‌اند. نامه حاج قاسم طبیعی‌ترین واکنش «کلیت نظام سیاسی ایران» بود.» 
حرکت نمایشی
بسیج دانشجویی هفت دانشگاه بزرگ تهران در نامه‌ای خطاب به علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی با انتقاد از حرکت نمایشی این سازمان پس از سخنان رهبر معظم انقلاب نوشتند: «اگر سازمان متبوع شما اهتمامی جدی برای فراهم کردن مقدمات غنی‌سازی ۱۹۰ هزار سو را دارد، به صراحت بیان بفرمایید چه برنامه‌هایی را تاکنون برای اجرای فرمان رهبری انجام داده‌اید؟ 
هراس از تنگه
اسامه شاهین، نماینده مجلس کویت در واکنش به اظهارات اخیر حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران درباره فروش نفت گفت: «پس از این اظهارات که موضوع بسته شدن تنگه هرمز مطرح شد، نمایندگان مجلس کویت از دولت خواستند تا با طرح برنامه‌ای روشن، تدابیر و اقدامات لازم را اتخاذ کند.
 اظهارات مقامات ایرانی درباره تهدید بستن تنگه هرمز نگران‌کننده است و این تهدیدات نشان‌دهنده بعد جدیدی از خصومت ایران است.»
 عادل الدمیحی، نماینده دیگر مجلس کویت اظهار داشت: «در واکنش به تهدیدات ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز، از مجلس خواستیم نشست فوق‌العاده‌ای را برگزار کرده و تدابیر لازم را
 اتخاذ کند.»

 سعدالله زارعی
تحلیلگر ارشد بین‌الملل
تهدید حجت‌الاسلام روحانی رئیس‌جمهور کشورمان به اینکه ممانعت از صدور نفت ایران به صادر نشدن نفت از سوی دیگران نیز منجر می‌شود، باید باورپذیر می‌شد و دشمن آن را «معتبر» تلقی می‌کرد؛ چرا که تهدید یک رئیس‌جمهور که درست یا نادرست در یک «جناح» و نه در اندازه ملی دیده می‌شود،‌ می‌توانست از سوی مخاطب یک اظهارنظر تبلیغاتی و گذرا تلقی شود، به خصوص اینکه پیشتر نیز از این نوع اظهارنظرها از سوی مقامات ارشد دولت ایران ابراز شده و در عمل به جایی نرسیده بود. در واقع نامه سردار سلیمانی خطاب به «رئیس‌جمهوری اسلامی ایران» معتبرسازی تهدید ایران بود و به همین دلیل هم جهان تهدید آقای روحانی را جدی گرفت. در این زمینه توجه به چند نکته ضرورت دارد: 
1ـ مخاطب اصلی و مؤثر سخنان رئیس‌جمهور‌ـ مبنی بر اینکه معنا ندارد نفت ایران صادر نشود و نفت منطقه صادر شود‌ـ یک کشور بیشتر نبود؛ «عربستان سعودی». این کشور هم‌اینک روزانه حدود 5/8 میلیون بشکه نفت صادر می‌کند و در پی موضع دونالد ترامپ مبنی بر تلاش آمریکا برای قطع صادرات نفت ایران، ‌اعلام کرد، جای خالی ‌صادرات نفت ایران را پر می‌کند. هم‌اینک حدود 20 درصد از نفت عربستان از طریق خلیج‌فارس و حدود 80 درصد آن از طریق دریای سرخ صادر می‌شود. آقای روحانی وقتی از نفت منطقه سخن می‌گوید، ‌دقیقاً منظورش نفت عربستان است؛ چرا که حجم صادرات کشورهای دیگر در مقایسه با صادرات عربستان به اندازه‌ای نیست که مؤثر شمرده شود. عربستان سعودی از بدو پیروزی انقلاب تلاش کرد تا حد امکان یقه خود را در خلیج‌فارس از دست ایران جدا کند و لذا پایانه‌های نفتی خود را به سرعت و با هزینه بسیار و پذیرش مخاطرات آن به سواحل دریای سرخ منتقل کرد. امروز بخش زیادی از این سواحل نیز برای عربستان سعودی امنیت کافی ندارد و حتماً می‌توان گفت امنیت پایانه‌های نفتی عربستان در خلیج‌فارس به نسبت سامانه‌های نفتی آن در دریای سرخ وضع بهتری دارد. 
نامه سردار سلیمانی به آقای روحانی در جایگاه «رئیس‌جمهور» در واقع به عربستان، آمریکا و اروپا یادآور شد که هر قدم به سمت محدودسازی ایران در صادرات نفت در واقع برداشتن یک قدم به سمت خارج کردن عربستان از چرخه صادرات نفت و ایجاد بحران نفتی به خصوص برای اروپاست. در حقیقت گرفتن امنیت از صادرات نفت از ساحل عربستان در دریای سرخ نه تنها مانع افزایش صادرات نفت عربستان می‌شود؛ بلکه صادرات آن را از اندازه کنونی نیز کاهش می‌دهد. 
2ـ نامه سردار سلیمانی پر کردن دست رئیس‌جمهور حین مذاکره او با سه کشور اروپایی نیز به شمار می‌آید. اروپایی‌ها در حین اصرار تیم مذاکره‌کننده ایرانی مبنی بر، رفع موانع از مراودات بانکی بین ایران و اروپا این ابهام را مطرح می‌کردند، به فرض که بانک‌ها همراهی کنند، اما توقف صادرات نفت ایران که از سوی ترامپ دنبال می‌شود، مجوزهای بانکی را بی‌اثر می‌کند. نامه سردار سلیمانی به طرف‌های اروپایی یادآور شد که تحقق خواسته‌های آمریکا در منطقه آسان نیست و راه‌هایی برای خنثی کردن مطالبات غیر قانونی ترامپ وجود دارد. به همین دلیل پس از نامه، ‌مذاکرات بین چهار کشور تا حد زیادی از آن فضا خارج شد. حال نوبت تیم دیپلماسی ماست تا این پشتوانه را به «نقد اقتصادی» تبدیل کند. مبادا طرف اروپایی با این برداشت که ایران تحت هیچ شرایطی از برجام خارج نمی‌شود، از تن دادن به تعهدات خود در برجام طفره برود و در عمل اروپا نیز از آن خارج شود، در حالی که ایران همچنان به طور یکطرفه بار سنگین اجرای تعهدات خود را بر دوش داشته باشد. 
3ـ نامه سردار سلیمانی در عین حال دو نکته دیگر نیز داشت که متأسفانه سبب بروز برخی بگومگوها در بین بخشی از نیروهای دلسوز حزب‌اللهی شد.                                                  
لحن صمیمی نامه و اشاره به سوابق آقای «حسن روحانی» و تکریم مواضع اخیر ایشان که با واژه «دست‌‌بوسی» توأم گردید، سبب انتقاد بخشی از نیروهایی شد که به مواضع رئیس‌جمهور در یک جمع‌بندی و در مجموع اعتراض دارند و آنها را سبب بروز مشکلات کنونی در عرصه سیاست‌های داخلی و خارجی کشور به شمار می‌آورند. این نیروها معتقدند؛ «اسطوره جهاد و شهادت» ‌که اینک بر تارک منطقه می‌درخشد، نباید هزینه می‌شد. 
واقعیت این است که «نامه سردار سلیمانی به رئیس‌جمهوری» درواقع تلاشی بود برای برهم زدن نقشه دشمن ملت ایران که به دنبال استفاده از ابزار تحریم و تشدید فشار است. به یاد داشته باشیم که یکی از موضوعاتی که دشمن برای مؤثر واقع شدن فشارهای خارجی روی آن حساب کرده است، ایجاد دو دستگی در میان مسئولان بخش‌های مختلف کشور است. این موضوعی بود که در داخل نیز به آن دامن زده و میدان آن هر روز فراخ‌تر می‌شد. نامه سردار سلیمانی یکی از هدف‌گذاری‌های آمریکا را عقیم کرد و عملی به جز «لحن کاملاً صمیمانه» نمی‌توانست این فضا را منعکس کرده و آن هدف شیطانی را کور کند. وقتی سردار سلیمانی با همه عظمتش برای حل مشکلات مردم به میدان می‌آید، همان‌گونه عمل می‌کند که در موقع مشکلات بزرگ امنیتی منطقه عمل می‌کند؛ حضوری گرم، در خط مقدم و خاکسارانه. لذا نباید گمان کرد که قدردانی از موضعی انقلابی در هنگامه حساس حل مسئله و در حالی که دشمن تلاش می‌کند دولت ما را در کادری بسته و سردرگم به دام اندازد و به گوشه رینگ ببرد، معنایی به جز بن‌بست‌شکنی دارد، بله، سردار هر دستی که گرهی از کار این مردم بگشاید را می‌بوسد، کما اینکه هرکسی که درکی انقلابی دارد این موضع را درمی‌یابد و گرفتار وساوس نمی‌شود.