محمدحسین صفارهرندی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: اگر بخواهیم عظمت و ابعاد 9 دی را با راه‌پیمایی مقایسه کنیم، حماسه ۹ دی از این نظر فقط قابل قیاس با عاشورای سال 57 است. در نشستی که وزرای دفاع ناتو پس از روز 9 دی داشتند، اعلام کردند دیگر نمی‌شود به جنبش سبز تکیه کرد و جنبش سبز مرده، باید سراغ راه دیگری رفت و آن کار تحریم بود. 



   اکبر معصومی/ اعلام ظریف مبنی بر ناکارآمدی کشورهای اروپایی در تأمین منافع ایران بر اساس مفاد برجام اگر چه بسیار دیرهنگام بود، اما بار دیگر نشان داد رهبر معظم انقلاب از همان ابتدا نسبت به برجام و آینده اعتماد به غرب تحلیل دقیقی داشته‌اند. اعتراف وزیر امور خارجه به اعتمادناپذیر بودن اروپا زمانی مطرح شد که رهبر حکیم انقلاب در اردیبهشت امسال در دیدار با فرهنگیان از بی‌اعتمادی خود به سه کشور اروپایی سخن گفتند. در چرایی بی‌اعتمادی نظام به اروپا به چند دلیل می‌توان اشاره کرد: 
1‌ـ اگر سه کشور اروپایی در جهت تأمین منافع اقتصادی ایران گام عملی بردارند، به این معناست که این کشورها با آمریکا اختلاف‌نظر دارند و بین ایران و ایالات متحده، جانب جمهوری اسلامی ایران را گرفته‌اند، در حالی که چنین نخواهد بود. اتحادیه اروپا در دو حوزه وابستگی شدید به آمریکا دارد. الف‌ـ اتحادیه اروپا امنیت خود را به آمریکا وابسته می‌داند. کشورهای اروپایی به این دلیل که خود را در مقابل روسیه کم‌توان تصور می‌کنند و این دیدگاه پس از الحاق شبه‌جزیره کریمه تقویت شده، به سمت آمریکا گرایش یافته‌اند. از این رو می‌توان ناتو را پیونددهنده روابط امنیتی اتحادیه اروپا و آمریکا دانست. حضور نزدیک به 40 درصد از ناوگان دریایی آمریکا در آب‌های اروپایی قرینه دیگری از وابستگی امنیتی این اتحادیه به ایالات متحده است. بنابراین اروپا اکنون با وجود اختلاف‌نظر با ترامپ باز هم به آمریکا گرایش دارد. ب‌ـ اروپایی‌ها از نظر اقتصادی اکنون با ایالات متحده آمریکا بزرگ‌ترین تجارت و رابطه اقتصادی جهان را دارند و به هیچ‌وجه منافعی را که از این طریق به دست می‌آورند فدای کشور دیگر نخواهند کرد. در نتیجه، اروپا اگر بخواهد هم در عمل به لحاظ اقتصادی توان تصمیم‌گیری مستقل از آمریکا را ندارد. 
2‌ـ سه کشور اروپایی نشان داده‌اند که تأمین منافع رژیم صهیونیستی در منطقه خاورمیانه همواره جزو اولویت‌های اصلی سیاست خارجی‌شان است. از سوی دیگر صهیونیست‌ها نشان دادند که لابی قوی و تأثیر‌گذاری در بین کشورهای غربی دارند؛ از این رو هیچ وقت اتحادیه اروپا در منطقه تصمیمی برخلاف منافع رژیم صهیونیستی نخواهد گرفت. به بیان دیگر، اروپایی‌ها خیلی توان تصمیم‌گیری مستقل در منطقه ندارند. در طول 40 سال گذشته همواره نشان دادند که اجراکننده سیاست‌های آمریکا و صهیونیست‌ها در قبال ایران هستند. از این‌روست که رهبر معظم انقلاب نسبت به اروپایی‌ها بدبین هستند و دل‌بستن به این کشورها را خطای راهبردی می‌دانند. 
3ـ اتحادیه اروپای فعلی وضعیت مطلوبی در داخل خود نیز ندارد که بر فرض مستقل بودن، بتواند تأمین‌کننده منافع اقتصادی کشورمان باشد. خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، تظاهرات جلیقه‌زردها در فرانسه که عملاً مکرون رئیس‌جمهور این کشور را به یک مهره سوخته تبدیل کرده و پایان دوران صدر اعظمی انگلا مرکل تا چند وقت دیگر، همگی سبب ضعف و ناتوانی اتحادیه اروپا شده است. پیروزی ملی‌گراها در کشورهای ایتالیا، اتریش، مجارستان و... دلیل دیگری بر ناتوانی و شکست‌پذیری این اتحادیه شده است. با این توصیف، می‌توان دریافت، مجموعه‌ای که از چنین وضعیتی برخوردار است، نمی‌تواند کمکی به کشورمان بکند. از سوی دیگر براساس اخبار به دست آمده، شبکه مالی موسوم به spv که قرار است به جای سوئیفت مشکل مالی کشورمان را در خارج از مرزها مرتفع کند، مورد نفوذ آمریکایی قرار گرفته است و اگر زمانی هم به مرحله اجرا برسد، نه تنها از این طریق ارزی وارد کشور نخواهد کرد، بلکه سبب خواهد شد برخی از اطلاعات بانکی کشور نیز در دسترس آمریکایی‌ها قرار بگیرد و در نتیجه در هوشمند شدن تحریم‌ها کمک‌کار غربی‌ها خواهد بود. در ظاهر همه‌کاره برجام(ظریف) نیز به سراب بودن وعده اروپایی‌ها پی برده است؛ از این رو وی در یک چرخش آشکار اعلام کرد که هدف برجام اقتصادی نبود. 
در پایان باید گفت، اتحادیه اروپا و آمریکا برای جلوگیری از افول لیبرالیسم یا حداقل در به تأخیر انداختن این افول مجبور به همکاری و هماهنگی با یکدیگرند و اختلاف حال حاضر اروپا با کاخ سفید به دلیل رفتارهای ترامپ قابل ارزیابی است و آنها چاره‌ای جز تحمل رفتارهای ترامپ در مقطعی از زمان ندارند. 




  حسین عبداللهی‌فر/ یک فعال سیاسی اواخر مهر ماه در توئیت خود از قدرت گرفتن نواصولگرایان در سال 1400 خبر داد و در یک پیشگویی زودهنگام نوشت: «اگر فرمان سیاست تغییر جهت ندهد، از سال 1400 قدرت مطلقه نواصولگرایان آغاز می‌شود.» 
روزنامه‌های اصلاحات این ادعا را دستمایه یک سری تحلیل و مصاحبه قرار داده و در جهت نقد آن به قصد زنده نگه داشتن باب این مباحث برآمده‌اند. چنانکه آفتاب یزد چهارم دی ماه اظهارنظر یکی از اصلاح‌طلبان را تیتر یک خود برگزیده و می‌نویسد: «قدرت گرفتن نواصولگرایان وهم و خیال است.»
این روزنامه از قول علی صوفی، وزیر تعاون دولت اصلاحات می‌نویسد: «قدرت مطلقه نواصولگرایان در سال 1400 مبنایی ندارد و چیزی جز وهم و خیال نیست؛ زیرا مردم امروز گرفتار مشکلاتی هستند که ریشه در عملکرد اصولگرایان در هشت سال دولت احمدی‌نژاد دارد. بنابراین نواصولگرایان بر چه اساس و دستاوردی می‌خواهند به مردم وعده دهند؟!»
از برجسته‌سازی این سخنان در حد تیتر اول و ادله ارائه شده در توهمی بودن قدرت‌یابی نواصولگرایان که همچنان اصرار دارد هر نوع حرکت اصولگرایانه را به دولت احمدی‌نژاد ارتباط دهد، نشان می‌دهد به طور اساسی طرح بحث قدرت‌گیری نواصولگرایان با مقاصد خاصی صورت گرفته که در ادامه به بخشی از آنها اشاره می‌شود: 
۱ـ پایان کار اصولگرایان
پیام نخست طرح قدرت‌یابی نواصولگرایان، اعلام ضمنی پایان کار اصولگرایی و لزوم بازنگری در این جریان است، چنانکه روزنامه آفتاب یزد در توصیف این جریان می‌نویسد: «حال سخن از نواصولگرایی است؛ جریانی نواندیش که مفاهیم، ارزش‌ها و رویکرد اصولگرایان را بازتعریف کرده و نگاهی جدید و مطابق با تحولات جامعه نسبت به مطالبات و نیازهای مردم دارد.»
۲ـ تخریب زودهنگام و پیشاپیش بازسازی اصولگرایان
دومین مقصودی که می‌توان از طرح ادعای قدرت‌یابی نواصولگرایان ذکر کرد، تخریب زودهنگام و پیشدستانه آن است؛ چرا که قاعدتاً این بحث باید از سوی جریان اصولگرا طرح می‌شد، نه از سوی جریان رقیب. اما تعجب‌انگیز آنجاست که اصلاح‌طلبان خودشان مدعی این قدرت‌یابی شده و در نقد آن مدعی توهمی و خیالی بودن آن هستند. 
ازاین‌رو باید گفت، قدرت‌یابی نواصولگرایان بیش از آنکه خیال‌پردازی خود آنها باشد، خواب دیدن جریان رقیب و به اصطلاح امروزی سناریونویسی برای آنهاست. کشف قصد تخریبی آنها نیز دشوار نیست؛ چرا که با اقامه استدلال خود در توهمی بودن آن اولاً، با پیش کشیدن موضوع احمدی‌نژادی که نه اصولگرا بوده و نواصولگرا خواهد شد، تلاش کرده‌اند تصویر نواصولگرایان را در اذهان عمومی تخریب کنند. ثانیاً، می‌خواهند ناکارآمدی دولت احمدی‌نژاد را حتی به نواصولگرایانی ربط دهند که قرار است در 1400 بیایند. 
۳ـ فرار از پاسخگویی به مردم و توجیه ناکارآمدی دولت
درحالی که بزرگ‌ترین مشکل اصلاح‌طلبان گره خوردن ناکارآمدی دولت فعلی با سرنوشت آنها تلقی می‌شود، برخی از شخصیت‌های این جریان با فرافکنی تلاش می‌کنند همچنان احمدی‌نژاد را عامل اصلی مشکلات کنونی کشور معرفی کنند، غافل از اینکه از دیدگاه مردم، نسبت دادن مشکلات پس از شش سال به دولت گذشته خود بزرگ‌ترین دلیل بر ناکارآمدی دولت فعلی دانسته می‌شود. 
۴ـ تحرک‌بخشی به اصلاح‌طلبان از طریق اصولگراهراسی
اکنون یکی از مشکلات اصلاح‌طلبان، ناتوانی در دوقطبی‌سازی کشور است. دوقطبی‌ای که به وسیله آن بتوانند از طرف مقابل دیوی بسازند تا خود را فرشته معرفی کنند. از آنجا که قطب اصولگرا در چند سال اخیر حضور محسوسی در مسئولیت‌های گوناگون ندارد، بنابراین به فکر بزرگنمایی خطری به نام قدرت‌یابی نواصولگرایان افتاده‌اند، چنانکه طراح این بحث مدعی شده است که؛ تا سال 1400 رؤسای سه قوه تغییر خواهند کرد. دبیر شورای نگهبان و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام جایگاه خود را به افراد جدید خواهند داد و این افراد زمینه قدرت‌گیری نواصولگرایان را فراهم خواهند کرد.

 قدرت روزافزون ایران
روزنامه گاردین انگلیس نوشت: «ایران، به لطف نقشی که در حفظ سوریه برای بشار الاسد بازی کرد، نفوذ خود را در سراسر منطقه تثبیت کرده و این واقعیتی است که تهران قصد دارد سال آینده آن را تحکیم کند. آمریکا که پیشروی‌های ادامه‌دار ایران زنگ خطر را برایش به صدا درآورده قصد دارد سال ۲۰۱۹ را به سال متوقف کردن تهران در مسیر حرکتش تبدیل کند.» به نوشته این روزنامه؛ «جنگ یمن دردسر ویژه محمد‌بن‌سلمان است. او که متعهد شده بود مانع حضور ایران در شرق عربستان سعودی شود، خزانه پادشاهی سعودی را خالی کرده، ولی‌ هیچ نتیجه‌ای هم برای دور نگه داشتن دشمن [ایران] نداشته است.»
تغییر ترکیب جمعیتی
با توجه به مهاجرت قانونی و غیر قانونی اتباع افغانی و ساکن شدن تعداد زیادی از آنها در روستای حاجی‌آباد شهر اراک،‌ ترکیب جمعیتی این روستا تغییر کرده است و اکنون اکثر جمعیت این روستا را افاغنه تشکیل می‌دهند. براساس آمار جمعیتی بخشداری مرکزی اراک‌، هم‌اکنون 1500 نفر ایرانی و 2000 نفر افغانی در این روستا سکونت دارند. 
با توجه به فرزندآوری بالای افغان‌ها، ترکیب دانش‌‌آموزان در روستا نیز به اکثریت افغانی تغییر یافته و این برتری جمعیتی موجب برخی درگیری‌ها نیز شده که نارضایتی خانواده‌های بومی روستا را در پی داشته است. همچنین با توجه به اینکه اکثر این اتباع از اهل سنت هستند، سبب ایجاد چالش‌هایی در بین اهالی،‌ به ویژه در مدارس شده است.
براندازی با شعر!
هنوز زمان زیادی از حضور یکی از فعالان در فتنه ۸۸ نمی‌گذرد که چند روزی دانشگاه اصفهان را به التهاب کشید. در برنامه به اصطلاح «شب شعر» این دانشگاه، فرد هنجارشکنی پس از گرفتن تریبون شروع به میتینگ سیاسی کرده و از نبود آزادی بیان انتقاد می‌کند. میهمان این مراسم می‌گوید: «من اگر از همه افراد این جلسه بخواهم همین الآن به میدان نقش‌جهان برویم و رژیم را سرنگون کنیم چه کسی می‌آید؟ هیچ‌کس؛ نمی‌خواهیم این کار انجام بدهیم، البته من می‌خواهم، شما نمی‌خواهید!» اما وی در بخش دیگر نیز با مظلوم‌نمایی و اینکه کارش فقط شعر گفتن است و این تهدیدی برای کشور نیست، می‌گوید: «اگر می‌شد با شعر نظام را عوض کرد، تعلل نمی‌کردم.»
تهران ایده‌آل!
«کسی که در تهران زندگی می‌کند باید هزینه‌های زندگی در تهران را بپردازد.» این موضوعی است که قریب به اتفاق اصلاح‌طلبان درباره شهر تهران می‌گویند. اصلاح‌طلبان ۱۵ ماه است که سکان مدیریت تهران را در دست گرفته‌اند، اما نه تنها از نظر عمرانی و عملی توفیقی در این شهر حاصل نشده، بلکه به دنبال گران کردن زندگی در پایتخت هستند. «محمود میرلوحی» عضو شورای شهر تهران در گفت‌وگویی درباه هزینه حمل‌ونقل عمومی در شهر تهران گفت: «کسی که در تهران زندگی می‌کند، باید هزینه‌های زندگی در تهران را بپردازد. متأسفانه مترو تهران قیمت واقعی بلیت را ندارد، قیمت واقعی بلیت مترو حدود ۱۰ هزار تومان است.» با نظریه اصلاح‌طلبان مهاجرپذیری در شهر تهران کمتر می‌شود.
سگ دیوانه هم رفت!
دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، روز پنج‌شنبه، ۲۹ آذر ۹۷، در صفحه توئیتر خود خبر داد که «جیمز نورمن متیس» وزیر دفاع آمریکا مشهور به  «سگ دیوانه» به زودی از سِمت خود کنار خواهد رفت. وزیر دفاع آمریکا سال‌هاست که از جمهوری اسلامی ایران کینه به دل دارد، تهران را بزرگ‌ترین تهدید برای صلح در خاورمیانه توصیف کرده و حتی گاهی خواستار آمادگی برای حمله نظامی به ایران شده است. استعفای این سگ دیوانه که برای ایجاد هراس علیه مردم ایران آمده بود، نشان از آن دارد که این حربه کارساز نبوده و نظریه مرد دیوانه هم درباره ایران جواب نمی‌دهد.



   حسن خدادی/ آنچه انقلاب اسلامی ایران را از دیگر انقلاب‌ها و جنبش‌ها متمایز کرده است، حضور با بصیرت و هوشمندانه مردم در تمامی صحنه‌هاست. حضور خودجوش و میلیونی امت به پا خاسته ایران در نهم دی ماه سال 1388 بار دیگر ثابت کرد مردم ایران برای حفظ نظام اسلامی هوشیارند و با حضوری ولایت‌محور روزهای ماندگاری را در تاریخ ثبت می‌کنند.
با غور و بررسی در بیانات امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) می‌توان سه ویژگی برای حماسه بزرگ نه دی برشمرد. اول، ماندنی شدن آن در تاریخ. دوم، نقش دست خدای متعال و روح ولایت در آن و سوم، نابودی فتنه و شکست فتنه‌گران. به همین دلیل می‌توان به اهمیت این روز بزرگ پی برد و بر یوم‌الله بودن آن تأکید ورزید.
از سوی دیگر چندین دهه رهبری مدبرانه و بصیرت ناخدای بیدار کشتی انقلاب، هدایت‌های داهیانه ایشان در عرصه کشورداری و حفاظت از دستاوردهای انقلاب اسلامی و راه امام و شهدا را نشان داد. هرگاه مشکلی متوجه نظام و انقلاب شد، این رهبر حکیم انقلاب بودند که با تدبیر و بصیرت بالا و موقعیت‌شناسی مثال‌زدنی خود، کشور را از ورطه بحران نجات دادند. نمونه‌های متعددی را می‌توان برای این مدعا برشمرد؛ چه در عرصه داخلی و وقوع بحران‌هایی چون گسترش تفکرات تکنوکرات‌گونه دولت کارگزاران، اندیشه‌های لیبرالیستی زمان اصلاحات، اندیشه‌های انحرافی در دولت قبل، فتنه بزرگ 78 و... و چه در عرصه خارجی همچون توطئه‌های گوناگون آمریکا و غرب ضدّ جمهوری اسلامی ایران که همه با تدبیر ایشان خنثی شد.
نهم دی ماه روز تقابل انقلاب و ضد انقلاب و بسان 22 بهمن 57 به مفهوم واقعی کلمه «یوم‌الله» است و نه یک تاریخ، بلکه می‌توان آن را حماسه‌ای تاریخ‌ساز، بی‌نظیر و جاودانه در تاریخ درخشان انقلاب اسلامی دانست که در اوج بصیرت، ولایتمداری و هوشیاری، ملت ایران یک بار دیگر با طنین بلند و گام‌های متعالی و مشت‌های آهنین خود به خروش درآمد و اصحاب فتنه را که به پشتگرمی قدرت‌های سلطه‌طلب و زیاده‌خواه و سازمان‌ها و مراکز امنیتی و جاسوسی وابسته آنها، درصدد ضربه زدن به نظام مقدس اسلامی بودند، به زانو درآورد و هیمنه استکبار را در هم فرو شکست و مشت محکمی بر دهان فتنه‌گران زد؛ حماسه‌ای که آغازی بود بر پایان فتنه و چنین آموخت که نیازی نیست همیشه ولی در بین باشد؛ بلکه کافی است ولی در دل باشد؛ حماسه‌ای که این پیام را در برداشت: «هر که در مقابل انقلاب بایستد، هلاک خواهد شد و به خاک مذلت خواهد افتاد.»
 ریشه‌ها، علل و عوامل و زمینه‌های شکل‌گیری حماسه نه دی که نشان‌دهنده اوج حمایت و پشتیبانی ملت از نظام و انقلاب و رهبری عظیم‌الشأن است، به خوبی شناخته شده‌اند و در این حوزه طی سال‌های اخیر مطالب و مقالات متعددی به رشته تحریر درآمده و ارائه شده است. در واقع، زمینه‌ها و علل شکل‌گیری 9 دی را به طور اخص می‌توان در سه متغیر عمده چنین شناسایی کرد: حاکمیت گفتمان دینی در جامعه و باورهای دینی و ارزش‌های اسلامی مردم، تبعیت و اطاعت از فرموده‌های رهبری و التزام عملی به اصل ولایت مطلقه فقیه، برخورداری مردم از شعور، بصیرت، آگاهی و بینش سیاسی‌ـ‌ اجتماعی مثال‌زدنی و همچنین درک واقعی مفهوم عاشورا و پیام‌های نهضت عظیم حسینی.
افزون بر آن، حماسه نه دی را به دلیل ویژگی‌های خاص و متمایز آن، از جمله واکنش سریع و بموقع مردم نسبت به تهدید ضد انقلاب، خودجوش و کاملاً مردمی بودن حرکت، فراگیری و حضور گسترده همه اقشار، سلیقه‌ها و ذائقه‌های سیاسی، حضور بارز نسل سوم و جوان انقلاب اسلامی، سر دادن شعارهای کاملاً سیاسی و معنادار و نیز بازتاب گسترده داخلی و خارجی باید یکی از رویدادهای ویژه انقلاب اسلامی به شمار آورد که آن را به نقطه‌ عطفی در نظام مقدس اسلامی تبدیل کرد.


«پول من کو»؛ شعار فتنه امروز 
محمدجواد لاریجانی، معاون بین‌الملل قوه قضائیه گفت: «در فتنه امروز اقتصادی باز هم می‌خواهند مردم را به خیابان بکشانند؛ اما به جای اینکه بگویند رأی من کو، می‌گویند پول من کو؟ باز همان هدف را دنبال می‌کنند. پس این فتنه همان فتنه است. اتفاقاً چیزی که جالب است، این است که برخی کسانی که در فتنه 88 نقش کلیدی داشتند، در این جریانات اقتصادی هم آدم‌های کلیدی بودند و شاید هم هستند. مقابله با فتنه با مقابله با کارآمدی دو بحث است. در مورد فتنه باید با قدرت چشم فتنه را درآورد؛ این تعبیر مولا علی(ع) است. لذا قوه قضائیه وارد شده، نیروهای امنیتی وارد شدند، تا حدی هم الحمدلله موفق بودند؛ ولی افت شدید کارآمدی را با نیروی قهریه نمی‌توان افزایش داد. آنجا باید دیدگاه ما عوض شود؛ یعنی دو مطلب باید عوض شود. اگر فکر می‌کردیم با برجام سرمایه عظیم اروپای غربی و تکنولوژی وارد کشور می‌شود و کارخانه‌های عظیمی راه می‌افتد، این را کنار بگذاریم، این را دنبال نکنیم. من می‌گویم غلط است و برخی می‌گویند این درست است. این عملیاتی نیست. اتاق فرماندهی که غرب در فتنه 88 داشت، احتمال نمی‌داد فتنه شکست بخورد. 100 درصد معتقد بود پیروز است و این را به داخل هم القا کرده بود و حتی در داخل برخی کسانی که در انقلاب زحمت کشیده بودند، می‌گفتند که مراقب باشید، شرایط مثل قبل نیست. آمریکایی‌ها گفتند رهبری ایران یک رهبری شجاع است و این‌طور نیست که پشت حادثه بایستد، جلوی حادثه می‌ایستد. این تعبیر هادسون است. یعنی می‌گویند اگر رهبری بود که می‌ترسید و جا می‌خورد، ما پیروز می‌شدیم اما رهبر شجاعی است و جلوی فتنه ایستاد و سینه خود را سپر کرد. علت ناکامی فتنه، شجاعت رهبری و صداقت ایشان بود. قوت تشکیلات امنیتی و قضائی ما و همچنین بصیرت مردم بود. این سرمایه را باید ما نگه داریم.» 
پرداخت رشوه در ایران، محاکمه در فرانسه!
هدایت‌الله خادمی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به طرح سؤال خود از بیژن زنگنه، وزیر نفت، گفت: «سؤال بنده از وزیر نفت درباره سیاست ‌گازی در بخش داخلی و خارجی کشور است که اعلام وصول شده و به زودی در صحن علنی مجلس بررسی می‌شود.» وی افزود: «سیاست‌های نفتی، قرارداد‌ها در حوزه نفت و گاز و همچنین از دست دادن بازار منطقه‌ای در این حوزه‌ها از دیگر محور‌های سؤال از زنگنه است.» عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به محکومیت شرکت توتال در دادگاه فرانسه به دلیل پرداخت رشوه به مقامات ایرانی، تصریح کرد: «یکی از سؤالات قطعاً در این مورد خواهد بود و باید مشخص شود که مسئولان در کدام قرارداد، به چه میزان و همچنین کدام یک از مسئولان ذی‌ربط رشوه دریافت کرده‌اند و چه برخوردی با آنها شده است.» شایان ذکر است، شرکت نفت و گاز «توتال» فرانسه به پرداخت ۵۰۰ هزار یورو جریمه محکوم شد. دادگاه فرانسه جرم شرکت توتال را پرداخت رشوه به طرف‌های خارجی در توافق گازی سال ۱۹۹۷ با ایران در پروژه میدان گازی پارس جنوبی اعلام کرده است. به نوشته رویترز، توتال متهم است برای انعقاد این قرارداد گازی با ایران، ۳۰ میلیون دلار رشوه پرداخت کرده است. شرکت توتال یکی از شرکت‌های بزرگ نفتی است که هواداران خاصی در وزارت نفت ایران دارد؛ این شرکت چند پروژه بزرگ را در ایران اجرا کرد که از جمله آن می‌توان به توسعه میدان نفتی سیری، میدان نفتی درود و فاز ۲ و ۳ پارس جنوبی اشاره کرد. با وجود آنکه همواره جریان خاصی در وزارت نفت می‌گوید برای حضور شرکت‌های خارجی در صنعت نفت ایران باید به آنها امتیازات ویژه‌ای اختصاص داد، اما براساس اسنادی که در بالا منتشر شده، شرکت توتال برای حضور در پروژه‌های نفتی ایران مجبور به پرداخت رشوه به مقامات دولتی
 شده است.

  مهدی محمدی: ظاهراً موشک‌های اس‌ـ 300 در حمله اخیر رژیم صهیونیستی به دمشق به کار گرفته شده‌اند. این چیزی است که صهیونیست‌ها می‌گویند. اگر واقعیت داشته باشد و این رژیم با اصرار به حمله‌های فیک و نمایشی در سوریه، راه را برای عملیاتی شدن اس 300ـ در آسمان این کشور باز کرده باشد، خسارت بی‌سابقه و تاریخی به خود زده و خدمتی قابل توجه به مقاومت کرده است. در واقع، تلاش‌های رژیم صهیونیستی به یک نقض غرض حیرت‌انگیز انجامیده است. آشنایان با موضوع می‌دانند که یکی از مطالبات اصلی صهیونیست‌ها جلوگیری از استقرار سیستم‌های پدافند هوایی و دفاع موشکی در سوریه و عملیاتی شدن آنها بوده است. آنها خود با اصرار به این حملات، بیش از هر کس، حتی در سوریه، به استقرار این سامانه‌ها و عملیاتی شدن آنها کمک کرده‌اند. منتظر خدمات بیشتر نتانیاهو و ترامپ می‌مانیم.
 عبدالناصر همتی: همانگونه که پیش‌بینی شده بود، به دلیل فرصت زمانی باقی‌مانده از سال جاری میلادی برای تسویه حساب بنگاه‌ها و تجار با طرف حساب‌های خارجی، تقاضای واقعی ارز به طور طبیعی افزایش پیدا کرد. متأسفانه این بار نیز فرصت‌جویان با سوار شدن بر این موج و با کمک گرفتن از جو روانی در فضای مجازی افزایش کوتاه مدتی را در نرخ ارز موجب شدند، اما بانک مرکزی با برنامه و تدبیر، نیاز تجار و سایر متقاضیان ارز را تأمین کرد و با اقدامات لازم ثبات را به بازار ارز برگرداند. قبلاً نیز تأکید کردم که ذخایر اسکناس کشور در وضع بسیار مطلوبی است و تسلط و احاطه بانک مرکزی پرقدرت‌تر از همیشه است.
 محسن رضایی: مسئله امروز ما افشای کارشکنی و سنگ‌اندازی هواداران آمریکا در اقتصاد و فرهنگ جامعه است. مسئله این است که پس از ۴۰ سال باید اقتصاد را از تردیدی که اندیشه‌های آمریکایی در کشور به وجود آورده است، آزاد کرد.