تاریخ انتشار : ۰۹ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۲  ، 
کد خبر : ۱۳۵۶۷۳
پایگاه‌ اینترنتی «نیشن» بررسی کرد:

جنگ پنهانی بلک‌واتر در پاکستان (بخش اول)


مقامات آمریکایی و مالکین بلک‌واتر بارها حضور این شرکت در پاکستان را انکار نموده‌اند، اما شواهد حکایت از فعالیت‌های مخفی و غیرقانونی بلک‌واتر در پاکستان دارد.
به گزارش فارس، جرمی ساهیل (Jeremy Scahill) خبرنگار مؤسسه خبری تحلیلی "نیشن " (Nation) در گزارشی مبسوط پرده از فعالیت‌های مخفیانه بلک‌واتر در پاکستان برداشته است. این گزارش که عمدتا بر اساس اظهارات اعضای بخش اطلاعات ارتش آمریکا و مدیران سابق بلک‌واتر تهیه شده نشان می‌دهد که چگونه مقامات جنگ‌طلب آمریکایی با سپردن عملیات‌های مخفی به پیمانکاران خصوصی از پاسخگویی در برابر کنگره آمریکا و ارائه گزارش در مورد این عملیات‌ها طفره می‌روند.
جرمی ساهیل با اشاره به تحقیقات مجله "نیشن " در مورد نقش بلک‌واتر در پاکستان می‌نویسد: بر اساس یافته‌های "نیشن "، اعضای بخش نخبگان شرکت بلک‌واتر در یکی از پایگاه‌های هوایی موقتی متعلق به "فرماندهی مشترک عملیات‌های ویژه " (JSOC) ارتش آمریکا در شهر بندری کراچی پاکستان گرد هم آمده‌اند تا برنامه‌ای سری برای ترور افراد طالبان و القاعده و همچنین برای دیگر عملیات‌های حساس در داخل و خارج از پاکستان تدوین نمایند. بر اساس اظهارات یکی از منابع آگاه و وابسته به دستگاه اطلاعاتی ارتش آمریکا، مأموران بلک‌واتر در تهیه اطلاعات برای عملیات‌های مخفی هواپیماهای بدون سرنشین و اهداف احتمالی آنها، با ارتش آمریکا همکاری می‌کنند. این حملات به موازات عملیات‌های سازمان سیا برای شکار مظنونین تروریستی انجام می‌گیرند.
جرمی ساهیل با اشاره به منبع خبری "نیشن " که یکی از اعضای اطلاعاتی ارتش آمریکاست، می‌نویسد: این منبع آگاه، که چندین سال در طراحی برنامه‌های مخفی ارتش آمریکا در پاکستان و افغانستان شرکت داشته، اطلاعات دست اولی در مورد فعالیت‌های بلک‌واتر دارد. وی به شرطی با نشریه "نیشن " مصاحبه کرده که اسمش فاش نشود زیرا برنامه‌های مذکور همه محرمانه هستند. به گفته این منبع،‌ برنامه‌های مورد بحث چنان "طبقه‌بندی‌شده " [محرمانه] هستند که حتی ممکن است برخی از اعضای بلندپایه دولت اوباما نیز از وجود آنها خبردار نباشند.
در ادامه گزارش به تکذیب فعالیت‌ بلک‌واتر در پاکستان توسط مقامات آمریکایی پرداخته شده است: کاخ سفید به ایمیل‌ها و تلفن‌هایی که خواهان ارائه توضیح در مورد این داستان بودند هیچ توضیحی نداده است. ناخدا یکم جان کربی (John Kirby)، سخنگوی دریادار مایکل مولن (Michael Mullen)، فرمانده ستاد مشترک، در مصاحبه با "نیشن " گفت: "ما در مورد این عملیات‌ها، هرچه که باشند، هیچ صحبتی نمی‌کنیم. " یکی از مقامات وزارت دفاع، همکاری بلک‌واتر در حملات هواپیماهای بدون سرنشین و یا جمع‌آوری اطلاعات توسط این شرکت برای "فرماندهی عملیات‌های مشترک ویژه " در پاکستان را از بیخ و بن تکذیب کرد. وی گفت: "ما هیچ قراردادی برای انجام این کار با بلک‌واتر امضاء نکرده‌ایم. ما اصلا چنین قراردادهای نمی‌بندیم. تاکنون بین شرکت بلک‌واتر و "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " قراردادی در حوزه این نوع خدمات امضاء نشده است. "
ساهیل با اشاره به عملیات‌های مخفی سیا و بلک‌واتر آنها را عاملی خطرناک برای روابط آمریکا و پاکستان معرفی می‌کند، وی در ادامه می‌نویسد: به گفته منبع اطلاعاتی "نیشن "، برنامه‌ گزارش نشده قبلی با برنامه‌های ترور سازمان سیا فرق دارد. البته لئون پانتا (Leon Panetta)، رئیس‌سازمان سیا ادعا می‌کند که برنامه‌های ترور را از ژوئن 2009، ملغی کرده ‌است. به گفته منبع اطلاعاتی: "برنامه‌های مذکور موازی با عملیات‌های سازمان سیا هستند. در حقیقت، دو شکارچی مجزا وجود دارند. " این برنامه، بلک‌واتر را در مرکز عملیات‌های نظامی آمریکا قرار می‌دهد، آن هم در کشوری که هیچ خصومت و جنگی با آمریکا ندارد، این امر می‌تواند روابط آمریکا و پاکستان را، که از قبل دچار تنش بود، بیش از پیش تیره سازد. در سال 2006، آمریکا و پاکستان توافق نمودند در صورت لزوم نیروهای "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " برای دستگیری اسامه بن لادن وارد خاک پاکستان شوند البته قرار بر این بود که در صورت بروز چنین وضعیتی پاکستان صدور مجوز برای ورود نیروهای آمریکایی به خاک این کشور را انکار کند. آمریکا رسما نمی‌تواند هیچ نوع عملیات نظامی در داخل پاکستان انجام دهد.
در ادامه این گزارش آمده است: بلک‌واتر که اخیرا نام خود را به "خدمات زی و مرکز آموزشی آمریکا " (Xe Services and US Training Center) تغییر داده، انجام هرگونه عملیات در داخل خاک پاکستان را انکار می‌کند. مارک کورالو (Mark Corallo)، سخنگوی بلک‌واتر،‌در مصاحبه‌ای با "نیشن " گفت: "شرکت خدمات زی تنها یک کارمند در پاکستان دارد که آن هم ناظر امور ساختمانی است. شرکت ما هیچ نوع عملیات دیگری در پاکستان انجام نمی‌دهد. "
در ادامه گزارش، نویسنده با اشاره به اظهارات یکی دیگر از منابع خبری می‌افزاید: یکی از مدیران ارشد و سابق بلک‌واتر ادعاهای منبع اطلاعاتی "نیشن " در مورد عملیات‌های شرکت در پاکستان را تأیید نمود. به گفته وی بلک‌واتر با سازمان سیا و "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " ارتش آمریکا که مسؤول عمیات‌های ضدتروریستی و مخفی ارتش است، همکاری می‌کند. وی گفت بلک‌واتر برای دولت پاکستان نیز کار می‌کند. این شرکت قراردادی با یک شرکت امنیتی مستقر در پاکستان امضاء نموده است. این شرکت نیروهای بلک‌واتر و نیروهای پاکستانی را در عملیات‌های ضدتروریستی هماهنگ می‌کند. حمله به خانه‌ها و بمباران‌های مرزی در استان مرزی شمال‌غربی و جاهای دیگر پاکستان از جمله این عملیات‌های ضدتروریستی هستند. به گفته این مدیر سابق بلک‌واتر، بر اساس توافقات، دولت پاکستان می‌تواند از نیروهای ویژه آمریکایی که هم‌اکنون برای بلک‌واتر کار می‌کند استفاده کند و در عین‌ حال حضور رسمی نیروهای نظامی آمریکا را انکار نماید. به گفته وی بلک‌واتر تأسیساتی در کراچی پاکستان ایجاد نموده و کارکنان خود را به جاهای دیگری در این کشور اعزام کرده است. این مدیر سابق نیز به شرط فاش نشدن هویتش حاضر به مصاحبه شده بود.
گزارش "نیشن " با اظهارات سومین منبع اطلاعاتی که یک نظامی است ادامه می‌یابد: اظهارات وی [مدیر سابق بلک‌واتر] و منبع اطلاعاتی نظامی توسط یک منبع نظامی دیگر تأیید شده است. وی فعالیت نیروهای ویژه آمریکایی در خاک پاکستان و افغانستان را تصدیق کرده است. خبرنگار "نیشن " از وی سؤالاتی در مورد برنامه‌های سری بلک‌واتر در پاکستان پرسید، وی نیز که نمی‌خواست نامش فاش شود گفت، "با توجه به اطلاعاتی که دارم، این خبرها کاملا درست هستند. هیچ شکی وجود ندارد که این چنین عملیات‌هایی در پاکستان انجام می‌گیرند. "
در ادامه این گزارش آمده است: سرهنگ لارنس ویلکرسون (Lawrence Wilkerson)، که بین سال‌های 2002 تا 2005 رئیس دفتر کالین پاول، وزیر سابق امورخارجه بود در مورد نقش بلک‌واتر در پاکستان گفت: "این مسائل مرا متعجب نمی‌کند زیرا ما تقریبا همه کارها را به دیگران سپرده بودیم. " به گفته ویلکرسون، در دوران زمامداری بوش، بلک‌واتر در عملیات‌های حساس ارتش و سیا دخیل شد. "البته بخشی از این کارها به خاطر دور زدن محدودیت‌هایی بود که کنگره بر وزارت دفاع اعمال می‌کرد. اگر سربازان کافی ندارید که کارتان را انجام دهند، غیرنظامی‌ها را برای این کار استخدام کنید. منظورم این است که به همین سادگی می‌توان کارها را انجام داد. این مسائل واقعا مرا متعجب نمی‌کند. "
جرمی ساهیل در ادامه گزارش نشریه "نیشن " به بررسی همکاری بین شرکت بلک‌واتر و "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " می‌پردازد، و می‌افزاید: بنا بر اظهارات منبع اطلاعات نظامی، همکاری مخفی نیروهای "فرماندهی عملیات‌های ویژه " با بلک‌واتر از سال 2007 شروع شده است. هم‌اکنون دریاسالار ویلیام مک‌راون (William McRaven) هدایت "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " را بر عهده گرفته است. قبل از وی ژنرال استنلی مک‌کریستال از سال 2003 تا 2008، این سمت را بر عهده داشت تا اینکه در سال 2008 به فرماندهی کل نیروهای آمریکا در افغانستان ارتقاء یافت. به گفته منبع اطلاعاتی، حضور بلک‌واتر در پاکستان "قابل رؤیت نیست، و شاید به همین دلیل کسی تاکنون موضع شدیدی در قبال آن اتخاذ نکرده است. " بنا بر اظهارات همین منبع، عملیات‌های بلک‌واتر در پاکستان بر اساس قرارداد با وزارت دفاع و یا دیگر قراردادهای رسمی دفاعی انجام نمی‌گیرد. "بلک‌واتر از طریق "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " ارتش آمریکا فعالیت می‌کند. قرارداد این شرکت بدون برگزاری مناقصه و به صورت کاملا محرمانه امضاء شده است. " به گفته این منبع اطلاعاتی، تأسیسات اصلی "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " و بلک‌واتر بسیار ساده و کم حجم هستند: سه تریلر با چندین ژنراتور برق، تلفن‌های ماهواره‌ای و سیستم‌های کامپیوتری که به عنوان یک مرکز عملیاتی موقتی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند. "این مرکز عملیاتی بسیار ابتدایی و کوچک است. من آن را با ایستگاه‌های سیا در کردستان و یا ایستگاه‌های برون مرزی نیروهای ویژه مقایسه می‌کنم. این مرکز بسیار ساده و بسیط است و نکته نیز در همین جاست. "
جرمی ساهیل در ادامه گزارش با اشاره به بخش‌های مختلف شرکت بلک‌واتر نقش آنها را در عملیات‌های پنهانی در خاک پاکستان تبیین می‌کند: بر اساس اظهارات منبع اطلاعاتی، فعالیت‌های بلک‌واتر در کراچی توسط یک گروه ویژه مستقر در پایگاه هوایی بگرام در افغانستان هماهنگ می‌شوند. به گفته وی عملیات‌های کراچی از لحاظ تکنیکی توسط "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " هدایت می‌شود اما نیروهای درگیر در این عملیات‌ها عمدتا نیروهای ویژه سابق ارتش آمریکا هستند که برای یکی از بخش‌های بلک‌واتر به نام "منتخب بلک‌واتر " (BlackWater SELECT) کار می‌کنند. تحلیل‌گران اطلاعاتی این عملیات‌ها نیز عضو یکی از شرکت‌های تابعه بلک‌واتر به نام "راه‌حل‌های اطلاعات کل " (TIS) هستند. این شرکت متعلق به اریک پرنس (Erik Prince)، مؤسس بلک‌واتر است. به گفته منبع اطلاعاتی، احتمالا نام "منتخب بلک‌واتر " هم‌اکنون تغییر یافته است. "اطلاعات کل " از دفتر واقع در طبقه نهم ساختمانی در منطقه بالستون (Ballston)، شهر آرلینگتون (Arlington) در ایالت ویرجینیا هدایت می‌شود. کارکنان این دفتر اکثرا تحلیل‌گران و کارمندان سابق سیا، سازمان اطلاعات دفاعی، پلیس فدرال و دیگر سازمانهای دولتی بوده‌اند. این مؤسسه با الگوبرداری از مرکز ضدتروریستی سیا طراحی شده است. تا همین اواخر، "اطلاعات کل " توسط دو تن از مقامات سابق سیا به نام‌های کوفر بلک (Cofer Black) و رابرت ریچر (Robert Richer) هدایت می‌شد. هر دو نفر بعدها شرکت را ترک کردند.
به نوشته جرمی ساهیل پنهان‌کاری‌ جزو اصول لاینفک بلک‌واتر است زیرا این شرکت چنان نام بدی از خود به جای گزارده که دیگر کسی حاضر نیست حضورش را تحمل کند. نویسنده در ادامه می‌افزاید: طبق گفته‌های مدیر سابق بلک‌واتر، این شرکت در پاکستان از هیچکدام از نام‌های خود یعنی بلک‌واتر و یا "خدمات زی " استفاده نمی‌کند. وی گفت: "آنها فعالیت‌های خود را تحت نام شرکت "راه‌حل‌های اطلاعات کل " انجام می‌دهند زیرا دو نام دیگر از سوءشهرت زیادی برخوردارند. " کورالو، سخنگوی بلک‌واتر وجود پرسنل شرکت "راه‌حل‌های اطلاعات کل " و یا هر بخش و شرکت تابعه دیگری از بلک‌واتر را در پاکستان تکذیب کرد.
در ادامه گزارش به نفوذ اطلاعاتی شرکت بلک‌واتر در ارتش آمریکا و جامعه اطلاعاتی این کشور پرداخته شده است: طبق اظهارات منبع اطلاعات نظامی، قراردادهای محرمانه بلک‌واتر در صورت درخواست "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " تمدید می‌شوند. به گفته وی موقعیت بلک‌واتر چنان مستحکم شده که تبدیل به بخش لاینفک عملیات‌های نظامی آمریکا در پاکستان شده است. اولین قرارداد شناخته شده بلک‌واتر با سیا در سال 2002 و در افغانستان امضاء شد. بلک‌واتر در عملیات‌هایی که قرار بود در مرز افغانستان و پاکستان انجام گیرند با سیا همکاری می‌کرد.
نویسنده در ادامه می‌افزاید: منبع اطلاعاتی نظامی معتقد است که دسترسی برخی از پرسنل بلک‌واتر به مطالب محرمانه بیش از حد مجاز است. به گفته وی پرسنل بلک‌واتر می‌توانند از سیستم "برنامه دسترسی ویژه " اطلاعات بگیرند. این عبارت برای اشاره به عملیات‌های "سیاه " کاملا محرمانه مورد استفاده قرار می‌گیرد. به گفته منبع، مدیر امنیتی می‌تواند با استفاده از این سیستم برای شما مجوز دسترسی به برنامه‌های فوق سری طبقه‌بندی شده را صادر نماید حتی اگر فعالیت‌ها و کار شما هیچ ربطی به این موضوعات نداشته باشند. به گفته وی این امر به آن دسته از پرسنل بلک‌واتر که مجوز امنیتی لازم را ندارند، ‌اجازه می‌دهد تا در عملیات‌های طبقه‌بندی شده بر اساس اصل اعتماد شرکت جویند. بنابراین بلک‌واتر به تمام گزارش‌هایی که توسط واحدهای "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " در منطقه جمع‌آوری می‌شوند دسترسی دارد. به گفته منبع: "در تمام این سال‌ها همکاری با پیمانکاران به همین گونه بوده است. پیمانکاران ما چیزهایی را می‌دیدند که حتی سیاستگذاران رده بالای ما نیز بدان‌ها دسترسی نداشتند. "
نویسنده گزارش با اشاره به تبلیغات بلک‌واتر می‌افزاید: بنا بر اظهارات منبع، آنها مدام ادعا می‌کنند که "عملیات‌های خطرناک و مستقیمی را انجام داده و هم‌اکنون شما می‌توانید با پرداخت قیمت لازم هسته برنامه‌ریزی مختص به خودتان را داشته باشید. و این کاری بود که فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک انجام داد. " وی اضافه کرد: "آنها نیروی قابل ملاحظه‌ای در پاکستان دارند - البته نه برای اهداف شرورانه، بلکه برای انجام مفاد قراردادی که از نظر فرماندهی عملیات‌های ویژه کاملا طبقه‌بندی شده است. " به گفته وی، قراردادهای بلک‌واتر با "فرماندهی عملیات‌های ویژه " در پاکستان کاملا سری هستند به همین علت در معرض نظارت عمومی قرار ندارند. منبع اطلاعاتی اطلاع دقیقی در مورد زمان آغاز عقد قراردادها با فرماندهی عملیات‌های ویژه ندارد اما می‌گوید که قراردادی با "منتخب بلک‌واتر " امضاء شد تا آنها برای نیروهای فرماندهی عملیات‌های ویژه تیرانداز فراهم آورند. این قرارداد بعدها چندین بار تمدید شد. به گفته وی، "برخی از پرسنل بلک‌واتر تحت پوشش مددکار فعالیت می‌کنند. به همین علت هیچ کس به آنها شک نمی‌کند. "
بنا بر گزارش "نیشن "، پایگاه پنهانی بلک‌واتر در کراچی مقری برای انجام عملیات‌های پنهانی در تمام منطقه است: به گفته این منبع اطلاعاتی نظامی، مرکز عملیات "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " و بلک‌واتر در کراچی با عنوان "توان سوم قطر " شناخته می‌شود. این عبارت در حقیقت اشاره‌ای است به پایگاه عملیاتی آمریکا در قطر که برنامه‌ریزی‌های حمله به عراق در آنجا انجام می‌گرفت. "اینجا قرار بود جهان جدید پیشرفته باشد. اینجا جیمزتاون هزاره جدید بود و قرار بود برگ شناور زنبق آبی باشد که از روی آن می‌توان به ازبکستان پرید [حمله برد]، می‌توان از روی مرز به عقب پرید، می‌توان به کناره‌ها پرید، می‌توان به طرف شمال‌غربی پرید. این ایستگاه از لحاظ استراتژیکی در جایی قرار گرفته که آنها بتواند بدون مشاجره با زنجیر فرماندهی در افغانستان نیروهای خود را جابجا کنند. آنها لازم نیست نگران این چیزها باشند زیرا فعالیتشان کاملا محرمانه است. "
در ادامه گزارش به یکی از این عملیات‌های پنهانی فرامرزی در آسیای مرکزی اشاره شده است: به گفته منبع اطلاعاتی نظامی، تیم بلک‌واتر در کراچی علاوه بر برنامه‌ریزی عملیات و حملات هواپیماهای بدون سرنشین علیه مظنونین القاعده و طالبان، در عملیات‌های زمینی "فرماندهی عملیات‌های ویژه مشترک " آمریکا در ازبکستان نیز همکاری می‌کند. این عملیات‌ها علیه جنبش اسلامی ازبکستان صورت می‌پذیرند.
به گفته وی، اجرای عملیات بر عهده نیروهای بلک‌واتر نیست بلکه نیروهای فرماندهی مشترک این کار را انجام می‌دهند. "این مسأله کنجکاوی مرا به شدت برانگیخت از طرف دیگر بسیار نگرانم کرد زیرا تا جایی که من می‌دانم ما به ازبکستان اعلان جنگ نداده‌ایم. نمی‌دانم شاید شما چنین اعلانی را شنیده‌اید، شاید من از اخبار بی‌خبرم، شاید رامسفلد باز عنان قدرت را در دست گرفته است. "            ادامه دارد...

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات