مقام معظم رهبری در دیدار کارگزاران حج:
امنیّت حجّاج بر عهدهی آن کشوری است که حرمین شریفین در اختیار او و تحت سلطه و قدرت او است؛ آن دولت است که بایستی امنیّت را حفظ کند؛ این مطالبهی جدّی و همیشگی ما است. امنیّت حجّاج باید حفظ بشود؛ همهی حجّاج! حالا تکیهی ما روی حجّاج ایرانی است. دولتهای دیگر هم راجع به حجّاجِ خودشان مطالبه کنند و مطالبه داشته باشند، زنده برخورد کنند. ما جدّی مطالبه داریم؛ باید ایمنی حجّاج ما محفوظ بماند. فقط هم امنیّت و ایمنی نیست، عزّتشان، رفاهشان، آسایششان بایستی محفوظ بماند.
حساسیت اصلی رهبر انقلاب اسلامی در انتخاب مسئولان در همه دولتها معطوف به این منطق بوده است که فلسفه وجودی مسئولان در نظام اسلامی، خدمتگزاری به مردم است و باید مسئولانی انتخاب شوند که به مسئولیت بهعنوان فرصتی برای خدمت و جلب رضای خداوند و بندگان او بنگرند نه آنکه مسئولیت را همچون غنیمت و طعمهای بدانند و آن را وسیلهی برای بیشتر چنگ زدن به دنیا و جلب سخط خدا و خلق او کنند.
ساعاتی پس از یورش غرورآفرین موشکی سپاه پاسداران به مراکز تجمع داعش در دیرالزور سوریه، حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در دیداری صمیمانه با جمعی از سرداران و فرماندهان سپاه، با قدردانی از تلاشهای سپاه در عرصهی موشکی فرمودند: «کارتان خیلی عالی بود، خداوند از شماها قبول کند. این، عبادت ماه رمضان است.»
رهبر معظم انقلاب در دیدار رئیس و مسئولان قوهی قضائیه:
رهبر معظم انقلاب اسلامی با اشاره به صلاحیتها و جایگاه قانونی بسیار بالا و ویژه قوه قضائیه، گفتند: قوه قضاییه باید پرچمدار حقوق عمومی در جامعه شود و در هر زمینهای که لازم بود، از حقوق مردم با قدرت دفاع، و با متخلفان و قانون شکنان مقابله کند.
دکتر محمدصادق کوشکی در گفتگو با بصیرت:
برای این که مفهوم روش "آتش به اختیار" تخریب نشود، بهترین روشش این است که ما مصادیق درست را تبیین بکنیم. اگر ما آمدیم الگوها و نمونه های موفق این روش را در سراسر کشور معرفی کردیم و گفتیم این حرکت فرهنگی با این همه برکات از مصادیق آتش به اختیار است، آن وقت آن الگوی مطلوب را هم می بینند و برای رفع مشکلات منطقه و شهرشان اقدام سنجیده تر و نتیجه بخش تری را انجام می دهند.
این فرمان رهبر انقلاب با واکنشهای گسترده و متفاوتی روبهرو شده است. از این رو پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR در یادداشت زیر به واکاوی این سخن رهبر انقلاب، بر اساس اندیشه و اصول حضرت امام خمینی (رحمهالله) و بیانات رهبر انقلاب در این باره پرداخته است.
اینگونه به نظر می رسد که اصلیترین و اولین راهی که دشمن برای مقابله با فرمان آتش به اختیاری برمیگزیند، مسیر «بدنام کردن» است و برای این بدنامی هم چه کسانی بهتر از نفوذی ها یا بیبصیرت ها.
مقام معظم رهبری در دیدار مسئولان نظام:
حضرت آیتالله خامنهای «دو قطبی شدن کشور» و «دو دستگی مردم» را تجربه ای خطرناک دانستند و افزودند: در سال ۵۹، رئیس جمهور وقت جامعه را دو قطبی، و مردم را به دو دسته مخالف و موافق تقسیم کرد که نباید این تجربه تکرار شود. رهبر انقلاب اسلامی «فاصله گذاری واضح با دشمن» را زمینهساز وحدت ملی دانستند و افزودند: مسئولان باید با دشمن خارجی و عوامل داخلی او فاصله گذاری جدی کنند.
«آتش به اختیار» بودن، حتی در شرایط جنگ نرم، دستوری ثانوی است؛ یعنی تا وقتی قرارگاه مرکزی دستوری دارد که در تشخیص مسائل اصلی و فرعی درست عمل کرده، نوبت به اقدام مستقل و سلیقه های افسران نمیرسد و نخبگان و هسته های فکری، هریک بسته به توانایی و تخصص خود، در صورت خلل و کاستی در دستورات قرارگاه مرکزی می توانند مستقلا اقدام کنند.
بیانات مقام معظم رهبری در دیدار جمعی از دانشجویان
بعضیها زمزمه میکنند «نظام ناکارآمد است»؛ چرا؟ چون فلان وزارتخانه بد عمل کرده؛ نه، اگر نظام ناکارآمد بود، تا حالا ده بار بلعیده شده و از بین رفته بود. بزرگترین دلیل کارایی این نظام، خود وجود این نظام و ماندن این نظام است. اینکه یک نظام بِایستد، حرفش را صریح بزند، هیچ ملاحظهای نکند، موضع قاطع خودش را با صراحت در دنیا اعلام کند، با وجود اینکه دشمنیها را هم میدانیم، نه اینکه غافل باشیم از دشمنیها؛ نه، ارکان نظام و مجموعهی مردمی و دولتی نظام میدانند، درعینحال میایستند؛ این خیلی مسئلهی مهمّی است، این خیلی حادثهی عجیبی است!
امام خامنه ای در بیست و هشتمین سالکرد ارتحال امام خمینی(ره):
مقام معظم رهبری در بیست و هشتمین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) فرمودند: امام میراث فرهنگی نیست؛ بعضی به امام به چشم میراث فرهنگی نگاه میکنند. امام زنده است؛ امام، امام ما است؛ امام، پیشوای ما است؛ امام، در مقابل ما است. بله، جسم امام نیست، امّا سخن امام و راه امام و فکر امام و نفَس امام زنده است؛ با این چشم به امام نگاه کنید و از او بیاموزید.
انقلاب اسلامی اساس نظم حاکم بر رژیم پهلوی را منتقد بود و از این رو آن را برانداخت و در مقابله با آن، نظم مطلوب خود را به تصویر کشید، نظمی که در آن برای ارزش ها و اصول انسانی، کرامت انسانی، عدالت، معنویت، عقلانیت و... در کنار تلاش برای تأمین مادیات، زندگی انسان ها نیز اهمیت قائل بود. با توجه به این مطالب پیشرفت و کارآمدی جمهوری اسلامی ایران از دیدگاه امام خمینی(ره) دارای اهمیت و جایگاهی ویژه است.