گفتگو با دکتر حسين عبداللهي فر کارشناس مسايل سياسي
وقتي جنگ ميشود و در شرايط جنگ قرار ميگيريم اين تنها دولت نيست که ميجنگد، همه کشور در حالت جنگي قرار ميگيرد و عاقلانه اين است که نظام به دولت کمک کند.
اظهارات روحاني در ميان اصلاحطلبان با واکنشهاي گستردهاي روبرو شد و کسي نبود که در اين ميان به اعلام نظر نپرداخته باشد! و هر يک از منظري به ارزيابي جلسه و اظهارات رييس جمهور پرداختند.
دولت کارآمد دولتي است که بتواند در اولين گام، فساد را از وجود و بدنه خود ريشه کن کنند. اين امر خطير با تقويت قانونگرايي، شايسته سالاري و تقويت بازرسي و نظارت بر عملکردها ممکن خواهد شد. در گام بعدي دولت بايد تلاش کند تا از رشد فساد در سطح جامعه جلوگيري کند و با غلبه بر فساد، بسترهاي کارآمدسازي خود را فراهم آورد.
در شرایطی که جنگ اقتصادی همه جانبه دشمن آغاز گردیده و نظریات اقتصادی لیبرالیستی، نسخه معتبری برای مقابله با دشمن در این شرایط نداشته و ناتوان از حل مشکلات کشور در شرایط دشوار است، بنظر میرسد افرادی باید در راس تیم اقتصادی دولت قرار گیرند که اعتقاد واقعی به اقتصاد مقاومتی داشته باشند و با همه توان برای اجرایی کردن آن با اتکا به خودباوری ملی و پتانسیل داخلی تلاش نماید.
این روزها که شاهد التهاب در بازار سکه و ارز و به تبع آن التهاب در فضای کسب و کار و بازار هستیم دولت با صراحت مسیر حرکت آینده خود را مشخص کرده است که ظاهرا با برخی تصمیمات گذشته منافات داشته و به نحوی عبور از آنها به حساب میآید. تصمیمی که میبایست پنج سال پیش اتخاذ میشد، ولیکن در این مقطع حساس نیز تعبیر به خیر میشود و باید از آن استقبال کرد.
اين پيشنهاد روي ديگر پيشنهاد مستقيم و بدون قيد و شرط با آمريکا از سوي شماري از عناصر سياسي موافق سازش به شمار ميآيد که با چاشني تهديد و فشار بر نظام نيز همراه است و اين پيام را به نظام ميدهد که اگر با مذاکرات سياسي براي حفظ برجام به هر قيمت موافق نباشد، با استعفاي روحاني مواجه بوده و موافقان برجامي او را در مقابل خود خواهد داشت.
بعد از آنکه آقای روحانی از ناامیدی برخی وزرا و مسئولان دولتی سخن به میان آورد و از ابراز ناامیدی آنها گله کرد، تحلیلهایی دربارهی ضرورت تغییر در ترکیب کابینه منتشر شد و حتی در برخی خبرها، گمانهزنیهایی در این خصوص منتشر شد.
موانع تولید ریشه در مراجع مختلفی دارد، قوانین دست و پاگیر و مجلس شورای اسلامی، سطوح عالی اجرایی، سطوح میانی مدیریتی، مشکلات بین المللی و ... در این میان نقش دولت و مجلس در حل این مشکل بسیار برجسته است. مجلس باید بسیاری از قوانین را اصلاح کند و دولت نیز باید موانع تولید داخلی اعم از بروکراسی ناکارآمد، نظام مالیاتی برای صنایع تولیداتی نوپا، بیمه و ... را برطرف نماید.
اينک چرخ روزگار، ما را به پايان سال 1396 رسانده و زمانه پاسخگويي فرا رسيده است. ملت و رهبري منتظرند تا مسئولين امر پاسخ دهند که در زمين توليد ملي و اشتغال چه اقدامات حائز اهميتي انجام داده اند و تا چه اندازه اين دو مولفه مهم در اقتصاد کشور را به پيش برده اند!
افکار عمومی اکنون و در پایان سال منتظر است تا میزان پایبندی مسئولین به این شعار و همچنین میزان تلاش و گام برداشتن آنها برای تحقق این هدف مهم را ببیند. البته به نظر میرسد که این مسأله یک نقیصه بزرگ در سیاستگذاری کشور بوده و اتفاقی که در برخورد با شعار سال صورت میگیرد، در برخی حوزههای دیگر نیز مشابه آن تکرار میشود.
رئیس جمهور محترم پاسخی قانع کننده نسبت به عملکرد و برنامه های خود برای افکار عمومی ندارد و لذا ترجیح می دهد که با فرافکنی و بحران سازی های کاذب از این مقطع عبور کند. اگر این فرض درست باشد و آن را با نگاه دین مبین اسلام به پذیرش مسئولیت ها قیاس کنیم بر اشتباه بودن این مسیر واقف می شویم؛ چرا که دین اسلام مسئولیت در حکومت دینی را فرصتی برای خدمت به خلق می داند نه فریب افکارعمومی.
به منظور تلاش هم افزایانه و افزایش سرعت و کارآمدی در حل مشکلات موجود در کشور، نخبگان و جریان های مختلف سیاسی باید اندکی در نوع نگاه خود به سیاست ورزی تغییر ایجاد کنند و آن را نه به عنوان کانونی برای مبارزات سیاسی و جریانی، بلکه به عنوان قوه محرکه ای که باید چرخهای فروخفته اقتصاد کشور را به جریان اندازد، نگاه کنند.