محمد کیانوش‌راد در گفت‌و‌گو‌ با «آرمان» مطرح کرد
مقدمه: سال ۹۴ بود‌که اصلاح‌طلبان به‌منظور حذف دلواپسان از ساختار قوه مقننه تصمیم‌ گرفتند برخی ‌چهره‌های اصولگرا را در لیست خود قرار دهند و به نام لیست امید، مجلسی معقول و در راستای اجرای اهداف سیاسی و اقتصادی پایه‌ریزی کنند. آرزویی که تحقق یافت، اما آن‌گونه که باید و شاید تا این لحظه ثمره‌ای نداشته است. البته ‌اکنون صدای ناکوکی از مجلس به گوش نمی‌رسد و دولت نیز چندان از فضای مجلس ناراضی نیست اما عموم نخبگان سیاسی توقع تحرکات سیاسی بیشتری از مجلس دارند. فارغ از اینکه آیا جای‌گذاری اصولگرایان در لیست اصلاحات در مجلس به نفع جریان اصلاحات بود یا اینکه ثمره این حرکت در خزانه اصولگرایان ریخته شد، امروز بخش کاملا مستقلی از اصولگرایان در مجلس به نمادی از اعتدالگرایی تبدیل شده و بعضا با توجه به برخی تحرکات، این تحلیل به‌وجود آمده که این بخش در انتخابات ۱۴۰۰ حرف‌هایی برای گفتن دارد. از سوی دیگر البته در ایران هیچ‌کسی با برنامه‌ریزی‌های چند‌ساله نتوانسته به اهداف سیاسی صددرصدی دست یابد، واقعیت آن است که جریانات سیاسی در ایران در زمین خاصی بازی می‌کنند، اما با این همه، در این زمین کاملا تاثیرگذارند به‌گونه‌ای که اصلاح‌طلبان با دستاورد‌های مثبت در دولت و مجلس، با انگیزه بیشتری به کنش سیاسی می‌پردازند. محمد کیانوش‌راد معتقد است: البته اصلاح‌طلبان هیچ‌گاه در معنای واقعی کلمه با اصولگرایان ائتلاف نکردند. در ادامه گفت‌و‌گوی «آرمان» با این عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت را می‌خوانید.
داود هرمیداس باوند در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: در اواسط دهه آخر قرن بیستم کنگره آمریکا قانونی را مبنی بر انتقال سفارت آمریکا به قدس شریف به تصویب رساند. روسای‌جمهور آمریکا یکی پس از دیگری آمدند و رفتند، اما حتی جرج بوش نیز جرات انتقال سفارت را پیدا نکرد و این قانون متروکه مانده بود. حال پس از حدود بیش از دو دهه ترامپ فرمان انتقال سفارت را صادر کرده است. این موضوع ابتدا به شورای امنیت رفت که به‌رغم موافقت ۱۴عضو از ۱۵عضو با صدور قطعنامه علیه اقدام آمریکا، به دلیل وتوی ایالات متحده این طرح ناکام ماند. سپس موضوع در مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح شد. ترامپ تمام کشورهای جهان را تهدید کرد «اگر به این قطعنامه رای مخالف دهید کمک‌هایم را قطع می‌کنم.» اما این قطعنامه با اکثریت آرا به تصویب رسید. بسیاری تصور می‌کنند که میان اروپا و آمریکا شکاف افتاده است، اما در چند و چون این شکاف به تردید رسیده‌اند. برخی از تحلیلگران بر این باورند که اکنون تیم دیپلماسی دولت دوازدهم از ظرفیت‌های موجود خوب بهره‌برداری نمی‌کند. داوود هرمیداس باوند در این باره با «آرمان» گفت‌وگو کرده است که در ادامه می‌خوانید.
محمدتقی فاضل‌میبدی در گفت‌و‌گو با «آرمان»:
مقدمه: شایعات در روزهای اخیر، سوژه‌های هدفمندتری را دنبال می‌کند و به‌طور مشخصی از سوگیری‌های یکجانبه سیاسی برخوردارند کمپین «از رأی به روحانی پشیمانم» که تقریبا از ابتدای کار دولت دوازدهم زمزمه می‌شد و اخیرا جدی‌تر بیان می‌شود که در همین راستا حسام‌الدین آشنا مشاور روحانی که این کمپین را «پویش فرمایشی» نامید، تصریح کرد که این کمپین با پشتیبانی کسانی شکل گرفت که باید در مورد کارهای کرده و نکرده خود به آحاد مردم پاسخگو باشند.از طرفی شایعه خروج جهانگیری از دولت اعتدال هم به‌دلیل عدم تکذیب طرفین همچنان در هاله‌ای از ابهام است. محمود واعظی رئیس دفتر روحانی با اشاره به اینکه اعتدال یک گفتمان سیاسی است و روحانی ادامه‌دهنده راه آیت‌ا... هاشمی رفسنجانی است، اعلام نمود: هیچ‌اختلافی میان آقای جهانگیری با دولت، وزرا یا شخص آقای روحانی وجود ندارد. ما نه از ایشان و نه از دیگر اعضای دولت چیزی که موید اختلاف باشد، نشنیده‌ایم و به این حرف‌ها هم اعتنا نمی‌کنیم. بحث وجود یا عدم وجود دانشجویان ستاره‌دار نیز به یکی دیگر از سوژه‌های پیرامونی دولت در فضای مجازی بدل شده است. در راستای تحلیل منبع تغذیه شایعات مذکور، «آرمان» با حجت‌الاسلام محمدتقی فاضل‌میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم به گفت‌و‌گو پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.
در گفت‌وگو با «آرمان» از فوت پدر تا دانشگاه آزاد و تحولات سیاسی امروز، بازخوانی شد
مقدمه: «آیت‌ا... هاشمی زنده است.» این را می‌توان از رفتار مردم و خانواده ایشان متوجه شد. هنوز هم هرجا پای «اعتدال» و «عقلانیت» به میان می‌آید، ناخودآگاه همه به یاد آیت‌ا... هاشمی می‌افتند. نزدیکان وآشنایان آیت‌ا... هاشمی هنوز هم باور ندارند و یا دوست ندارند باور کنند که ایشان در بینشان نیست. به همین دلیل نیز هرکدام از نزدیکان ایشان به‌صورت غیرمحسوس و به شکل‌های مختلف از واقعیت درگذشت ایشان طفره می‌رود و دوست دارد به شکلی رفتار کند که گویی «آیت‌ا...» هنوز هم زنده است.راز ماندگاری و مقبولیت آیت‌ا... هاشمی چیست که هیچ‌کس در آستانه سالگرد وفاتش حاضر نیست درگذشت ایشان را باور کند؟ آیا تاریخ به این سوال پاسخ خواهد داد؟ «آرمان» با فاطمه هاشمی‌رفسنجانی فرزند ارشد آیت‌ا... هاشمی درباره مهم‌ترین اتفاقات کشور و خانواده آیت‌ا... هاشمی گفت‌وگو کرده که در ادامه متن آن را می‌خوانید.
آیت‌الله محسن غرویان در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: در روزهای اخیر تحولاتی در صحن جامعه رخ داده که نمی‌توان به راحتی از کنار آن گذشت. چند روز گذشته شهر‌های مختلف کشور شاهد مشکلاتی‌ بوده­اند که ظاهرا رنگ و بوی اقتصادی و معیشتی دارد. گرچه بسیاری ‌درصددند فرصت طلبانه آن را به سمت و سویی دیگر بکشند اما مردم باید هوشیار باشند که برخی جریانات نتوانند از حرکت آنها سوء استفاده کنند. البته سوالی که در این بین به اذهان متبادر می‌گردد این است که چرا در دولت دهم با وجود تورم ۴۴‌درصدی، رشد اقتصادی منفی ۶درصد و قدرت خرید پایین مردم چنین اقدامی نکردند؟ برای بررسی تحولات اخیر، عملکرد منسجم اقتصادی دولت و تحرکات اخیر احمدی‌نژاد، «آرمان» با آیت ا... محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه به گفت‌و‌گو پرداخته است که می‌خوانید.
بررسی پیامدهای منطقه‌ای «همه‌پرسی کردستان عراق» در گفت‌وگو با مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه
مقدمه: همه‌پرسی اقلیم کردستان عراق با وجود مخالفت فراگیر مجامع بین‌المللی از جمله سازمان ملل و قدرت‌های بزرگ جهان و منطقه مانند امریکا، ایران و ترکیه روز دوشنبه برگزار شد. رفراندومی که نتیجه آن از حالا بنا به پیش‌بینی رسانه‌های خارجی با پاسخ «آری» اکثریت شمار رأی‌دهندگان اقلیم کردستان روبه‌رو شده است. فارغ از آنکه حامیان این همه‌پرسی در مسیر تحقق بخشیدن به رؤیای استقلال و تشکیل کشور مطلوب خود موفق شوند یا نه، واکنش محتمل بازیگران مؤثر منطقه‌ای و گزینه تحریم‌های جدی که از سوی این دسته از کشورها علیه منطقه خودمختار کردنشین کردستان عراق روی میز قرار گرفته است، آینده تحقق بخشی به آرزوی دیرینه کردهای عراق را با اما و اگرهای زیادی روبه‌رو ساخته است. با قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه درباره روند این رخداد گفت‌وگو کردیم. این دیپلمات پیشین منطقه معتقد است: «وضعیت ایران با کردهای عراق با آنچه میان کردها و ترکیه جریان دارد، کاملاً متفاوت است.» مشروح این گفت‌وگو از نظر می‌گذرد.
عضو فراكسيون زنان مجلس در گفت‌وگو با «آرمان» مطرح كرد
مقدمه: بر اساس قانون زن برای خروج از کشور نیاز به اذن همسر دارد. فراکسیون زنان مجلس روی بند سوم ماده ١٨ قانون گذرنامه (اذن خروج زوجه از زوج براى خروج از کشور) کار می‌کند. این طرح برای اصلاح قانون گذرنامه مصوب سال ۱۳۵۱ است. دولت لایحه‌ای تحت عنوان «گذرنامه‌های ویژه خدمت» به فراکسیون زنان مجلس پیشنهاد داده که بر اساس آن زنانی که به عنوان نخبه علمی و ورزشی فعالیت می‌کنند، برای خروج از کشور نیازی به اذن شوهر نداشته باشند. سمیه محمودی، عضو فراکسیون زنان مجلس در گفت‌وگو با «آرمان» در رابطه با بررسی این طرح در فراکسیون زنان می‌گوید: «موضوع مهم رعایت قواعد شرعی و عرفی در هنگام تصویب این قانون است. این قانون شامل همه زنان نمی‌شود و قشر خاصی از جامعه را در بر‌می‌گیرد که در مواقع بحرانی و اثرگذاری نیاز به ترک موقت وطن دارند. این افراد و به ویژه ورزشکاران و سیاستمداران نباید تنها به دلیل نبود اذن شوهر از پس مسئولیت محوله به خود برنیایند.»
امیررضا واعظی‌آشتیانی در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: جریان شناسی دو جریان سیاسی بزرگ کشور یعنی اصولگرایان و اصلاح‌طلبان مطلبی است که در دهه‌های گذشته بسیار بر سر آن بحث و گفت‌وگو صورت گرفته، اما در چند سال اخیر تقریبا برآیند دقیقی از گرایشات مردم به این دو جریان سیاسی به‌دست آمده است. اگر نگاهی به چند انتخابات انجام شده در سال‌های گذشته بیندازیم، در می‌یابیم هر زمان مردم در انتخابات اعم از ریاست جمهوری، مجلس و شورای شهر حاضر بوده‌اند جریان اصلاحات با اکثریت قاطع آرا و با فاصله معناداری نسبت به جریان رقیب پیروز بوده است. از سوی دیگر هر زمان مشارکت مردم کم بوده این اصولگرایان بوده‌اند که با رای حداقلی به پیروزی رسیده‌اند. لزوم بازنگری در گفتمان اصولگرایی، عملکرد این جریان در انتخابات ریاست جمهوری و شوراها و لزوم استفاده از جوانان در بدنه مدیریتی کشور مطالبی بود که در گفت‌وگوی امیررضا واعظی آشتیانی، فعال سیاسی اصولگرا، با «آرمان» مطرح شد که در ادامه می‌خوانید.
غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین در گفت‌و‌گو با «ایران»
مقدمه: اعتدالیون هم چندان از سخنان محمدرضا عارف که گفته بود اصلاح‌طلبان سال 98 با دیگر گروه‌ها ائتلاف نمی‌کنند، راضی به‌نظر نمی‌رسند. غلامعلی جعفرزاده، نایب رئیس فراکسیون مستقلین مجلس در گفت‌و‌گو با «ایران» تأکید می‌کند که خروج از ائتلاف نتیجه‌ای جز قدرت گرفتن مجدد تندروها ندارد. او معتقد است که اصلاح‌طلبان و اعتدالیون نیازمند شروع یک سلسله گفت‌و‌گوهای جدی برای رفع کدورت‌ها و گلایه‌ها هستند. کدورت‌ها و گلایه‌هایی که به زعم جعفرزاده در هر دو سوی این ائتلاف وجود دارد.
احمد خرم در گفت‌وگو با «آرمان»:
مقدمه: اعتراضات اخیر نشان داد که به راستی جامعه ایران از وضعیت موجود در اقتصاد و حتی سایر مسائل اجتماعی اعم از بیکاری، رکود، فساد، عدم شفافیت و... رنج می‌برد و عده‌ای به دلیل ناامیدی از اصلاح وضعیت اعتراض خود را در قالب تجمعات خیابانی نشان دادند. این در حالی است که اعتراضات در شرایطی صورت گرفت که هنوز چند ماهی از آغاز کار دولت دوازدهم نگذشته است که دولت در اعمال سیاست‌های اقتصادی خود نشان دهد عملی ضد اقتصادی و دور از مطالبات مردمی انجام داده است! بسیاری از مشکلات اقتصادی ناشی از عملکرد اشتباه و غیر اصولی دولت قبل است و همچنین مسئول حل مسائل اقتصادی تنها دولت نیست بلکه نهادهای دیگر هم باید پاسخگو باشند. بر این اساس به دلیل حوادث اخیر که برخی از آن به عنوان نارضایتی‌های اقتصادی نام برده‌اند و نیز مشکلات دولت و فشارها بر روی روحانی، احمد خرم وزیر راه دولت اصلاحات و فعال سیاسی اصلاح‌طلب با «آرمان» به گفت‌وگو پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.
واکاوی نتایج انتخابات در گفت‌و‌گو با ناصر ایمانی
مقدمه: ناکامی اصولگرایان در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی، بویژه تهران، موجی از واکنش‌ها را در پی داشت، واکنش‌هایی که گاه حتی به توهین به رأی دهندگان تهرانی نیز منجر شد، زیرا پس از پیروزی مطلق در سه دوره انتخابات مجلس، نتایج انتخابات اخیر، برای این جریان دور از انتظار بود. اما پس از فروکش کردن تب و تاب‌های اولیه، ارائه تحلیل‌ها درباره علت این رویداد آغاز شد. این تحلیل، بیش از آنکه از ناحیه اصلاح طلبان به عنوان رقیب اصولگرایان ارائه شده باشد، از درون این جریان آغاز شد. چهره‌های ارشد اصولگرا، دلایل متعددی برای این شکست ارائه کردند، دلایلی که بخشی از آن نقد درون جناحی به عملکرد 12 ساله این جریان بود، هرچند در این تحلیل‌ها، توانایی‌های سیاسی و ظرفیت‌های اجتماعی اصلاح طلبان نیز از دید ناظران مغفول نماند. در گفت‌و‌گو با ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا، تلاش شده است نقدی از درون درباره دلایل شکست اصولگرایان ارائه شود. ایمانی، هرچند معتقد است که برخلاف دوره‌های چهارم یا ششم مجلس، شکست اصولگرایان نسبی است، اما می‌پذیرد که در همین حد نیز این شکست به بازبینی‌های اساسی در رویکردهای اصولگرایان منتهی خواهد شد. او دلیل اصلی شکست اصولگرایان را دوری آنان از مردم می‌داند، آن هم پس از 12 سال حضور در مجلس، که لاجرم باید رابطه این جریان با مردم مستحکم می‌شد. این گفت‌و‌گو را می‌خوانید.
نبود تحزب در اصول‌گرایان در گفت‌وگوی «آسمان آبی» با عبدالله ناصری
مقدمه: تحزب به جامعه، اجازه نوزایی و بازاندیشی در عملکردهای خود را می‌دهد و این امر، توسعه بیشتر جامعه را در پی خواهد داشت، زیرا توسعه مستلزم بازبینی و اصلاح روندهای گذشته است. انجام این مهم نیز به یک مبنای نهادی نیازمند است که تحزب آن را در اختیار جامعه قرار می‌دهد. در واقع تحزب، مبنایی برای نقد سیاست‌ها فراهم می‌کند، اما برخی چهره‌ها و جریان‌ها در کشور هنوز بر اهمیت این موضوع وقوف نیافته و همچنان از حرکت‌کردن در چارچوب حزب ابا دارند؛ جریان‌هایی که به‌تازگی نیز دولت را هدف هجمه‌های خود قرار داده‌اند. برای بررسی چرایی این رویگردانی و نحوه عملکرد این جریان با عبدالله ناصری، فعال سیاسی اصلاح‌طلب و استاد دانشگاه الزهرا، گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که متن کامل آن را در ادامه می‌خوانید:
قبلی۲۴بعدی