لایحه «انتشار رسانهای» در گفتوگوی «آسمان آبی» با کارشناسان
مقدمه: یادداشت تخصصی حسین انتظامی، معاون امور مطبوعاتی برای کانال تلگرامی موسوم به باشگاه روزنامهنگاران که درباره چند ماده از قانون مطبوعات، اطلاعات مختصری ارائه کرده بود، بحث بر سر مسئله قانوننویسی برای رسانه را دوباره برجسته کرده است. درباره چند و چون این قانون و نگارش پیشنویس آن، اطلاعی در دست نیست و ابهامی که حتی بین اهالی مطبوعات درباره لایحه انتشار رسانهای وجود دارد، حاکی از بیخبری از قانونی است که برای آنها نگاشته شده است. در این راستا با عباس عبدی، پژوهشگر اجتماعی و روزنامهنگار اصلاحطلب گفتوگویی انجام دادهایم که مشروح آن در ادامه میآید:
بررسی لایحه انتشار رسانهای در گفتوگوی «آسمان آبی» با محمدرضا مقیسه
مقدمه: اخیرا در رسانهها بر سر دولایحه اثرگذار در حوزه مطبوعات و رسانهها -لایحه انتشار رسانهای و لایحه نظام جامعه رسانهای- که دولت با جدیت در پی تصویب آنهاست، بحثهایی درگرفته است، اما این بحثها و گمانهزنیها بهویژه در ارتباط با لایحه انتشار رسانهای که قرار است جایگزین قانون مطبوعات جدید شود، با یک بیاطلاعی همگانی همراه است و آنچه که از گفتهها و شنیدهها تلقی شده نیز خیلی رسمی و تایید شده نیست. در نتیجه، اغلب اهالی رسانه نسبت به این مادهها و بندها خوشبین نیستند و همچنان این نگرانی وجود دارد که این لوایح، استقلال حرفهای روزنامهنگاران را تهدید کنند. برای بررسی این موضوع با محمدرضا مقیسه، معاون وزارت علوم در دولت اصلاحات گفتوگویی انجام دادهایم که متن کامل آن را در ادامه میخوانید:
عوامل اعتراضات اخیر در گفتوگوی «آسمان آبی» با عباس سلیمینمین
مقدمه: عباس سلیمینمین مدیر موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران است. برای تحلیل حوادث اخیر به سراغ او رفتیم. سلیمینمین معتقد است این اتفاق، ناشی از بروز و ظهور بدخواهان در عرصه خیابانی است و صهیونیستها، آمریکاییها، سلطنتطلبان، منافقین و جریان انحرافی در این ماجرا دخیل هستند، اما ملت ایران بهسرعت به ماهیت این فتنهگران اصلی پی خواهد برد. شرح این گفتوگو را در زیر خواهید خواند.
نقد اصولگرایان تندرو در گفتوگوی «آسمان آبی» با داریوش قنبری
مقدمه: داریوش قنبری، نماینده دوره هشتم مجلس شورای اسلامی بود. دکتری علوم سیاسی دارد و در این گفتوگو به این موضوع میپردازد که چرا نیروهای تندرو حزب تشکیل نمیدهند. در زیر شرح این گفتوگو را میخوانید.
تحلیل اقتصادی طرح بهارستان برای مقابله با اقدامات ماجراجویانه آمریکا
مقدمه: طرح مقابله با اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه هفته گذشته به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. این طرح در 9 بخش مختلف تهیه و تدوین شده که شامل تعاریف، تعیین راهبرد، حمایت آمریکا از تروریسم، نقض حقوق بشر توسط آمریکا، مجازات و اقدامات متقابل، مقابله با تحریمهای اقتصادی آمریکا، حمایت از اتباع ایرانی و هماهنگی است.
با اینکه این طرح محورهای جامعی در رابطه با اقدام متقابل علیه آمریکا دارد، اما برخی کارشناسان درباره تصویب این طرح معتقدند که استحکام و قدرت مقابله کافی را در برابر تحریمهای آمریکا ندارد و باید اقدامات دیگری خصوصا در زمینه اقتصاد انجام شود.
دکتر ساسان شاهویسی، اقتصاددان در گفتوگویی با جامسیاست به ارزیابی مزیتها و معایب این طرح پرداخته و تاکید کرده است: «این طرح خوب است، اما کافی نیست و باید اقدامات دیگری نیز لحاظ شود که مهمترین آن استفاده از ابزارهای اقتصادی است.» مشروح این گفتوگو را بخوانید.
مقدمه: توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی (برجام) از پیچیدهترین توافقات بینالمللی است، اما موضوع توازن در فرآیند و زمان تعهدات طرفین از مهمترین ابعاد هر توافقی است. برجام به قدرتهای جهانی اطمینان داد که ایران توان هستهای صلحآمیز دارد، اما از سوی دیگربرجام از قدرتهای جهانی خواست که تحریمهای جهانی را از پیکره و فرآیندهای اقتصادی، مالی و بانکی ایران ـ که از سال 2002 به بعد به دلیل توانمندی و فعالیت هستهای ایران به تدریج وضع شد - را برطرف کند. اما ایالات متحده سعی دارد کماکان از اهرم تحریمهای اقتصادی برای مهار و مدیریت رفتار و رویکردهای سیاسی - امنیتی ایران، برای منافع خود استفاده کند که این همان عاملی است که میتواند توسط ایران به «عدم پایبندی اساسی» آمریکا نسبت به تعهدات برجامی، تلقی شود. لذا تلاش برای کنترل رفتار غیر عادلانه واشنگتن، با استفاده از همه گزینههای سیاسی ـ امنیتی، از سوی دولت جمهوری اسلامی ایران، به کار گرفته شده تا توافق برجام از طرف ایران نقض نشود.
دکتر جلیل رحیمی، استاد روابط بینالملل دانشگاه و رئیس کمیته بینالملل کمیسیون حقوقی وقضایی مجلس شورای اسلامی بر این نظر است که ایران باید از ظرفیتهای حقوق بشری نیز در راستای افشای سیاستهای آمریکا علیه کشور بهره ببرد. وی در گفتوگو با جام سیاست در این زمینه به سوالاتمان پاسخ داده که میخوانید.
مصاحبه با پروفسور نادر انتصار رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا
مقدمه: چند روز پس از افشای عقبنشینی عربستان در مقابل موضوع ریاست جمهوری بشار اسد، اکنون پایگاه خبری «العهد» لبنان، جزئیات جدیدی از این امر منتشر کرد.
پایگاه خبری شبکه ماهوارهای الجسر وابسته به مخالفان سوریه فاش کرد، عادلالجبیر وزیر خارجه عربستان در نامهای به هیأت عالی مذاکرهکننده مخالفان سوریه (مقیم ریاض) گفته که واقعیت سوریه نشان میدهد که کنارهگیری بشار اسد از قدرت در زمان فعلی، غیرممکن است وباید درباره مدت حضورش بحث شود. العهد به نقل از منابعی از بین معارضان سوری نوشت، این یادداشت قرار است در نشست ماه آینده در ریاض مورد بررسی قرار گیرد نشستی که عربستان تلاش میکند گروههای معارضان سوری مستقر در قاهره و مسکو را در آن شرکت دهد. به گفته منابع معارض سوری، هیات عالی مذاکرهکننده مخالفان سوری و عادل الجبیر وزیر خارجه عربستان در دیدار اخیر خود با یکدیگر درباره برخی مسائل از جمله حضور عدم خلع بشار اسد از قدرت به عنوان پیششرط به توافق رسیدند.
افزون بر اینها دیدهبوسی الجبیر با محمدجواد ظریف و نیز تاکید بر حضور حجاج ایرانی در مراسم حج امسال نشان میدهد که ریاض در پی یک چرخش دیپلماتیک در روابط منطقهای خود است. موضع جدید بنسلمان در قبال مذاکره با حوثیها هم حکایت از رفتار تازه در حوزه دیپلماسی دارد. درخصوص این تغییر مواضع عربستان سعودی گفتوگویی با پروفسور «نادر انتصار» رئیس دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آلابامای جنوبی آمریکا انجام شده است. پروفسور «نادر انتصار» پژوهشها و مطالعات گستردهای در حوزه کردی انجام داده و نویسنده کتاب «سیاست کردها در خاورمیانه» است که در حوزه مطالعات کردی کتاب مرجعی به شمار میرود. مشروح گفتوگو با او را در ادامه بخوانید.
گفتوگوی جام سیاست با دکتر غلامرضا مصباحیمقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام
مقدمه: جنگ یمن، کمکهای مالی و تسلیحاتی به داعش، جنگ نفتی علیه ایران، مواردی از این دست بخش کوچکی از اقدامات انجام شده توسط عربستان برای مقابله با ایران است، اما در اینجا ضربالمثل «چاه مکن بهر کسی اول خودت دوم کسی» صادق است.
عربستان در طول سالهای گذشته با اعمال اقدامات مختلف قصد منزوی کردن ایران را داشت که آمریکا نیز حمایتهای خود را به صورت تمام قد از این کشور عربی دریغ نکرد، اما نتیجه این شده که بعد از گذشت چند سال اکنون عربستان با مشکل مالی شدیدی روبهرو شده است.
دکتر غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در این باره در گفتوگو با جامسیاست میگوید: هزینههای تحمیل شده به عربستان در طول سالهای گذشته باعث شده این کشور بهدنبال راه برگشت به سیاستهای قبلی را پیش بگیرد.
دکتر اصغر ابراهیمیاصل، کارشناس ارشد نفتی در گفتوگو با جامجم:
مقدمه: بیژن نامدار زنگنه ـ که به واسطه سابقه طولانی وزیر بودن به شیخالوزرا معروف است ـ برای تصدی وزارت نفت در دولت دوازدهم معرفی شده است. این که وزارت نفت در چهار سال گذشته چه عملکردی داشته و در چهار سال آتی چه اولویتهایی متوجه وزارتخانه است، موضوع گفتوگوی جامجم با دکتر اصغر ابراهیمی اصل، کارشناس ارشد نفتی است. مشروح آن را بخوانید.
روايت امير مسعود بختياري مشاور ارشد فرمانده پيشين ارتش از فراز و فرودهاي جنگ تحميلي
مقدمه: امیر مسعود بختیاری با وجود گذشت نزدیک به ۳دهه پس از پایان جنگ ایران و عراق همچنان معتقد است که آغاز و پایان این جنگ را باید از دریچه واقعیتهای همان دوره دید و نادیده گرفتن جزئیات در تحلیل خطا ایجاد میکند.
سال80 با 41سال خدمت بازنشسته شده است و بهعنوان كارشناس عالي نظامي سالهاست جنگ را به فرماندهان رده بالاي ارتش در دانشگاه فرماندهي و ستاد جنگ يا همان دافوس، تدريس ميكند. ميگويد با به هم ريختن سازمان ارتش در ابتداي انقلاب چون شغل سازماني نداشته، بهصورت داوطلب در همان سال 59 به جبهه ميرود و قائممقام توپخانه لشكر 21حمزه نيرويزميني ارتش ميشود. با انتصاب شهيد صياد شيرازي به فرماندهي نيروي زميني ارتش در سال60 و بنا به دعوت وي به قرارگاه فرماندهي نيروي زميني ميآيد و در نقش افسر عمليات اين نيرو خدمت نظامي ميكند. انتقال تجربيات جنگ به سربازان ارتش را نيز در كنار درس رسمي نظامي به فرماندهان ارتش دنبال ميكند و از راهاندازي هيأت معارف جنگ شهيد صياد شيرازي بهعنوان يك ابتكار در اين زمينه ياد ميكند.
اشاره: دکتر علی بکیر، کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات استراتژیک آنکارا و از پژوهشگران مرکز بررسیهای شبکه الجزیره در دوحه است که هماکنون بهعنوان تحلیلگر و مشاور سیاسی در ترکیه مشغول به فعالیت است.
وي از حاميان گفتمان حزب حاكم عدالت و توسعه تركيه است كه بهدليل تسلط به زبان عربي، در فضاي رسانهاي جهان عرب چهرهاي شناخته شده بهشمار ميرود. دكتر بكير كه طي 6سال گذشته مقالات متعددي در نقد سياستهاي ايران در منطقه نوشته، اكنون معتقد است پرونده همهپرسي جدايي اقليم كردستان، ظرفيت لازم براي «اقدام دوجانبه» آنكارا و تهران بهمنظور مقابله با «خطرات مشترك» را دارد؛ اگرچه او همچنان بر اين باور است كه همسويي حاصل از پرونده همهپرسي، براي عبور از اختلافات عميق 2 كشور در مسائلي از جمله سوريه به تنهايي كافي نيست.
فاطمه دانشور در گفتوگو با «آرمان» با تاكيد بر حضور زنان در دولت:
مقدمه:
جابهجایی معصومه ابتکار و شهیندخت مولاوردی دو بانوی کابینه یازدهم در دولت دوازدهم از دستگاهی به دستگاه دیگر تا حدود بسیاری برای جامعه زنان غافلگیرکننده بود، اما تغییرات کابینه در دور دوم را بهویژه در مورد زنان، با توجه به مشکلات دولت باید پذیرفت و این مهم نباید بدین مفهوم باشد که زنان به هر آنچه امروز دارند باید اکتفا کنند و نسبت به آن قانع باشند، بلکه زنان به ویژه بانوان کابینه و مجلس باید همواره برای نه تنها ارتقای خود و کسب کرسیهای وزارت بلکه جهت توسعه ایران، فرزندان خود و نسلهای آینده بکوشند و طی چهار سال آتی تا پایان عمر دولت دوازدهم زمینه را برای به کار گرفته شدن بانوان در دولت آتی فراهم کنند. در این راستا فاطمه دانشور، عضو شورای شهر چهارم، فعال اقتصادی و کنشگر مسائل زنان، با «آرمان» گفتوگو کرده که در ادامه میخوانید.