رویداد اربعین، "آنی" اجتماعی است که غور در آن با قواعد صرف"این جهانی"موجب آشکارسازی تمامی ابعاد آن نمی شود، زیرا اربعین "زمانی در بی زمان هاست" و قواعد آن فراسوی قواعد این زمانی است
بنيانگذار اصلي اين حركت كه تاكنون دوام دارد، كسي نيست جز شيخ انصاري. ايشان اين حركت را به عنوان رسم و نمادي براي شيعيان معرفي كرد، اما پس از مدتي به فراموشي سپرده شد، ولي در نهايت توسط شيخ ميرزا حسين نوري مجددا احيا شد و به عنوان رسم و سنتي نيكو در ميان شيعيان نشر يافت.
اهمیت زیارت اربعین تنها به این نیست که از نشانه های ایمان محسوب می شود، بلکه طبق یک روایت در ردیف نمازهای واجب و مستحب قرار گرفته است.
يكى از سنّت هاى الهى "امتحان" است; به اين معنا كه اراده خدا بر اين تعلّق گرفته كه همه بندگانش را به انحاى گوناگون بيازمايد: "احسب النّاسُ ان يتركوا و هم لا يفتنون." (عنكبوت: 2) خلقت شيطان هم خود وسيله اى براى آزمايش انسان هاست; زيرا انسان با توجه به اين مسأله سعى مى كند با انواع مكر و حيله هاى او مبارزه كند و با كمك و استمداد از عقل و وحى الهى، در برابر انواع توطئه ها و برنامه ها و نيرنگ هاى شياطين انس و جن مقاومت كند و تسليم نشود و بدينوسيله به عالى ترين مراتب كمال و سعادت انسانى نايل شود.
یک مشاور کودک و خانواده گفت: بهترین زمان آشنایی کودکان با مفاهیم دینی 7 سالگی است.
اشکال بزرگ آقای شبستری اینجاست که از این که زبان امری انسانی است، نتیجه می گیرند که هر کسی که کلامی بیافریند، لزوماً انسان است، و لذا نتیجه می گیرند که خداوند، سخن نمی گوید که نتیجه اش آن می شود که قرآن کلام خدا نبوده، بلکه کلام خود پیامبر است.
ديگر مفاهيمي که در سطح عمومي و براي عوام جامعه مطرح مي گردد نيز دستخوش تحريف قرار دارند، چرا که در اين ميان عقلانيت کم رنگ شده و حقايق با تعلق و تعصب و عواطف و احساسات در هم آميخته و بستر براي تغيير و تحريف فراهم مي آيد.
از جمله اين مناسک و شعائر ديني که در جامعه ديني اثرگذاري بوده و از سويي ديگر در معرض عوام زدگي و تحريف قرار دارند، مساله عزاداري سيد و سالار شهيد حضرت اباعبدالله الحسين(ع) است.
«آنتوان بارا» محقق و نویسنده مسیحی گفت: حسین(ع) تا پایان دنیا وجدان تمامی ادیان است؛ او می خواست وجدان های غرق در گناه را بیدار سازد و از گودال گناهان آزاد و رها کند.
موضوع وهن مذهب بودن قمه زنی در زمان کنونی اگرچه یکی از تأکیدات علما بر نهی از قمه زنی است ولی این عمل از جهاتی دیگر مورد نهی و حرمت قرار می گیرد.
آیت الله قرهی در گفتگو با بصیرت
در حال حاضر هیأت هایی به وجود می آورند که سخنران آن یک فرد عادی است، گاهی هم به او لقب مهندس یا دکتر داده می شود و با تبلیغات هم به رخ مردم کشیده می شود. گاهی اصلا درس حوزوی هم نخوانده است، مطالعات تاریخی هم ندارد و حدیث شناس هم نیست. یکی از مطالب مهم ما بحث حدیث شناسی است و سخنران مذهبی باید علوم حدیث را بداند، بر مطالب پیرامون آن مسلط باشد، اهل معنا و اهل البیتی باشد.
بدون تردید، محتوای مذهب تشیع همان اسلام است که بر پایه معرفت و عقل و اندیشه استوار است. اما، دریغا که ما این مذهب را به تدریج به صورتی درآوردهایم که جنبه آیینی آن بیشتر شده است.
۱۰ ذیالحجه (۲مهرماه ۹۴) همزمان با عید قربان در مراسم رمی جمرات در «خیابان ۲۰۴» منطقه منا فاجعهای رخ داد که از آن با عنوان مرگبارترین و غمبارترین حادثه تاریخ حج یاد میکنند.