محسن ميردامادي در گفتوگو با «اعتماد»:
اشاره:«اصلاحات خاموش و سركوبشدني نيست»؛ تنها بخش كوتاهي از نطق محسن ميردامادي در مجلس ششم بود، با اين حال همچنان و هنوز هم معتقد است «راهي به جز اصلاحات وجود ندارد»، هرچند با همين فعاليتهاي «شبه حزبي». قريب به ٢٠ سال از زماني كه اصلاحطلبان بر مسند قدرت تكيه زدند، ميگذرد. ميردامادي معتقد است كه اصلاحطلبان در اين دو دهه واقعبينتر شدهاند، واقعبينياي كه شايد در نخستين انتخابات پس از ١٣٨٨ اصلاحطلبان را برآن داشت تا صرفا براي «بازسازي نهاد انتخابات» و با توجه به «مقتضيات زمان» تن به ائتلاف با روحاني بدهند. ائتلافي كه از منظر او شايد منجر به تشكيل «دولت مطلوب» آنها نشد اما «دولت مقبول» را بر سر كار آورد. محسن ميردامادي ميگويد كه پس از ٤ سال و ٤ ماه موضع او و همجناحيهايش «اتحاد و انتقاد» است و البته باور دارد، نبايد نقد روحاني «اپيدميك و علامت روشنفكري تلقي شود.» او البته در بخشي از اين گفتوگو تاكيد دارد كه احزاب بايد به تقويت «بعد جمهوريت» بپردازند چرا كه «بعد اسلاميت» نظام حاميان مقتدري دارد و توجه به بعد جمهوريت باعث ايجاد موازنه در اين دو ركن مهم نظام جمهوري اسلامي ايران خواهد شد.
«وضعیت امروز جنبش دانشجویی» در گفتوگو با دکتر غلامرضا ظریفیان
مقدمه: بهدلیل ماهیت انتقادی جنبش دانشجویی اغلب «هویت سیاسی» آن برجسته شده است اما برخی تحلیلگران علوماجتماعی بر این باورند که این روزها، جنبش دانشجویی سویههای اجتماعی یافته و به متن جامعه و مسائل آن نزدیک شده است که گروهی از این تغییر، با عنوان به بنبست رسیدن جنبش دانشجویی یاد میکنند. اما دکترغلامرضا ظریفیان با این اظهارنظر همدل نیست و معتقد است جنبش دانشجویی که قبلاً یک جنبش صرفاً سیاسی بود امروزه به جنبشی اجتماعمحور سوق پیدا کرده است؛ از اینرو نمیتوان در مورد پایان یا به بنبست رسیدن آن قضاوت کرد.در گپوگفتی با دکتر غلامرضا ظریفیان، استاد دانشگاه تهران که در دوره اصلاحات معاونت وزارت علوم را نیز برعهده داشت، «وضعیت امروز جنبش دانشجویی» را به بحث گذاشتیم تا تحلیل او را از شرایط فعلی جنبش دانشجویی بشنویم.
ابوشريف: به رژيمهاي عربي براي كمك به مردم فلسطين اعتماد نداريم
اشاره:
اقدام جديد دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا درباره قدس اگرچه حكايت از توطئه جديد براي منطقه دارد، اما حقيقت آن است كه شرايط سياسي خاورميانه و جهان به گونهاي است كه ديگر ابرقدرتها و نظامهاي استعماري تعيينكننده نيستند. به همين دليل بلافاصله يك هجمه گسترده بينالمللي عليه تصميم ترامپ كه قدس را پايتخت رژيم صهيونيستي خواند، صورت گرفت.
بخشهايي از گفتگوي ناصر ابوشريف نماينده جهاد اسلامي فلسطين با روزنامه اطلاعات را در شماره پيش خوانديم.ادامه اين گفتگو را در اين شماره ميخوانيم:
احمد شیرزاد در گفتوگو با «شرق»:
مقدمه: در سالهای اخیر، بارها از اهمیت بهراهافتادن گفتوگوهای ملی سخن گفته شده است. اصلاحطلبان از سال ٩٢ تاکنون تأکید کردهاند هیچ جریانی در کشور نمیتواند و نباید جریان مقابل را حذف کند. از سویی رسیدن به تفاهم بر سر محورهای منافع ملی و حملهنکردن به دستاوردهای ملی جریان رقیب نیز در این سالها، مورد بحث قرار گرفته تا از رهاورد آن بتوان به توسعه ایران و ایجاد رفاه اجتماعی و اقتصادی اندیشید؛ اما چرا این ایده به عمل تبدیل نمیشود. «احمد شیرزاد»، استاد شناختهشده فیزیک و رئیس کمیسیون آموزش مجلس ششم که سابقه عضویت در شورای مرکزی حزب مشارکت را در کارنامه دارد، در گفتوگو با «شرق»، دلایل بهنتیجهرسیدن ایدههای گفتوگو و وحدت بر سر منافع ملی را برشمرد.
گفتوگو با «موسی ابومرزوق» درباره روند آشتي حماس و فتح:
مقدمه: بیش از یک ماه از انحلال کمیته اداری غزه و روند تازه آشتی ملی فلسطینیها میگذرد. موسی ابومرزوق، از اعضای بلندپایه حماس، درباره پیشرفتهای صورتگرفته و نیز موانع بر سر این راه میگوید. او تأکید دارد حماس تصمیمی بیبازگشت گرفته است و هدفش خاتمهدادن به شکاف بین فلسطینیهاست. ابومرزوق درعینحال تأکید دارد که سلاح مقاومت هرگز مورد بحث نبوده و از این پس نیز نخواهد بود. عجیب اینکه او این موضع را در تضاد یا اختلاف با موضع دولت خودگردان مبنیبر یک سلاح و یک دولت نمیداند. او همچنین درباره تلاشهای آمریکا پیرامون فعالکردن دوباره روند صلح نیز میگوید دولت ترامپ هیچ برنامهای تاکنون برای حل منازعه اسرائیل و فلسطینیها ارائه نکرده است. متن گفتوگو را میخوانید.
تحلیل سیدمحمد صدر از مواضع ضدایرانی رئیسجمهوری آمریکا
اشاره: «موضعفروشی دوجانبه»؛ این اصطلاحی است که سیدمحمد صدر، مشاور وزیر خارجه ایران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، روابط آمریکا و عربستانسعودی را با آن تبیین میکند. به گفته صدر، دونالد ترامپ پول عربستان را میخواهد و عربستان موضع آمریکا علیه ایران را. او معتقد است: عربستان به دلیل حاکمیت ناپخته، تصمیمات نابخردانهای علیه ایران میگیرد. اما ایران و عربستان سرنخهای مشترکی برای همکاری با همدیگر دارند؛ یکی از این مسائل موضع مشترک ایران و عربستان درباره اقلیم کردستان عراق است. صدر معتقد است این موارد میتواند به زمینههای همکاری مشترک تبدیل شود؛ به شرط اینکه موضع سیاسی عربستان بر رفع تنشها استوار باشد؛ وگرنه فرصتها برای شروع همکاری در رابطه ایران و عربستان کم نبوده؛ فرصتهایی که از بین رفته است. او بهترین الگو برای سیاست خارجی ایران را الگوی دولت اصلاحات میداند و آن را بار دیگر توصیه میکند.
ابوشريف: هيچ كشوري مثل ايران از فلسطين حمايت نميكند
اشاره:
اقدام جديد دونالد ترامپ رئيس جمهوري آمريكا درباره قدس اگرچه حكايت از توطئه جديد براي منطقه دارد، اما حقيقت آن است كه شرايط سياسي خاورميانه و جهان به گونهاي است كه ديگر ابرقدرتها و نظامهاي استعماري تعيينكننده نيستند. به همين دليل بلافاصله يك هجمه گسترده بينالمللي عليه تصميم ترامپ كه قدس را پايتخت رژيم صهيونيستي خواند، صورت گرفت.
اگر 70 سال قبل انگليس رأي به اشغال فلسطين داد و آمريكا نيز از آن حمايت كرد و به سرعت يهوديان را از سراسر جهان روانه فلسطين كردند، اما امروز اقدام آمريكا با اعتراض و واكنش گسترده روبرو ميشود تا جايي كه حتي متحدان اروپايي آن نيز از اين تصميم ترامپ اعلام برائت ميكنند. نه گروههاي فلسطيني، نه محور مقاومت منطقه و نه كشورهاي اسلامي اجازه نخواهند داد رؤياهاي جديد غربيها در خاورميانه به واقعيت تبديل شود. گروههاي مقاومت فلسطيني پس از تصميم جديد ترامپ، به صراحت گفتند حملات مسلحانه و انتفاضه جديد عليه رژيم صهيونيستي را آغاز خواهند كرد. از ديگر سو رهبران كشورهاي اسلامي كه قدس را اولين نماد ديني مسلمانان ميدانند و حتي كشورهاي غيراسلامي و بعضاً همپيمانان ايالات متحده نيز عليه تصميم ترامپ موضع گرفتهاند. اين علاوه بر تظاهرات گسترده در سراسر جهان عليه اقدام نابخردانه رئيس جمهوري آمريكاست. البته در اين ميان انتقاداتي به موضعگيري ضعيف اتحاديه عرب و كشورهاي تأثيرگذار عربي وارد شده است.
براي اطلاع بيشتر از جزئيات مربوط به طرح ترامپ و موضع گروههاي مقاومت فلسطيني در مقابل آن و همچنين بررسي سياستهاي آتي منطقه، گفتگويي مفصل با «ناصر ابوشريف» نماينده جنبش جهاد اسلامي فلسطين در ايران انجام داديم كه از نظر خوانندگان محترم روزنامه خواهد گذشت. يادآوري ميشود كه اين گفتگو در محل روزنامه اطلاعات انجام شد و پيشاپيش از جناب ابوشريف كه دعوت ما را پذيرفتند و همچنين جناب «طبيعتشناس» مترجم ايشان كه ترجمه اين گفتگو را قبول زحمت فرمودند، صميمانه سپاسگزاريم.
ناگفتههای مجید انصاری از فرمان هشت مادهای امام(ره):
مقدمه:
سی و پنج سال قبل امام خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامیایران فرمانی را صادر کردند که بعدها به«منشور کرامت انسان» لقب گرفت که خطاب آن «قوه قضاییه و ارگانهای اجرایی» و موضوع آن صیانت از «حقوق مردم» بود.
24 آذرماه سال 61، پس از آنکه گزارشهای نگران کننده ای از شیوه برخورد محاکم و ماموران اجرایی با اشخاص و اموال آنان به حضرت امام(س) واصل شد و ایشان نامه ای را برای کلیه مسوولان قضایی و اجرایی کشور نوشتند که هدف از آن تاکید بر حفظ و رعایت حریم خصوصی مردم از سوی نیروهای حاکمیت بود.
این فرمان یکی از ارزنده ترین اقدامات و آثار امام خمینی(س) است که حتی پس از گذشت 35 سال سنگ بنایی برای منشور حقوق شهروندی حسن روحانی شده است و به دور از جریانات سیاسی به دنبال گفتمانسازی در جامعه مدنی است.
به بهانه سالروز صدور فرمان پایگاه خبری جماران با حجت الاسلام والمسلمین مجید انصاری گفت و گو کرده است:
دکتر عماد افروغ، استاد دانشگاه و جامعهشناس در گفتوگوی مفصلی با جامجم:
مقدمه:
دکتر عماد افروغ نویسنده، جامعهشناس، استاد دانشگاه، نماینده سابق مجلس و رئیس سابق کمیسیون فرهنگی است. وی در گفتوگو با جامجم به مباحث مختلفی از جمله ارزیابی سیاستورزی در جامعه ایران، آرمانخواهی بر مبنای فلسفه انقلاب اسلامی، نقد گفتمانهای رایج در میان جریانهای سیاسی موجود، صورتبندی فضای سیاسی در ایران و... پرداخته است. مشروح گفتوگو با او در پی میآید.
اشاره: رئیس انجمن کلیمیان تهران میگوید: از زمان حضور حجتالاسلام والمسلمین دکتر روحانی در جایگاه ریاستجمهوری، نگاهشان نسبت به اقلیتها و اقوام، نگاه فرهنگی شده است و همین مسئله، تعامل بین اقلیتهای مذهبی و دولت را بیشتر کرده است.
دکتر همایون سامهیح میگوید: انتخاب حجتالاسلام یونسی به عنوان دستیار ویژه ای که کارش فقط رسیدگی به اقلیتها و اقوام باشد کار بسیار عاقلانه و عالیای بود.
او میگوید: اول انقلاب مشکلاتی برای جامعه ما بود مثلا رئیس انجمن کلیمیان تهران، آقای القانیان اعدام شد. در صورتی که اگر الان بود، بعید میدانم چنین حکمی برای ایشان صادر میشد. اما هرچه زمان گذشته است، وضعیت بهتر شده.
او معتقد است: در همه قشری کلاهبرداری هست ولی کلیمیها سعی میکنند کلاهبرداری نکنند و اگر درصدی حساب کنیم بین آنها کلاهبرداری خیلی کمتر است و سعی کرده اند خوش حساب باشند. مشروح گفت وگوی شفقنا با رئیس انجمن کلیمیان را میخوانید:
گفتوگو با ناصر ابوشريف، نماينده جنبش جهاد اسلامي فلسطين
اشاره: در حالي كه همه نگاهها به طرح جديد سازش خاورميانه، يعني «معامله قرن» معطوف شده بود، دونالد ترامپ به يكباره وعده خود را عملي و بيتالمقدس را به عنوان پايتخت رژيم صهيونيستي به رسميت شناخت. در گفتوگو با ناصر ابوشريف، نماينده جنبش جهاد اسلامي فلسطين تلاش كردهايم ابعاد مختلف اين طرح و رابطه آن با تحولات جاري را بررسي كنيم. او معتقد است طرح سازش جديد، با عبور از مسائل سياسي و امنيتي بين فلسطينيان و اسرائيليها، اقتصاد را محور قرار ميدهد و جنگ غزه و محاصره فلسطينيان را از همين زاويه تحليل ميكند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با «جوان»:
اشاره: رقابت هيلاري کلينتون و ترامپ در انتخابات رياست جمهوري امريکا نخستين ورود زنان به عرصه سياست در سطح رياست جمهوري نبود؛ پيش از اين در بسياري از کشورهاي دنيا زنان تا سطح رياست جمهوري در حوزه سياست خود را بالا کشيده بودند. دیلما روسف رئيس جمهور پيشين برزيل،کریستینا فرناندز رئيس جمهور سابق آرژانتين و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان نمونههايي از زناني هستند که به دنياي سياست راه يافتند و در بالاترين سطوح نقش آفريني کردند. سالهاست شاهد رقابت جدي زنان با مردان براي دستيابي به سطوح بالاي سياست در دنيا هستيم؛ زناني که در ظاهر بازيگر نقشهاي عرصههاي جهان سياست شدهاند اما انگار خواسته يا ناخواسته در مسير پيادهسازي سياستهاي نظام سرمايهداري قدم بر ميدارند و اين مسئله در کشورهاي در حال توسعه و جهان سوم نمودي جديتر مييابد. به عبارت ديگر ميتوان نتيجه گرفت جهان سياست به اين خاطر سياست فمنيزه کردن سياست را در پيش گرفته است که بتواند از اين رهگذر مهرهچيني نظام سياست در کشورهاي در حال توسعه و جهان سوم را مطابق با معيارهاي خود پيش ببرد،به همين خاطر هم در پي زناني است که بتوانند چنين سياستي را پيادهسازي کنند و در غير اين صورت به رغم تمام شعارهاي فمنيستي زناني که بخواهند در برابر روند فمنيزه کردن سياست در راستاي امريکايي سازي بايستند با مواضع قهري جوامع غربي مواجه ميشوند.«فمنيزه شدن سياست» موضوعي است که دکتر عباس اسدي در مقالهاي ابعاد مختلف آن را مورد واکاوي قرار داده است.به سراغ اين استاد دانشگاه علامه طباطبايي مي رويم تا مفهوم فمنيزه شدن سياست اهداف،پيامدها و تبعات آن براي زنان را مورد بررسي قرار دهيم.