بررسي تفاوت مفهوم اعتدال در مكاتب اخلاقي و علوم سياسي
مقدمه:
زماني كه از «اعتدال» سخن به ميان ميآيد، معمولاً در افكار عمومي به عنوان يك ارزش اخلاقي مورد اتفاق، درباره آن وفاق وجود دارد. اما آيا اعتدالي كه به عنوان فضيلت اخلاقي مطرح است، با آن چه در مفاهيم و تئوريهاي علوم سياسي مطرح است، يكسان است. در اين يادداشت، موضوع اعتدال و برداشت دولت مستقر از اين مفهوم مورد بحث قرار گرفته است.
بررسي جايگاه مفهوم «بيعت» در انديشه اسلامي
مقدمه:
در اسلام، ابتداييترين نمود مردمي بودن حكومت، با مدل بيعت تحقق پيدا كرده است و بيعتهاي مكرر با پيامبر و بيعت با خلفاي پس از آن به جايگاه اين اقدام در انديشه اسلامي اشاره دارد.
مسلمين با اجراي عقد بيعت در واقع اعلان وفاداري نسبت به حاكم مينمودند و تبعاً اين مسئله منتج به شكلگيري حكومت يا تثبيت آن ميشد. كاملاً عقلاني است كه مهمترين تضمين براي شكلگيري و تداوم يك حكومت، همراهي و وفاداري مردم است. حتي اگر در رأس اين حكومت، امام معصوم يا انبياي الهي باشند. سنت الهي بر اين نيست كه با امداد غيبي از ولي خود حمايت كند. در ادامه ويژگيهاي بيعت در انديشه اسلامي را مورد بررسي قرار ميدهيم.
بررسي انديشه شريعتي در نقد دموكراسي غربي
تجربه مديريت روسيه در سوريه، افغانستان و كردها
آفتاب اقتصادي بررسي ميكند:
چرا آدرسهای غلط با نزدیک شدن انتخابات بیشتر میشود؟
نگاهي به توصيه رهبر انقلاب به نخستوزير سوئد درخصوص تعهد غرب به وعدههايش
مقدمه:
حضرت آيتالله خامنهاي، رهبر معظم انقلاب اسلامي اخيراً ديداري با استفان لوفون، نخستوزير سوئد داشتهاند؛ ديداري كه در آن رهبر معظم انقلاب به گلايه از طرفهاي غربي در خصوص عدمعمل به تعهداتشان پرداختند.
در اين مطلب تلاش ميشود تا به واكاوي دلايل تذكرات معظمله درباره عدمعمل طرفهاي غربي به تعهداتشان پرداخته شود؛ جايي كه ايشان خطاب به نخستوزير سوئد فرمودند: «رفتوآمد و مذاكرات برخي دولتهاي اروپايي در تهران در طول 5/1 سال اخير و در عينحال عملي نشدن اغلب توافقات انجام گرفته» و تصريح كردند «انتظار ميرود بهنحوي عمل كنيد كه توافقات صرفاً بر روي كاغذ باقي نماند.»
آثار پیروزی ترامپ بر موضوع تحریمها، برجام و برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران
مقدمه:
دونالد ترامپ رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا را باید جهت تحلیل به دوره قبل و بعد از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تقسیم کرد، چرا که برخی حرفها صرفاً جنبه تبلیغاتی داشته و با هدف جلب رضایت مردم بوده است. ترامپ در زمان ریاست، عاقلتر رفتار خواهد کرد و از میزان ساختارستیزی او قدری کاسته خواهد شد. همانطور که تاکنون مقایسه مواضع او قبل و بعد از پیروزی، گویای مدعای فوق است. همچنین زین پس باید ترامپ را در چارچوب سیاستهای کلی حزب جمهوریخواه تحلیل کرد. هرچند میتواند با استقلال رفتاری بیشتری نسبت به دیگر رؤسای جمهوری سابق در قبال حزب متبوع خود رفتار کند ولی هم اعضای متنفذ حزب و هم پلتفرم 2016 حزب جمهوریخواه بر اقدامات دولت جدید آمریکا اثرگذار خواهد بود.
طبیعتاً اعضای تیم او نیز در این موضوع مؤثر بوده و آنها نیز تا حدی او را محدود میکنند. هر چند در برخی تحلیلها سخن از غلبه نئوکانها در تیم امنیت ملی و سیاست خارجی ترامپ رانده میشود ولی تا لحظه نگارش این متن، از مجموع انتصابات وی، صرفا مایکل فلین مشاور امنیت ملی ترامپ ( که 2 روز قبل استعفا کرد) دارای دیدگاهی نزدیک به نئوکانهاست و از میان مشاوران نیز ولید فارس. فلذا با توجه به افرادی که تاکنون معرفی کرده است میتوان ادعا کرد بیشتر غلبه با هژمونیستهاست تا استثناگراها. افرادی نظیر مایکل فلین در سمت مشاور امنیت ملی (همانطور که اشاره شد استعفا کرد)، جیمز متیس وزارت دفاع و مایک پمپئو به عنوان رئیس سازمان سیا که تاکنون قطعی شدهاند، نشان از کابینهای تهاجمی و ضدایرانی دارد.
البته ناگفته نماند تجربه نشان داده است هر قدر کابینه آمریکا نسبت به ایران تهاجمیتر شود از بعد عملیاتی آن کاسته میشود. البته با توجه به اینکه در ساختار سیاسی و سیستم حکومتی ایالاتمتحده آمریکا همواره معادله ساختار – کارگزار به نفع ساختار سنگینی کرده است، لذا ترامپ جمهوریخواه را باید در چارچوب ساختار ایالاتمتحده آمریکا در نظر گرفت و برای او محدودیتهای ساختاری را متصور بود. تفکیک قوا و محدودیتهای ساختاری مانع تحقق بسیاری از وعدههای ساختارشکنانه ترامپ در دوران انتخابات خواهد شد. (اگر واقعاً بدانها صادق باشد) در نتیجه در حال حاضر با یک ترامپ متفاوتتر از پیش از انتخابات و در چارچوب محدودیتهای حزبی و ساختاری مواجه هستیم.