تاریخ انتشار : ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۰۷  ، 
کد خبر : ۳۰۱۰۲۲

تجاوز آمریکا به سوریه و حمایت تروریست‌ها و رژیم‌های مرتجع عرب

(روزنامه جمهوري اسلامي - 1396/01/23 - شماره 10844 - صفحه 6)

حمله موشکی آمریکا به پایگاه الشعیرات در استان حمص سوریه که به دستور دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا صورت گرفت، شاید خواب آرام برخی همپیمانان عربی منطقه‌ای آمریکا را در جبران ناکامی‌ها و به حاشیه رانده شدنشان به آنها باز گرداند، اما بهای خواب آرام آنها کابوس‌های سهمگین و ناگورا برای منطقه و سوریه است.

بامداد جمعه گذشته آمریکا با 59 فروند موشک کروز تام هاوک از ناوهای «یواس‌اس راس» و «یواس‌اس پورتر» از دریای مدیترانه پایگاه هوایی "الشعیرات" در حمص را مورد حمله قرار داد. حمله‌ای که موشکی بدون مجوز شورای امنیت سازمان ملل و کنگره آمریکا و به بهانه حمله شیمیایی به خان شیخون در استان ادلب انجام شد. در این حمله 12 نفر از جمله 10 غیرنظامی (5 کودک) کشته شدند. این درحالی است که دولت سوریه بکارگیری هرگونه سلاح شیمیایی را رد کرده است. پایگاه الشعیرات در ماه‌های گذشته نقش مهمی در جنگ علیه گروه‌های تروریستی بویژه داعش بویژه در آزادسازی شهر تدمر در استان حمص و عملیات علیه تروریست‌ها در دیگر مناطق شرقی سوریه داشت.

واکنش کشورهای عربی منطقه به تجاوز آمریکا به سوریه متفاوت بود. عربستان سعودی اولین کشور عربی خاورمیانه بود که حمله آمریکا به سوریه را مورد حمایت کامل قرار داد. در بیانیه وزارت خارجه عربستان از اقدام آمریکا حمایت شد و این کشور به مانند همیشه فرصت را غنیمت شمرده و خواستار برکناری بشار اسد شد. قطر و امارات نیز از این حمله حمایت کرده و آن را اقدام شجاعانه! دولت دونالد ترامپ بشمردند، توصیفی که رئیس جمهوری آمریکا پس از این اقدام که نقطه مقابل سیاست‌های باراک اوباما رئیس‌جمهور سابق آمریکا تاحدودی بود، بشدت از همپیمانان منطقه‌ای خود نیاز داشت.

بحرین نیز که همیشه از سیاست‌های عربستان در منطقه تبعیت می‌کند و ریاض و آمریکا مهمترین حامی او در مقابل چالش‌ها و ناآرامی‌های داخلی این کشور است از قافله عقب نمانده و از اقدام تجاوزکارانه دونالد ترامپ پس از گذشت صد روز از ریاست جمهوریش در قبال سوره قدر دانی کردد.

اردن نیز که در روزهای گذشته عبدالله دوم شاه آن در واشنگتن به سر می‌برد تا گزارش‌ها و توافق‌های سران عرب و میزبانی مطلوب خود از آنها در بحر المیت را به گوش ترامپ که در صدد ایجاد یک محور عربی سازشکار با رژیم صهیونیستی است برساند، از حمله آمریکا به الشعیرات حمایت کرد.

در لبنان گروه‌های سیاسی دو واکنش متفاوت نشان دادند. جنبش «امل» لبنان نزدیک به حزب‌الله حمله آمریکا به خاک سوریه را محکوم کرد و خواستار پایان دادن به مداخلات در سوریه شد، اما در مقابل حزب «المستقبل» به ریاست سعدالحریری نزدیک به عربستان سعودی از آن استقبال کرد.

ترکیه نیز از دیگر کشورهایی بود که از حمله آمریکا به الشعیرات حمایت کرد. آنکارا پس از ماهها نوسان در موضع گیری‌های خود در اثر مسکوت بودن موضع و عملکرد دونالد ترامپ در قبال سوریه از لاک خود بیرون آمد و از سیاست‌های ضد سوری آمریکا اعلام حمایت کرد.

درحال حاضر مقامات ترکیه تمام تلاش خود را به کار بسته‌اند تا ضمن ماهی گیری از آب گل آلود در سوریه، به آرزوی دیرینه خود در این کشور جامه عمل بپوشانند؛ آرزویی که چیزی نیست جز ایجاد منطقه «پرواز ممنوع» در سوریه. پس از اقدام نظامی آمریکا علیه دمشق، آنکارا رسما خواستار ایجاد منطقه پرواز ممنوع در سوریه شده است تا به زعم خود، از این طریق دولت دمشق بیش از پیش تحت فشارهای شدید قرار بگیرد.

اما کشورها دیگر همانند ایران، عراق، سوریه، مصر، احزاب تونس و لبنان که در طول شش سال گذشته حامی نبرد سوریه با تروریست‌ها هستند و سابقه دخالت‌های نظامی آمریکا در منطقه را به یاد دارند، تجاوز آشکار آمریکا به سوریه را محکوم کردند.

تروریست‌ها و پشتبانان آنها در جنگ سوریه پس از گذشت شش سال به خواسته‌های خود نرسیده و درسطح گفت وگوهای سیاسی و عملیات‌های نظامی و میدانی این ارتش سوریه بود که دست بالا را داشت و گروههای تروریستی و همپیمانان آنها از معادلات به حاشیه رانده شده بودند. حملات انتحاری گسترده تروریست‌ها و قتل عام غیرنظامیان در دمشق و حمص نیز نتوانست خواسته‌های آنها را جبران کند و ارتش سوریه و همپیمانان آنها در جبهه‌های رقه، حما و درعا شاهد پیشرفت‌های گسترده‌ای بودند.

پس از آنکه گروه‌های تروریستی به عنوان ابزارهای منطقه‌ای و فرامنطقه آمریکا از به دست آوردن هرگونه دستاورد نظامی در سوریه به ویژه الرقه و دیرالزور ناکام ماندند، ایالات متحده اکنون برای پیش بردن طرح خود به طور مستقیم وارد عمل شده است. اگر هدف آمریکا هشدار به دولت سوریه برای استفاده نکردن از سلاح‌های شیمیایی باشد این هشدار محدود است، زیرا شاخص‌ها نشان از این دارد که نظام سوریه در میدان‌های نبرد دست برتر را دارد؛ بنابراین با توجه به این برتری نظام سوریه نیاز به استفاده از سلاح شیمیایی ندارد.

در عکس العمل به پیروزی‌های ارتش سوریه در میدان‌های نبرد و برای سرپوش نهادن بر جنایت‌های گروه‌های تروریستی، اردوگاه حمله به سوریه به بهانه‌های دورغین و افتراهای بی‌اساس مبنی بر استفادهِ ارتش سوریه از مواد شیمیایی در خان شیخون همه امکانات خود را به کار گرفته است. این درحالی است که ارتش سوریه در سایه برتری نظامی و حمایت‌های منطقه‌ای و نیز دست برتر در مذاکرات سوری - سوری نیاز به حملات شیمیایی ندارد.

آمریکا سابقا نیز در زمان ریاست جمهوری باراک اوباما همزمان با پیشروی‌های ارتش سوریه و شکست تروریست‌ها اقدام به حمله و کشتن نیروهای سوریه برا زمین گیر کردن آنها کرده بود. جنگنده‌های ائتلاف آمریکایی در 28 شهریور گذشته اقدام به بمباران یکی از مواضع نظامی ارتش سوریه در ارتفاعات "الثرده" در اطراف فرودگاه دیرالزور کرد که منجر به کشته شدن 62 نظامی سوریه شد و به تجهیزات ارتش این کشور نیز خسارت‌هایی زیادی وارد شد.این حمله به شکلی آشکار، زمینه را برای حمله تروریست‌های داعش به مواضع ارتش در جبل الثرده فراهم کرد و تروریست‌ها توانستند این منطقه نظامی را به کنترل خود در آورند.

به گزارش ایرنا، به نوشته روزنامه البناء، گروه‌های تروریستی طی سال‌های جنگ علیه سوریه پس از متحمل شدن هر شکستی با تحریک پشتیبانان خود عادت کرده‌اند که دولت سوریه را به استفاده از سلاح‌های شیمیایی متهم کنند. هدف از این اتهام‌ها تحریک جامعه بین‌الملل علیه سوریه است. تاکنون ثابت نشده که سوریه از سلاح شیمیایی استفاده کرده است. به یقین همه کشورها به این مساله پی برده‌اند که دولت سوریه دارای این گونه سلاح‌ها نیست. این درحالی است که ده‌ها گزارش بین‌المللی حاکی از این است که گروه‌های تروریستی دارای مقدار بسیاری زیادی از سلاح‌های شیمیایی و گازهای سمی هستند. متهم کردن دولت سوریه به استفاده از سلاح شیمیایی در منطقه خان شیخون هیچ صحتی ندارد. هدف از این اتهام‌ها سرپوش نهادن بر شکست گروه‌های تروریستی وابسته به داعش و تحریر الشام (جبهه النصره سابق) و گروههای به اصطلاح میانه رو در بسیاری از مناطق سوریه است. گروه‌های تروریستی و حامیان آنان با چنین اتهام‌های تلاش می‌کنند موازنه قدرت را به سود خود تغییر دهند.

پیامدهای خواب غفلت‌بار کشورهای عربی برای منطقه

حمایت‌های برخی رژیم‌های مرتجع عرب بخصوص کشورهای شورای همکاری حاشیه خلیج فارس از تجاوز آمریکا به سوریه نشان داد که نشست‌های سران اتحادیه عرب در بحرالمیت اردن یا در هرجای دیگری رنگ و بوی حمایت این کشورها از منطقه و ملت آن ندارد و برخی از این کشورها به هر قیمتی خواستار رسیدن به منافع خود و تحقق اهداف همپیمانانشان هستند.

نشست‌های کشورهای عربی که در میان خواب و اختلاف این کشورها بر سر منافعشان به پایان می‌رسد نشان می‌دهد که آنها هنوز تمسک آمریکا و غربی‌ها به بهانه‌های واهی برای تاختن به منطقه و کشتار مردم آن و کاشتن بذر شوم تروریسم در خاک آنها، همانند بهانه این کشورها برای حمله به عراق و افغانستان در سال‌های گذشته را درک نکرده و ابعاد خطری که جنگ‌های نیابتی برای کشورهای منطقه دارند را در نمی‌یابند.

این کشورها تجاوز آمریکا به سوریه را متوهمانه در جهت تحقق عدالت می‌دانند درحالی که فراموش کرده‌اند که آمریکا در عراق نیز به دنبال تحقق دموکراسی بود، اما مردم این کشور هنوز نیز بهای جنایت‌های آمریکا را می‌پردازند. کشورهای غربی و آمریکا از شرایط حاکم در منطقه سواستفاده کرده و در تلاشند تا یکپارچیگی آن را از بین ببرند.

بسیاری از ناظران و تحلیلگران معتقدند که هدف تجاوز آمریکا به سوریه این است که نشان دهد که قدرت نظامی آمریکا هنوز توان خود را حفظ کرده و بسیاری از کشورها باید منافع این کشور و همپیمانانش را منطقه تامین کنند و نیز دونالد ترامپ در تلاش است تا بحران‌های داخلی که در درون آمریکا با آن مواجه است را سرپوش بگذارد همانطور که بیل کیلینتون در سال 1988 برای سرپوش گذاشتن بر رسوایی خود عراق را بمباران کرد.

همچنین کشورهای عربی حامی اقدام ترامپ، بهره‌داری رژیم صهیونیستی از این حوادث را فراموش کرده‌اند. رژیم صهیونیستی از نابودی قدرت سوریه و یکپارچگی آن که آن را خطری برای خود می‌داند، بیشترین سود را می‌برد و آمریکا در دولت پیشین و دولت کنونی خود بیشترین اهمیت را به تامین منافع این رژیم می‌دهد.

به نوشته تارنمای البدیل، ناظران معتقدند خطرناک‌ترین پیامد حمله وحشیانه آمریکا به سوریه این است که گروه‌های تروریستی از این حمله سواستفاده کرده و با استفاده از سلاح‌های شیمیایی برای تکرار چنین حمله‌هایی بهانه تراشی می‌کنند؛ به ویژه ائتلاف مخالفان سوریه از حمله آمریکا استقبال کرد و خواستار ادامه این حمله‌ها شد.

این حملات درحالی به وقوع می‌پیوند که ارتش روسیه طی ماه‌های گذشته اقدام به استقرار سیستم پدافند موشکی اس 300 و اس 400 به همراه رادارهای دوربرد کشف و رصد در استان حمص، لاذقیه (فرودگاه حمیمیم) و دمشق (فرودگاه المزه) سوریه کرده است، پیامد شعله ور شدن آتش جنگ و انتقامجویی از هر سو ویرانی کشورها و کشتار مردم منطقه است.

بنابراین کشورهای منطقه و سران عربی با در نظر گرفتن ابعاد خطر و پیامدهای ناگوار اقدامات تحریک آمیز خود برای منطقه باید در جهت تنش زدایی بوده و با حمایت از دولت‌های مرکزی در کشورهای منطقه از سرنوشتی که غربی‌ها و آمریکایی‌ها خواهان آن هستند و نیز تحقق خواسته‌های رژِم صهیونیستی جلوگیری کنند و از گفت وگوهای صلح آمیز برای رسیدن به راه حل بحران‌های کشورهای منطقه بیش از پیش حمایت کنند.

http://jomhourieslami.net/?newsid=129800

ش.د9600086

نظرات بینندگان
آخرین مطلب
پربیننده ترین
ارسال خبرنامه
برای عضویت در خبرنامه سایت ایمیل خود را وارد نمایید.
نشریات