تاریخ انتشار : ۱۹ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۰:۰۹  ، 
شناسه خبر : ۱۸۶۷۸۳

محمود عصرجدید
با توجه به وضعیت سیاسی جهان امروز و تغییر و تحول در سیاست‏های فعلی کشور و عنایت به این مساله که دولت جدید در راستای خدمت به مردم شریف ایران از تمامی نخبگان و دلسوران اسلام و ایران خواسته است تا با پیشنهادات و انتقادات صحیح و سازنده، دولت را در رسیدن به اهداف خویش یاری کنند، انتقادات و پیشنهادات بسیاری علیه دولت فعلی در جامعه مطرح گردیده که برخی حقیقتا راه‏گشا و دلسوزانه بوده و بعضی از روی جهل یا عنادی بوده است که شاید بتوان ریشه آن را در ناکامی‏های سیاسی جست. در این مورد می‏توان به یک نمونه اشاره کرد. در قطعنامه پایانی چهارمین کنگره حزب مردمسالاری که مورخ 17/9/84 در محل تالار اجتماعات وزارت کشور برگزار شد،(1) مطالب ضد و نقیضی به چشم می‏خورد که با واقعیت جامعه کنونی ناهمگون بوده و بعضا حقایق جامعه را به صورت کاملا معکوس برای مخاطبین تصویر می‏کند.
در این مقال به پاره‏ای از ایردات وارد بر این قطعنامه اشاره می‏شود.
1- در قسمتی از بیانیه حزب مردمسالاری چنین آمده است: "... اگر حقیقتا به دنبال رفع تهدیدهای سلطه‏گران بین‏المللی هستیم، به جای حذف غیرقانونی و اقتدارگرایانه و انحصارطلبانه باید به همه نیروهای شایسته و لایق و دلسوز و واجد شرایط به ویژه نخبگان احزاب خارج از قدرت، به صورت برابر، فرصت و اجازه خدمت داده شود تا با انسجام و اتحاد و همدلی درونی تمامی نخبگان و عناصر متعهد ملی و با همبستگی و مشارکت عمومی، تهدیدها را از کشور دور سازیم".(2) باید دانست که فرصت برابر دادن به آحاد مردم، یکی از مولفه‏های قانون اساسی است و اجرای آن نیز وظیفه دولت می‏باشد و دولت آقای احمدی‌نژاد نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما باید در نظر داشت این احزاب و افرادی که معتقد هستند باید به آنها امکاناتی مساوی داده شود به چه اندازه به سه اصل قانون اساسی، عزت ملی و دستورات و فرامین اسلامی التزام عملی دارند. پرواضح است که در این راستا افراد زیادی که اتفاقا از نخبگان وابسته به احزاب مختلف بوده‏اند در رابطه با سه اصل مذکور از حد زبان، قدم فراتر نگذاشته و در عمل،"مرد کهن" نبوده‏اند. ضمن آن که در این بیانیه، ثبات و عزت و اقتدار بین‏المللی را در گرو اعطای امکانات مساوی به احزاب و نخبگان و... دانسته‏اند و دچار مغالطه "وجه و کنه" شده‏اند، چرا که علت تامه اقتدار را که عبارتست از ایجاد امکانات مساوی به شرط التزام عملی احزاب و افراد به سه عامل فوق‌الذکر، با کنار نهادن شرط مزبور، منحصر در اعطای امکانات مساوی به احزاب و... کرده‏اند.
2- در قسمتی از این بیانیه چنین آمده است: "هر چند علی‌رغم گذشت حدود 4 ماه از عملکرد این دولت، قطعا برای قضاوت جدی زودهنگام است، اما در اینجا وظیفه خویش می‏دانیم... سه هشدار مهم ناشی از احساس مسئولیت را از باب امر به معروف و نهی از منکر گوشزد کنیم... در بررسی سیاست خارجی دولت احمدی‌نژاد در 4 ماه گذشته مشخص می‌گردد که نه تنها این دولت نتوانسته است تهدیدهای خارجی را به فرصتی برای حفظ منافع ملی مبدل سازد، بلکه با کمال دردمندی گاهی عکس آن دیده می‏شود، یعنی برخی فرصت‏ها را به دلیل خامی و بی‏تجربگی و سخنان نسنجیده و شعارگونه و غیردیپلماتیک حتی به تهدید نزدیک می‏کنیم. البته بوق‏های تبلیغاتی مستکبران جهانی هیچ گاه علیه ایران اسلامی تعطیل نشده است، اماچرا باید با مباحث غیرضروری و غیرکارشناسی به منافع ملی کشور زیان برسانیم."(3) در نگاه اول، به نظر می‏رسد هشدارهایی که در این بیانیه ذکر شده است به محاکمه و بعضا توهین نزدیکتر است تا هشداری دلسوزانه! با توجه به متن کوبنده و مایوس کننده این هشدارها(!) این گونه به نظر می‏رسد که دولت فعلی از جهات بسیاری دارای ضعف است، در حالی که اگر با دید انصاف و بی‏غرض به مسایل بنگریم، خصوصیات مثبت دولت را خواهیم دید. از جمله سفرهای دولت برای بررسی مسایل مختلف استانها، خصوصا استانهای محروم، کم خرجی و سادگی و مراقبت بر بیت‏المال و پافشاری بر شعارهای ناب انقلاب تا رسیدن به هدف نهایی توسط دولتمردان، سهام عدالت و دیگر برنامه‏های اقتصادی و... در زمینه روابط بین‏الملل نیز که موضوع این فقره از بیانیه است باید به موفقیت بسیار عظیم ایران در مباحثات هسته‏ای اشاره نمود که از رها و ردهایی است که در هیاهوهای ضد احمدی‌نژاد، گم شد. ضمن آن که در این قسمت از بیانیه حزب مردمسالاری از مغالطه "البته ، اما" استفاده شده است به این صورت که بیان می‏کنند 4 ماه برای قضاوت زود است، اما مسایل انتقادی و دیدگاههایی را مطرح می‏کنند که بعضا از دایره انصاف بیرون است و نیز می‏گوید "البته بوق‏های تبلیغاتی مستکبران جهانی هیچ گاه علیه ایران اسلامی تعطیل نشده است، اما...". جای سوال دارد که اگر بوق‏های مزبور تعطیل نشده و چه با بهانه و چه بی‏بهانه همواره به کار خود ادامه می‏دهند بنابراین چرا باید رویکردهای منفی به ایران در عرصه بین‏المللی را به دولت فعلی نسبت داد و آن را مورد عتاب گرفت.
3- در پاره‏ای از بیانیه حزب مردمسالاری آمده است: "محرومان و مستضعفانی که برای تامین حداقل معیشت و چشیدن ثمره شیرین پول‏های نفت بر سر سفره‏های خویش به آقای احمدی‌نژاد رای داده‏اند انتظار ندارند که آقای رییس‌جمهور مشکلات جهان اسلام را برای آنان حل کند."(4) به نظر می‏رسد چنانچه بررسی مشکلات جهان اسلام خصوصا کشورهای اسلامی منطقه مانند عراق و افغانستان باعث به تعویق افتادن یا از بین رفتن حق مستضعفین داخل کشور شود، آن هنگام باید این مسایل را رها کرد، اما پرواضح است که این مسایل هیچ منافاتی با هم ندارند و هر دو از امور مهم و اساسی سیاست‏های داخلی و خارجی می‏باشند. در ضمن توجه شود که 4 ماه فرصت برای چنین قضاوتی کافی نیست که گفته شود دولت فعلی برای محرومان هیچ کاری نکرده یا نمی‏کند. به علاوه باید این نکته را هم مدنظر داشت که روابط خارجی خصوصا مشارکت در حل مشکلات جهان اسلام، اثرات بسیار مثبتی بر رفع مشکلات داخلی از طریق ایجاد ثبات و امنیت و جذب سرمایه به داخل و... خواهد داشت.
4- در قسمتی دیگر از بیانبه فوق آمده است: "اینکه افزایش تورم و گرانی کالاها و خدمات و کاهش شاخص بورس به پایین‏ترین حد خویش در سال‏های اخیر و استفاده نامطلوب از ذخایر ارزی در همین مدت کوتاه، علامت خوبی برای تحقق وعده‏های داده شده به مردم نیست."(5) باید توجه داشت که رویکردهای تند و زننده علیه احمدی‌نژاد در دوره تبلیغات انتخاباتی (خصوصا مرحله دوم) این فکر را القا می‏نمود که شاید فهرستی طولانی از طرح‏ها و ایده‏ها برای ضربه زدن به آقای احمدی‌نژاد در دستور کار قرار گرفته است. حال شاید نتوان مشکلات فوق‏الذکر را که البته به صورت آگرمان دیسمان مطرح شده است به دور از کارشکنی‏های عامدانه دانست، ضمن آن که به حکم عقل سلیم، 4 ماه کار، برای قضاوت و نظر دادن کافی به نظر نمی‏رسد.
5- در بند 6 از بیانیه فوق چنین آمده است: "حزب مردمسالاری با تاکید بر ضرورت مقابله با تحجرگرایی در تمامی سطوح حاکمیت و به ویژه در میان دولتمردان از ترویج برخی خرافات و خرافه‏گرایی در سطح اجتماع اظهار نگرانی می‏نماید... کما این که بر این باوریم که مباحث مربوط به تقدس و قداست، ویژه برخی دست‏اندرکاران و فراگرفتن آنان به میان هاله‏ای از نور و امثال اینها را جز سست شدن مبانی اعتقادی راسخ مردم، دارای ثمره دیگری نمی‏دانیم."(6) با قبول این نکته که باید از ازدیاد خرافه‏گویی در جامعه جلوگیری شود، یادآور می‏شود که این اتهام (قرار گرفتن در هاله‏ای از نور) از سوی آقای الهام تکذیب شده است(7) و حقیقت خارجی ندارد و بیان این مطلب در بیانیه حزب مردمسالاری از دو حالت خارج نیست، یا این که حزب مذکور از اخبار روز بی‏اطلاع است که این برای یک حزب سیاسی که ادعای روشنفکری و اصلاح‏طلبی نیز دارد زیبنده نیست و یا این که حزب مردمسالاری از این اخبار (تکذیب خرافه فوق) مطلع بوده اما با استفاده از مغالطه نقل ناقص اخبار، واقعیت را به صورت دلخواه و آن گونه که منافع می‏طلبد، گزارش کرده است.