تاریخ انتشار : ۲۲ شهريور ۱۳۸۹ - ۰۸:۵۲  ، 
شناسه خبر : ۱۸۷۸۷۷

یوسف محسن‌زاده
تظاهرات گسترده و حضور چشمگیر مردم مسلمان لبنان در راهپیمایی حزب‌الله و در حومه بیروت، هرچند که به مناسبت گرامیداشت روز جهانی قدس انجام گرفت، اما در متن خود،‌ پیام‌های متعددی داشت که گمان می‌رود مخاطبان این پیام‌ها، به قدرکافی از محتوای آن، آگاه شدند.
در واقع، فضای سیاسی در لبنان و سوریه، به شدت تحت‌ تاثیر گزارش میلیس، محقق جنایی آلمانی و مامور سازمان ملل قرار دارد. انتشار گزارش لارسن، دیگر فرستاده سازمان ملل در مورد موانع اجرایی قطعنامه 1559 شورای امنیت که همزمان صورت گرفت، این فضا را تیره و تار ساخته بود. لبنانی‌ها در شرایط بحرانی متاثر از متهم ساختن مقامات بلند پایه سوری به دست داشتن در ترور رفیق حریری، در انتظار روزهای بحرانی بسر می‌برند. روزهایی که ممکن است شاهد حضور سربازان خارجی در کشور لبنان به منظور اجرای قطعنامه 1559 شورای امنیت باشد. و شاید روزهایی که سوری‌ها مجبور به تحویل افراد عالیرتبه‌ای شوند که دو گزارش میلیس از آنان به عنوان قاتلان رفیق حریری نام برده شد. این دو گزارش، انفعال سیاسی بر فضای لبنان حاکم ساخت و سوری‌ها را به شدت متوحش ساخت.در چنین شرایطی، راهپیمایی روز قدس و سخنان آتشین سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان، وضع را وارونه ساخت و شرایط تازه‌ای را ایجاد کرد. نصرالله البته از طرح درخواست‌ لبنانی‌ها برای شناسایی و محاکمه قاتلان رفیق حریری پشتیبانی کرده است اما فعالیت‌های پشت پرده اسراییل و آمریکا برای بهره‌برداری از این اوضاع را افشا نموده است و به علاوه تاکید کرده است گزارش لارسن به هدف فتنه‌انگیزی میان لبنانی‌ها تهیه شده و در حالی که گزارش میلیس هنوز جمع‌بندی لازم را ارایه نکرده است، به عنوان یک سند قابل اتکا از سوی محافل سیاسی آمریکا و اسراییل تلقی شده است. سخنان نصرالله در واقع یک ابتکار عمل سیاسی در لبنان ایجاد کرده است. دولت لبنان که از سلاح‌ حزب‌الله کمتر سخن می‌گوید، اکنون دیگر سکوت را مطلقا پیشه خود کرده و به علاوه از بار مزاحمت علیه فلسطینی‌ها کاسته شده است. اکنون توپ در زمین آمریکا و اسراییل انداخته شده است.
واقعیت این است که محاصره سوریه و تمدید نظام‌ سیاسی آن، یک تهدید برای حزب‌الله نیز محسوب می‌شود. سایر نیروهای مبارز لبنانی. و فلسطینی نیز متاثر از تهدیدات علیه سوریه می‌شوند. لذا هم‌پیمانی استراتژیک میان حزب‌الله و سوریه ایجاب می‌کند که دمشق به حال خود رها نشود و این دقیقا مورد تاکید سیدحسن نصرالله قرار گرفته است.
این موضعگیری کار را بر جناح طرفدار آمریکا و فرانسه در لبنان دشوارتر کرده است. به علاوه اینکه آمریکایی‌ها نمی‌توانند به سهولت، به طرح‌های خود، بدون در نظر گرفتن جایگاه کلیدی حزب‌الله، ادامه دهند.
روز جهانی قدس، این‌بار، آثار برکت‌آمیز خود را در صحنه لبنان و در افشای فتنه‌ها،‌بروز و ظهور داده است.