شبکه خبری المیادین اعلام کرد به اطلاعاتی دست یافته است که نشان میدهد محمود المشهدانی، رئیس پارلمان عراق به ایران سفر میکند.
خبر این سفر در حالی منتشر شده است که پیش از این نیز در پیام تبریک مقامات ایرانی به المشهدانی از وی برای سفر به تهران دعوت به عمل آمده بود. نگاهی بر تحولات روابط بین الملل نشان میدهد که یکی از ابعاد مهم دیپلماسی و تعاملات میان کشورها را توسعه روابط پارلمانی تشکیل میدهد. هر چند که همچنان دیپلماتها کانون روابط خارجی میباشند و هر روابطی میان کشورها از کانال وزارت خارجه انجام می شود اما با توجه به تعدد بازیگران و نیز گستردگی ابعاد مناسبات میان کشورها، سایر نهادها از قوه مقننه و قضائیه گرفته تا نیروهای مسلح و ان جیاوها و بخش خصوصی به مولفههایی مهم در ایجاد و توسعه روابط میان کشورها و ملتها مبدل شده اند.
در باب تعاملات پارلمانی باید توجه داشت که بسیاری از قراردادها و توافقنامهها نیازمند تصویب در مجالس و پارلمان کشورها می باشد و از سویی نیز بعضا قوانین داخلی کشورها مانعی بر سر توسعه روابط میان کشورهاست لذا ارتباط تنگاتنگ و نزدیک میان قانونگذاران میتواند نقشی بسیار مهم در رفع این موانع و تسریع در مصوبات مشترک داشته باشد. قطعا مناسبات ایران و عراق نیز از این قاعده استثنا نمی باشد و لذا ارتقای روابط پارلمانی میان تهران – بغداد از جمله سفر المشهدانی به ایران میتواند تاثیرات بسیار مثبتی در توسعه روابط طرفین داشته باشد.
نکته مهم آنکه است که توافقات صورت گرفته میان دو کشور از جمله توافقنامه امنیتی بغداد- تهران در مبارزه با تروریسم، اجرایی سازی خط آهن بصره-شلمچه که تحولی مهم در توسعه روابط ریلی است، افزایش پایانههای مرزی، اجرایی سازی مصوبه پارلمان عراق مبنی بر مجازات عاملان و آمران ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس و اخراج آمریکاییها، مباحثی است که میتواند توسعه روابط پارلمانی دو کشور را به همراه داشته باشد.
با توجه به قدرت پارلمانها در قانون گذاری، ریل گذاری و هدایت دولتها، مراودات میان پارلمانهای کشورهای منطقه یک ضرورت انکار ناپذیر است.
نکته دیگر آن است که منطقه غرب آسیا و در کلان، جهان اسلام با مجموعهای از چالشها و بحرانها مواجه است که همگرایی و اتفاق نظر میان کشورها برای حل آنها یک ضرورت است. با توجه به قدرت پارلمانها در قانون گذاری، ریل گذاری و هدایت دولتها، مراودات میان پارلمانهای کشورهای منطقه یک ضرورت انکار ناپذیر است. امروز مسئله فلسطین و مبارزه با رژیم صهیونیستی در کنار توجه به مسائلی همچون سوریه و تحرکات آمریکا برای برهم زدن نظم و ثبات منطقه، از اولویتهایی است که باید مورد توجه تمام کشورهای منطقه و جهان اسلام باشد. در همین حال توسعه مناسبات اقتصادی میان کشورهای منطقه با توجه به سیاستهای تحریمی و زیاده خواهانه غرب نیز یک مسئله محوری است که قدرت پارلمانها در تحقق این امر بسیار مهم است.
۲۲ دی ماه سال جاری نشستهای کمیته دائمی مربوط به امور سیاسی مجمع پارلمانهای آسیا (APA) با حضور جمهوری اسلامی ایران در بغداد برگزار شده بود. نمایندگان پارلمانهای جمهوری اسلامی ایران، پاکستان، اندونزی، جمهوری آذربایجان، کامبوج، عربستان، ترکیه، قبرس، فلسطین، روسیه، قطر، بحرین و امارات در این نشستها حضور داشتند. در همین حال مجمع پارلمانهای اسلامی نیز از ظرفیتهای بسیار مهم برای اجماع جهان اسلام می باشد. با توجه به جایگاه ایران و عراق در این پارلمانها میتوان گفت که هماهنگی و ظرفیت سازی در مناسبات دو جانبه میتواند زمینه ساز تقویت این مجامع در جهت حل چالشهای منطقه و جهان اسلام بویژه مقابله با آمریکا و رژیم صهیونیستی باشد. نکته اساسی آن است که این رویکرد تعاملی با مکملی به نام دستگاه دیپلماسی میتواند بازیگری فعال ایران و عراق و کشورهای اسلامی در معادلات بینالمللی را به همراه داشته باشد.
به هر تقدیر توسعه مناسبات پارلمانی میان کشورهای همسایه و دوست یک ضرورت اجتناب ناپذیر است که همواره مورد توجه جمهوری اسلامی ایران نیز بوده که تشکیل کمیتههای مشترک پارلمانی و نیز انجمنهای دوستی پارلمانی ایران با سایر کشورها گواهی بر این مهم میباشد. با توجه به اولویت بودن اقتصاد و امنیت و نیز مقابله با چالشهای منطقهای بویژه در حمایت از فلسطین، توسعه این روابط امری ضروری می باشد که تهران-بغداد نیز به عناوین مختلف بر آن تاکید کردهاند و سفر المشهدانی میتواند تسریع کننده این فرایند باشد.