بین الملل >>  سیاست خارجی >> یادداشت
تاریخ انتشار : ۱۵ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۳۱  ، 
شناسه خبر : ۳۷۲۰۵۹
حضور شناورهای ارتش و سپاه ایران در امارات نوید بخش تعاملات جدید میان همسایگان است که در آینده‌ای نزدیک می‌تواند به شکل گیری اتحاد منطقه‌ای با ظرفیت‌های همه همسایگان مبدل گردد که تاثیرات بسیاری بر پیشرفت اقتصادی و سیاسی منطقه خواهد داشت.
پایگاه بصیرت / قاسم غفوری
دریادار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حاشیه چهاردهمین جشنواره مالک اشتر سپاه در جمع خبرنگاران اظهار داشت: 4 فروند کشتی نیروی دریایی سپاه و ارتش برای بازدید از نیروی دریایی امارات راهی این کشور می‌شوند.وی افزود: این دیدار برای اولین بار رخ می‌دهد و ما بارها گفته‌ایم که کشورهای منطقه می‌توانند امنیت منطقه را تأمین کنند و نیازی به حضور بیگانگان نیست.فرمانده نیروی دریایی سپاه درباره برگزاری رزمایش با کشورهای مختلف عنوان کرد: رزمایش با کشورهای همسایه از جمله عراق در دستور کار قرار دارد، برای مثال تعاملات با نیروی دریایی عمان در این زمینه انجام شده است و ما در رزمایش‌های مشترک با عمان شرکت کرده‌ایم. حضور کشتی‌های نیروی دریایی سپاه و ارتش در سواحل امارات در حالی صورت می‌گیرد که این حضور چند پیام بسیار مهم به همراه دارد.

نخست؛ این حضور را می‌توان ادامه دیپلماسی دفاعی ایران دانست که تلاش دارد تا در کنار دیپلماسی اقتصادی، سیاسی و فرهنگی، ابعاد دیگری از تعاملات میان همسایگان را محقق سازد. سفر اخیر سرلشکر باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به پاکستان و نیز توافقات نظامی و دفاعی میان ایران و سایر همسایگان فراگیر بودن و اهمیت این دیپلماسی را آشکار می سازد.

دوم؛ این ناوها طراحی شده و ساخته متخصصان ایرانی است که با تکیه بر توان داخلی ساخته شده‌اند. این ناوها پیام آور شکست تحریم‌ها ضد ایرانی و نیز نوید بخش این امید برای ملت‌هاست که بدون تکیه بر نظام سلطه می‌توان به اهداف بزرگ دست یافت. توان نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران در ساخت تجهیزات و ادوات دفاعی و حضور ناوگروه‌های ایرانی در آب‌های بین‌المللی، نشان داده است که اراده ایرانی بر هر تحریم و تهدیدی پیروز است و هر تهدید کننده ‌ای علیه تمامیت ارضی و استقلال و ازادی ایران محکوم به شکست است.
حضور ناوگروه ایرانی در امارات که پیش از این نیز در عمان صورت گرفته، بیانگر اعتماد و اطمینان کشورهای منطقه به جمهوری اسلامی ایران و دروغین بودن ادعای تهدید بودن آن است.

سوم آنکه حضور ناوگروه ایرانی در امارات که پیش از این نیز در عمان صورت گرفته، بیانگر اعتماد و اطمینان کشورهای منطقه به جمهوری اسلامی ایران و دروغین بودن ادعای تهدید بودن آن است. غرب در چارچوب ایران هراسی همواره بر آن بوده تا کشورهای منطقه را نگران از توان ایران معرفی نماید و همزمان نیز نسخه وابستگی به غرب و روابط با رژیم صهیونیستی را راهکار مقابله با این هراس دانسته است حال آنکه در واقعیت کشورهای منطقه ایران را کشوری اصیل و با تمدن دانسته که در کنار تاکید بر همگرایی با همسایگان تامین کننده امنیت سراسری برای همگان است چرا که ایران امنیت منطقه را امنیت خود می‌داند.

چهارم؛ آنکه این حضور این پیام مهم را دارد که کشورهای منطقه توان تحقق امنیت و ثبات با تکیه بر همگرایی و داشته‌های درونی را دارند و هیچ توجیهی برای حضور بیگانگان در منطقه وجود ندارد. ایران همواره تاکید کرده است که کشورهای منطقه با تعامل و همگرایی می‌توانند ابعاد مختلف تهدیدات از تروریسم و جرایم سازمان یافته گرفته تا دخالت‌های نظامی بیگانگان و مقابله با ماهیت جعلی صهیونیستی را محقق سازند و در این راه نیز طرح‌هایی مانند ابتکار صلح هرمز را ارائه کرده است. برگزاری رزمایش‌های مشترک تامین امنیت و پاکسازی زیست محیطی با همسایگان شمالی از جمله رزمایش مشترک با روسیه و جمهوری آذربایجان، رزمایش مشترک با پاکستان و عمان نمودی از این مهم است که در قبال سایر همسایگان نیز می‌تواند اجرا شود چنانکه امیر دریادار ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران از آمادگی و درخواست عربستان برای برگزاری رزمایش مشترک با ایران خبر داد.
ایران همواره تاکید کرده است که کشورهای منطقه با تعامل و همگرایی می‌توانند ابعاد مختلف تهدیدات از تروریسم و جرایم سازمان یافته گرفته تا دخالت‌های نظامی بیگانگان و مقابله با ماهیت جعلی صهیونیستی را محقق سازند و در این راه نیز طرح‌هایی مانند ابتکار صلح هرمز را ارائه کرده است.

پنجم؛ آنکه این حضور را می‌توان بعد دیگری از چند جانبه گرایی جهانی در برابر یک جانبه گرایی آمریکایی دانست که در چارچوب نظم نوین عادلانه جهانی صورت می‌گیرد. پیش از این نیز رزمایش‌های مشترکی میان ایران و روسیه و چین در همین راستا برگزار شده است. امروز رسیدن به نگاهی واحد در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، دفاعی و امنیتی مولفه‌ای مهم در برابر یک جانبه گرایی مخرب غرب است که می‌تواند نوید بخش صلح و ثبات پایدار باشد. تحولات 15 ماه نسل کشی غزه، تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان و سوریه و نیز تحولات اخیر شامات نشان داد که غرب جز ویران سازی منطقه و حفظ رژیم صهیونیستی هیچ هدفی ندارد و رویکرد تعاملی در قالب نظم چندجانبه گرایانه راهکار مقابله با این وضعیت است.

در پایان می‌توان گفت که حضور ناوگروه مشترک ارتش و سپاه ایران در امارات نوید بخش تعاملات جدید میان همسایگان است که در اینده‌ای نزدیک می‌تواند به شکل گیری اتحاد منطقه‌ای با ظرفیت‌های همه همسایگان مبدل گردد که تاثیرات بسیاری بر پیشرفت اقتصادی و سیاسی منطقه خواهد داشت. با توجه به جایگاه ویژه و نگاه واحد کشورهای منطقه به مسئله فلسطین، اتحاد و همگرایی حول پرچم حمایت از فلسطین می‌تواند نقطه عطفی در تحقق این همگرایی باشد که حلقه تکمیلی آن را اخراج آمریکا از منطقه به عنوان ریشه تمام بحران‌ها تشکیل می‌دهد.