بین الملل >>  آمریکاواروپا >> نبض بین الملل
تاریخ انتشار : ۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۰  ، 
شناسه خبر : ۳۷۴۴۰۲
اروپا اگر رویکرد تنبیهی در قبال مجارستان در پیش نگیرد به عنوان شریک جنایت صهیونیست‌ها و همراهی با مجارستان باید مورد بازخواست جهانی قرار گیرد. اروپا باید در نظر داشته باشد که برخورد قاطع نداشتن با مجارستان آشکار تر شدن عدم استقلال سیاسی این اتحادیه در معادلات جهانی را مشخص خواهد کرد که نتیجه آن نیز حذف بیشتر آن از تحولات و رخدادهای پر شتاب نظام بین‌الملل است.
در اقدامی تامل برانگیز گرگلی گویاش، رئیس دفتر ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان پنجشنبه اعلام کرد که دولت این کشور تصمیم گرفته از دیوان کیفری بین‌المللی خارج شود. این اقدام در حالی صورت گرفت که نتانیاهو نخست وزیر صهیونیست‌ها که حکم جلب او از سوی دیوان کیفری بین‌المللی صادر شده است در سفری رسمی راهی این کشور شده است. گروه‌های حقوق بشری، از جمله عفو بین‌الملل و سازمان دیده‌بان حقوق بشر از مجارستان خواسته‌اند در صورت سفر نتانیاهو به این کشور، او را دستگیر و به دادگاه کیفری بین‌المللی تحویل دهد. در نوامبر سال گذشته، دادگاه کیفری بین‌المللی حکم جلب نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی را به اتهام ارتکاب جنایات جنگی و جنایت‌ علیه بشریت در غزه صادر کرد. این اقدام از سوی مجارستان در حالی صورت می‌گیرد که از یک سو رژیم صهیونیستی همچنان در حال نسل کشی در غزه است و آمار شهدا به بالای 50 هزار نفر رسیده است. شرایط چنان بحرانی و غیر انسانی است که کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد در اظهاراتی نسبت به شرایط بحرانی در نوار غزه هشدار داد و محاصره این منطقه توسط رژیم صهیونیستی را مصداقی از «مجازات جمعی» دانست که ممکن است به سطح «جنایت جنگی» برسد. از سوی دیگر نیز جهانیان از جمله با برپایی گسترده روز جهان قدس بر لزوم مقابله با ادامه نسل کشی غزه و مجازات سران رژیم صهیونیستی تاکید کرده‌اند. 
 
مجازات شریک جنایت‌کار
با توجه به ابعاد گسترده جنایات رژیم صهیونیستی در غزه، اشغالگری در کرانه باختری و تجاوزات و کشتارهای این رژیم در لبنان و سوریه، و با توجه به قوانین و مقررات بین‌المللی و نیز اعترافات نهادهای حقوق بشری و سازمان‌های بین‌المللی که رسما اقدامات صهیونیست‌ها علیه غزه را جنایت علیه بشریت و نسل کشی دانسته‌اند اقدام مجارستان مشارکت آشکار در این جنایت‌ها و اعتماد به نفس کاذب دادن به صهیونیست‌ها برای تشدید این کشتارهاست که رسما مجارستان را در جمع جنایتکاران و مستحق مجازات می‌سازد. این همگرایی قطعا از دید افکار عمومی جهان دور نخواهد ماند و به جای آنکه این میزبانی و خروج از دیوان کیفری بین‌المللی دستاوردی برای مجازات داشته باشد به تشدید انزوای جهانی آن منجر خواهد شد. 
 
دل بستن مجارستان به یک بازنده 
رفتارهای ماه‌های گذشته مجارستان نشان می دهد که سران این کشور بر این تصورند که با همراهی و همنوایی با ترامپ می‌توانند از حمایت‌های بیشتر آمریکا از جمله مصون ماندن از تعرفه‌های تجاری برخوردار شوند. مجارها با همین تصور با طرح‌های اروپا در قبال اوکراین مخالفت کرده و جانب آمریکا را گرفته اند. این رفتار نشان می‌دهد که سران مجارستان همچون در تصورات و تخیلات دوران گذشته که آمریکا را تنها بازیگر صحنه جهانی می داند، قرار دارند و با خوش خدمتی به صهیونیست‌ها برآنند تا از حمایت واشنگتن برخوردار شوند. این امر زمانی بیشتر نمود می‌یابد که ترامپ نیز اعلام کرده در روزهای آتی نتانیاهو راهی آمریکا خواهد شد. نکته مهم آنکه این تصور سران مجارستان چندان دوانی نداشته است چنانکه سقوط بورس و بازارهای سرمایه‌ای آمریکا در پی اعمال تعریفه‌ها علیه سایر کشورها و نیز اقدام متقابل کشورها در برابر تعرفه‌های ترامپ اشتباه محاسباتی یک استمرار یک جانبه گرایی آمریکا را اشکار ساخته و نشان می‌دهد که سرمایه گزاری سران مجارستان روی ترامپ شرط بندی روی یک بازنده بوده است.
 
لزوم بیداری جهانی 
این تصمیم مجارستان، ضربه‌ای جدی به اصل عدالت بین‌المللی محسوب می‌شود و نمونه‌ای از سیاست‌های دوگانه‌ای است که برخی دولت‌های غربی در قبال جرایم جنگی اتخاذ می‌کنند. خروج مجارستان از دیوان کیفری بین‌المللی نه‌تنها نظام قضایی بین‌المللی را تضعیف می‌کند، بلکه به مجرمان جنگی امکان فرار از مجازات را می‌دهد. این اقدام مجارستان تهدیدی مستقیم برای صلح و ثبات جهانی به شمار می‌رود. بر این اساس روکرد جهانی از دولتها گرفته تا نهادهای بین‌المللی برای بازخواست و مجازات مجارستان در کنار رژیم صهیونیستی یک ضرورت برای جلوگیری از بدعتی خطرناک است که صلح و امنیت جهان را تهدید می‌کند. امروز جهان در آزمون بزرگ تقویت  و یا تضعیف نهادهای بین‌المللی قرار دارد که پیامدهای بسیاری برای صحنه بین‌الملل به همراه دارد. 

سرابی به نام امنیت سازی 
سران مجارستان بر این ادعایند که با این اقدام در راستای کمک به امنیت اروپا گام برداشته‌اند چنانکه نتانیاهو نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با ویکتور اوربان در بوداپست، وعده داد که اروپا و هم‌پیمانان خاورمیانەای خود را محافظت کند. این ادعاها از طرفین در حالی مطرح می‌شود که از یک سو تجاوزات و جنایات رژیم صهیونیستی به تشدید ناامنی در منطقه و جهان منجر شده که امنیت سرمایه گذاری را از بین برده و ضررهای اقتصادی و سیاسی سنگینی به غرب وارد ساخته است. از سوی دیگر سکوت و همراهی سران اروپا با صهیونیست‌ها موجب شده تا ملت‌های منطقه و حتی افکار عموم در کشورهای اروپایی علیه دولتمردان غربی شوند که نتیجه آن نیز برهم خوردن منافع این کشورها در غرب اسیا و نیز افزایش تنش‌ها با پیامدهای امنیتی و سیاسی در کشورهای غربی بوده که سقوط دولتهای در انگلیس و آلمان و وضعیت بحرانی مکرون در فرانسه نمودی از این وضعیت است. به عبارتی دقیق‌تر اقدام مجارستان نه امنیت ساز برای این کشور و اروپا بلکه امنیت سازی فزاینده‌ای است که قطعا منافع بسیاری از آنها خواهد سوزاند. 
مجارستان عضوی از اتحادیه اروپاست و لذا این اتحادیه از ابزارهای قانونی و حقوقی بسیاری برای مجازات و تغییر رفتار مجارستان برخوردار بوده است دوم آنکه اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از نظام بین الملل موظف به پیگیری و حمایت از قوانین و مقررات بین‌المللی است لذا سکوت و خودداری اروپا از مجازات مجارستان با هیچ توجیهی قابل پذیرش نمی باشد

اتحادیه اروپا شریک جنایت مجارستان 
هر چند که اروپایی‌ها برآنند تا این اقدام مجارستان را یک امر شخصی وانمود سازند و برخی از آنها نیز همچون آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، ضمن انتقاد از تصمیم مجارستان برای عدم اجرای حکم بازداشت بین‌المللی بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، این اقدام را "روز بد برای عدالت بین‌المللی" توصیف کرد‌ه‌اند اما در نهایت انفعال اروپایی‌ها در قبال این رویکرد مجارستان غیر قابل پذیرش است. نخست آنکه مجارستان عضوی از اتحادیه اروپاست و لذا این اتحادیه از ابزارهای قانونی و حقوقی بسیاری برای مجازات و تغییر رفتار مجارستان برخوردار بوده است دوم آنکه اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از نظام بین الملل موظف به پیگیری و حمایت از قوانین و مقررات بین‌المللی است لذا سکوت و خودداری اروپا از مجازات مجارستان با هیچ توجیهی قابل پذیرش نمی باشد. اروپا با عدم برخورد قاطع با مجارستان بار دیگر همدستی خود با رژیم صهیونیستی در نسل کشی غزه و البته رفتارهای دوگانه در قبال حقوق بشر را آشکار می‌سازد. اتحادیه اروپایی نمی‌تواند مدعی اقدام شخصی و درونی مجارستان شود چنانکه چندی پیش همین اتحادیه اروپا با نادیده گرفتن استقلال گرجستان در تعیین سرنوشت سیاسی‌اش اقدام به تحریم‌ها و اعمال فشارهای قانونی علیه این کشور نمود. بر این اساس اروپا اگر رویکرد تنبیهی در قبال مجارستان در پیش نگیرد به عنوان شریک جنایت صهیونیست‌ها و همراهی با مجارستان باید مورد بازخواست جهانی قرار گیرد. اروپا باید در نظر داشته باشد که برخورد قاطع نداشتن با مجارستان آشکار تر شدن عدم استقلال سیاسی این اتحادیه در معادلات جهانی را مشخص خواهد کرد که نتیجه آن نیز حذف بیشتر آن از تحولات و رخدادهای پر شتاب نظام بین‌الملل است.