رشد و جهش تولید یا سرمایه گذاری در تولید از جمله موضوعاتی است که طی یک دهه گذشته مهمترین شعار یا کلید واژه اقتصادی در راستای رشد و توسعه اقتصاد کشور بوده است؛ این موضوع بدین جهت حائز اهمیت است، زیرا تولید بیشتر به مثابه رفاه افزونتر و صادرات و قدرت افزایی در عرصه بین الملل است.
آنچه موضوع تولید را حائز اهمیت میکند توجه به این نکته است که موضوع یا شعار تولید را نباید در حد یک جهش اقتصادی دانست؛ زیرا جهش در موضوع تولید به معنای جهش در رفاه خانوارها، ایجاد اشتغال؛ استفاده از نخبگان در سطوح بالا و توانمندیهای آنها و سایر مقولات اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی است که ذیل موضوع رشد و جهش تولید یا سرمایه گذاری در تولید در پهنه جغرافیای بزرگ ایران اتفاق میافتد.
به نظر میرسد تولید را باید بر هر امر دیگری در حوزه اقتصاد گرامی داشت، زیرا حرکت در این مسیر به معنای افتادن در جادهای است که ما را از گذرگاههای صعب و دشوار عبور میدهد و به مقصدی میرساند که خیر و برکت و تعالی جامعه در آن قرار دارد.
«حمید رضا ترقی» فعال رسانهای و سیاسی در گفتوگو با «بصیرت» معتقد است شعارهای مرتبط با تولید که طی سالهای اخیر مورد تاکید رهبر فرزانه انقلاب اسلامی بوده است شعارهایی بس استراتژیک برای کشور است؛ یعنی به آنها فقط در باب اقتصادی نباید نگاه کرد بلکه آثار و عواید آن در وجوهات دیگری مثل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی باید مورد بررسی و واکاوی دقیق قرار بگیرد.
وی در این باره تاکید کرد و گفت: متاسفانه به دلیل اینکه اصولا دولتهای مختلف در بیش از چهار دهه ایی که از پیروزی انقلاب اسلامی میگذرد سیاستهای نئولیبرالی را اجرا و پیاده کردهاند و دولتهایی روی کار آمدهاند که اکثر آنها مایل به اجرای اقتصاد سرمایه داری بودهایم کمتر به اهمیت مقوله مولد سازی و آثار اجتماعی و فرهنگی آن در جامعه توجه داشتهاند.
ترقی یادآور شد: اگر دولتهای مختلف به مساله تولید بها میدادند یا در طی ده سال گذشته متوجه اهمیت شعارهای مرتبط با رشد و جهش و سرمایه گذاری در تولید میشدند قطعا متوجه میشدند آنچه تحت عنوان «تولید» گوشزد میشود شعاری بسیار مهم و سرنوشت ساز برای کشور است بنابراین باید به سمت تحقق این شعار رفت تا بار بخشی از مشکلات جامعه فرو ریزد.
وی با ارائه راهکاری برای تحقق شعارهای مرتبط با تولید و عبور از بحرانهایی که میتواند کشور را دچار مشکلاتی عدیده کند گفت: اگر دولت بتواند نقدینگی موجود جامعه را که امروز متاسفانه به سمت خرید دلار وارز و سوداگری و سفته بازی از این به آن بازار در جریان است را به سمت تولید سوق دهد شاهد آثار مثبت این روند درابعاد مختلف جامعه خواهیم بود.
وی تصریح نمود: با سیاست گذاریهای درست تامین مالی میتوان تولید را هدف دار کرد. با توجه به اینکه میزان نقدینگی دست مردم تقریباً بسیار بالا است یعنی از حجم خرید طلا و ارزی که مردم دارند و ذخایری که در خانهها نگهداری میکنند میتوان تامین مالی تولید را انجام داد، اما این موضوع منوط به ایجاد حس اطمینان در مردم است تا نسبت به اصل و حاشیه سودی که از فعالیتهای مولد کسب میکنند اطمینان خاطر داشته باشند.
حمید رضا ترقی با ارائه راهکاری برای تامین مالی تولید گفت: در صورتی که دولت مشوقها و سیاست گذاریهای درستی در راستای تامین مالی تولید از سوی مردم داشه باشند بنحوی که مردم مطمئن باشند با تضمین سود خود در تولید مشارکت میکنند بدون اینکه اصل یا سود پول آنها از بین برود قطعا این روند نقش بسیار مهمی در خروج از وضعیت اقتصادی فعلی کشور ایفا میکند.
وی در انتهای بحث تصریح نمود: در صورت اتخاذ سیاستهای درست بسیاری از مشکلات تولید حل میشود و مشکلات امروز بخش مولد مثل معطل ماندن فعالیتهای مولد و اینکه در حال حاضر اکثر مراکز تولیدی و بنگاههای اقتصادی تولیدی ما با ظرفیت ۳۰ تا ۴۰ درصد کار میکنند و سایر ظرفیتها معطل است از بین میرود، زیرا با تامین مالی تولید و جذب سرمایه گذاری با راه افتادن تولید، موضوع تولید و اشتغال جوانان نیز حل میشود و به تبع آن بسیاری از معضلات جامعه اعم از اقتصادی تا معیشتی و اجتماعی حتی فرهنگی رفع میگردد.