آسوشیتدپرس در این مورد نوشت: ایران و آمریکا روز یکشنبه، درست پیش از سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه در این هفته، دور چهارم مذاکرات را بر سر برنامه هستهای به سرعت در حال پیشرفت تهران برگزار کردند.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، یک مقام آمریکایی گفت که این مذاکرات حدود سه ساعت در مسقط، پایتخت عمان، که میانجی مذاکرات بوده است، ادامه داشت. اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز عنوان کرد که مذاکرات به این مدت زمان طولانی انجام شده و تصمیم گیری در مورد دور بعدی مذاکرات در دست بررسی است.
بقایی این مذاکرات را «دشوار اما مفید» خواند. مقام آگاه آمریکایی با توضیح بیشتر در این مورد مذاکرات را هم غیرمستقیم و هم مستقیم توصیف کرد.
خبرگزاری رویترز نیز با عنوان «مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در عمان پایان یافت/ دور بعدی اعلام خواهد شد» به مساله گفتگوهای دور چهارم تهران و واشنگتن پرداخت.
این رسانه در این خصوص نوشت: مقامات اعلام کردند که مذاکرات جدید بین مذاکرهکنندگان ایرانی و آمریکایی برای حل اختلافات بر سر برنامه هستهای تهران، روز یکشنبه در عمان پایان یافت و مذاکرات بیشتری برنامهریزی شده است، درحالیکه تهران به طور علنی بر ادامه غنیسازی اورانیوم اصرار دارد.
خبرگزاری رویترز ادامه داد: اگرچه تهران و واشنگتن هر دو گفتهاند که دیپلماسی را برای حل مناقشه هستهای چند دههای ترجیح میدهند، اما همچنان در مورد چندین خط قرمز که مذاکرهکنندگان باید برای دستیابی به یک توافق هستهای جدید و جلوگیری از اقدام نظامی در آینده از آنها عبور کنند، عمیقاً اختلاف نظر دارند.
بر اساس این گزارش، وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ به خاورمیانه، چهارمین دور مذاکرات را از طریق میانجیگران عمانی در مسقط برگزار کردند، علیرغم اینکه واشنگتن در ملاء عام موضع سختی اتخاذ کرده است که مقامات ایرانی میگویند به مذاکرات کمکی نخواهد کرد.
رویترز ادامه داد: به گفته مقامات ایرانی، تهران مایل است در ازای لغو تحریمها، در مورد برخی محدودیتها در فعالیتهای هستهای خود مذاکره کند، اما پایان دادن به برنامه غنیسازی یا واگذاری ذخایر اورانیوم غنیشده از جمله «خطوط قرمز ایران است که نمیتوان در مذاکرات از آنها گذشت».
این رسانه همچنین افزود: یک مقام ارشد ایرانی نزدیک به تیم مذاکرهکننده گفت که درخواستهای آمریکا برای «غنیسازی صفر و برچیدن سایتهای هستهای ایران به پیشرفت مذاکرات کمکی نمیکند».
رویترز به نقل از این مقام که نخواست نامش فاش شود، افزود: آنچه آمریکا به طور علنی میگوید با آنچه در مذاکرات گفته میشود متفاوت است.
در این گزارش آمده است: علاوه بر این، ایران مذاکره در مورد برنامه موشکهای بالستیک خود را قاطعانه رد کرده است و تهران خواستار تضمینهای قطعی است که ترامپ دوباره از توافق هستهای خارج نشود.
آکسیوس نیز روز یکشنبه پس از پایان گفتگوها در مسقط گزارش داد: یک مقام ارشد آمریکایی روز یکشنبه به خبرنگاران گفت که دولت ترامپ از نتایج دور چهارم مذاکرات هستهای بین آمریکا و ایران دلگرم شده است.
آکسیوس در ادامه تاکید کرد: عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس از کاخ سفید خواستهاند تا برای جلوگیری از حمله نظامی به تاسیسات هستهای ایران که میتواند منجر به جنگ منطقهای شود، به توافق هستهای با ایران دست یابد.
این رسانه به نقل از مقام آمریکایی ادامه داد: توافقی برای پیشبرد مذاکرات و ادامه کار بر روی مسائل فنی یک توافق هستهای احتمالی حاصل شده است. ما از نتیجه امروز دلگرم شدهایم و مشتاقانه منتظر جلسه بعدی خود هستیم که در آینده نزدیک برگزار خواهد شد.
المانیتور با اشاره به اینکه دولت ترامپ نسبت به این مذاکرات خوش بین بوده، نوشت: واکنش ایران پس از پایان مذاکرات در مسقط سنجیدهتر بود. بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه، این مذاکرات را «دشوار اما مفید» خواند و گفت که سلطاننشین عمان، دور پنجم گفتگوها را هماهنگ خواهد کرد.
منابع در پایتخت عمان به المانیتور گفتهاند که به نظر میرسد مذاکرات در مسیر درستی در حال حرکت است.
المانیتور افزود: گفته میشود ترامپ به دنبال یک پیروزی سریع است، از آنجاییکه توافقات صلح در غزه و اوکراین همچنان دور از دسترس است و ایرانیها مشتاق لغو تحریمها برای احیای اقتصاد آسیبدیده خود هستند. این منابع گفتند که آتشبس اخیر بین حوثیها و آمریکا نیز به مذاکرات انرژی تازهای بخشیده است.
شبکه خبری سیانان هم گزارش داد: مذاکرات روز یکشنبه با هدف رسیدگی به برنامه هستهای تهران و لغو تحریمها برگزار شد. اینکه اصلاً چنین اتفاقی میافتد، نوعی پیشرفت محسوب میشود - این مذاکرات در بالاترین سطح در سالهای اخیر برگزار میشود - اما نشانههای پیشرفت قطعی اندک است.