تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۰۹:۵۲  ، 
شناسه خبر : ۳۷۸۵۲۶
رئیس پارلمان لبنان بعد از گفت‌وگویی که با فرستاده جدید آمریکا در بیروت داشت، این نشست را سازنده توصیف و تاکید کرد که دغدغه‌های اصلی لبنانی‌ها و نیز خواسته‌های حزب‌الله را با دقت بررسی کردیم.

بعد از ورود تام باراک، فرستاده آمریکا به بیروت و دیدار او با مقامات لبنانی، نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان بعد از گفتگویی که با این نماینده آمریکایی داشت، اعلام کرد که دیدار میان آنها خوب و سازنده بوده است.

دغدغه‌های لبنان و خواسته‌های حزب‌الله در دیدار با فرستاده آمریکا بررسی شد

نبیه بری تاکید کرد: در این دیدار منافع لبنان، حاکمیت کشور، دغدغه‌های همه لبنانی‌ها و همچنین خواسته‌های حزب الله با دقت مورد بررسی قرار گرفت.

رئیس پارلمان لبنان پیشتر هم در گفتگو با روزنامه الشرق الاوسط گفت که لبنان به‌دنبال یک موضع واحد به‌ویژه بین مقامات برای ارائه پاسخ به پیشنهاد آمریکاست؛ مشروط به اینکه موضع حزب‌الله در این پاسخ در نظر گرفته شود.

نواف سلام، نخست وزیر لبنان نیز به نوبه خود اظهار داشت که تام باراک سندی را برای ساز و کار اجرای آتش بس ارائه داده و در دیداری که با او داشتیم، ایده‌های مربوط به گام‌های خروج اسرائیل از لبنان و خلع سلاح حزب الله مورد بحث قرار گرفت.

نخست وزیر لبنان که از زمان روی کار آمدن خود تحت فشار و دیکته‌های آمریکا قرار دارد، بار دیگر به مسئله خلع سلاح مقاومت پرداخت و گفت: سلاح باید در انحصار دولت باشد و از زمان توافق طائف بر سر آن توافق شده است.

این مقام لبنانی اظهار داشت که حزب الله بخش جدایی‌ناپذیر دولت لبنان است و ما مجموعه‌ای از ایده‌ها را برای اجرای توافق آتش بس با اسرائیل به نماینده آمریکا ارائه دادیم و درخواست احیای کمیته هماهنگی اجرای آتش بس و قطعنامه 1701 را داشتیم.

دیدار فرستاده آمریکا با مقامات لبنانی در بیروت

این صحبت‌ها بعد از آن صورت می‌گیرد که دیروز دوشنبه تام باراک وارد بیروت شد تا با رئیس جمهور، رئیس پارلمان و نخست وزیر لبنان دیدار کرده و پاسخ آنها را به سند پیشنهادی که چندی قبل واشنگتن به بیروت ارائه داده بود، دریافت کند؛ سندی که در آن به چند موضوع به ویژه درخواست خلع سلاح مقاومت در لبنان پرداخته شده است.

دیدار فرستاده مذکور آمریکا با مقامات لبنانی تا امروز ادامه خواهد داشت و او دیروز در یک کنفرانس مطبوعاتی بعد از دیدار با جوزف عون، رئیس جمهور لبنان گفت که جلسه مهم و فوق العاده خوبی داشتیم و اکنون فرصتی برای لبنانی‌ها وجود دارد؛ زیرا منطقه در حال تحول است.

همچنین در حالی که آمریکا خودش را میانجی و ضامن اجرای توافق آتش بس میان لبنان و رژیم صهیونیستی معرفی کرده بود، تام باراک دیروز علناً گفت که آمریکا هیچ مسئولیتی در قبال هیچ چیز در این توافق ندارد، بلکه یک گروه کاری با نیروهای یونیفل برای نظارت بر آتش بس ایجاد شده است.

به‌گفته منابع آگاه، سه مقام ارشد لبنانی یعنی رئیس جمهور، رئیس پارلمان و نخست‌وزیر، هفته گذشته سند فرستاده آمریکا را بررسی کردند که در آن تأکید شده بود که اگر لبنان به این خواسته‌ها پاسخ ندهد فرصت‌هایش تمام می‌شود. مشکل اصلی در این سند پیشنهادی آمریکا تنها این نیست که خواسته‌های رژیم صهیونیستی را مورد نظر قرار داده است، بلکه در این است که تلاش می‌کند همه مسائل داخلی لبنان را به مسئله خلع‌سلاح حزب‌الله مرتبط کند.

بر اساس این گزارش، تام باراک به‌معنای واقعی کلمه جدول زمانی برای خلع‌سلاح مقاومت در لبنان تعیین نکرده، اما صراحتاً گفته است که مأموریتش در لبنان طولانی نخواهد بود و ظرف دو تا سه ماه آینده که از منصب خود کناره‌گیری خواهد کرد، ترجیح می‌دهد با مقامات لبنانی به تفاهم برسد؛ در غیر این صورت فرصت لبنان از دست خواهد رفت.

منابع مذکور توضیح دادند که بحث‌های جاری در لبنان بر راهکارهای تهیه پاسخی با هدف تنظیم مجدد اولویت‌های مشخص‌شده در سند تام باراک متمرکز است و کمیته مشورتی ریاست‌جمهوری نیاز به جلسات زیادی برای تدوین پاسخی که مورد توافق رئیس جمهور، رئیس پارلمان و نخست وزیر باشد، دارد.

تام باراک از مسئله خلع‌سلاح مقاومت به‌عنوان گام مقدماتی یاد کرده از دولت لبنان خواست جدول زمانی و سازوکاری برای اجرای این اقدام ارائه دهد و بعد از آن، توافقی در مورد خروج اسرائیل از خاک لبنان حاصل شود.

فرستاده آمریکا همچنین در ادامه باج‌خواهی‌های کشورش از دولت لبنان تأکید کرد که این کشور باید ابتدا مرز خود با سوریه را مشخص کند که عملاً حاکمیت لبنان بر مزارع شبعا را سلب می‌کند و بعد از آن نقاط کلیدی اختلاف به‌ویژه در مورد مزارع شبعا، تپه‌های کفرشوبا و بخش لبنانی روستای غجر حل‌وفصل شود.

یک منبع وزارتی لبنان گفت: آنچه اکنون لبنان می‌تواند انجام دهد، مانوری مبتنی بر تغییر اولویت‌های ارائه‌شده توسط باراک است؛ به‌طوری که بیروت باید تأکید کند ابتدا اسرائیل به‌طور کامل از خاک لبنان عقب‌نشینی کند و متعهد به اجرای قطعنامه 1701 و توافق آتش‌بس شود و تجاوزات خود را به لبنان متوقف کند.

این منبع تأکید کرد: بعد از آن باید لبنان بر آغاز روند بازسازی مطابق با گام‌های عملی مؤثر تأکید داشته باشد که مستلزم لغو هرگونه محاصره مالی مستقیم یا غیرمستقیم علیه لبنان است. در نهایت، مسئله سلاح حزب‌الله باید آخرین گامی باشد که در مورد آن بحث می‌شود؛ آن هم بر اساس گفتگوی داخلی و با در نظر گرفتن منافع ملی لبنان و نه تحقق خواسته‌های رژیم صهیونیستی.