برجام در عمل مرده است!
جلیلوند در ابتدای سخنان خود با اشاره به انزوای آمریکا در بعد حقوقی بازگشت تحریمهای بینالمللی علیه کشورمان، درباره معنای این شکست و آینده برجام بیان داشت: «در بحث حقوقی بازگشت تحریمها یا همان سازوکار ماشه، که بیشتر مربوط به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت میشود؛ آمریکا عملا شکست خورده است. اما باید به این نکته توجه کنیم که این مسئله بازگشت تحریمها دارای دو بعد است؛ بعد نخست همان بعد حقوقی است که ذکر شد و بعد دوم که مربوط به قدرت و نفوذ بینالمللی و اقتصادی یک دولت است. ما با این پرسش مواجهایم که آیا دولت آمریکا با اعمال فشار، ارعاب و تهدید، امکان بازگرداندن تحریمها و استفاده از سازوکار ماشه علیه ایران را دارد یا خیر؟ متأسفانه باید گفت نفوذ آمریکاییها بر سایر دولتهای حاضر در برجام بالاست و امکان اعمال فشار بر آن دولتها را دارد. بنابراین در بعد غیرحقوقی یا همان امکان اعمال قدرت در صحنه بینالمللی، آمریکا امکان توطئه علیه کشورمان را دارد. درباره برجام نیز بگذارید همان گونه که در همه مصاحبههایم صحبت کردهام، سخن بگویم. از دیدگاه من برجام مرده است و ما این مرده را با تنفس مصنوعی و در بخشICUمیخواهیم زنده نگه داریم.»
اتفاق مهمی نخواهد افتاد
درباره لغو یا عدم لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه کشورمان در تاریخ مقرر که اواخر مهر ماه است، باید به این نکته توجه داشت که یک جریان رسانهای در کار است که این مطلب را وابسته به حیات و ممات جمهوری اسلامی ایران نشان دهد. بر فرض که تحریمهای تسلیحاتی با تلاش، فشار و قلدرمآبی آمریکاییها باقی بماند. آیا همه چیز برای ما تمام است؟! هر آدم عاقلی میداند که اولویت فعلی ایران در صورت گشایش در تحریمها، معیشت مردمش است. ایران توان نظامی قابل قبولی دارد و واردات تجهیرات نظامی در برابر بهبود شرایط معیشت مردم، در حال حاضر برایش اولویتی ندارد و اگر اولویتی وجود داشته باشد، استفاده از مزیت صادرات تسلیحات است. بنابراین در صورت موفقیت آمریکاییها اتفاق مهم و فلجکنندهای هم نیفتاده است.
لزوم هوشمندی تهران
استاد دانشگاه علامه در پایان سخنان خود با اشاره به لزوم تداوم قاطعیت مسئولان در برابر یکجانبهگرایی آمریکا در صحنه بینالملل، اظهار داشت: «آنچه بیش از هر چیز باید مورد توجه مسئولان ما باشد، موضعگیریهای هوشمندانه و قاطعانه است. توجه کنید در موضوع اخیر نیز کشورهای اروپایی یا روسیه و چین، با آمریکا مخالفت نکردند؛ بلکه همراهی نداشتند، یعنی در عمل ما شاهد مخالفت قاطع و کارسازی نبودیم. برای نمونه، آقای لاوروف گفته است ما در زمینه تداوم تحریمهای تسلیحاتی پس از تاریخ توافق شده بر سر لغو آن، با آمریکا همراه نیستیم؛ اما شرکتهای تسلیحاتی روسیه باید خودشان در زمینه معامله با ایران با توجه به منافعشان و امکان فشار از سوی آمریکا تصمیم بگیرند! همان طور که پیشتر گفتم، آمریکا در زمینه حقوقی شکست خورده است؛ اما توان تحت فشار قرار دادن سایر کشورها برای معامله نکردن با ایران را دارد.»
علیاصغر رحماننژاد