محمد نوری/ نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی سوم شهریور و در جریان بررسی لایحه اصلاحیه بودجه سال 95 کل کشور، با پیشنهاد غلامرضا تاجگردون، از نمایندگان نزدیک به دولت مبنی بر الحاق یک تبصره به ماده واحده این لایحه با 148 رأی موافق، 45 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع از مجموع 238 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند که بر اساس این مصوبه به دولت اجازه داده میشود تا مبلغ پنج میلیارد دلار از دولت روسیه وام دریافت کند. تصویب این تبصره با مخالفت برخی از نمایندگان مواجه شد و در اظهاراتی آن را مغایر با قانون اساسی عنوان کردهاند.
بر اساس این تبصره الحاقی «به دولت اجازه داده میشود با رعایت سقف مقرر در تبصره ۳ قانون بودجه سال ۱۳۹۵ کل کشور»، تا مبلغ پنج میلیارد دلار وام از دولت روسیه برای طرحهای تملک داراییهای سرمایهای با شرایط زیر اخذ کند:
۱ـ وام دریافتی صرفاً به طرحهای تملک داراییهای سرمایهای امور زیربنایی و تولیدی پیوست شماره یک قانون بودجه کل کشور با اولویت انرژیهای نو، هستهای، نیرو، راهآهن، بزرگراهها، سدها، شبکههای آبیاری و طرحهای انتقال آب اختصاص یابد.
۲ـ طرحهای موضوع بند ۱ با پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیئت وزیران برسد.
۳ـ نحوه اعمال حساب وام دریافتی، تعیین مدت بازپرداخت و میزان سهم ساخت داخلی و سایر شرایط وام به پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصاد و دارایی، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان برنامه و بودجه کشور به تصویب هیئت وزیران برسد.
این اقدام درحالی صورت میگیرد که به گفته محمد دهقان، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، در تاریخ انقلاب اسلامی برای اولین بار است که مجلس مجوزی برای استقراض دولت از کشورهای خارجی صادر میکند. در گذشته وامهایی با عنوان فاینانس برای پروژهها و قراردادها اخذ شده بود، اما اینکه مجلس رأساً مجوز دریافت وام را به دولت بدهد برای اولین بار انجام شد و این مصوبه مجلس برخلاف اصول ۸۰، ۵۲، ۵۳ و ۵۵ قانون اساسی است.
بنا به اعتقاد برخی کارشناسان اقتصادی، در عرصه نظام بینالملل برای تأمین مالی پروژههای عمرانی در سطح کشورها، سه روش سرمایه تودیعی سهامداران، وام و خطوط اعتباری بانکی، اوراق بدهی و منابع نهادهای بینالمللی وجود دارد که کشورها به تناسب توان و مقدورات خود از آنها برای تکمیل و راهاندازی پروژههای عمرانی خود بهره میبرند.
در کشور ما نیز دولتهای گذشته به تناسب نیاز اقدام به اخذ وام کردهاند، به طوری که بنا بر آمارهای رسمی بانک مرکزی، دولت هاشمی در پایان سال 75 بیش از 17 میلیارد و 725 میلیون دلار بدهی خارجی داشت و دولت را با این میزان بدهی خارجی تحویل خاتمی رئیسجمهور بعدی داد. خاتمی، رئیس دولت اصلاحات نیز در حالی دولت را با ۴۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار بدهی و تعهد خارجی (قطعی و احتمالی) تحویل دولت نهم داد که در پایان سال 83 رقم بدهی قطعی خارجی کشور به بیش از 23 میلیارد و 74 میلیون دلار رسیده بود. بر اساس همین گزارش، در دولتهای نهم و دهم مجموع بدهیها و تعهدات خارجی (قطعی و احتمالی) در پایان سال 91 به ۹/۱۵ میلیارد دلار کاهش یافت و بدهی خارجی قطعی دولت دهم در پایان سال 91 نیز ۶/۷ میلیارد دلار بود.
این در حالی است که بانک مرکزی میزان بدهیهای خارجی کوتاهمدت دولت یازدهم را در اردیبهشت سال ۹۵ معادل دو میلیارد و ۱۶۰ میلیون دلار اعلام کرده و رقم بدهی میانمدت و بلندمدت را شش میلیارد و ۴۷۱۰ میلیون دلار تخمین زده است که رقم کل بدهیها نیز به هشت میلیارد و 631 میلیون دلار میرسد.
با وجود مخالفتهایی که از سوی برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نسبت به تصویب این تبصره وجود دارد، در شرایط کنونی کشور، دولت میتواند با دریافت وام پنج میلیارد دلاری از کشور روسیه با سود دو درصد، در راستای اجرای طرحهای عمرانی که با مشکلات اعتباری روبهرو هستند، از جمله در حوزه انرژی هستهای، نیرو، راهآهن، بزرگراهها، شبکههای آبیاری، طرحهای انتقال آب و... اقدام کرده و آنها را به اتمام برساند.
همچنین، دریافت این وام با شرط لحاظ کردن موارد زیر میتواند در راستای تقویت بنیه اقتصادی داخلی و تحقق برخی سیاستهای اقتصاد مقاومتی مفید باشد:
ـ به منظور تقویت دیپلماسی خارجی با کشورهای همسایه و شرق، توجه به استفاده از منابع اعتباری این کشورها در دستور کار قرار گیرد.
ـ عدم وابستگی و وامدار شدن به کشور وامدهنده مورد توجه دولتمردان باشد.
ـ دولت ضرورت استقراض خارجی را طی لایحهای به مجلس اعلام کند.
ـ موارد و سرفصلهای هزینهای این وام به صورت شفاف و روشن مشخص شود تا دیوان محاسبات بتواند نظارت دقیقی بر هزینهکرد آن داشته باشد.
ـ اقدام مناسبی برای اتمام طرحهای ناتمام (حدود دو هزار طرح ناتمام در کشور وجود دارد) صورت گیرد.
ـ بهمثابه یک گزینه مناسب برای برونرفت از مشکلات مطمحنظر دولتمردان نباشد و اتکا به ساخت درونی قدرت در حوزهها گوناگون تحتالشعاع این اقدام قرار نگیرد.