اکبر کریمی/ مرکز آموزش تخصصی بسیج امام رضا(ع) یکی از مراکزی است که اقدامات مفید و تحسینبرانگیزی در راستای اقتصاد مقاومتی به انجام رسانده است.
سرهنگ فولادی، فرمانده این مرکز در گفتوگو با خبرنگار صبح صادق میگوید: «پنج سالی که فرمانده ناحیه گناباد بودیم توانسته بودم اقدامات خوبی در حوزه اقتصاد مقاومتی برای مشاغل خانگی و فعالیتهایی از قبیل زنبورداری، پرورش شترمرغ، بوقلمون، مرغ، دام گوشتی سبک و سنگین و دام شیرده و ... در بین بسیجیان سطح شهرستان انجام دهیم و تجربیات و موفقیتهای خوبی نیز به دست آوردیم و یکی از شاخصههایی که سبب شد ما در جشنواره مالک اشتر سال 93 رده برتر شناخته شویم، اقدامات و فعالیتهایمان در امر اقتصاد مقاومتی بود. پس از انتقالمان به مرکز امام رضا(ع) با توجه به سیاست سازمان بسیج و وضعیت مرکز، ابتدا کارهای زیرساختی مرکز را شروع کردیم و بعد به سمت تأمین و اصلاح زیرساختهای قدیمی از جمله در بخشهای آب، گاز، برق و جاده و تأمین مکان برای آموزش خیل عظیم بسیجیان کشور رفتیم که تا به حال ظرفیت مرکز به دو برابر افزایش پیدا کرده و در آینده نزدیک به ظرفیت بالای آموزش بسیجیان در مرکز دست خواهیم یافت. در کنار کار ساختوساز و اجرای دورههای آموزشی، یک سری کارهای دیگر نیز انجام دادهایم که در بیشتر حوزه اقتصاد مقاومتی و صرفهجویی در بودجه و امکانات بوده است. محیط مرکز یک محیط آموزشی است و بسیجیان عزیز در اینجا اسکان داده میشوند و در طول دوره آموزش در مرکز به صورت شبانهروزی مستقر هستند، به دلیل اینکه اسرافی صورت نگیرد ما حتی تهمانده غذای عزیزان را جمعآوری میکنیم و به مصارف دام، از جمله بوقلمون و مرغهای پرورشی میرسانیم که به عقیده من همین اقدام کوچک یک شمهای از اقتصاد مقاومتی است.»
کاشت 12000 اصله نهال
مشکل دیگری که داشتیم آب مرکز بود. آب مرکز از آب شرب شهری تأمین میشد و مقدار زیادی از این آب شرب صرف آبیاری انبوه درختان موجود در مرکز میشد. تصمیم گرفتیم هم جلوی هدر رفت آب شرب و تحمیل هزینههای بالا به مرکز را بگیریم و هم آب درختان و فضای سبز مرکز را تأمین کنیم. مرکز، چاه آب نداشت؛ لذا برای ایجاد فضای مفرّح برای بسیجیان، به سمت استفاده از آب باران رفتیم. در برآورد اولیه وضعیت مرکز، متوجه قابلیتهای خیلی خوبی برای اجرای برخی پروژههای اقتصادی در مرکز شدیم. مرکز امام رضا(ع) هم مراتع خوب و نسبتاًً وسیعی دارد و هم در مکانی واقع است که بارانهای موسمی و فصلی در آن فراوان است. برای اجرای پروژه آبیاری با آب باران ابتدا باید آب را از ارتفاعات مشرف به مرکز به داخل مرکز انتقال میدادیم. برای این کار از توانمندی و تخصص بسیجیان عزیز استفاده کردیم.
ابتدا نقشه وضعیت پروژه طرحریزی شد، مکان مستعد برای جمعآوری آب باران در دامنه ارتفاعات شناسایی و آببند در مسیر آن زده شد و لولهگذاری به طول سه کیلومتر برای انتقال آب به مرکز انجام گرفت. در داخل مرکز هم سه مخزن بزرگ سرپوشیده به اندازه شش متر در 22 متر و با عمق شش متر احداث شد.
مرحله بعدی اجرای طرح آبیاری قطرهای درختان با بهرهگیری از تخصص بسیجیان بود که بحمدالله هم اکنون کل درختان مرکز به این سیستم آبیاری متصل شدهاند و تمامی درختان مرکز به صورت مکانیزه آبیاری میشوند که این امر، هم سبب صرفهجویی در مصرف آب و جلوگیری از هدررفت آن و هم سبب صرفهجویی در زمان و نیروی کار میشود.
پس از تهیه آب، در سال زراعی 95 توانستیم علاوه بر 5000 اصله نهال قبلی، حدود 7000 اصله نهال مفید و غیرمفید نیز در سطح مرکز بکاریم. برای این منظور از نهالهایی استفاده کردیم که برای رشد به آب کمی نیاز داشته باشند.
برای اجرای این پروژه بیشتر از تخصص و توان نیروهای رسمی، سرباز و بسیجیان مرکز استفاده کردیم و در مواردی نیز از متخصصان بیرونی مشاوره و کمک گرفتیم.
پرورش ماهی
طرح بعدی ما در مرکز، پرورش ماهی در مخزن باز است؛ برای این کار تعدادی ماهی تزئینی ریختهایم که نتیجه خوبی داده و اکنون در حال شناسایی گونههای مناسب با آب و هوای منطقه هستیم.
پرورش دام
اقدام دیگری که انجام گرفت، پرورش دام بود. منطقه استحفاظی این مرکز، هم منطقه وسیعی است و هم دارای مراتع خوبی است و امکان چنین فعالیتهایی وجود دارد. یک سالونیم پیش برای نمونه حدود 20 میش به همراه برههایشان آوردیم که در حال حاضر علاوه بر مصرف تعدادی از گوسفندان پرورشیافته، 90 میش و بره در مجموعه نگهداری میشود.
کشت گندم، نخود فرنگی و...
وضعیت آب و هوایی مناسب در دامنه ارتفاعات مشرف بر مرکز و باران کافی سبب شد تا در ابتدای امسال در شش کیلومتر از زمینهای مرکز گندم، زیره و نخود فرنگی دیمی بکاریم که تهچینهای آن به مصرف خوراک دام نیز رسید و در سال جاری این فعالیت در 10 کیلومتر از زمینهای مرکز انجام خواهد شد.