محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره راهکارهای دولت برای کاهش مشکلات تولیدکنندگان در دریافت تسهیلات گفت: دولت برای خروج از رکود و سرعت بخشیدن به رشد اقتصادی برای سال جاری پرداخت ۱۶ هزار میلیارد تومان تسهیلات به حداقل ۷ هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی راکد را در دستور کار دارد، اما بر اساس آخرین آمار تا ششم دی ماه توانسته‌ایم به ۱۹ هزار و ۵۰۹ واحد، مبلغ ۱۳ هزار و ۶۴۵ میلیارد تومان تسهیلات بدهیم.


 محمد نوری/  با توجه به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که یکی از راه‌های مقاوم‌سازی اقتصاد کشور را جذب سرمایه‌های خارجی و ایجاد زمینه مشارکت آنها در اقتصاد بیان کرده است و همچنین اذعان به این نکته که کشور برای برون‌رفت از این وضعیت اقتصادی، تشنه جذب سرمایه‌های مستقیم خارجی است و این موضوع گره‌گشای بسیاری از طرح‌ها و پروژه‌های نیمه‌تمام یا اجرای پروژه‌های جدید اشتغال‌زا به همراه انتقال فناوری و دانش فنی به کشور است؛ از این‌رو فعالیت برای رسیدن به این اهداف، جزء اولویت‌های اصلی دولت به شمار می‌آید؛ اما نکته تأمل‌برانگیز، آمار و ارقامی است که مسئولان دولت یازدهم درباره سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی ارائه می‌دهند.
در همین زمینه، آخرین آماری که مسئولان دولت ارائه داده‌اند، مربوط به محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت یازدهم است که در یک برنامه تلویزیونی گفت: «پس از برجام و در یک سال گذشته بیش از 11 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در کشور صورت گرفته است که آثارش در آینده مشخص خواهد شد.»
پیش از این احمد جمالی، مدیرکل سازمان سرمایه‌گذاری خارجی درباره میزان جذب سرمایه‌گذاری خارجی در شش ماهه نخست سال جاری گفته بود، پیش‌بینی ما این است که بتوانیم تا پایان سال ۱۳۹۵ بیش از ۱۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی تصویب کنیم. اکنون که در میانه سال قرار داریم، حدود نیمی از این میزان محقق شده است.
در دهم شهريور ماه سال جاری نیز سیدحسین میرشجاعیان حسینی، معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی در نشستی با خبرنگاران در زمینه آمار جذب سرمایه‌گذاری خارجی گفت: «در پنج ماهه امسال هفت میلیارد دلار سرمایه خارجی مصوب شد که تاکنون یک‌ و شش‌دهم تا یک ‌و هفت‌دهم میلیارد دلار آن جذب شده است. این در حالی است که پیش از این روحانی، رئیس‌جمهور در سفر به کرمان از انجام سه میلیارد و 418 میلیون دلار سرمایه‌گذاری مستقیم در چهار ماه پس از اجرای برجام خبر داده بود.»
همچنین، خبری در روزنامه دولتی «ایران» در 15 فروردین سال جاری منتشر شد که خزاعی، معاون وزیر اقتصادی و رئیس سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی گفته بود:‌ «ما تحت تأثیر فضای مثبتی که پس از برجام ایجاد شد و تحولات مثبتی که رخ داد تا پایان سال 94 نزدیک به هفت میلیارد دلار درخواست سرمایه‌گذاری و پروژه داشتیم. پیش‌بینی‌ ما این است که طی سال 1395، چهارونیم میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی به کشور وارد شود.»
این اعداد و ارقام در حالی از سوی ریاست محترم جمهور و برخی مسئولان اقتصادی دولت یازدهم ارائه می‌شود که برخی نهادها و سازمان‌های اقتصادی بین‌المللی آن را نقض کرده‌اند و ثمرات آن در بهبود روند اقتصادی کشور مشاهده نمی‌شود. در همین زمینه توجه به گزارش «آنکتاد» می‌تواند بسیاری از واقعیت‌های این آمار را روشن کند.
کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل(آنکتاد) در جدیدترین گزارش خود اعلام کرده است، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی که ایران در سال ۲۰۱۴ جذب کرده است، 31 درصد کاهش داشته است. همچنین، در سال ۲۰۱۳ با کاهش ۳۵ درصدی جذب سرمایه‌گذاری خارجی نسبت به سال پیش از آن روبه‌رو بوده است.
این در حالی است که ایران در سال ۲۰۱۳ بالغ بر سه میلیارد و ۵۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی جذب کرده بود که این رقم در سال ۲۰۱۴ به دو میلیارد و ۱۰۵ میلیون دلار کاهش یافت. میزان سرمایه‌ مستقیم خارجی جذب شده در سال ۲۰۱۲ نیز بالغ بر چهار میلیارد و ۶۶۲ میلیون دلار بوده است. گفتنی است کل سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی که ایران از دهه ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۱۴ جذب کرده، ۴۳ میلیارد و ۴۷ میلیون دلار برآورد شده است.
طبق این گزارش، ایران از میان ۲۰۰ کشور جهان،‌ با ۱۵ پله نزول در رتبه ۷۴ جهان از نظر میزان جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۴ قرار گرفته است. بر اساس این، میزان جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی ایران در این سال کمتر از ۷۳ کشور بوده است؛ این در حالی است که ایران در سال ۲۰۱۳ با ده پله نزول در جایگاه ۵۹ قرار داشت.
بر اساس این گزارش، در منطقه غرب آسیا(خاورمیانه) ترکیه با جذب 14/12 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی رتبه نخست را به خود اختصاص داده و امارات با جذب 06/10 میلیارد دلار در رتبه دوم قرار گرفته است. یمن نیز کمترین رقم را به خود اختصاص داده‌ است. طبق آماری که آنکتاد ارائه داده است، ایران از نظر جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۱۴ میان ۱۴ کشور غرب آسیا رتبه ششم را به خود اختصاص داده است؛ این در حالی است که سال گذشته اعلام شده بود ، ایران در رتبه سوم قرار دارد.
واقعیت این است که هیچ شخص، گروه یا جریانی از برآورده شدن سیاست‌های اقتصاد مقاومتی که جذب سرمایه‌گذاری خارجی نیز در دل آن وجود دارد، ناراحت نخواهد شد و این مایه مباهات کشور است که در تعاملات بین‌المللی و در رقابت با کشورهای جذاب و سرمایه‌پذیر جهان سهمی داشته باشیم. ارائه آمارهای مختلف و متناقض در برهه‌های مختلف در اظهار نظر مسئولان اقتصادی دولت یازدهم موجب بدبینی و ایجاد بی‌اعتمادی مردم به آمارهای مختلف دولت می‌شود. نکته قابل توجه دیگر اینکه در شرایطی که تحریم‌های بانکی کشور هنوز لغو نشده و هیچ یک از بانک‌های بزرگ جهان با ما مراودات تجاری و بانکی ندارند، چگونه این جذب سرمایه اتفاق افتاده است، اگر به هر نحوی دولت توانسته است آن را جذب کند، روند بهبود شرایط اقتصادی را در کدام حوزه‌ها می‌توان مشاهده کرد و مردم ثمرات آن را در کدام بخش از زندگی خود می‌توانند ببینند؟

   محمدابراهیم میانجی/ روستاها نقش قابل توجهی در تولیدات کشاورزی دارند؛ به گونه‌ای که هر ساله بالغ بر 117 هزار میلیون تن مواد غذایی در بخش کشاورزی به همت روستاییان تولید می‌شود. ظرفیت قابل توجهی که در بخش کشاورزی کشور، به ویژه بخش روستایی وجود دارد، لزوم توجه به این بخش را مضاعف می‌کند و دولت‌ها همواره درصدد حمایت از این بخش برآمده‌اند و اقداماتی برای همراه کردن این قشر با خود انجام داده‌اند.
دولت یازدهم نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در برهه‌های مختلف اقداماتی در این زمینه انجام داده است. در آخرین برنامه‌ای که دولت یازدهم برای بخش کشاورزی تدارک دیده، ارائه لایحه‌ای به مجلس برای برداشت 5/1 میلیارد دلار(شصت هزار میلیارد ریال) از منابع صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستایی است. اقدامی که با اما و اگرهای فراوانی رو‌به‌رو است؛ از جمله:
1ـ مغایرت این لایحه با اساسنامه صندوق توسعه ملی؛ مطابق اساسنامه صندوق توسعه ملی، پرداخت‌ها از صندوق توسعه ملی باید به صورت ارزی صورت گیرد و منابع صرفاً به بخش خصوصی اختصاص یابد، نه به بخش دولتی، در صورتی که متولی پرداخت وام‌های اشتغال روستایی در این لایحه، بانک دولتی کارآفرین است.
2ـ نحوه تخصیص منابع؛ اگر بناست این تسهیلات به صورت وام‌های خرد در سطح روستاها به منظور ایجاد اشتغال به بخش خصوصی واگذار شود، با توجه به شرایط رکود تورمی موجود در اقتصاد کشور، این برنامه شکست خواهد ‌خورد که عملاً حیف‌ومیل بیت‌المال است.
3ـ احتمال بازنگشتن منابع به صندوق توسعه ملی؛ با این تسهیلات قرار است در روستاها کارگاه‌هایی با هدف ایجاد اشتغال و صادرات محصول احداث شود و از این طریق منابع ارزی به صندوق باز گردد؛ اما آیا در این فرایند امکان بازگشت منابع ارزی به صندوق توسعه ملی وجود دارد؟
4ـ برداشت‌های آزاد دولت از نحوه هزینه‌کرد این منابع؛ با توجه به اینکه روستاها توان جذب این میزان منابع را ندارند، اینکه گفته شده است این منابع شاید در روستاها یا شهرهای کوچک، هزینه شود، از جمله خلأهای قانونی این لایحه است که باید به آنها توجه شود؛ چرا که همین موضوع دست دولت را در هزینه‌کرد منابع باز می‌کند؛ این در حالی است که بر اساس قانون، اگر برداشت از صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستایی تصویب شود، در هیچ جای دیگر نمی‌توان آن را هزینه کرد.
5ـ شائبه سیاسی بودن این لایحه؛ با آغاز فرآیند رقابت‌های انتخاباتی برای جلب آرای مردم، اقدامات عامه‌پسند و جذاب در عرصه افکار عمومی فزونی می‌یابد. با توجه به وجود نرخ بالای بیکاری در کشور و زندگی 45 درصد از جمعیت کشور در روستاها، اهمیت این موضوع مضاف می‌شود و شعار ایجاد اشتغال روستایی می‌تواند وعده مناسبی برای جذب مخاطبان باشد.
 از سوی دیگر، با ارائه این لایحه و مانور مناسب برای تصویب آن، در جامعه مخاطب توقع ایجاد می‌کنند که اگر مجلس تصویب نکند، عنوان می‌شود که نگذاشتند و اگر انجام شود، می‌گویند خودمان این کار را کردیم و هرگونه نقش مجلس و سایرین را انکار می‌کنند.
دولت یازدهم در این چند ماه پایانی دوره چهار ساله خود و برای باقی ماندن در عرصه قدرت، اقدامات چندی از این دست برای جلب آرای مردم خواهد داشت، حتی اگر امیدی به تحقق این وعده‌ها و اقدامات نداشته باشد.

سعید جلیلی در صفحه شخصی خود نوشت: انقلابی‌ها در هر حوزه ای دست بگذارند چون نه تطمیع می‌شوند، نه سازش می‌کنند و نه تهدید در برابرشان جواب می‌دهد؛ صرفا با حذف فیزیکی از میدان خارج می‌شوند. چه حذف همدانی‌ها از میدان جنگ و چه حذف احمدی روشن‌ها از میدان صنعت کشور.
بخشی از سخنرانی در دانشگاه علوم پزشکی همدان


 سید فخرالدین موسوی/ رئیس دولت تدبیر و امید در حالی شامگاه یک‌شنبه، 12 دی 1395 در گفت‌و‌گوی زنده شبکه اول سیما شرکت کرد که هم او و هم بینندگان تلویزیون می‌دانستند این گفت‌وگو، یکی از آخرین سخنان حسن روحانی در قامت مسئول قوه اجرایی کشور در دولت یازدهم خواهد بود، آقای روحانی هم به خوبی می‌دانست دیگر نمی‌تواند در ماه‌های پایانی دولت خود در مقام منتقد شرایط و سرزنشگر دولت قبل ظاهر شود؛ بلکه باید پاسخگوی سیاست‌ها و عملکرد خود در نزدیک به چهار سال گذشته باشد؛ دانستنی که به روشنی در ادبیات و لحن رئیس‌جمهور تأثیر گذاشته بود! چنانچه رضا پورحسین، یکی از مدیران سابق صداوسیما در توئیتر خود می‌نویسد: «آقای روحانی با آرامش و لبخند گفت‌وگو می‌کرد و عصبی نبود، این روال خوبی است.» اما  نکته‌ای که بیشتر از تغییر لحن رئیس‌جمهور مورد توجه بود، واکنش متفاوت رسانه‌ها به این گفت‌وگو بود!
روزنامه دولتی «ایران» در کنار تصویر خندان رئیس‌جمهور عبارت «به آینده اقتصاد ایران خوش‌بین هستم» را تیتر یک برگزید و این جمله روحانی را که گفته بود؛ «اگر برجام نبود حتماً رشد اقتصادی نداشتیم، ادامه رشد اقتصادی قطعی است مردم مطمئن باشند، نرخ ارز حتماً متعادل خواهد شد » برجسته کرد.
اما روزنامه‌های اصلاح‌طلب که خوب می‌دانستند انتخاب تیتر یک اقتصادی، از میان گفته‌های رئیس‌جمهور، با توجه به واقعیت‌های شرایط اقتصادی کشور، برای افکار عمومی جذاب نخواهد بود، به سراغ جملات جنجال‌برانگیز حسن روحانی در مصاحبه با صداو‌سیمای جمهوری اسلامی رفتند، روزنامه «شرق» جمله «مردم بدانند حقوق ‌غيرمتعارف در دستگاه‌هاي ديگر هم هست» را انتخاب کرد، و روزنامه «اعتماد» سعی کرد به فضای انتخاباتی این گفت‌و‌گو توجه ویژه کند و «سکوت روحانی» را تیتر یک خود برگزید و تأکید کرد: «رئيس‌جمهور به پرسشي درباره نامزدي مجدد در انتخابات رياست‌جمهوري پاسخ نداد.»
«آفتاب یزد» دیگر روزنامه اصلاح‌طلب که هیچ تیتری از مصاحبه رئیس‌جمهور در صفحه اول خود قرار نداده بود در سرمقاله‌ای با عنوان «آقای حسن روحانی، قصه بگو» به قلم سیدعلیرضا کریمی، از لحن و طرز سخنان رئیس‌جمهور انتقاد کرد و نوشت: «رئیس‌جمهور روحانی یکشنبه شب با مردم سخن گفت؛ اما ای کاش این نشست برگزار نمی‌شد؛ چرا که اکنون که نشست فوق برگزار شده چه چیزی تفاوت کرده است... دولت تدبیر و امید فاقد تیم اطلاع‌رسانی پویا است و غالب وزرا نیز تمایلی ندارند وارد گود شوند؛ فلذا تمام بار بر دوش شخص حسن روحانی است و یکی دو تا از وزرای رئیس‌جمهور ناچار است در ماه‌های آینده کمی از آن اصول خود عدول کرده و کمی ملموس‌تر با مردم سخن بگوید... حسن روحانی بایستی توفیقات خود و تیم همراهش را در قصه‌هایی بگنجاند و با هیجان بیان نماید؛ همان قصه‌هایی که هر روز و هر شب در مسیر خانه به محل کار و یا از محل کار به خانه از زبان راننده تاکسی می‌شنویم.»
اما در مقابل، رسانه‌های منتقد عملکرد دولت دست بر مسئله اقتصاد گذاشتند، «کیهان»؛ «آمار برای سفره مردم نان نمی‌شود» را تیتر یک کرد و نوشت: «هر چند افکار عمومی منتظر آن بود که روحانی درباره نحوه رسیدگی دولت به فساد 12000 میلیاردی در صندوق ذخیره فرهنگیان، چرایی عدم معرفی مدیران با فیش نجومی به دستگاه قضا، نحوه عملکرد دولت در بازپس‌گیری دو میلیارد دلار اموال غارت شده ملت ایران در آمریکا، سرانجام طرح مسکن اجتماعی دولت یازدهم و برنامه دولت برای توقف تعطیلی واحدهای تولیدی و صنعتی و... سخن بگوید؛ اما رئیس‌جمهور به طرح موضوعاتی چون برگزاری کنسرت، آزادی در شبکه‌های اجتماعی و برد ـ برد در مذاکرات هسته‌ای و تعدادی آمار اقتصادی پرداخت.» 
«وطن امروز» هم، که تنها با یک تیتر کوچک در صفحه اول، آن هم با تأخیر یک روزه  به مصاحبه رئیس‌جمهور پرداخته بود؛ تحت عنوان «همه چیز خوب است»، آورد: «حسن روحانی در گفت‌وگوی تلویزیونی یک‌شنبه شب خود وضعیت اقتصادی کشور را خوب توصیف کرد. رئیس‌جمهور در گفت‌و‌گوی زنده تلویزیونی در پاسخ به نخستین سؤال مجری برنامه مبنی بر اینکه بیکاری در کشور رو به افزایش است و اخیراً نیز وزیر کشور گفته بود سه فرزند بیکار در منزل دارد و وقتی فرزندان وزیر بیکار باشند، وضعیت را می‌‌شود ارزیابی کرد؛ وضعیت اشتغال را چگونه می‌بینید؟ خاطرنشان کرد: مسئله اشتغال مهم‌ترین مسئله کشور است.»

در راستای
 حذف سلطه دلار
به گزارش دیلی صباح، ترکیه مصمم است معاملات تجاری با شرکای تجاری خود را با ارزهای محلی انجام دهد. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه در اوایل ماه دسامبر از شرکای تجاری ترکیه درخواست کرد که در انجام معاملات تجاری از ارزهای ملی استفاده کنند. ترکیه به دنبال استفاده از ارزهای ملی به میزان حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از تجارت خارجی کل این کشور، به ارزش حدود 430 میلیارد دلار است.

 کاهش رشد اقتصادی چین در سال 2017 
بانک جهانی با انتشار گزارشی اعلام کرد: «چین با ۵/۶ درصد از بزرگ‌ترین رشد اقتصادی در سال جاری میلادی (2017) در جنوب شرق آسیا برخوردار خواهد بود. اما رشد اقتصادی این کشور در سال 2017 با اندکی کاهش از ۷/۶ درصد در سال 2016 به ۵/۶ درصد می‌رسد و روند کاهشی آن احتمالاً در سال 2018 نیز ادامه یافته و این رقم به ۳/۶ درصد خواهد رسید.»

 محل هزینه درآمد پروازهای عبوری از آسمان کشور
رحمت‌الله مه‌آبادی، مدیر عامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران گفت: «تا چندی پیش به طور متوسط 450 پرواز عبوری از آسمان ایران داشتیم؛ اما با ناامن شدن فضای اکراین ناگهان 300 پرواز عبوری با 70 درصد رشد فضای آسمان کشور را پرترافیک کرد، به طوری که تعداد آن در یک روز حتی به یک‌ هزار و 161 پرواز نیز رسید.» وی گفت: «هم اکنون به طور متوسط یک هزار پرواز عبوری از آسمان ایران داریم که در مجموع درآمدهای حاصل از این خدمات نیز برای افزایش ارتقای امنیت در فضای کشور هزینه می‌شود تا هر چه می‌توانیم خطر آسیب را در این حوزه کاهش دهیم.

شبکه‌های اجتماعی و سلامت ـ 11
 مهدی فرهادی/ تحقیقات یک مجله انگلیسی نشان داد که افراد پس از اختراع اسلحه، اختراع تلفن همراه را بدترین اختراع همه زمان‌ها می‌دانند. برخلاف آنچه تبلیغ می‌شود که شبکه‌های اجتماعی باعث افزایش قدرت مغزی می‌شوند، تأثیرات منفی بی‌شماری بر مغز دارند. برای نخستین بار مرکز Toll Free Forwarding مطالعاتی در این زمینه انجام داد تا دریابد که شبکه‌های اجتماعی چگونه می‌توانند بدن انسان را درگیر کنند و روی آن تأثیر بگذارند. در این بررسی مشخص شد بسیاری از افرادی که به شبکه‌های اجتماعی معتاد هستند بدون چک کردن تلفن همراه بیش از پنج دقیقه دوام نمی‌آورند و برخی نیز به گونه‌ای به شبکه‌های اجتماعی معتاد شده‌اند که تمام شبانه روزشان با آن می‌گذرد. افرادی که به این شبکه‌ها متصل هستند هر لحظه در این فکر هستند که برخط نبودن آنها سبب کاهش سرمایه‌های اجتماعی‌شان می‌شود.
محققان دریافته‌اند که براساس نشانه‌های مربوط به اعتیاد در شبکه‌های اجتماعی، ۱۰ دقیقه توئیت کردن می‌تواند سطح اکسی‌توسین موجود در خون انسان را تا ۱۳ درصد افزایش دهد(اکسی‌توسین به صورت طبیعی در هیپوفیز خلفی ذخیره می‌شود و نقش اساسی در ارتباط مادر و نوزاد دارد. مطالعات نشان داده که اکسی‌توسین در بسیاری از رفتارهای اجتماعی، اضطراب و رفتارهای مادرانه دخیل است.) اکسی‌توسین هورمونی که به طور طبیعی در بدن تولید می‌شود، با احساس عشق و اعتماد ارتباط دارد و می‌تواند به کودکان کمک کند تا از اثرات منفی افسردگی مادر در امان بمانند. همین امر سبب می‌شود تا به مرور زمان در این فضاهای مجازی معتاد شویم، بدون اینکه یک مابه‌ازای خارجی وجود داشته باشد و با هر بار حضور در شبکه‌های اجتماعی حس خوبی به دست آوریم. همچنین مشخص شده است که با گشت‌وگذار بیش از پنج ساعت در اینترنت، نحوه محاسبه و پردازش اطلاعات در مغز انسان تغییر می‌کند و این مسئله نشان می‌دهد که دنیای مجازی تا چه اندازه می‌تواند روی انسان‌ها تأثیرگذار باشد.