اکبر کریمی/ در مسیر بزرگراه تهران ـ قم، 15 کیلومتر مانده به خروجی فرودگاه امام خمینی(ره)، جاده رباطکریم قرار دارد. برای رسیدن به روستایی که در ورودی آن تابلوی بزرگی با عنوان «به پایتخت مبل ایران، شهرک وهنآباد خوش آمدید» نصب شده، باید 7 کیلومتری را طی کنید. گزارش این شماره نشریه به معرفی فعالیت اقتصادی پا گرفته در این روستا اختصاص دارد.
طبق بررسیهای به عمل آمده 80 درصد مبل ایران در رباط کریم و روستاهای اطراف آن مثل وهنآباد و علیآباد تولید میشود.
«ابراهیم بیگی» یکی از تولیدکنندگان مبل در وهنآباد است. او از 13 سالگی وارد این حرفه شده و سابقهای 17 ساله در این صنعت دارد. ابراهیم در کارگاه تولیدی خود برای 12 نفر شغل ثابت ایجاد کرده و علاوه بر نمایشگاه دائمی فروش مبل در روستا، دو شعبه فروش در شهر دیوانیه عراق نیز دارد. وی درباره وهنآباد میگوید: «صنعت مبلمان قدمتی 40 ساله در وهنآباد دارد. خشکسالی طی سالیان گذشته موجب شده تا عمده فعالیت اقتصادی روستاییان در صنعت مبلمان متمرکز شود. در حال حاضر نزدیک به 90 درصد شغل اهالی روستا به این صنعت اختصاص دارد.»
در روستای وهنآباد به برکت رونق صنعت مبلمان، هیچ جوان بیکاری وجود ندارد. علاوه بر این جوانان فراوانی از نقاط مختلف کشور از جمله ملایر، خرمآباد، گنبد کاووس، تبریز و ... در بیش از500 کارگاه تولیدی این روستا مشغول فعالیت هستند. سخاوتمندی وهنآبادیها موجب شده تا جوانان روستاهای اطراف نیز طی سالیان گذشته با یادگیری این صنعت و راهاندازی کارگاههای تولیدی، پا به پای تولیدکنندگان وهنآبادی فعالیت کنند.
ابراهیم میگوید جوانان غیر بومی روستا پس از مدتی این صنعت را یاد میگیرند و میتوانند با هزینه اولیه حدود 30 میلیون تومان کارگاه کوچک تولید مبل راهاندازی کنند.
اولین مرحله برای تولید مبل، تهیه چوب خام مصرفی است. ابراهیم در این زمینه میگوید: «همه چوبهایی که در صنعت تولید مبل کشور استفاده میشود، تولید داخل است. چوبهای راش و توسکا نیز که برای مبلهای استیل به کار میروند نیز از داخل کشور تهیه میشوند. چوب معروف روسی نیز چوب کاج کشورمان است؛ ولی متأسفانه چون دستگاهها و انبارهای تقطیر این چوب در کشورمان وجود ندارد، درختهای کاج جنگلهای شمال کشور به روسیه برده شده و پس از عمل فرآوری و جداسازی شیره از چوب با نام چوب روسی به کشورمان برمیگردد. کشور روسیه به علت داشتن زمستانهای بسیار سرد و آب و هوای نامساعد، قابلیت پرورش این درخت را ندارد. بخش عمده ارزآوری صنعت چوب روسیه از طریق ایجاد ارزش افزوده بر روی چوبهای خام وارداتی است.»
چوب کارگاههای وهنآباد به صورت متراژی از کارخانههای چوب تبریز و استانهای شمال کشور تهیه میشود، سپس برای تولید کلاف به اندازههای مختلف، برش میخورد و اسکلت مبل، میز ناهارخوری، سرویس خواب و... درست میشود. مرحله بعدی، رنگکاری است و در مرحله سوم، رویهکوبی انجام میشود. در این مرحله با استفاده از فوم، اسفنج، الیاف و پارچه آخرین مرحله تولید مبل تکمیل میشود و در نهایت مبل تولید شده وارد بازار مصرف میشود.
ابراهیم میگوید: «به جرئت میگویم، تمامی مواد اولیه لازم در صنعت مبلمان با کیفیت و قیمت مناسب در داخل کشور تولید میشود و از این بابت هیچ نیازی به واردات اجناس خارجی نداریم. از میخ و چوب گرفته تا رنگ و حتی پارچه را میتوانیم از تولیدات ایرانی تهیه کنیم.»
بنا به گفته این تولیدکننده 32 ساله، بیش از 70 درصد پارچه مورد نیاز روستا از کارخانههای پارچهسازی یزد تهیه میشود و 30 درصد دیگر پارچههای وارداتی ترک، چینی و تایوانی هستند که معمولاً به سلیقه مشتری روی مبل دوخته میشود. ابراهیم در این باره چنین توضیح میدهد: «ما پارچههای تولید یزد را به سایر پارچههای خارجی ترجیح میدهیم، چون پارچههای یزدی در مقایسه با پارچههای خارجی، هم کیفیت قابل رقابت و مناسبی دارند و هم به دلیل قیمت مناسبشان باعث پایین آمدن قیمت تمام شده محصول میشوند؛ ولی متأسفانه در این صنعت این تفکر کاذب به مشتری القا شده که پارچه ترک بخرد، در حالی که پارچه ترک که متری حداقل 28 هزار تومان قیمت دارد در مقایسه با پارچههای یزدی که ما استفاده میکنیم و متری حدود 18 هزار تومان است، هم از نظر طرح و هم تراکم و دوام، بالاتر از تولید داخل نیست و تنها این ذهنیت کاذب در مشتری است که منِ تولیدکننده را مجبور میکند برای جلب نظر او در نمایشگاهم پارچه خارجی هم بگذارم تا محصولم را با سلیقه مشتری تولید کنم.
در وهنآباد سالیانه بیش از دو هزار دست مبل و انواع محصولات چوبی تولید میشود. طی چهار سال اخیر فروش این تولیدات در خود روستا افزایش یافته و در حال حاضر بیش از 80 نمایشگاه دائمی در آن فعال است که اجناس تولیدی خود را با قیمت کارگاهی به مردم میفروشند. روشهای دیگر فروش محصول روستا عبارت است از: تولید و ارسال محصول به مشتریان دائمی از سراسر کشور، تولید و صادرات بخشی از محصولات به کشورهای حوزه خلیجفارس و برخی کشورهای اروپایی، شرکت در نمایشگاههای فصلی، تولید و فروش کلاف خام به برخی کارگاههای موجود در سطح کشور، شرکت در نمایشگاههای بینالمللی صنعت مبلمان به منظور معرفی محصولات متنوع تولیدی و جذب مشتری دائم برای خرید محصول، فروش محصول تولیدی به قطبهای فروشگاهی سطح استان تهران از جمله؛ یافتآباد، شهرک ولیعصر(عج)، جاجرود، دلاوران، بازار مبل کرج، شهریار و...
یکی از مهمترین بخشهای مطرح در این صنعت، طراحی است. ابراهیم میگوید: «تولیدکنندگان وهنآبادی برای تهیه طرح، به طرحهای خارجی یا طرحهای ثابت بازار وابسته نیستند.» او معتقد است طرحهای تولیدکنندگان وهنآباد به قدری حرفهای، متناسب با دانش روز جهان و مشتریپسند است که حتی قابلیت تجاریسازی و برند شدن نیز دارند.
وهن آباد با وجود داشتن زمینهای وسیع، بافت کوچکی دارد. تراکم کارگاهی در این روستا روزبهروز در حال افزایش است و راهاندازی شهرک کارگاهی متناسب با نیاز تولیدکنندگان در آن ضرورت دارد.
مشکل بزرگ دیگر، نبود تبلیغات محیطی مناسب و به نوعی گمنام ماندن این منطقه اقتصادی است.
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 برادر اکبر کریمی تماس بگیرید.