داعش علاوه بر این به نیروهای خود در فلوجه فرمان داده، لباسی مشابه لباس نیروهای بسیج مردمی به تن کنند و زندانیان را به قتل برسانند و فیلم آن را منتشر کنند. از سوی دیگر مناطق مختلف فلوجه به دست داعش مینگذاری شده و به جز این عوامل هنوز غیرنظامیان زیادی در این شهر زندگی میکنند. تمام این عوامل سبب شده است که عملیات آزادسازی به کندی پیش برود.
در پایان باید گفت که پیروزی ارتش و نیروهای مردمی عراق در این عملیات به معنای شمارش معکوس برای پایان داعش در عراق خواهد بود. فلوجه به این دلیل که کمربند غربی بغداد محسوب میشود، اهمیت دارد. فلوجه با بغداد، کربلا، بابل، موصل، صلاحالدین و حتی الرمادی در ارتباط است. در این میان نیروهای مردمی که در عملیاتهای پیشین موفقیتهای چشمگیری کسب کردهاند، مورد حسادت آمریکا و دیگر کشورهای خارجی مؤثر در تحولات عراق قرار گرفتهاند. یکی از دلایل کمک نکردن آمریکا در آزادسازی فلوجه، هراس این کشور از محبوبیت بیش از حد الحشدالشعبی است.
ارتش عراق به همراه نیروهای مردمی عملیات بزرگ آزادسازی شهر فلوجه در استان الانبار را آغاز کردهاند. این عملیات بسیار مهم و حساس است؛ چرا که میتواند مقدمهای برای آزادسازی موصل، پایگاه اصلی تروریستهای داعش در عراق باشد. ارتش، سازمان مبارزه با تروریسم، پلیس، نیروهای داوطلب مردمی، نیروی هوایی و نیروهای مسلح عشایر الانبار واحدهای شرکتکننده در این عملیات هستند. عملیات آزادسازی فلوجه تاکنون اهداف از پیش تعیین شده خود را محقق کرده است و الکرمه در نزدیکی فلوجه آزاد شده و پل راهبردی «السجر» نیز به تسلط نیروهای عراقی درآمده است. به گفته تحلیلگران نظامی، الکرمه یکی از پایگاههای اصلی داعش به شمار میرفت و آزادی آن به معنای آزادی فلوجه خواهد بود. فرماندهان میدانی عراق هم تأکید کردهاند که عملیات فلوجه نتایج مثبتی فراتر از پیشبینیها در برخواهد داشت. نکته مهم در این باره اینکه؛ عشایر فلوجه در بیشتر مناطق الحشد الشعبی را یاری میکنند. در حال حاضر 20 هزار نفر از عشایر اهل سنت عراق عضو الحشد الشعبی هستند. «جعفر الحسینی»، سخنگوی نظامی گردانهای حزبالله یکی از گروههای بسیج مردمی در پی آزادی منطقه «الکرمه» و منطقه «السجر» اعلام کرد، همه خطوط کمکرسانی به تروریستها در فلوجه قطع شده و نفس داعش به شماره افتاده است.
اما درباره عملیات آزادسازی فلوجه موضع آمریکا بسیار مهم است. طبق ادعای مقامات آمریکا، در حالی که این کشور در نبرد جدی با داعش در عراق است، اما در آغاز عملیات آزادسازی داعش این کشور ظاهراً از توافقی که با دولت عراق در این زمینه داشته، شانه خالی کرده است. همزمان با تشدید عملیات نیروهای عراقی علیه تروریستها در فلوجه مقامات آمریکایی اعلام کردند از این عملیات حمایت نخواهند کرد. استیو وارن، سخنگوی ائتلاف آمریکایی مبارزه با داعش به فاکسنیوز گفت: «ما قصد نداریم بمبی در حمایت از شبهنظامیان شیعه(الحشد الشعبی) در فلوجه منفجر کنیم.» مقامات آمریکایی در حالی میگویند از نیروهای الحشدالشعبی حمایت نخواهند کرد که این نیروها نقش اصلی را در عملیات آزادسازی به عهده دارند. مواضع آمریکا درباره عملیات فلوجه با انتقاد مقامات عراقی مواجه شده است. حاکم الزاملی، رئیس کمیته امنیت و دفاع پارلمان به شبکه تلویزیونی المیادین گفت: «ائتلاف بینالمللی به وعده خود برای هدف گرفتن مواضع داعش در فلوجه عمل نکرده است.» این مقام عراقی خاطرنشان کرد: «موضع ائتلاف بینالمللی نشان میدهد اراده بینالمللی بر آزاد شدن فلوجه است.»
آمریکاییها هر بار به بهانه اینکه فلوجه در اولویت نیست، بلکه اولویت با موصل است، مانع از عملیات برای آزادسازی فلوجه شدند. اما به تازگی فشارها برای در اولویت قرار گرفتن فلوجه از سوی مردم زیاد شد. ضمن اینکه اساساً داعش به دلیل آنکه در اوایل شکلگیری به نوعی دستپرورده آمریکا بود، بنابراین نمیتوان به صورت کامل روی کمک آمریکا برای نابودی این گروه تروریستی حساب کرد.
عملیات آزادسازی فلوجه با مشکلات و موانعی نیز مواجه است. بر اساس سندی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، داعش پیش از آغاز نبرد فلوجه به افراد خود دستور داده است که با بمبگذاری و منفجر کردن خانهها، ادارهها و مساجد، این گونه وانمود کنند که این انفجارها اقداماتی انتقامجویانه علیه اهل سنت است.