محمدرضا مرادی/ پیروزیهای محور مقاومت و اعلام پایان داعش در عراق و سوریه سبب شده است مرتجعان عرب به دنبال تمسک جستن به حربه همیشگی و البته شکستخورده خود، یعنی ایرانهراسی و تلاش برای اجماع سیاسی علیه محور مقاومت باشند. در همین زمینه نشست اضطراری وزرای خارجه اتحادیه عرب که به درخواست مقامات عربستان سعودی برگزار شد، در حالی پایان یافت که در بیانیه صادر شده از این نشست اتهامات بیپایه و اساسی به جمهوری اسلامی ایران و همچنین حزبالله لبنان نسبت داده شد.
در بیانیه مذکور که نماینده لبنان حاضر نشد آن را امضا کند و عراق نیز مخالفتش با آن را اعلام کرد، جمهوری اسلامی ایران به دخالت در امور کشورهای عربی متهم شده است. امضاکنندگان این بیانیه از ایران خواستهاند از روند اخلال در امنیت ملی کشورهای عربی، از جمله عربستان پرهیز کند! حامیان این بیانیه حتی ایران را بدون وجود اسناد و مدارک متقن، به حمایت نظامی از ارتش و کمیتههای مردمی یمن متهم کردهاند.
دبیرکل اتحادیه عرب پس از پایان نشست وزرای خارجه این اتحادیه اعلام کرد: در مرحله کنونی صرفاً اقدامات ایران محکوم میشود و اعلام جنگی صورت نخواهد گرفت.
گفتنی است، عربستان در ماههای اخیر بر تلاشهای خود برای مقابله با ایران افزوده است و پایان داعش در عراق و سوریه و ناامیدی آلسعود از ابزار داعش برای مقابله با محور مقاومت سبب شده است عربستان گزینههای گوناگونی را برای فشار بر ایران اجرا کند. افزایش فشارها بر یمن، انتساب موشکهای انصارالله یمن به ایران، حصر خانگی سعد حریری، نخستوزیر لبنان و وادار کردن وی به استعفا و... تنها چند نمونه از این تلاشها هستند؛ اما شکست عربستان در همه این توطئهها سبب شده است آلسعود این بار به دنبال نوعی اجماع در جهان عرب علیه ایران باشد؛ به همین دلیل، به درخواست عربستان نشست وزرای خارجه اتحادیه عرب در قاهره تشکیل شد.
در واقع، عربستان در حال حاضر به این نتیجه رسیده است که توان رویارویی مستقیم با ایران و محور مقاومت را ندارد؛ بنابراین باید از نظر سیاسی با ایران مقابله کند؛ اما نکته مهم در این باره به ناتوانی ریاض برای این مسئله برمیگردد.
عربستان در ماههای گذشته به دنبال آن بود که کشور قطر را تحت تسلط خود دربیاورد؛ به همین منظور با کمک امارات، بحرین و مصر اقدام به محاصره همهجانبه قطر کردند و حتی موج قطع روابط دیپلماتیک علیه قطر را راه انداختند؛ اما نتیجه این کار شکست کامل عربستان بود و جز چند ریز کشور هیچ بازیگری حاضر به همراهی با آلسعود در این مسئله نشد. اکنون این سؤال مطرح میشود که عربستان که توان ایجاد نوعی اجماع سیاسی علیه قطر را نداشته، چطور خواهد توانست علیه ایران که بازیگر تعیینکننده منطقه است، این حربه را به اجرا
بگذارد؟
عربستان تلاش زیادی کرده است تا با استفاده از دلارهای نفتی خود کشورهای عربی را علیه ایران بسیج کند. این مسئله به دلیل تغییر نظم منطقه و جایگاه بالای ایران در نظم جدید است؛ چرا که پوستاندازی منطقهای سبب خواهد شد بازیگرانی، مانند ریاض به حاشیه بروند و ایران در مرکز نظم جدید قرار بگیرد.
از این رو ریاض سعی دارد حربه شکستخورده ایرانهراسی را بار دیگر در منطقه به نمایش بگذارد؛ اما غافل از اینکه اکنون ملتهای منطقه پایان یافتن داعش را نتیجه مبارزه همهجانبه ایران با این گروه تروریستی میدانند. نشست سوچی در روسیه که با حضور رؤسایجمهور ایران، روسیه و ترکیه برگزار شد، به خوبی شکست سیاستهای عربستان در برابر ایران را ثابت کرد. نشست اضطراری اتحادیه عرب نیز در مجموع نتوانست اجماع لازم علیه ایران را ایجاد کند و عربستان بار دیگر مجبور به اعتراف به شکست سیاستهای خود شد.