سردار رمضان شریف گفت: امروز قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) خط مقدم سپاه برای محرومیت‌زدایی و مردم‌یاری در کشور است. پروژه‌های عمرانی و سازندگی سپاه با هزینه و زمان کمتر از شرکت‌های خارجی در سراسر میهن اسلامی، به ویژه در استان‌های مرزی نشانه‌هایی از احساس وظیفه این نهاد انقلابی و مردمی در قبال نیازهای مردم و کشور است که نگاه به توانمندی‌های بومی و داخلی، نگاه جهادی و روحیه انقلابی دوران دفاع مقدس را یادآور می‌شود.


نماینده ولی‌فقیه در سپاه در نشست خبری

 حسن ابراهیمی/ حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی فلسفه وجودی سپاه را دفاع همه‌جانبه از انقلاب اسلامی و ارزش‌های آن در هر عرصه‌ای دانست.
به گزارش خبرنگار صبح صادق حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر «عبدالله حاجی‌صادقی» نماینده ولی‌فقیه در سپاه در نشست با خبرنگاران در مجموعه روابط عمومی سپاه با اشاره به اینکه فلسفه وجودی سپاه دفاع همه‌جانبه از انقلاب اسلامی و ارزش‌های آن در هر عرصه‌ای است، گفت: «سپاه هر کجا خطری را متوجه انقلاب اسلامی ببیند، وظیفه دارد در آنجا حضور یابد، رمز موفقیت سپاه هم همین ایستادگی در برابر دشمن است.»
وی با اشاره به چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی اظهار داشت: «در تاریخ اسلام برای اولین بار است که عمر حاکمیت و نظام حکومت دینی و ولایی به چهار دهه می‌رسد.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه افزود: «در این چهل سال، انقلاب اسلامی با وجود همه توطئه‌ها و فتنه‌های استکبار، فراز و نشیب داشته، اما هرگز توقف نداشته و امروز استکبار معترف است که انقلاب اسلامی مرگ تدریجی استکبار را رقم زده است.»
حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی گفت: «انقلاب اسلامی دشمن دارد، چون زنده و در حال حرکت است و اگر تأثیرگذاری انقلاب نبود، دشمن هم نداشت؛ لذا چون دشمن دارد حافظ و پاسدار بصیر،‌ شجاع و آماده نیز می‌خواهد تا نقشه دشمن را بفهمد و در مقابل او بهترین راهکار را عملیاتی کند.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه تصریح کرد: «رمز ماندگاری انقلاب در این چهل سال پیوند مردم و ولایت است و دشمن تمام تلاش خود را به کار می‌گیرد تا این پیوند را از بین ببرد.»
وی با بیان اینکه، بسیج جز امت اسلامی سازماندهی شده برای سنگرنشینی انقلاب نیست، افزود: «فلسفه وجودی سپاه، دفاع همه‌جانبه و در همه عرصه‌ها از انقلاب و دستاوردهای آن است و هر کجا خطری متوجه انقلاب باشد، سپاه ورود می‌کند.»
استقامت فکری و عملی
حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی گفت: «استقامت فکری و استقامت عملی دو لازمه حرکت در مسیر انقلاب و پاسداری از آن است.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه، مطالبه رهبری از ما در نمایندگی ولی فقیه، ارتقای بصیرت دینی، تقویت روحیه انقلابی و جهادی و معنویت، ارتباط و بهره‌گیری از حوزه‌های علمیه و روحانیون آگاه و اثرگذار و تعامل و ارتباط سازنده با فرماندهی است، گفت: «در همین راستا همایش بسیج اساتید حوزه‌های علمی چهار استان قم، تهران، مشهد و اصفهان از ۲۶ تیر به مدت سه روز در مشهد مقدس برگزار می‌شود.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه، شعار این همایش را «حوزه انقلابی، رسالت اساتید انقلابی و بسیجی» و اهداف آن را اعلام حضور انقلابی استادان بسیجی حوزه‌های علمیه در دفاع از انقلاب و دستاوردهای آن، تقویت انسجام فعالیت استادان حوزه‌های علمیه در جهت ماندگاری انقلاب اسلامی، آمادگی بیشتر برای بصیرت‌افزایی روحانیون اثرگذار در هدایت اقشار بسیج، آگاهی و بصیرت نسبت به توطئه‌های استکبار و راهکارهای مقابله با آن و نمایش ولایتمداری و تبعیت حوزه‌های علمیه از رهبر معظم انقلاب اسلامی عنوان کرد و افزود: «حدود ۳۰۰ نفر در این اجتماع و همایش به نمایندگی از ۲۵۰۰ روحانی بسیجی شرکت می‌کنند.» حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی درباره مواضع اخیر رئیس‌جمهوری و حمایت سپاه از وی نیز تصریح کرد: «هرگاه مسئولان در راستای مأموریت‌ها و خدمت به مردم حرکت کنند، بی‌تردید حامی آنها هستیم.»

آمریکا اهل منطق و گفت‌وگو نیست
حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی درباره تعامل با آمریکا هم خاطرنشان کرد: «همان‌طور که رهبری فرمودند، هزینه سازش بسیار بیشتر از مقاومت است. آمریکا و استکبار اهل گفت‌وگو و منطق نیستند و جز به سلطه بر ما راضی نمی‌شوند.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه در زمینه سیاسی بودن سپاه، گفت: «سپاه بصیرت سیاسی و بینش و درک سیاسی دارد، اما آنچه نباید به آن ورود کند و نمی‌کند، جبهه‌بندی‌های سیاسی در درون جبهه انقلاب است.» حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی تأکید کرد: «بصیرت سیاسی برای ما واجب و شرط پاسداری است و بدون آن نمی‌توانیم ثابت‌قدم باشیم؛ اما جناح‌بندی و محدود شدن به برخی جناح‌های سیاسی سم‌ کشنده و ممنوع است.»

بدون بینش سیاسی دین نداریم
وی اضافه کرد: «ما در دفاع از جبهه انقلاب و مقابله با جبهه استکبار حضور داریم و سپاه مبارزه با جبهه استکبار را وظیفه خود می‌داند. حال اگر این را سیاسی بودن می‌دانید، بله هستیم؛ چون اگر بینش سیاسی نداشته باشیم، دین نداریم.»
نماینده ولی‌فقیه در سپاه اظهار داشت: «در درون نظام جناح‌های سیاسی متفاوتی وجود دارد؛ اما سپاه به هیچ کدام وابسته نیست و وارد هیچ کدام نشده و نمی‌شود، البته در عین حال مواضعی که می‌گیریم، ممکن است با جناحی که انقلابی‌تر است، نزدیک‌تر باشد؛ اما نه قصد مخالفت با جناح دیگر را داریم و نه موافقت با جناحی که فکر می‌کند موافق آن هستیم.» وی در ادامه این نشست خبری گفت: «یکی از ابعاد مهم انقلاب، حمایت از نهضت‌های اسلامی و ‌مظلومان و مسلمانان بوده است.»

سنگی که موشک شد
نماینده ولی‌فقیه در سپاه افزود: «امروز رژیم اشغالگر صهیونیستی به این جمع‌بندی رسیده که انقلاب اسلامی کاری کرده که رژیم صهیونیستی که روزی مقابل سنگ کودکان فلسطینی بود، امروز در مقابل خود موشک‌های فلسطینی‌ها را می‌بیند و سنگ‌های فلسطینیان به موشک تبدیل شده است.»
وی تصریح کرد: «یکی از صحنه‌های پیروزی انقلاب اسلامی شکست رژیم صهیونیستی در مقابل حزب‌الله لبنان، حماس و غزه بود که نشان می‌دهد جبهه مقاومت شکل گرفته است.» 
نماینده ولی‌فقیه‌ سپاه درباره عملکرد برخی کشورهای منطقه گفت: «این واقعاً شرم‌آور است که استکبار بگوید مانند گاو شیرده یک کشور عربی را می‌دوشیم. حاکمان این کشورهای عربی باید مانند مردم خود عزت اسلامی را نزد خدا بجویند و در مقابل استکبار کوتاه نیایند.»

تمام موجودیت دشمن 
در خطر نابودی
وی تأکید کرد: «اگر دشمن بخواهد متعرض انقلاب اسلامی شود، همه موجودیتش با خطر نابودی مواجه خواهد شد؛ چراکه توان اطلاعاتی و نیروی انسانی و تجهیزاتی سپاه در آمادگی کامل است و تنگه هرمز فقط یکی از این عرصه‌هاست؛ مگر می‌شود دشمن مکانی را برای ما ناامن کند و برای او امن باشد؟»
حجت‌الاسلام والمسلمین حاجی‌صادقی درباره حضور نمایندگی ولی‌فقیه در حوزه جبهه مقاومت با بیان خاطره‌ای از سیدحسن نصرالله اظهار داشت: «روحانیون سپاه هم مانند برادران عملیاتی و مستشاری هرجا که لازم باشد در جبهه مقاومت حضور یافته و می‌یابند.»

تا هر زمان که دولت سوریه بخواهد آنجا می‌مانیم
وی تأکید کرد: «حضور ما در سوریه تا زمانی که خود دولت این کشور بخواهد، ادامه خواهد داشت. آنهایی که دنبال خروج ایران از سوریه هستند، می‌خواهند با رفتن ایران مقاومت را در سوریه بشکنند؛ اما این آرزو را به‌ گور خواهند برد.»

خدمت به مردم، 
خدمت به انقلاب است
وی در بخش پایانی سخنان خود خاطرنشان کرد: «سپاه خدمتگزاری به دین و مردم را در مقابل هم نمی‌داند، برای همین در عرصه‌های سازندگی و خدمت به مردم حضور می‌یابد و این حضور با انگیزه پاسداری از انقلاب و خدمت به مردم است نه انگیزه اقتصادی.»

همسر سردار شهید مدافع حرم اکبر ملکشاهی
زینب محمودی‌/  سردار سرتیپ اکبر ملکشاهی از مدافعان کرمانشاهی حرم حضرت زینب(س) بود که آذر ماه سال 94 در شهر سلمیه سوریه به شهادت رسید. زهرا دلیلی فرزند شهید ماشاءالله دلیلی و همسر شهید اکبر ملکشاهی می‌گوید: «اکبر متولد سال 1345 بود. از کودکی در خانواده‌ای معتقد به اصول اسلامی بزرگ شد، چهار پسر بودند که سه پسر خانواده در راه دفاع از اسلام به شهادت رسیدند.»
پس از سه ماه کما دوباره به دنیا برگشت/ سال 65 به صورت داوطلب بسیجی به جبهه رفت و در عملیات کربلای 5 به شدت مجروح شد. سه ماه در کما بود تا اینکه هوشیاری خود را پیدا کرد. در مناطق جنگی جنوب و غرب برای پاکسازی میادین مین با گروه تفحص همکاری می‌کرد. سال 1366 وارد سپاه شد و یک سال پس از آن در عملیات مرصاد با منافقین جنگید. بارها در عملیات‌هایی در مناطق کردستان، کرکوک و سلیمانیه عراق حضور داشت. وی در چند سال اخیر مسئول انهدام مین‌های کل کشور شد.
بنا به نقل خانواده‌اش، از کودکی به حق‌الناس حساس بود، کم‌حرف و اهل تفکر بود. نسبت به خانواده دلسوزی می‌کرد و درک بالایی درباره مادرش داشت. نمازش را اول وقت می‌خواند و به فقرا رسیدگی می‌کرد. ما سال 68 ازدواج کردیم که دو دختر و یک پسر ثمره زندگی‌مان است. روحیات انقلابی‌اش طی این سال‌ها اصلاً کم نشد.
کلیه‌اش را اهدا کرده بود/ دو بار به سوریه اعزام شد که یک بار آن را اصلاً خبر نداشتم. بار دوم اوایل آذر ماه به سوریه اعزام شد و چند روز بعد بر اثر برخورد با تله انفجاری به شهادت رسید. سه روز پس از شهادت اکبر پیکرش را به ایران آوردند و خیلی اتفاقی او را در کنار دوستان شهیدش که سال 63 در جبهه ایران به شهادت رسیده بودند، به خاک سپردند.
سال 91 بر اثر انفجار مین در حین پاکسازی مناطق جنگی مجروح شد. سال قبلش یکی از کلیه‌هایش را به یک نفر اهدا کرد، پس از آن فهمید کلیه‌ای که اهدا کرده، سالم بوده و کلیه دیگرش سنگ‌ساز است؛ اما به فضل خدا پس از اهدا، کلیه‌اش دیگر سنگ‌سازی نمی‌کرد. بعدها که شهید شد، کسی که کلیه‌اش را هدیه گرفته بود، می‌گفت خوشحالم عضوی از بدن شهید را به یادگار دارم و تا زنده هستم به خوبی از کلیه‌اش نگهداری می‌کنم.
مین با زندگی اکبر عجین شده بود/ انگار مین با زندگی‌اش عجین شده بود و آخر هم با مین به شهادت رسید. خودش می‌گفت اگر به هر شکلی از دنیا بروم، شهیدم؛ اما دوست دارم به درجه شهادت افضل برسم. چون جانباز بود، اگر در بستر هم از دنیا می‌رفت، باز هم شهید محسوب می‌شد؛ ولی آنقدر به شهادت حریص بود که هر لحظه برای شهادت آماده بود.
ماندم تا مردم امنیت داشته باشند/ یک بار در عملیات پاکسازی مناطق مین‌گذاری شده در ایران یک چوپان روی مین می‌رود و پایش قطع می‌شود و او را به بیمارستان می‌رسانند. اکبر وقتی به منطقه برمی‌گردد، پای آن چوپان را پیدا و با غسل و کفن دفن می‌کند. اکبر خیلی ناراحت بود؛ داستان را برایم تعریف کرد و گفت: «اگر می‌گویم بمانم منطقه را پاکسازی کنم، برای همین است که کسی این‌طور آسیب نبیند.»


 علیرضا جلالیان/ مصرف بهینه از امکانات یکی از مهم‌ترین و اصولی‌ترین شرایط بقا برای یک جامعه است. در واقع در الگوی معیشت، یکی از اساسی‌ترین نکات برای بقای جامعه در درازمدت رعایت الگوی صحیح مصرف و بالا بردن بهره‌وری بوده که موجب می‌شود سرمایه‌های جامعه هدر نرفته و به نحو صحیح مصرف شود. نظام اسلامی و بقای آن هم در وجه مادی و هم در وجه معنوی آن مبتنی بر همین بهینه‌سازی مصرف است. قرآن به صراحت اسراف‌کاران را برادران شیطان خطاب کرده و از سویی در نگاه اسلام اسراف عامل از بین رفتن خیر و برکت است. در الگوی معیشت اسلام یکی از مهم‌ترین و کلیدی‌ترین عامل را برکت شمرده‌اند که با اسراف این عامل از بین رفته و معیشت جامعه دچار مشکل خواهد شد. پیش از این نیز در زمینه الگوی معیشت اسلامی و پیش‌قدم شدن سپاه در طراحی و اجرای آن سخن به میان آمد.
بر همین اساس، با توجه به مأموریت‌های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به نظر می‌رسد امروز یکی از مهم‌ترین وظایف و مأموریت‌های سپاه الگوسازی است. در حوزه مصرف و بهینه‌سازی آن شاید در کشور کارهای بسیاری انجام شده است؛ اما این موضوع که مصرف ایرانیان(بخوانید اسراف) از الگوهای جهانی هم بالاتر است، موجب می‌شود سپاه در این حوزه احساس مسئولیت بیشتری کرده و اقدام کند. 
در موضوع اسراف اگر به منابع روایی و قرآن سری بزنیم؛ شاید بتوانیم ریشه بسیاری از مشکلات زیست‌محیطی امروز را بشناسیم. بنابراین می‌توان مأموریت مهم اصلاح الگوی مصرف در درون و بیرون را برای سپاه تعریف کرد.
به طور حتم از باب اینکه تنها کلام آمرکننده به موضوع نیست که می‌تواند اثر داشته باشد، از این رو اولویت در این موضوع برای سپاه ابتدا بهبود وضعیت در داخل مجموعه است تا بتواند برای بیرون از سپاه الگو شود. اگرچه موضوع بهینه‌سازی مصرف در سپاه گاهی اوقات در اولویت قرار گرفته؛ اما متأسفانه به دلیل حجم بالای مأموریت‌های واگذار شده گاهی دیده می‌شود بسیاری از امور در این حوزه در سپاه پس از مدتی به فراموشی سپرده می‌شود.
در این زمینه، می‌توان به مصرف کاغذ اشاره کرد که با فناوری‌های نوین در سپاه قرار بر این بوده مصرف کاغذ در فعالیت‌های اداری به حداقل برسد و راهکار هم توسعه توان فناوری اطلاعات و ارتباطات مبتنی بر زیرساخت‌های داخلی و مستقل سپاه بوده که دیگر به کاغذ به جز در امور محرمانه نیازی نباشد. متأسفانه، بعضاً در برخی مجموعه‌های سپاه هنوز این رویه به طور کامل اجرا نشده است؛ البته در امر مصرف انرژی کارهای خوبی از سوی معاونت مهندسی سپاه صورت گرفته، اما در مقاطعی به دلایل متعدد برخی از این فعالیت‌ها و نظارت‌ها متوقف شده است؛ البته این امر موضوعی دوسویه هم از سوی فرماندهان و هم از سوی آحاد پاسداران است و نیاز صد درصد به فرهنگ‌سازی و کار فرهنگی در مجموعه سپاه دارد که متأسفانه نهادهای متولی این امر توجهی به این موضوع ندارند.
در هر صورت امروز نیاز کشور بهینه‌سازی و اصلاح الگوی مصرف است و این موضوع سبب می‌شود چنین مأموریتی برای سپاه تعریف شود.



کتاب «چشمان عقاب»، روایتی جذاب و خواندنی از حماسه گردان 11 شناسایی تاکتیکی نیروی هوایی و عملیات عکس‌برداری هوایی از بدو تشکیل تا پایان جنگ تحمیلی است. محسن شیرمحمد، نویسنده کتاب در بخشی از مقدمه آن نوشته است: «نگارش کتاب «مردان آسمان» که به خاطرات و زندگی‌نامه خلبانان منطقه ورامین اختصاص داشت و آشنایی بیشتر با امیر سرتیپ محمود کنگرلو، یکی از خلبانان گردان شناسایی بهانه‌ای شد تا به بررسی عملکرد این یگان بپردازم.» او در توضیح می‌گوید: «گردان 11 شناسایی در نیروی هوایی، یگانی بود که در سال 1337 و در پایگاه مهرآباد تهران تشکیل شد و کار آن نیز به‌ طور تخصصی عکس‌برداری هوایی بود. پس از انقلاب، سیستم نظامی‌ـ اطلاعاتی ارتش به نوعی فروپاشید. یکی از مشکلات ما در ابتدای جنگ با عراق این بود که از آن کشور اطلاعات جدیدی نداشتیم. علاوه بر این، مشکلات دیگری هم برای نیروی هوایی پیش آمد و آن ‌هم بحث برخی تسویه‌هایی بود که پس از انقلاب رخ داد. بعداً موضوع کودتای نوژه نیز به‌ وجود آمد که در نتیجه این مسائل تعدادی از خلبانان نیروی هوایی و از جمله تعدادی از خلبانان گردان شناسایی کنار گذاشته شدند. سال 1359 که درگیری‌های مرزی و تجاوزات هوایی و زمینی عراق شدت گرفت، احساس شد که باید دوباره پروازهای شناسایی روی این کشور انجام شود و به همین دلیل از اواخر 1358 و اوایل 1359 و به‌ ویژه تابستان 1359، گردان شناسایی دوباره عکس‌برداری را از مرز و مناطق داخل خاک عراق آغاز کرد. پس از حمله عراق بود که نیروی هوایی در روز یک مهر 1359 با 140 فروند جنگنده به عراق حمله کرد. آن زمان میزان تأثیرگذاری نیروی هوایی مشخص شد. دستور فعالیت گسترده گردان شناسایی دوباره صادر شد. طی هشت ‌سال دفاع مقدس، گردان شناسایی پروازهای بسیار مهم، حساس و خطرناکی انجام داد که نقش بسزایی در طراحی عملیات‌های مختلف زمینی، مانند آزادی خرمشهر داشت.» «چشمان عقاب» را مرکز انتشارات راهبردی نهاجا منتشر کرده است.


«پشت خط داشتم با سرعت می‌دویدم که پایم به یک لوله که سر از خاک بیرون آورده بود گیر کرد و به شدت زمین خوردم. وقتی از جا بلند شدم و لوله تفنگ را دیدم، با سرنیزه اطراف آن‌را کم‌کم خالی کردم. دیدم اسلحه‌ای بلند با قنداقه‌ای خوش‌فرم است. در کنار آن هم یک نوار فشنگ و چند خشاب و دوربین اسلحه بود. همه را بردم و آن را تمیز کردم. اسلحه‌ای عجیبی بود و دوربین آن شب‌ها حتی فاصله‌های دور را هم نشان می‌داد. چند بار با آن شلیک کردم تا قلق اسلحه دستم آمد. چون تیراندازی خوبی داشتم هدف را خیلی راحت می‌زدم. در یکی از عملیات‌ها کار من شده بود زدن تیربارچی تانک و نیروهای پیاده‌ای که اطراف تانک سنگر می‌گرفتند و همراه تانک پیش می‌آمدند. حتی وقتی راننده تانک سرش را از تانک بیرون می‌آورد، آن را هدف قرار می‌دادم. یادم هست یک بار 18 تانک دشمن را به همین شکل از کار انداختم. وقتی برادر «خرازی» موضوع را فهمید، به من گفت: «تو با این تفنگت معجزه کردی.»
به نقل از شهید عبدالرسول زرین
«عبدالرسول زرین» در سال 1320 در اطراف شهرستان «گچساران» (کهگیلویه و بویراحمد) متولد شد. در چهار سالگی پدر و در شش سالگی مادرش را از دست داد و تحت سرپرستی دایی‌اش قرار گرفت. در نوجوانی برای کار و زندگی، در کنار اقوام پدری به اصفهان رفت. با کار و تلاش توانست در حوالی «مسجد باباعلی‌عسگر» اصفهان مغازه لباس‌‌فروشی بزند و خانواده تشکیل دهد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به سپاه اصفهان پیوست و کار و هفت فرزندش را رها کرد و به جبهه‌های نبرد اعزام شد که البته تعدادی از فرزندانش هم به او ملحق شدند. مدتی بعد، آوازه ‌تیراندازی «عبدالرسول زرین» در میان رزمندگان اصفهانی پیچید و این شکارچی قهار، تا «عملیات خیبر»، از دوست‌داشتنی‌ترین نیروهای «لشکر 14 امام حسین(ع) بود. در همین عملیات، با آتش دشمن بعثی، بال در بال ملائک گشود. 

جمع‌بندی تریبون هفتم
جنگ تمام‌عیار اقتصادی عنوانی است که امروز می‌توان آن را مهم‌ترین واژه در حوزه جنگ‌های نیمه‌سخت که متوجه انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی ایران است، دانست. در این میان در هفتمین هم‌اندیشی تریبونی در این راستا دیدگاه همراهان گرامی را در خصوص نحوه مقابله با توطئه‌های اقتصادی دشمن در این جنگ جویا شدیم که در ادامه نظرات را جمع‌بندی می‌کنیم. 
اقتصاد مقاومتی/ کلیدواژه اقتصاد مقاومتی مهم‌ترین و پرکاربردترین پاسخی بود که در پیام‌ها احصا شد. بر این اساس، «رسول سلیمانی» از زنجان، «مصطفی اکبری» از داران، «جهانگیر دیدبان» از مراغه، «علی شعبان» از بروجرد، «سیدسجاد هاشمی‌کیا» از گچساران، «سیداکبر ایمانی» از چرام، «جواد آبی» از همدان، «مسعود کریمی‌پور» از کنگاور، «موسی الرضاحیدری» از مشهد، «مجید فیاضی‌پور» از دهدشت، «اله‌قلی کوشکی» از صفاشهر، «حسن عابدینی» از کیاشهر در پیام‌های خود بر این مهم تأکید کردند و «محمدصادق خمسه» و «سیدمجید حسنی» از قزوین به آن موضوع حمایت از کالای ایرانی را افزودند.
حذف مبادلات با دلار/ حذف دلار از مبادلات هم موضوعی بود که در مقابله با جنگ ارزی مطرح شد. «پاک» از تبریز، «محمود عظمتی» از دلیجان و «کاظم پیری» از آبدانان ایلام به این موضوع اشاره داشتند.
تشکیل قرارگاه جنگ اقتصادی/ تشکیل قرارگاه مرکزی جنگ اقتصادی را «عباس جعفری» از گلستان و «موسی سلیمانی» از مشهد بیان کردند.
بهره‌گیری از توان داخلی/ بهره‌گیری از توان داخلی و حمایت از کالای ایرانی هم موضوعی بود که «محمدباقر حسینی» از زیرکوه، «حسین کوشکی» از صفاشهر، «یاسر اکبری» از تهران، «محمدرضا زاهد» از خراسان جنوبی، «حيدر بكاء عين‌الدين» از بستان‌آباد، «ف محمد کریم‌زاده» از اصفهان، «اکبر سیاهی» از یامچی و «یوسف صبحانی‌نسب» از بوشهر مطرح کردند.
مبارزه با مفاسد اقتصادی/ برخورد با مفسدان اقتصادی را هم «احمد محمدی» از مهرشهر، «ميثمي» از سمنان، «علی محرمی» از چالدران و «محمد شفیع‌قهرمانی» از آباده عنوان کردند.
گوش به فرمان ولایت/ گوش به فرمان ولایت برای ایستادگی هم موضوعی بود که «علی مجیدی» از آذرشهر، «اهاشم حیدری‌نیا» از بهمئی، «سیدمجتبی مرتضوی» از بردکر و «منصوره بخشی» از مشهد مقدس بیان کردند.
مدیران جوان شوند/ استفاده از مدیران جوان انقلابی و جهادی را «یزدانی» از میاندورود و «علیرضا صبحانی‌نسب» از بوشهر مطرح کردند.
اتحاد/ اتحاد بین مسئولان و مردم هم موضوعی بود که «آقازاده» از چایپاره و «محمدرضا شعبانی» از هندیجان، «مرتضی امیری‌نژاد» از بوئین‌زهرا و «حقیقی» از کرمانشاه مطرح کردند. 
عزل مدیران نالایق و برخورد با نفوذی‌ها/ برخورد با نفوذی‌های دشمن و مدیران ناکارآمد را هم «مهدی امیری‌سردهلقی» از کرمانشاه و «رنجبری» از سقز به آن اشاره داشتند.
دیگر نظرات/ کوچک کردن دولت را «حسین شیربند»، تشکیل تیم اقتصادی جهادی را «فؤاد جمیل‌پور» از کرج و مهار گرانی و تورم را «محمد زارعی‌برآبادی» از خواف مطرح کردند. در حد نیاز خرید کردن را «داود کاوسی» از ایذه، صرفه‌جویی و خرید کالای ایرانی را «قاسمی» از بیرجند و حمایت از جوانان و تولیدات داخلی را «میرزازاده» از آذرشهر مطرح کردند و ایلاتی پیشنهاد داده، با ایجاد سه سامانه هم‌راستا اطلاعات مکانی، هویت و اعتبار کالا بر خط قابل بررسی باشد تا با شفاف‌سازی و اشراف اطلاعاتی جلوی هر فساد و خرابکاری گرفته شود.
برندگان تریبون هفتم
«فرشید ایلاتی»  از تهران/ «حسین شیربند»  / «عباس جعفری» از گلستان
پرسش تریبون هشتم
در برابر هجمه رسانه‌ای دشمن برای بی‌اعتمادی مردم چه باید کرد؟


سردار جعفری در همایش پیشکسوتان جهاد و شهادت استان تهران

فرمانده کل سپاه گفت هیچ‌گاه نباید تفکر نگاه به مردم را مزاحم پیشبرد برنامه‌ها و سیاست‌های کشور دانست، تفکر مقابله موفق با بحران‌های بزرگ بدون حضور مردم میسر نیست.
سردار سرلشکر پاسدار محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه در همایش پیشکسوتان جهاد و شهادت استان تهران نقش مردم در حل مشکلات فراروی کشور را مهم و بی‌بدیل دانست و گفت: «تفکر مقابله موفق با بحران‌های بزرگ بدون حضور مردم میسر نیست و هیچ‌گاه نباید نگاه به مردم را مزاحم پیشبرد برنامه‌ها و سیاست‌های کشور دانست، همان‌گونه که باور و نگاه به مردم در جنگ تحمیلی توانست دستاوردی بزرگ را برابر صف‌آرایی جهان استکبار برای ما رقم بزند.»
وی تجارب ارزشمند دوران دفاع مقدس را چراغ راهنمای امروز و فردای ما برای حل مشکلات بزرگ جامعه و بحران‌های ملی توصیف و تصریح کرد: «الگوی تفکر انقلابی و مردم‌پایه دفاع مقدس ملت ایران امروز در جغرافیای مقاومت اسلامی الگوی رزمندگان قرار گرفته و پیروزی‌های بزرگ و تاریخ‌ساز علیه تروریسم تکفیری و جنگ‌های نیابتی را رقم زده است.»
سرلشکر جعفری در ادامه خاطرنشان کرد: «حل مشکلات کشور در زمینه‌های مختلف حتی در عرصه اقتصاد، آسان‌تر از جنگ است، اما باید با نگاه ایستادگی و مقاومت در برابر دشمن و اعتقاد به حل مسائل و مشکلات کشور به وسیله مردم، پای در میدان مبارزه گذاشت تا به فضل الهی همان‌گونه که دوران دفاع مقدس به دورانی باشکوه و اقتدارآفرین برای نظام اسلامی و ملت ایران تبدیل شد، در عرصه جنگ اقتصادی نیز بتوانیم بر توطئه و خباثت دشمنان فائق آییم.»
وی از حضور و ایفای نقش قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء سپاه در عرصه سازندگی به عنوان شاهد مثال موفقی برای نقش‌پذیری مردم در عرصه عمران و آبادانی کشور یاد کرد و با قدردانی از اقدامات و تلاش‌های انقلابی و جهادی قرارگاه در حل مشکلات مردم به ویژه رفع مشکل اخیر آب آشامیدنی مردم استان خوزستان، گفت: «بی‌تردید در صورتی که این روحیه و تفکر در سایر حوزه‌ها نیز مورد اهتمام قرار گیرد، شاهد پیشرفت و پیش‌روندگی هر چه بیشتر در آن حوزه‌ها خواهیم بود.»
سردار جعفری در ادامه تصریح کرد: «فشارها و دشمنی‌های دشمنان از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون همواره وجود داشته و بدیهی است که انقلاب اسلامی به عنوان پرچمدار مقابله با ظلم و یاریگر مظلومان، با فشارهای همه‌جانبه دشمن مواجه شود، اما راه مقابله با این توطئه‌ها، «نگاه به درون» و برخورداری از «باور انقلابی» است که با حل آن مشکلات نیز حل خواهد شد.»
وی در ادامه تصریح کرد: «رویکرد ایستادگی و مقاومت بدون نگاه به بیرون، با تکیه بر مردم مبنای پیروزی نظام و ملت ایران طی چهار دهه اخیر به ویژه در صحنه‌های سخت و دشوار بوده است و هزینه مقاومت برابر دشمن به مراتب پایین‌تر از هزینه سازش است.»
فرمانده کل سپاه ایفای نقش مردم در عرصه‌های مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی را از نکات مورد تأکید امام خامنه‌ای(مدظله‌العالی) برشمرد و خاطرنشان کرد: «پیشکسوتان دفاع مقدس نیز با بهره‌گیری از تجارب ارزشمند دوران مقاومت و ایستادگی، می‌توانند در رفع مشکلات و معضلات مردم حضور و نقش‌آفرینی اثربخش داشته باشند.»

خادم‌الشهدا بود. یک سال دعوتم کرد تا من هم بروم در یادمان فکه خادم باشم. گوشیش آنتن نمی‌داد. به فکه که رسیدم از خادم‌ها سراغش را گرفتم و پیدایش کردم. هفت روز آنجا خادم بودم. شب‌ها که وقت صحبت کردن داشتیم از خاطراتش در یادمان‌ها برایم می‌گفت، اما جالب‌ترین تحلیلش از خادم‌الشهدا «وحدت در کثرت» بود. می‌گفت اینجا در فکه بچه‌های خادم از ده‌ها منطقه مختلف کشور هستند که گاهی هم زبان محلی یکدیگر را نمی‌فهمند، اما اعتقادات مشترکی دارند؛ درست مثل دوران جنگ.