پناه‌جویان مستقر در کمپ «کاکس بازار» در بنگلادش به نماینده سازمان ملل گفتند خواهان بازگشت به کشورشان، میانمار هستند؛ البته به شرطی که شرایط امنیتی برقرار و حقوق شهروندی آنها تضمین شود. آگوست سال ۲۰۱۷ میلادی به دلیل حملات ارتش میانمار و به آتش کشیده شدن خانه‌های اقلیت روهینگیا، همچنین به دلیل قتل و تجاوز حدود ۷۰۰ هزار نفر از مردم، شهروندان این کشور به بنگلادش گریختند که هنوز شرایط بازگشت آنان فراهم نشده است.


 رضا اشرفی/ در هفته‌های اخیر در جهان چند نشست و دیدار مهم رخ داد که هر یک به نسبت خود می‌تواند در آینده سیاسی جهان تأثیر بگذارد. نشست سران پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)،‌ حضور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اروپا و ملاقات با برخی از رهبران این منطقه،‌ دیدار ولادیمیر پوتین،‌ رئیس‌جمهور فدراسیون روسیه با ترامپ که توجه بسیاری از مقامات و رسانه‌های جهان را به خود جلب کرد و همچنین مجموعه دیدارهایی که در مسکو پایتخت روسیه شکل گرفت، از جمله آنها هستند. 
در هر یک از این نشست‌ها و دیدارها سخنان و مواضعی رد و بدل شد که در برخی موارد برای جهان تازگی داشت و به همین مناسبت حساسیت‌های زیادی را برانگیخته است. اما در این میان نوع برخورد مردم انگلیس با دونالد ترامپ کاملاً خاص بود؛ زیرا انگلیس بعد از جنگ جهانی دوم به گونه‌هایی حامی و پیرو سیاست‌های آمریکا در جهان است و به همین مناسبت برای لندن بسیار مهم است که رئیس‌جمهور آمریکا میهمان انگلیس شود. از سویی مردم انگلیس نیز با اشراف به این موضوعات رفتار خود را تنظیم می‌کنند. اما در این سفر میزان تنفر انگلیسی‌ها از رئیس‌جمهور آمریکا به اندازه‌ای شدید بود که تأثیر مستقیم بر رفتار آنها گذاشت، به طوری که علیه ترامپ دست به تظاهرات و اعتراضات بی‌سابقه زدند. 
این رفتارها در حالی رخ داده است که دونالد ترامپ با اتحادیه اروپا به عنوان متحد سنتی با تعاملات و اشتراکات فرهنگی،‌ نه تنها دست به جنگ تجاری زده، بلکه به لحاظ سیاسی و فرهنگی کاملاً علیه آن موضع گرفته است. این موضوع همزمان با جنگ تجاری چین شکل گرفته است تا این پیام را برای اروپا داشته باشد که بین چین و اروپا تفاوتی قائل نیست، این در حالی است که چین از نظر تاریخی،‌ سیاسی،‌ فرهنگی و جهت‌گیری‌های کلان بین‌المللی با آمریکا به شدت زاویه دارد و در گروه کشورهای ضد آمریکا قرار می‌گیرد.
ترامپ در مصاحبه اخیر خود با شبکه تلويزيونی «سی‌بی‌اس» گفته است که آمریکا مخالفان بسیاری دارد و اتحادیه اروپا در حوزه بازرگانی یک «دشمن» است. این موضوع خشم مقامات اروپایی را برانگیخته است و برخی آن را علنی اعلام کرده‌اند. هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان از حزب سوسیال‌دموکرات با تأکید بر اینکه باید در روابط با آمریکا بازنگری صورت گیرد، گفت؛ «مخالف/ دشمن خواندن اتحادیه اروپا از سوی رئیس‌جمهوری آمریکا نشان می‌دهد که از زمان به قدرت رسیدن دونالد ترامپ تاکنون چه بر سر روابط اروپا با آمریکا آمده است.» تأکید آلمان همچون این چند سال گذشته این است که در جهت‌گیری‌های بین‌المللی باید به سمت استقلال پیش رفت. به گفته وزیر خارجه آلمان؛ «ما دیگر نمی‌توانیم به ‌طور نامحدود به کاخ سفید تکیه کنیم.» 
نگاه مخالف ترامپ به اتحادیه اروپا در نشست ناتو نیز مشخص و پررنگ بود. یکی از تأکیدات ترامپ درباره اعضای اروپایی ناتو این است که آنها باید سهم خود از هزینه این سازمان را تا چهار درصد تولید ناخالص داخلی‌شان افزایش دهند، این در حالی است که در سال 2014 تا دو درصد پیشنهاد شده بود. آلمان پیش از این حتی با دو درصد مخالفت کرده بود و اعلام کرده است که حاضر است بودجه را یک‌ونیم درصد افزایش دهد. اکنون بودجه آلمان در ناتو 24/1 درصد است. ترامپ هشدار داده است که «بی‌اعتنایی به این خواسته پیامدهایی خواهد داشت.» و در این صورت «ما کار خودمان را خواهیم کرد و راه خودمان را خواهیم رفت.» این موضع‌گیری می‌تواند در ادامه پیرو ناکارآمد دانستن ناتو باشد.
ترامپ در حالی با متحدان سنتی خود چنین برخورد می‌کند که همزمان در دیدار با پوتین در هلسینکی،‌ پایتخت فنلاند نگاه متفاوت‌تری دارد که گویای نزدیکی به روسیه است. حتی اگر این نزدیکی صوری و نمایشی باشد باز هم متحدان اروپایی را می‌آزارد. ترامپ در نشست خبری مشترکی که بعد از دیدار با رئیس‌جمهور روسیه انجام شد، از «همکاری» سخن به میان آورد و گفت: «اگر می‌خواهیم مشکلاتی را که جهان‌مان با آن روبه‌روست حل کنیم باید راه‌هایی برای همکاری با یکدیگر بیابیم.» یا «ما نخستین قدم‌ها را به سوی آینده‌ای روشن برداشتیم که بر پایه همکاری و صلح است.»
رئیس‌جمهور آمریکا حتی با «بی‌خرد» نامیدن مقامات آمریکایی که چرا تاکنون این دیدار را تنظیم نکرده و موجب تأخیر شده‌اند،‌ آب پاکی را بر روی دست مخالفان خود و همچنین کسانی که معتقدند روسیه در انتخابات آمریکا دخالت کرده و سبب پیروزی وی شده است ریخت و گفت: «تکرار می‌کنم آنچه را تاکنون بارها گفته‌ام؛ روسیه هیچ‌گاه در این انتخابات دخالت نکرده و هیچ‌گاه چنین اقدامی نخواهد کرد.» ترامپ با این موضع نه تنها ادعاهای هیلاری کلینتون را رد کرده، بلکه برای حزب دموکرات خط و نشان کشیده است که با زیر سؤال بردن انتخابات گذشته برای ارتقای موقعیت خود در انتخابات بعدی تلاش نکنند. 
نوع نگاه مثبت ترامپ به روسیه سبب شد مقامات اروپایی نسبت به آن موضع بگیرند. ژان اسلبورن، وزیر امور خارجه لوکزامبورگ در این باره گفت:‌ «چگونه ممکن است به یکباره روسیه و چین رقیب آمریکا و اتحادیه اروپا دشمن این کشور شود.»
چنین شرایطی سبب شده اروپا در بلاتکلیفی به سر ببرد که چگونه باید در ادامه با آمریکا رفتار کند و آیا می‌تواند به زیست سیاسی با متحد سنتی خود امیدوار باشد. این شرایط زمینه‌ای را ایجاد کرده تا اروپایی‌ها همه چشم امید خود را به سال 2020 بدوزند تا در انتخابات بعدی آمریکا چشم‌انداز سیاسی‌شان را روشن کنند که آیا باز چهار سال دیگر باید با ترامپ بگذرانند، یا مردم آمریکا رویه دیگری را انتخاب خواهند کرد. اگر چه با شرایط پیش آمده و همچنین تمایلات پیشینی در اروپا مبنی بر استقلال از رویکردهای آمریکا،‌ در آینده به این سمت پیش خواهد رفت که مستقل‌تر عمل کند؛ خواسته‌ای که تاکنون به دلایل مختلف از جمله نگرانی از انتقام‌جویی آمریکایی به تعویق افتاده است. به هر جهت اروپا هنوز از ضعف‌های فراوانی برخوردار است که در نبود آمریکا می‌تواند چالش‌های فراوانی را برایش ایجاد کند. این ضعف‌ها از بسترهای اقتصادی آغاز می‌شود و تا اختلافات داخلی و همچنین رقابت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی از جمله با روسیه ادامه دارد.

  محمد رضا مرادی/ عربستان سعودی در برهه‌های گوناگون تلاش کرده است برنامه هسته‌ای خود را آغاز کند. حتی برخی شواهد نشان می‌دهد، این کشور در دهه 1980 میلادی نیز تلاش زیادی داشت تا به بمب اتم دست یابد. اولین زمزمه‌ها درباره حرکت عربستان به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای با فرار محمد خیلوی، دیپلمات سابق عربستانی در سازمان ملل در سال 1994 به آمریکا شنیده شد. خیلوی با انتشار اسنادی اعلام کرد، عربستان از سال 1975 و به دنبال شکست اعراب در جنگ شش روزه با رژیم صهیونیستی در سال 1967، برنامه‌ای تحقیقاتی را برای ساخت بمب هسته‌ای آغاز کرده است. اما مقامات سعودی همواره این اظهارات را تکذیب می‌کنند.
در سال 2012، سعودی‌ها اعلام کردند قصد دارند تا سال 2032، 16 رآکتور بسازند؛ اما در سال 2017،  برنامه‌ریزان سعودی آن را تا سال 2040 به تعویق انداختند. پس از آن، محمد‌بن‌سلمان از طرح توسعه ملی برای سال 2030 که در آن به انرژی هسته‌ای اشاره‌ای نشده بود، بلکه متمرکز بر سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر بود، حمایت کرد. به تازگی، سعودی‌ها اعلام کرده‌اند، به جای 16 رآکتور بزرگ، آنها تنها دو رآکتور می‌سازند. برخی معتقدند، هدف پادشاه از کاهش این رآکتورها تأمین مالی ساخت رآکتور از طریق درآمدهای نفتی است. بن‌سلمان یک روز پیش از سفر به واشنگتن برای دیدار با دونالد ترامپ در مصاحبه‌ای مفصل با شبکه «سی‌بی‌اس» آمریکا ضمن حمله به ایران، تأکید کرد که کشورش به‌دنبال در اختیار داشتن بمب هسته‌ای نیست؛ اما اگر ایران درصدد توسعه سلاح هسته‌ای برآید، عربستان نیز در سریع‌ترین زمان ممکن همین کار را خواهد کرد. در نهایت، ریاض و واشنگتن در مسیر امضای توافقی برای ایجاد نیروگاه هسته‌ای در عربستان هستند. اما نکته مهم این است که در صورت دستیابی عربستان به چرخه کامل سوخت هسته‌ای با کمک آمریکا، رژیم صهیونیستی بیشترین مخالفت را انجام خواهد داد.
در همین راستا، رسانه‌های صهیونیستی گزارش دادند، مقامات رژیم صهیونیستی در تماس با دولت آمریکا، چندین «خط قرمز» را برای همکاری‌های هسته‌ای واشنگتن و ریاض تعیین کرده‌اند. در درجه اول رژیم صهیونیستی خواهان آن است که هیچ غنی‌سازی‌ در خاک عربستان صورت نگیرد. همچنین رژیم صهیونیستی خواهان آن است که همه سوخت هسته‌ای را آمریکا در اختیار عربستان قرار دهد. در نهایت این رژیم می‌خواهد همه سوخت هسته‌ای را که عربستان مصرف کرده، آمریکا از این کشور خارج کند تا عربستان امکان بازفرآوری و تولید بمب از مسیر پلوتونیوم را نداشته باشد. این شرط‌گذاری رژیم صهیونیستی از یک سو نشان‌دهنده حساسیت و اهمیت موضوع هسته‌ای شدن عربستان در راهبرد امنیت ملی رژیم صهیونیستی است و از سوی دیگر می‌توان آن را به معنای ملایم‌تر شدن موضع تل‌آویو نسبت به هسته‌ای شدن ریاض پس از همراهی آشکارتر سران آل‌سعود با روند عادی‌سازی روابط کشورهای عربی با این رژیم و همچنین اجرای طرح معامله قرن و فشار عربستان بر گروه‌های فلسطینی برای پذیرش آن، تفسیر کرد.
رژیم صهیونیستی به خوبی می‌داند که برتری هسته‌ای این رژیم تنها در صورتی است که هیچ بازیگر دیگری در خاورمیانه به بمب اتم دست نیابد. در صورتی که آمریکا قانون 123 در زمینه مجوز ندادن به کشورهای دیگر برای غنی‌سازی را درباره عربستان کنار بگذارد و ریاض بتواند در خاک خود غنی‌سازی انجام دهد، این مسئله     می‌تواند زمینه را برای حرکت عربستان به سمت بمب اتم مهیا کند. به همین دلیل تل‌آویو که می‌داند در نهایت ترامپ توافق هسته‌ای با عربستان را به دلیل سود فراوان آن انجام خواهد داد، تنها چندین خط قرمز تعیین کرده است. اما نکته مهم دیگر این است که رژیم صهیونیستی در وضعیت فعلی سعی دارد مخالفت بسیاری با برنامه هسته‌ای عربستان نداشته باشد تا روند عادی‌سازی رژیم صهیونیستی با عربستان تکمیل و معامله قرن اجرا شود. در واقع، پس از انجام معامله قرن بی‌شک رژیم صهیونیستی به صورت جدی با برنامه هسته‌ای عربستان مخالفت خواهد کرد. بنابراین نگاه رژیم صهیونیستی به برنامه هسته‌ای عربستان نگاهی هدفمند بوده و سعی دارد با استفاده از ابزار هسته‌ای، بیشترین استفاده را از ریاض در موضوع معامله قرن ببرد.

  قاسم غفوری/در هفته‌های اخیر، عراق شاهد اعتراض‌های مردمی در شهرهای گوناگون بوده است. اعتراض‌هایی که محور اصلی آن را انتقاد از وضعیت اقتصادی و معیشتی تشکیل می‌دهد و مردم خواستار توجه دولتمردان به مشکلات اقتصادی هستند و نه مطالبات سیاسی. این وضعیت در عراق در حالی روی داده است که درباره این مسئله چند نکته قابل توجه است.  بررسی تحولات عراق نشان می‌دهد این کشور طی سال‌های اخیر با بحران‌های متعدد امنیتی و ساختاری مواجه بوده است. از سال 2003 تا 2011 حضور نیروهای آمریکایی و انگلیسی مانع تحقق طرح‌های عمرانی و اقتصادی بوده؛ در حالی که فساد بر جای مانده از گذشته در ساختار سیاسی کشور نیز این امر را تشدید کرده است. پس از خروج نیروهای آمریکایی در سال 2011، تهدیدات تروریستی در عراق ادامه یافت؛ چنانکه در سال 2014 با حضور داعش در موصل این بحران‌ها تشدید و عملاً عراق سراسر درگیر جنگ با تروریسم شد. این دوران پر از بحران مانع از توجه مسئولان عراق به مسائل اقتصادی و عمرانی شده است. 
مردم عراق در طول این سال‌ها در قالب نیروهای بسیج مردمی برای آزادی کشور از هیچ تلاشی فروگذار نبوده‌اند. تشکیل نیروهای بسیج مردمی که مؤلفه‌ای مهم در مبارزه با تروریسم بود، تأثیر بسیاری در پایان دادن به عمر تروریسم در عراق داشته است. 
مرحله بعدی تحولات عراق برگزاری انتخابات پارلمانی بود که در اردیبهشت 1397 برگزار شد و با وجود تهدیدات امنیتی، مردم پای صندوق‌های رأی حاضر شدند تا نشان دهند به دنبال کشوری مستقل و آزاد هستند. این فرآیندها نشان می‌دهد، ملت عراق به دنبال استقلال و سربلندی سرزمین‌شان هستند، در حالی که همزمان مطالبات بحقی نیز از دولتمردان دارند. 
در این میان، درگیری با تروریسم و چالش‌های امنیتی و البته برخی تنش‌ها و رقابت‌های نادرست سیاسی، نظیر اقدام اقلیم کردستان عراق در برگزاری همه‌پرسی جدایی‌طلبی و نیز سهم‌خواهی‌ها در تشکیل دولت جدید موجب شد مطالبات مردم مورد توجه قرار نگیرد که نتیجه آن نیز برگزاری تجمعات مردمی در اعتراض به این وضعیت بوده است. حال این پرسش مطرح می‌شود که برگزاری چنین تجمعاتی آیا می‌تواند تحقق‌بخش مطالبات مردمی باشد یا راهکار دیگری باید در پیش گرفته شود؟
تجربه نشان می‌‌دهد، برخی جریان‌های داخلی عراق که بازماندگان دوران رژیم بعث هستند، در کنار آمریکا و شرکای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای آن که بحران در عراق را برابر با منافع خود می‌بینند، به دنبال آنند تا اوضاع اجتماعی و امنیتی این کشور را با بحران مواجه کنند. آنها همواره منتظر نابسامانی امنیتی و اجتماعی هستند تا از آن برای اعمال نفوذ در عراق بهره گیرند و اکنون نیز این فرآیند می‌تواند در روند اعتراض‌های مردمی صورت گیرد. تبدیل اعتراض‌های آرام مردمی به روندی مسلحانه و تنش‌های قومی و مذهبی محور این طراحی است؛ از این رو اولویت ملت و دولتمردان عراق باید مقابله با این وضعیت باشد که رویکرد مردم به دنبال کردن قانونی مطالبات و نیز توجه دولتمردان به خواسته‌های مردم، می‌تواند محور این اقدامات باشد. در جمع‌بندی کلی از آنچه ذکر شد، می‌توان گفت آنچه عراق روی می‌دهد برگرفته از مطالبات واقعی و بحق مردم است، اما موج‌سواری دشمنان یکپارچگی عراق موضوعی است که نمی‌توان آن را نادیده گرفت و دولت و مردم عراق باید تلاش کند تا در کنار یکدیگر ضمن حل مشکلات پیش رو، با چنین توطئه‌هایی مقابله کنند. 

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ 22


  عبدالله عبادی/ سنگال کشوری اسلامی است و مانند اغلب کشورهای مسلمان آفریقا طرق صوفیه متعددی در آن به چشم می‌خورد، با این تفاوت که این موضوع در سنگال محوریت دارد و شیوخ مهم برخی از طرق همچون «تیجانیه» و «مریدیه» در این کشور زندگی می‌کنند و این موضوع سبب اعتبار سنگال در بین کشورهای منطقه و حتی آفریقا شده است. یکی از مهم‌ترین طریقه‌های غرب آفریقا طریقه تیجانیه است. بر اساس برخی آمار بیش از 50 میلیون نفر از مسلمانان غرب آفریقا پیرو این طریقه هستند، هم‌اکنون خلیفه کل تیجانیه منصور سی می‌باشد. هر ساله در روز تولد پیامبر اسلام(ص) هزاران نفر از پیروان این طریقه از سراسر جهان در شهر «تیواوان» مرکز خلافت تیجانیه مراسم جشن برپا می‌کنند.
این ویژگی‌ها سبب شده رهبران فرقه ضاله وهابیت اهمیت خاصی برای سنگال قائل شوند؛ زیرا به خوبی می‌دانند با توجه به محوریت اسلامی و فرهنگی این کشور در میان کشورهای غرب آفریقا با نفوذ در این کشور می‌توانند زمینه نفوذ در دیگر کشورهای منطقه نظیر گامبیا، گینه کوناکری و گینه بیسائو را فراهم آورند.
طی یک دهه اخیر با توجه به فقر حاکم بر جامعه سنگال و ناتوانی خانواده‌ها برای فرستادن فرزندان‌شان به دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی، سفارت عربستان اقدام به جذب جوانان نخبه و اعزام آنها به دانشگاه‌های عربستان برای ادامه تحصیل کرده است. برخی گزارش‌ها حاکی است از اینکه عده‌ای از سنگالی‌هایی که در مدارس اسلامی و دانشگاه‌های مکه و مدینه تحصیل کرده‌اند، پس از بازگشت به کشورشان منتقد جدی و هتاکانه مسلک صوفی‌گری شده‌اند و سعی در رواج تفکر وهابیت در بین عموم مردم دارند، علاوه بر این در سنگال دو نظام آموزشی وجود دارد؛ نخست نظام آموزش رسمی و دولتی و دیگری نظامی که بخش خصوصی اداره و هزینه‌هایش را تأمین می‌کند. این دوگانگی در آموزش فرصتی طلایی برای وهابیت به وجود آورده است تا با تکیه بر دلارهای نفتی عربستان بخش خصوصی را تحت سلطه نسبی خود قرار دهند.
از سوی دیگر عربستان اقدام به احداث و ساخت صدها مسجد در سراسر این کشور کرده و سرپرستی این مساجد نیز به افرادی واگذار می‌شود که یا در عربستان تحصیل کرده باشند، یا مورد تأیید شیوخ وهابی این کشور باشند؛ از‌این‌رو مشخص است که این مساجد به پایگاهی برای صدور اندیشه وهابیت در سنگال تبدیل شده است.
تلاش برای جذب کمک‌های اقتصادی و حمایت‌های مالی، از اصول سیاست خارجی رجال سیاسی‌ـ مذهبی سنگال بوده است، وهابیت نیز از این موقعیت برای بسط نیات خود استفاده کرده است. یکی از مؤسساتی که آشکارا برای وهابیت تبلیغ می‌کند، مؤسسه الفلاح می‌باشد که مرکز فعالیت‌های خود را در مناطق فقیرنشین داکار (پایتخت) قرار داده است. این مؤسسه با احداث مدرسه، بیمارستان و کتابخانه در این مناطق توانسته است توجه عده بسیاری از جوانان را به خود جلب کند. با این حال، از آنجا که تصوف حرف اول را در این کشور می‌زند، با وجود صرف هزینه‌های فراوانی تا به امروز چیزی عاید وهابیت نشده است 
 این اقدامات سبب شد تا در سال 2015 رسانه‌های منطقه اعلام کنند که 30 جوان سنگالی برای پیوستن به داعش عازم لیبی شده‌اند. همچنین برخی از سنگالی‌ها مانند بسیاری از داعشی‌ها با ارسال تصاویری زیر پرچم سیاه و سفید داعش در پروفایل فیس‌بوک، پیوستن برای جهاد و تبلیغ ایدئولوژی افراطی خود را به نمایش گذاشته‌اند. افزون بر این، برخی از آنها اقدام به برجسته کردن اهداف تبلیغی داعش کرده و با رسانه‌های محلی مصاحبه انجام داده‌اند که نشان‌دهنده نفوذ خزنده وهابیت در این کشور امن و آرام غرب آفریقا است.
طبق اطلاع‌رسانی سازمان امنیت فرانسه و سازمان سیا که به اطلاع مقامات سنگال و ساحل عاج رسیده است، تهدید جدی تروریستی نیروهای داعش در پایتخت‌های این کشور و هتل‌های پررفت و آمد توریستی و سواحل دریا‌های مراکزی صورت گرفته است که احتمال دارد هدف حملات ماشین‌های بمب‌گذاری شده قرار گیرد. لازم به ذکر است که دولت سنگال مراقبت‌های ویژه‌ای را از نیرو‌های خود در مرزهای کشور به ویژه مرز گامبیا انجام داده و نیرو‌های امنیتی خود را افزایش داده است.
اهمیت سنگال برای سازمان وهابی رابطه العالم اسلامی به قدری است که محسن الترکی رئیس این سازمان در سال 2016 شخصاً به این کشور سفر و با مقامات عالی‌رتبه مذهبی و سیاسی این کشور دیدار و گفت‌وگو کرد. در این سفر توافقات بسیاری میان مقامات سیاسی و مذهبی سنگال و هیئت عربستانی به رهبری محسن الترکی صورت گرفت. به نظر می‌رسد اوضاع منطقه‌ای و اهمیت سنگال برای کشورهای فرانسه زبان غرب آفریقا موجب شده تا مقامات سعودی به فکر ایجاد پایگاه مرکزی در این کشور باشند تا در آینده از آن به عنوان سرپل فعالیت‌های خود در غرب آفریقا استفاده کنند.
هر ساله با فرارسیدن ماه مبارک رمضان مبلّغان وهابی برای دوره‌های 30 تا 45 روزه عازم سنگال شده و تحت لوای تدریس علوم قرآنی مانند صرف و نحو، تاریخ اسلام و... به رد عقاید شیعه و اثبات وهابیت می‌پردازند.
با وجود صرف هزینه‌های فراوان، رشد وهابیت در این کشور مهم غرب آفریقا بسیار ناچیز بوده است، تناقض داشتن آداب و رسوم ضاله وهابیت با منش صوفی‌گرایانه مردم سنگال که ریشه طولانی در آداب و رسوم آن دارد سبب شده تا با وجود تلاش مسئولان سعودی، نفوذ وهابیت در سنگال بسیار ناچیز باشد. برای نمونه ذکر ادعیه مختلف و زیارت قبور بنیانگذاران تصوف از مواردی است که به شدت مورد انتقاد وهابیون قرار دارد، در زمینه اعتقاد مردم این کشور به دعا همین بس که عبدالله واد، رئیس‌جمهور سابق سنگال که خود از پیروان فرقه بزرگ مریدیه بود پیش از عزیمت به سفرهای خارجی به شهر طوبی مرکز این فرقه رفته و از خلیفه مریدیه طلب دعا می‌کرد.


 پوتین می‌خواهد برجام حفظ شود
خبرگزاری فارس: «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا می‌گوید همتای روسی‌اش خواهان حفظ برجام بوده است؛ چراکه این توافق برای روسیه توافق خوبی است، اما برای آمریکا و جهان، نه. وی گفت: «پوتین احتمالاً دوست داشت برجام پابرجا بماند، چون این توافق برای روسیه خوب بود و با آنها تجارت می‌کرد. این [توافق] برای بسیاری از کشورها، که با ایران تجارت می‌کردند، خوب بود.» ترامپ افزود: «اما این توافق برای کشور ما و در نهایت برای جهان، خوب نبود. اگر ببینید، که در ایران چه خبر است و دارد از هم می‌پاشد و در همه شهرهای‌شان شورش شده است. تورم دارد به سقف
 می‌رسد.»
 آمریکا نمی‌تواند ایران را از سوریه خارج کند
خبرگزاری فارس: اندیشکده رند اذعان کرد، ایالات متحده قادر نیست ایران را به ‌طور کامل به خروج از سوریه مجبور کند. این اندیشکده ضمن طرح این ادعا که «دولت ترامپ به درستی به‌ دنبال محدود کردن نفوذ ایران در سوریه است»، اذعان کرده است: «اما خوب است این را بدانیم که ایالات متحده «نمی‌تواند» ایران را به یک عقب‌نشینی کامل [از سوریه] مجبور کند.» در ادامه این مؤسسه تأکید می‌کند: «اسرائیل فاقد برتری هوایی مطلق یا اطلاعات، ارزیابی و شناسایی لازم برای یافتن تمام واحدهای عملیاتی مرتبط با ایران در این کشور
 [سوریه] است.»
 خروج از برجام تصمیمی احمقانه بود
خبرگزاری مهر: «مادلین آلبرایت» وزیر خارجه اسبق آمریکا در گفت‌وگو با یکی از روزنامه‌های آلمان ضمن انتقاد از تصمیم رئیس‌جمهور آمریکا برای خروج از توافق هسته‌ای با ایران، گفت: «این اقدام یکی از خطرناک‌ترین و احمقانه‌ترین تصمیم‌‌‌هایی بود که فردی می‌تواند اتخاذ کند. چنین اقدامی به دلیل فقدان درک این موضوع است که مذاکرات و قراردادها چگونه به دست می‌آیند؛ نتیجه این اقدام این است که قابلیت ایران در زمینه مسئله هسته‌ای دیگر محدودیتی نخواهد داشت. من فکر می‌کنم ترامپ خودش هم نفهمید که چه کار 
کرده است.»
خیال باطل ترامپ
خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان: رئیس جمهور آمریکا در جمع خبرنگاران در کاخ سفید درباره نشست خبری با رئیس‌جمهور روسیه و همچنین ایران سخنانی را عنوان کرد.  دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در جمع خبرنگاران در کاخ سفید گفت: امیدوارم ایران در یک مقطع با آمریکا تماس بگیرد، شاید ما بتوانیم به توافق جدیدی برسیم و شاید هم نتوانیم. ترامپ همچنین بار دیگر توافق هسته‌ای ایران را بدترین توافق خواند و مدعی شد خروج آمریکا از برجام تأثیر مهمی روی ایران 
داشته است.
تا زمانی که تهدید ایران پابرجا باشد، در سوریه می‌مانیم
خبرگزاری العالم: «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه‌ای ادعاها علیه ایران را تکرار کرده و گفته است، نظامیان آمریکایی در سوریه باقی خواهند ماند. بولتون اظهار داشته است: «اما فکر می‌کنم رئیس‌جمهور، این را به صراحت بیان کرده که ما تا وقتی که خلافت ارضی داعش نابود شود و تا وقتی که تهدید ایران در سراسر خاورمیانه (غرب آسیا) پا برجا باشد، در آنجا می‌مانیم.»