«لوان جاگاریان»، سفیر روسیه در ایران در مصاحبه‌ای با رسانه روسی «کامرسنت» در پاسخ به پرسشی درباره برخی گمانه‌زنی‌ها در زمینه تلاش روسیه برای خارج کردن ایران از سوریه گفت: «اول از همه تمایل دارم به شما یادآوری کنم که حضور نظامی ایران در سوریه قانونی است. ایرانی‌ها و ارتش سوریه به درخواست دولت قانونی سوریه در آنجا هستند و در عملیات نابود کردن تروریست‌ها مشارکت دارند.»

 پاسخی که لازم بود
الیاس حضرتی، مدیرمسئول روزنامه «اعتماد» در مطلبی با اشاره به تهدیدات آمریکا و انسجام داخلی در کشور نوشت: «از آنجایی که فرماندهان ارتش در آمریکا اظهارات تهدیدآمیزی علیه ایران مطرح می‌کنند، لازم است سردار قاسم سلیمانی و سردار جعفری، فرمانده کل سپاه نیز به آنان پاسخ دهند. بدون شک، حرف‌هایی آنان به دنبال صحبت‌های اخیر آقای روحانی و در حمایت از رئيس‌‌جمهور است. به هر حال استارت این رویه را ترامپ زد و باید فردی هم جایگاه او پاسخ می‌داد. پس از اظهارات روحانی، لازم شد فرماندهان و چهره‌های نظامی مواضع او را پیگیری کنند. شرایط فعلی به گونه‌ای است که همه ارکان حاکمیت به دنبال یک هدف مشترک بوده و وحدت دارند. باید همین‌طور باشد؛ زیرا راهبرد آمریکایی‌ها ایجاد شکاف بین ارکان حاکمیت و در مرحله بعد ایجاد شکاف میان حاکمیت و ملت است. آنها می‌دانند که بهترین راه برای مقابله با ایران این روش است.
تغییرسنجی روحانی
مشاور رئیس‌جمهور درباره تغییرات در مواضع رئیس‌جمهور گفت: «رئیس‌جمهور دولت دوازدهم همان آقای روحانی دولت یازدهم است و تغییری نکرده است.» مرتضی بانک در پاسخ به کسانی که مدعی هستند روحانی مواضع خود را در حوزه سیاست‌ خارجی اصلاح کرده است، گفت: «افکار، اعتقادات، نظرات و برنامه‌های کسی به سادگی تغییر نمی‌کند.» این در حالی است که صادق زیباکلام می‌گوید: «شما می‌توانید بسیاری از نطق‌های آقای روحانی در سال‌های قبل به خصوص در انتخابات اردیبهشت سال ۹۶ را کنار صحبت‌های کنونی ایشان بگذارید. با این مقایسه به نظر می‌رسد ما دو حسن روحانی داریم. علت این دوگانگی در گفتمان شرایطی است که اکنون برای آقای روحانی به وجود آمده است.»
جزئیاتی از دستور لاهه
دیوان دادگستری بین‌المللی ۱۰ روز پس از دریافت شکایت ایران از آمریکا به دلیل اعمال تحریم‌های یکجانبه تاریخ برگزاری نشست استماع دلایل طرفین دعوا را اعلام کرد. بر اساس اعلام دیوان، چهار نشست در چهار روز متمادی (از ۵ تا ۸ شهریور) در لاهه برگزار خواهد شد تا درخواست ایران برای صدور قرار موقت علیه آمریکا را بررسی کند. بر اساس این، دادگاه لاهه می‌تواند از دولت آمریکا بخواهد تا به عنوان یک «امر فوری»، وضع مجدد تحریم‌ها علیه ایران را متوقف کند؛ اما پرسش اصلی اینجاست که آیا دولت ایالات متحده آمریکا نسبت به رأی دادگاه لاهه که در بیست‌وهفتم ماه آگوست (اوایل شهریور ماه) صادر می‌شود، متعهد خواهد بود؟
وضعیت اتحاد انتقاد
یک فعال اصلاح‌طلب، رابطه دولت با اصلاح‌طلبان را در وضعیت «اتحادـ انتقاد» دانست و گفت: «این اتحاد تا زمانی که مصالح عمومی کشور تأمین می‌شود، باید حفظ شود». «علیرضا علوی‌تبار» درباره اظهارت برخی اصلاح‌طلبان برای عبور از روحانی، گفت: «روحانی و ترکیب غالب هیئت وزیران از آغاز نیز مدعی اصلاح‌طلبی نبودند و با توجه به پیشینه، اندیشه و عمل‌شان چنین چیزی قابل طرح نبوده است.» وی در توضیح چرایی دلیل دفاع اصلاح‌طلبان از روحانی افزود: «کشور در بحران‌های خطرناکی گیر افتاده و فقط روحانی بود که در مقایسه با سایر نامزدها می‌توانست کشور را از این بحران‌های خطرناک
 خارج کند.»
کاهش محبوبیت
محسن صفایی‌‌فراهانی، عضو حزب منحله مشارکت با اشاره به کاهش محبوبیت اصلاح‌طلبان گفت: «ریزش بدنه اصلاحات برای کشور ترسناک است و عملاً به شرایطی می‌افتد که هیچ نیروی مؤمنی را در جامعه نمی‌پذیرد، آن رویکرد است که نگران‌کننده می‌شود. وعده‌های محقق نشده دولت آقای روحانی عمدتاً سیاسی است؛ یعنی باز هم به شرایط مردم باز 
نمی‌گردد.»


  یحیی ذبیحی/ حدود اواسط تیر ماه برای نخستین بار خبر بازدید بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از دانشگاه علم و صنعت منتشر شد که مسئولان این دانشگاه درباره این موضوع صحبتی نکردند، اما این اخبار با واکنش‌های متعددی روبه‌رو شد. پس از انتشار این خبر، بسیج دانشجویی هشت دانشگاه بزرگ تهران در نامه‌ای خطاب به وزیر علوم، از بازرسی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از دانشگاه علم و صنعت بدون اطلاع دانشگاهیان انتقاد کردند. 
برخی اطلاعات منتشر نشده حاکی است ماجرای بازرسی آژانس از دانشگاه‌های کشور مربوط به ماه‌های اخیر نبوده و از دو سال پیش آغاز شده و در سکوت مطلق خبری و به صورت چراغ خاموش انجام می‌شده است. اولین بازدید هم از یک دانشگاه خارج از پایتخت و در یکی از شهرستان‌ها انجام شده است. بازرسان آژانس تنها به بهانه مقاله پژوهشی یکی از دانشجویان این دانشکده به سمت دانشگاه علم و صنعت سرازیر شده و به جای بازرسی از آزمایشگاه و دفتر استاد مربوط، تعدادی از آزمایشگاه‌ها و دفاتر استادان را مورد تفتیش قرار داده‌اند که در برخی دفاتر خود استادان هم حضور داشتند. واکنش وزیر علوم به این ماجرا نیز در نوع خود جالب و قابل توجه بود. با وجود اینکه وزیر علوم مدعی شده بود که هیچ بازدیدی از دانشگاه‌های کشور از سوی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت نگرفته، 24 ساعت بعد (27 تیر 1397) بازدید آژانس از یکی از دانشگاه‌ها را تأیید کرد و گفت که این امر براساس تصمیم شورای عالی امنیت ملی بوده و همه سازمان‌ها باید از آن پیروی کنند!
پس از آن «کاظم غریب‌آبادی» سفیر و نماینده دائم کشورمان نزد سازمان‌های بین‌المللی در وین گفت: تمامی کشورهایی که به نوعی پروتکل الحاقی را پذیرفته و اجرا می‌کنند، باید تمامی فعالیت‌های تحقیق و توسعه مرتبط با چرخه سوخت هسته‌ای، از جمله فعالیت‌های پژوهشی و تحقیقی را به آژانس اظهار کنند. طبیعتاً و در این راستا، در برخی موارد از آنجا که استادان دانشگاهی نتایج تحقیقات خود را در قالب مقالات در ژورنال‌های معتبر علمی جهانی، کنفرانس‌ها یا سمینارها منتشر می‌کنند، آژانس از این طریق نیز از کشور مربوط، در صورتی که آن فعالیت باید اظهار می‌شد، سؤالاتی را مطرح یا درخواست دسترسی می‌کند! درباره این ماجرا ابهامات، سؤالات و نگرانی‌های متعددی وجود دارد. حداقل چهار دانشمند هسته‌ای کشورمان از سوی سرویس‌های جاسوسی دشمن ترور شدند. تاکنون اطلاعات عمومی و دقیقی درباره نحوه شناسایی و ترور این سرمایه‌های کشور منتشر نشده است، اما بی‌شک چنین بازرسی‌ها و دسترسی‌هایی به بازرسان آژانس که به گفته مقامات آمریکایی، چشم و بازوی واشنگتن هستند، زمینه را برای شناسایی و انجام عملیات تروریستی و خرابکارانه فراهم می‌کند.  اگر چه شروع بازرسی‌ها از مراکز علمی مربوط به ماه‌های اخیر نیست، اما در حالی که آمریکا از برجام خارج شده و عملاً این توافق به محاق رفته و به قول دولتی‌ها در سی‌سی‌یو به سر می‌برد و با تنفس مصنوعی زنده است، چرا باید اجازه چنین دسترسی‌های غیرمعمول و فراتر از تعهدات خود را بدهد؟
نکته دیگر آنکه دولتی که مدعی شفاف‌سازی است، چرا تاکنون چنین موضوعی را از افکار عمومی و رسانه‌ها پنهان کرده است؟ بازرسان آژانس انرژی اتمی برای بازدید و دریافت اطلاعات و نمونه‌برداری از دانشگاه‌های ایران محرم هستند و مردم برای دانستن خبر این بازرسی‌ها نامحرم؟! ابهام و سؤال جدی دیگری که در این میان شکل می‌گیرد آن است که آیا بازرسی‌ها صرفاً محدود به دانشگاه‌های کشور است. جواب قطعی به این سؤال با توجه به رویه و روحیه دولت، قطعی و آسان نیست. آیا جای تعجب دارد اگر چند ماه دیگر خبری منتشر شود مبنی بر اینکه بازرسان آژانس از صنایع کشور نیز بازرسی کرده‌اند؟! با این دست فرمان، مراکز نظامی کشور و اطلاعات طبقه‌بندی شده و محرمانه نظامی، از چشم نامحرم بازرسان چقدر مصونیت دارند؟ بازرسی از تمام نقاط کشوری با پهناوری ایران محال است، اما اگر بر فرض محال چنین کاری هم انجام شود و هیچ مورد خاصی وجود نداشته باشد، به معنای تبرئه شدن ایران و پایان ماجرا نخواهد بود.


  حسین عبداللهی‌فر/  با تغییر رئیس کل بانک مرکزی امید مردم به ویژه بازار به بهبود سیاست‌های پولی و ارزی افزایش یافت و سیاسیون با انتظار ادامه روند تغییرات به استقبال آن رفتند؛ تغییراتی که قرار است در تیم اقتصادی کابینه دوازدهم ادامه داشته و منشأ تحولاتی کاربردی، اثربخش و امیدساز در کشورمان باشد. این در حالی است که واکنش‌های رسانه‌ای به رفتن سیف و آمدن همتی نشان داد برخی نخبگان، صاحبان تریبون و نیروهای انقلابی به جنبه‌های عملیاتی و روانی این تغییرات بی‌توجه بوده و با انعکاس دیدگاه‌ها و نقدهای خود، بر رویکرد مثبت افکار عمومی تأثیر منفی می‌گذارند.  
انتقاد از تغییرات و یادآوری نقطه نظرات به منظور افزایش تأثیر آنها بر امید مردم امری مقبول و در راستای رسالت ارباب جراید و صاحب‌نظران است؛ اما مدنظر قرار دادن ملاحظاتی چند از منظر رهبر معظم انقلاب ضروری و اجتناب‌ناپذیر است:
الف‌ـ تغییرات در تیم اقتصادی دولت سرآغاز تحولاتی مثبت و مؤثر در وضعیت کنونی است. هرگونه تخریب زودهنگام و نشانه رفتن نتایج آن می‌تواند هم روند آن را کند کرده و هم آثار آن در ایجاد تحول را کم کند. بدتر از همه اینکه این‌گونه برخوردها می‌تواند امید مردم به توانایی دولتمردان در عبور کشور از وضعیت جنگ اقتصادی را کاهش دهد. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب در دیدار با هیئت دولت فرمودند: «جداً معتقدم دولت به شرط انجام اقداماتِ لازم، خواهد توانست بر مشکلات فائق آید و توطئه‌های آمریکا را ناکام بگذارد.»
ب‌ـ برخورد سیاسی و سیاسی کردن تغییرات می‌تواند تأثیرات کاربردی آن را کاهش داده و به همراهی نکردن دیگر جریان‌های سیاسی و هواداران آنها منجر شود. اینکه یک روزنامه اصلاح‌طلب «همتی» را به اصولگرایان منتسب کرده و علت برکناری سیف را ایستادگی در برابر مؤسسات مالی توصیف کند، به همان اندازه به همراهی نکردن افکار عمومی به ویژه اصلاحاتی‌ها می‌انجامد که معرفی رئیس جدید بانک مرکزی به منزله نیروی کارگزاران از سوی یک روزنامه ارزشی می‌تواند در انقلابیون و اصولگرایان تأثیر منفی بگذارد. 
این‌گونه برخورد می‌تواند مصداق قبیله‌گرایی باشد که رهبر معظم انقلاب درباره آن هشدار داده و در ابتدای سال جاری فرمودند: «یکی از موانع پیشرفت ما، قبیله‌گرایی سیاسی یا جناحی است؛ [یعنی] «این کار را اگر چنانچه شما بکنید خوب است، اگر جناح مقابل شما بکند بد است»؛ این اِشکال کار ما است. گرفتار جناح‌گرایی و قبیله‌گراییِ سیاسی هستیم؛ این را باید کنار بگذاریم. کار خوب را اگر کسی انجام داده است که دشمن شما هم هست، وقتی مدیریّت دست شما است، تصمیم‌گیری با شما است، آن کار خوب را باید ترویج کنید، باید دنبال بکنید؛ [اینکه] «چون فلانی کرده است، پس ما نمی‌کنیم؛ چون جناح مقابل کرده است، نمی‌کنیم»، این خطا است؛ این غلط است. یکی از مشکلات ما این است.»
ج‌ـ برخوردهای تلافی‌جویانه و القای اینکه هر نوع تغییر به معنای اعتراف دولت به اشتباهات گذشته است، ضمن آنکه می‌تواند بر ادامه تغییرات دولت تأثیر منفی داشته باشد، ممکن است با واقعیات صحنه هم همخوانی نداشته باشد؛ چرا که تغییر امری اجتناب‌ناپذیر بوده و این‌گونه نیست که مسئول برکنار شده خطاکار و مسئول جدید فردی توانا و مصون از اشتباه باشد. وقتی یک روزنامه تغییر رئیس بانک مرکزی را «اعتراف به خطای پنج ساله» تعبیر می‌کند، می‌تواند در ادامه تغییرات اثری بازدارنده داشته باشد و دولت را نسبت به ابعاد سیاسی تغییرات کابینه محتاط کند. ضمن آنکه ممکن است چنین رفتاری از منظر افکار عمومی نوعی انتقام‌گیری سیاسی تلقی شود. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب در خطبه‌های عید فطر امسال ضمن پرهیز دادن سیاسیون از پرداختن به یکدیگر فرمودند: «امروز که دشمن در مقابل کشور ایستاده است، همه با هم دست به دست هم بدهند، متّحد باشند، در یک جهت کار کنند برای استقلال و عظمت کشور.»


   حسن خدادی/ در پی بدعهدی‌های آشکار شیطان بزرگ در نقض معاهده بین‌المللی برجام، این‌بار تهدید ایران به بستن یا ناامن کردن تنگه هرمز از سوی عالی‌ترین مقامات تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز کشور، یعنی رهبر معظم انقلاب و ریاست محترم جمهور مطرح شده است که امری بی‌سابقه است: «سخنان رئیس‌جمهور را در سفر اخیر به اروپا مبنی بر اینکه اگر نفت ایران صادر نشود، نفت هیچ کشوری در منطقه صادر نخواهد شد، سخنانی مهم و حاکی از سیاست و رویکرد نظام است و وظیفه‌ وزارت امور خارجه پیگیری جدی این‌گونه مواضع رئیس‌جمهور است.»(30/4/۱۳۹۷). در همین حین، قدردانی سرلشکر قاسم سلیمانی از این اظهارات هم خود مزید بر علتی شد تا این بار، تهدید جدی‌تر تلقی شود. حال باید پرسید که اگر ایران به راستی بخواهد تنگه را ببندد، چه ابزاری در اختیار دارد؟
با توجه به ظرفیت‌های موجود برای جمهوری اسلامی ایران، به نظر می‌رسد ابزار مد نظر برای بستن تنگه هرمز، نظامی باشد. از این رو، باید دید که از حیث نظامی، چه توانمندی‌هایی برای ایران، به منظور بستن تنگه وجود دارد. به طور کلی، توانمندی ایران در زمینه درگیری‌های دریایی، پایین نیست. طبق طبقه‌بندی پایگاهGlobal Fire Power، ایران از نظر توانمندی نظامی دریایی، چهارمین قدرت جهان است و از آمریکا ضعیف‌تر نیست. بنابراین، در مجموع، دست و پای ایران برای بستن یا دست کم مختل کردن عبور و مرور بسته نیست و در زمینه توانمندی نظامی کلاسیک دریایی، برخلاف حوزه هوایی، قدرتمند است.
برآوردهای نظامی نشان می‌دهد که بستن تنگه هرمز امکان‌پذیر است. حمله به چند کشتی در آن واحد در تنگه هرمز موجب بسته شدن تنگه برای مدتی طولانی خواهد شد. اما با توجه به ادوات نظامی دولت‌های عربی و ناوهای غربی حاضر در منطقه، انسداد کامل تنگه هرمز تنها حدود یک ماه طول خواهد کشید. اما با وجود این، تهدید ناشی از وقوع چنین رویارویی مستقیمی ریسک‌های ژئوپلیتیک را در بازارهای انرژی به شدت افزایش می‌دهد.
بستن تنگه هرمز ضربه سختی به اقتصادهای عربی وارد خواهد کرد. هرچند مقامات آمریکایی گفته‌اند که این کشور و متحدان منطقه‌ای‌اش تداوم ترافیک تجاری و آزادی کشتیرانی در منطقه را تضمین خواهند کرد، اما رویارویی نظامی با ایران و بسته شدن تنگه هرمز ولو برای مدتی کوتاه تأثیرات مخربی بر بازار نفت خواهد گذاشت. روزانه 18 میلیون بشکه نفت از این تنگه عبور می‌کند که معادل یک‌پنجم مصرف نفت جهان است. اگر آمار صادرات ال‌ان‌جی قطر را به آن اضافه کنیم، این رقم بسیار چشمگیرتر خواهد شد.
اگر تا پیش از این بستن تنگه هرمز صرفاً با نیروهای دریایی و تجهیزات ساحل به دریا مسیر بود و دشمن نیز می‌توانست با غلبه بر نیروی دریایی و ساحلی قضیه را منتفی کند، هم‌اکنون انواع موشک‌های ضد کشتی ایران می‌توانند نه تنها از سواحل که حتی از استان آذربایجان غربی و خراسان شمالی هم به سمت کشتی‌ها در تنگه هرمز شلیک کنند. افزون بر این موشک‌های بالستیک، موشک‌های میان‌برد (قارعه و نصر1) قادرند از کنار آب‌های خلیج‌فارس تا عمق خاک استان کرمان، تنگه را مدام موشک باران کنند. همچنین مین‌گذاری تنگه هرمز به ویژه با استفاده از قایق‌های تندرو‌ـ که با تیراژ پنج هزار مین دریایی در اختیار نیروهای مسلح ایران قرار دارند و بسیار هم مدرن و مجهزند‌ـ می‌تواند تنگه را ببندد؛ حال بماند ناو و ناوچه‌ها، زیردریایی‌ها، راکت‌ها و توپخانه ساحلی و قایق‌های پرنده و هواپیماهای بدون سرنشین و... ایران.
یکی دیگر از گزینه‌ها که کمتر در رسانه‌های بین‌المللی از آن سخن به میان آمده، استفاده از ظرفیت نیروی دریایی ایران در تنگه باب‌المندب میان یمن و شاخ آفریقاست. ایران پتانسیل مختل کردن ترانزیت نفت در این منطقه آبی را نیز دارد. بخش عمده‌ای از  نفت و گاز صادراتی منطقه خلیج‌فارس با عبور از تنگه باب‌المندب وارد کانال سوئز می‌شود. 

FATF و امکان دستگیری رئیس‌جمهور!
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه، پیوستن به FATF اثری در مقابله با فساد و رانت در داخل ندارد، گفت: البته FATF شفافیت می‌آورد، اما برای دشمن و بیگانه، نه برای 
مردم ایران. 
حاجی‌دلیگانی با هشدار به اینکه اگر روزی چنین عنوانی را به رئیس‌جمهور کشور دادند چه باید کرد، گفت: چه کسی اجازه می‌دهد که رئیس‌جمهور یا وزیر، یا وکیل یا فرمانده نظامی یک کشور که به زعم آنها مجرم شناخته شده است دستگیر شود و به سایر کشورهای متخاصم برای بازجویی انتقال یابد.
 وی با تذکر به اینکه پذیرش FATF، یعنی به دشمن اجازه بدهیم که هر تهمت و افترایی را به هر فرد ایرانی که خواست بزند و بر اساس این تهمت خودساخته جرم‌انگاری کند، گفت: بنا بر این واقعیت FATF برخلاف استقلال کشور بود.
 این نماینده مجلس با بیان اینکه گروه اقدام مالی استقلال کشور را نشانه گرفته است، گفت: تعاریف واژه‌ها دست خود آنها است و مبین و مشخص نیست و با این تفاسیر عناوینی در آن وجود دارد که بر اساس آن می‌توانند هر شخصی در کشور اعم از مسئولان، دانشمندان، نخبگان و سایر افراد را علیه‌شان اعلام جرم و دستگیر کنند و برای بازجویی به کشور دیگر
 انتقال دهند. 
حاجی‌دلیگانی با اظهار تأسف از اینکه در چند وقت اخیر نمونه این اتفاق در کشور افتاد، بدون اینکه جامعه علمی و دانشگاهی موضع‌گیری کند، گفت: عده‌ای به اصطلاح بازرس با پررویی رفتند اتاق اساتیدمان در صورتی که اگر نیروی انتظامی‌مان بخواهد اجازه نمی‌دهیم، ولی بیگانگان آمدند و رفتند و این کار ذلیلانه را علیه ملت ایران
 انجام دادند.
 نوبت خاتمی است با حاکمیت ارتباط برقرار کند
«پرویز سروری» که در زمان فتنه 88 مأموریت گفت‌وگو با رئیس دولت اصلاحات را داشته معتقد است که نه تنها عدم ارتباط جریان اصلاح‌طلب با رهبری صحت ندارد، بلکه رئیس دولت اصلاحات خودش ارتباط با حاکمیت را قطع کرده است و اکنون نیز می‌تواند با شروطی زمینه بازگشت خود را فراهم کند. 
نماینده اسبق مجلس شورای اسلامی گفت: «کمترین توقع از وی به عنوان کسی که دو دوره رئیس دولت بود، این بود که نقش خود را به درستی ایفا می‌کرد، یا حداقل نقش منفی نمی‌داشت. اما او نه تنها این کارها را انجام نداد؛ بلکه با آن اظهارات و سکوت خود بر تشدید اختلافات
 مؤثر بود.»
وی همچنین گفت: « به نظرم در شرایط کنونی نیز کمترین توقع از او این است که همان اظهارات و نظر شخصی خودش را به صورت عمومی اعلام کند، اما اینکه با آن عملکرد در فتنه 88، امروز نظام و رهبری پا پیش بگذارند، انتظار بسیار غلطی است. این را هم بگویم که غیر از شخص رئیس دولت اصلاحات، دولت رابطه خود را با رهبری به صورت مستمر دارد و شخص معاون اول رئیس‌جمهور نیز مباشرتاً جلساتی با ایشان برگزار می‌کنند. این را هم از یاد نبریم که امروز همه ارکان قدرت در دست دولت است. دولت، شوراها و شهرداری در اختیار یک جریان سیاسی است و دیگر بهانه‌ای برای کار نکردن وجود ندارد.»
 پرویز سروری افزود: «به طور کلی این تلقی اشتباهی است که رهبری نظام به یک جریان خاص تعلق دارد؛ رهبری در کشور ما به هیچ جریانی وابسته نبوده و حتی در نگاهی درست‌تر رهبری نظام متعلق به مسلمین جهان است. اینکه عده‌ای باید ارتباط خاصی داشته باشند را من متوجه نمی‌شوم. رهبری نظام متعلق به آحاد ملت ایران است و طبیعتاً نباید گروهی سهم‌خواهی خاصی داشته باشد.»

 محمد ایمانی: صادق زیباکلام گفته است انتقاد روحانی از آمریکا (ترامپ)، خانم موگرینی را ناراحت می‌کند. چرا باید وقتی آقای روحانی به کولی‌بازی‌های ترامپ اعتراض می‌کند و جواب تهدید را با تهدید می‌دهد، به خانم موگرینی و اصلاح‌طلبان بر بخورد؟ چرا اروپایی‌ها حتی یک بیانیه معمولی در اعتراض به عهدشکنی آمریکا خطاب به شورای امنیت ندادند؟ اگر زیباکلام‌ها حتی سر برجام به گستاخی ترامپ و بی‌اعتنایی اروپا اعتراض نکنند، دیگر به چه چیزی اعتقاد دارند و پای کدام ارزش و اعتبار و حیثیت
 می‌ایستند؟
 محسن رضایی: مشکل آقای ترامپ این است که پیش از تهدید ایران با ژنرال‌های آمریکا مشورت نمی‌کند. آنها سابقه چهل سال اخیر منطقه و ایران را می‌دانند. اگر با فرماندهان آمریکا مشورت کند، قطعاً به او خواهند گفت که باید به شدت مراقب سخنان خود باشد.
 علی علیزاده: آنکه با اولین تهدید یک قلدر، فریاد «نه به جنگ» سر می‌دهد، نادانسته گرا می‌دهد که توان و اراده دفاع نداریم و دشمن را گستاخ‌تر و جنگ را ممکن‌تر می‌کند. صدای طبل آمادگی دفاعی و نمایش اقتدار قوای دفاعی یک ملت، قلدرها را از وسوسه جنگ بازمی‌دارد و تنها راه واقعی حفظ صلح است.
 حسین دهباشی: اصلاح‌طلبان بارها گفته و نوشته‌اند که ارکان اصلی و مصرح در قانون اساسی جمهوری اسلامی نظیر ولایت مطلقه فقیه، شورای نگهبان، نظارت استصوابی، قوه مقننه و... حتی ظواهری مانند حجاب اجباری را قبول ندارند. چه می‌ماند؟ سفره انقلاب! وزارت و وکالت و سفارت و استانداری و شهرداری و اینها!