فرمانده کل سپاه گفت: سپاه پاسداران تا 10 سال پیش فقط رویکرد امنیتی و نظامی داشت، اما با تدبیر رهبر معظم انقلاب به عرصه‌های جنگ نرم و تهاجم فرهنگی نیز ورود کرد. تهدیدهای نظامی خارجی که از سوی دشمنان اعمال می‌شود خیلی جدی نیست و ما هم قدرت پاسخگویی داریم، اما ضعف‌ها و تهدیدات داخلی جدی‌تر است. تا زمانی که تفکر غربی و مبانی فکری لیبرالی در برخی مجموعه‌های اجرایی کشور با اراده مردم تغییر نکند، این مشکلات همچنان ادامه خواهد داشت.

گزارش اختصاصی صبح صادق از مراسم بزرگداشت شهدای عملیات رمضان در همدان

 رضا حمیدی/ مراسم بزرگداشت شهدای عملیات رمضان در همدان برگزار شد. عملیات رمضان اولین عملیاتی بود که جمهوری اسلامی ایران پس از آغاز جنگ تحمیلی توانست بیرون از مرزهای کشور انجام دهد. عملیات مشترکی که ارتش و سپاه اجرا کردند. سهم استان همدان از این عملیات 160 شهید بود که نام فرماندهانی همچون سردار شهید علیرضا حاجی‌بابایی و سردار شهید حبیب مظاهری در میان آنها به چشم می‌خورد. علاوه بر این مناسبت، دو مناسبت دیگر نیز دلیل شکل‌گیری این مراسم بود؛ یکی سالروز حمله هوایی رژیم بعث صدام به مراسم نماز جمعه همدان در روز قدس سال 61 و دیگری یادواره شهدای روستای سوباشی.

سلیمانی؛ مالک اشتر
در ابتدای این مراسم آیت‌الله محمدی نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه همدان از مجاهدت‌های دلاورمردان عرصه دفاع از اسلام و انقلاب اسلامی قدردانی و تأکید کرد: «سردار سلیمانی نسبت به مقام ولایت و حضرت امام خامنه‌ای آنچنان است که مالک اشتر برای حضرت علی(ع) بود.»
پس از آن کتاب «رقص خاکریزها» با حضور سردار سرلشکر حاج‌قاسم سلیمانی رونمایی شد. «رقص خاکریزها» مشتمل بر خاطرات سرداران شهید علیرضا حاجی‌بابایی، حبیب مظاهری و دیگر راویان دفاع مقدس درباره عملیات رمضان است که محسن صیفی‌کار آن را به رشته تحریر درآورده است.  
این مراسم همچنین میزبان دو شهید تازه تفحص شده از شهدای عملیات رمضان بود که در آیین خاصی بر دوش مردم تشییع شدند و در جایگاه مخصوص به خود قرار گرفتند. گفتنی است، بیش از 60 شهید از شهدای استان همدان در عملیات رمضان جاویدالاثر هستند.
یاد شهدای همدان
سپس سردار سرلشکر حاج‌قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه شروع به سخنرانی کرد و با تجلیل از مقام شامخ شهدای انقلاب اسلامی و با نام بردن از شهیدان شهبازی، دوران، حاجی‌بابایی، همدانی و آیت‌الله شهید مفتح گفت: «شهید همدانی فرصت را مغتنم شمرد و با ذکاوت راهی پیدا کرد‌ و سر به دار این راه شد، ابوالفضل این راه شد، آن وظیفه‌ای که دیروز در صحرای کربلا حضرت عباس(ع) به دفاع از حریم اهل‌بیت(ع) و خواهر مقدسه‌اش بر عهده داشت، او آمد این وظیفه را چه زیبا بر عهده گرفت و پر افتخار به اتمام رساند و نگذاشت گَرد اهانت و جسارت بر دامن بارگاه کبریایی حضرت زینب(س) و حضرت رقیه(س) بنشیند.»
سرلشکر سلیمانی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تجربه جمهوری اسلامی ایران در دفاع مقدس گفت: «حتی کسانی هم که دیدگاه‌های سیاسی نیمه‌لیبرالی و لیبرالی دارند امروز قبول ندارند که مذاکره با دشمن به جز تسلیم نتیجه دیگری داشته باشد. اینکه امروز راه ما راه ایستادگی است در جامعه در حال تبدیل به عامل وحدت است.»
وی با بیان اینکه مسئله امروز کشور مسئله «مدیریت در جامعه» است و با اشاره به این نکته که قصد طعنه به هیچ فرد یا نهادی را ندارد، افزود: «اما نکاتی که حاصل تجربیات سال‌های ابتدایی انقلاب و پس از آن به خصوص تجربه دفاع مقدس است اگر مدنظر قرار بگیرد می‌تواند تأثیر شگرفی بر وضع جامعه ما داشته باشد.»
سردار سلیمانی با اشاره به تجربه موفق دفاع مقدس اذعان کرد: «ممکن است ما در مدیریت معجزه نکنیم، اما می‎توانیم رضایتمندی، عدالت‌محوری، اخوت و برادری و همکاری و همراهی و همزیستی و مانند هم بودن را در جامعه خود ایجاد کنیم. باید توجه شود که در جبهه‌های ما فرماندهان شهید ما قله بودند. اینکه می‌بینید دامنه‌های این قله‌ها سر سبز و پر از معنویت شد و حالا هر سال هزاران نفر به راهیان نور می‌روند تا بوسه بر جای پای آنها بزنند به دلیل آن قله‌های برافراشته است.»

پدر و فرزند
او با تشبیه رابطه دولت و ملت به رابطه پدر و فرزند در یک خانه گفت: «اگر یک پدر فقیر باشد، فرزندان او را در درون خانه و در کنار خود گرسنه می‌بینند. زمانی که می‌بینند او همه تلاشش را برای گذران زندگی خود و فرزندانش به‌کار می‌گیرد؛ آنها هم می‌ایستند و تن به ذلت نمی‌دهند، اما این به شرطی است که احساس نکنند پدر کاسه دیگری دارد و خود را سیر می‌کند و آنها گرسنه‌اند.»
سردار سلیمانی درباره جایگاه مسئولیت خود گفت: «من به عنوان فرمانده نیروی قدس در کنار ولی‌فقیه در جایگاه مالک اشتر هستم؛ مالک اشتر نیستم، در جایگاه مالک اشتر هستم و وظیفه دارم.»
او افزود: «همان‌گونه که در دوران دفاع مقدس از فرماندهان درباره اصولگرا یا اصلاح‌طلب بودن آنان سؤال نمی‌شد و تنها توانایی آنان در زمان بحران‌ها مدنظر بود، اکنون نیز در انتخاب مدیران باید به توانایی‌ها و قابلیت‌هایی آنان توجه شود.»
وی ضمن قدردانی از مواضع انقلابی رئیس‌‌جمهور کشورمان در مقابله با تهدیدات ترامپ گفت: «من می‌دانم در کشور کسانی هستند که به نوعی تحرک می‌کند تا این بیانات را ضعیف کنند و می‌خواهند علیه آن گفتاری داشته باشند که این روش غلط است.» 

درباره ایران سؤال کن
حاج‌قاسم سلیمانی در ادامه در پاسخ به تهدید توئیتری ترامپ هم گفت: «رئیس‌جمهور آمریکا در جواب رئیس‌جمهور عزیزمان مطالب سخیفی را در توئیت خود بیان کرده است که در شأن رئیس‌جمهور کشور بزرگ اسلام نیست جواب این سخنان بی‌ارزش را بدهد. من به عنوان سرباز ملت جواب ایشان را می‌دهم و می‌گویم آقای ترامپ تو به چه جرئتی ما را تهدید می‌کنی؟»
وی افزود: «نزدیک به یک سال از رئيس‌جمهوری ترامپ می‌گذرد و ادبیات وی همچنان قمارخانه‌ای و کاباره‌ای است و با همان ادبیات با دنیا حرف می‌زند.»
فرمانده نیروی قدس سپاه خطاب به ترامپ گفت: «تو که سابقه نداری و فکرت مشغول چیزهای دیگر است، لااقل از سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی آمریکا درباره سابقه ایران و اینکه کسی تا به حال نتوانسته علیه ایران کاری کند، سؤال کن.»
سردار سلیمانی افزود: «اکنون شما در حال جمع کردن زباله‌های دور ریخته ایران و همان منافقان در آن سوی مرزها هستید و مدام این زن ولگرد را از این تلویزیون به تلویزیون دیگر می‌چرخانید؛ زیرا این تنها امید شما است.»

با نیروی قدس طرفید
فرمانده نیروی قدس سپاه خطاب به مقامات آمریکا گفت: «از آنچه فکر کنید به شما نزدیک‌تریم، یادتان باشد طرف حساب شما من هستم و نیروی سپاه قدس، نه تمام نیروهای مسلح، شما که می‌دانید توان ایران در جنگ نامتقارن چقدر است.»
حاج‌قاسم سلیمانی در ادامه تصریح کرد: «امروز دارید پیش طالبان التماس می‌کنید برای گفت‌وگو؛ یادتان رفته برای سربازان‌تان پوشک بزرگسال تهیه می‌کردید حالا امروز آمدید ما را تهدید می‌کنید؟»
وی در پایان تصریح کرد: «دریای سرخ که امن بود، امروز دیگر برای حضور آمریکایی‌ها امن نیست. نیروی قدس حریف نظامیان آمریکایی است؛ به ترامپ توصیه می‌کنم که از رؤسای‌جمهوری قبل از خود عبرت گرفته و از تجارب آنها استفاده کند.»


 جواد صحرایی‌رستمی/  کهن‌مردان ستادهای کنگره شهدای کشور، یکی پس از دیگری بازنشسته می‌شوند. یاد روزهایی که پاسداران عاشق، دوشادوش هم، کنگره‌ها را با کمترین امکانات برگزار می‌کردند و تا روزهای اوجش، یعنی برپایی اجلاسیه‌ها به پیش می‌بردند، بخیر! و در این میان، نامداران کنگره، خستگی‌ناپذیر، با رویی گشاده و در تعاملی آشکار با قاطبه دوستداران شهدا و فرهنگ حماسه و مقاومت، همه‌شان را خرج رونق کنگره می‌کردند تا سرانجام پس از گذشت یک دهه، اجلاسیه مُعظمی را در قاب تلویزیون، نشان مردم استان و کشورشان دهند. 
باید پذیرفت که دیر یا زود، ستاد کنگره‌ها یا مراکز حفظ آثار سپاه از یادگاران روزهای مقاومت و حماسه تهی خواهد شد و سکانش به دست عزیزانی می‌افتد که از روزهای جنگ، تنها مارش عملیات و آوای عارفانه شهید سیدمرتضی آوینی و نغمه جانسوز حاج‌صادق آهنگران را به خاطر دارند، اما باید هوشیار بود مبادا کنگره‌ها در دوره گذار نسلی، دچار اُفت‌های جبران‌ناپذیر شود. در این راه، ضروری است مدیران نوظهور با عنایت به ملاحظات عصر جدید، مشی اسلاف خود را در پیش گیرند؛ برای نمونه همانند پیشکسوتان، به بودجه‌های ناچیز سالیانه چشم ندوزند و پرشور و عزتمندانه در جذب منابع استانی و کشوری بکوشند، تا قطار کنگره از حرکت باز نایستد و ستادهای کنگره در مراکز استان‌ها، ملجأ و مأمن نویسندگان، محققان و راویانی شود که با همه تنگناها و ناملایمتی‌های روزگار به آنجا روی آوردند، در حوزه ادبیات و تحقیق پاس دارند. در تحقق این مهم نباید از پشتیبانی‌های فرماندهان ارشد سپاه‌های استانی و معاونت‌های مرتبط غافل بود. فرماندهان همان‌گونه که در مأموریت‌هایی چون محرومیت‌زدایی و اقتصاد مقاومتی، بی‌وقفه تلاش می‌کنند، ضروری است در حمایت از کنگره‌ها و مراکز حفظ آثار‌ـ که بی‌تعارف، چراغ بعضی‌های‌شان و شاید بهتر است بگوییم، قاطبه‌شان در سال‌های بعد از اجلاسیه‌ها رو به کم‌سویی رفته‌ـ آستین بالا بزنند و گمان مبرند که ترویج یاد و نام شهدا تنها پاسداشت فصلی و مناسبتی ایام‌الله دفاع مقدس و نصب بنرهای رنگارنگ و جور واجور است. آنچه جهاد خستگی‌ناپذیر و اندیشمندانه در این امر مقدس محسوب می‌شود، پشتیبانی از ستادهای کنگره و مراکز حفظ آثار در تولید آثار فاخر و حمایت از خالقان آن است. زنهار! که این همه کوشش در تربیت نویسندگان و محققانی که از صدقه سری ستادهای کنگره نامی از خود در محافل ادبی و پژوهشی استان‌ها و حتی کشور به در کرده‌اند، صرف تولید آثاری شود که کمترین نسبت را در عزت‌خواهی کشور و بلندی نام نظام داشته باشد و دشمن در سایه غفلت ما، از هزینه‌کردهای‌مان به نفع تحقق منافع شوم خود بهره خواهد برد. پس بیاییم دست در دست هم، ستاد کنگره‌ها و مراکز حفظ آثار را بیشتر دریابیم و نویسندگان و محققان فراموش شده‌اش را همچون سال‌های آغازین و میانه‌اش به دیده محبت در آغوش بگیریم.



 زینب محمودی‌/ مهدی قره‌محمدی از مدافعان آملی حرم بانوی مقاومت بود که 21 آذر 1396 در منطقه دیرالزور سوریه به شهادت رسید. «مریم تاتا» همسر شهید می‌گوید: «مهدی سال 1358 متولد شد. از کودکی اخلاق و رفتارش خاص بود و به کسی وابستگی نداشت. هنوز به سن تکلیف نرسیده بود که اصرار داشت روزه بگیرد. مادرش می‌گفت مهدی از کودکی به شغل نظامی علاقه داشت، نقاشی‌هایش ابزار جنگی و اسباب‌بازی‌اش تفنگ بود. سال‌ها در رؤیای شغلش بود تا اینکه در دانشکده افسری اصفهان قبول شد و بعد به عضویت سپاه درآمد. کارشناسی جغرافیای نظامی را سه سال پیش گرفت. عضو یگان صابرین و اواخر مسئول آموزش یگان بود. من و آقامهدی در یک محله بزرگ شده بودیم. سال 81 به خواستگاری آمد و سال 83 زندگی مشترک‌مان را شروع کردیم؛ خدا سه فرزند (دو دختر و یک پسر) به ما هدیه داد. پسرم محمدجواد زمان شهادت پدرش 22 ماهه بود. من دوست داشتم با یک پاسدار ازدواج کنم و سال‌هایی که با آقامهدی زندگی کردم تمام نبودن‌هایش را به جان می‌خریدم. مهدی برخلاف ظاهر جدی‌اش خیلی دلم‌رحم و مهربان بود. کاری نبود به او واگذار شود و به نحو احسن انجام ندهد. همیشه حرف حق را می‌زد، حتی اگر به ضررش تمام می‌شد. در اوج نداری هم به نیازمندان کمک می‌کرد و زیارت عاشورای هر روزش ترک نمی‌شد.
وقتی که درگیری سوریه شروع شد به عنوان نیروی مستشاری در سوریه حضور داشت. سال 94 به سوریه اعزام شد. روز تاسوعای همان سال از ناحیه دست مجروح شد، چند نفر از دوستانش کنارش شهید شده بودند. سه ماه تحت درمان بود. بی‌تاب رفتن بود، خیلی نذر کرد دستش بهبود یابد تا بتواند اسلحه به دست بگیرد. با پیگیری و اصرار توانست دوباره اعزام شود. در آخرین اعزام 50 روز در سوریه ماند، روزهای آخر وسایلش را جمع کرده بود به ایران بیاید تا شب یلدا کنار هم باشیم که 21 آذر ماه 96 به شهادت رسید. پیکرش را سه روز بعد (24 آذر) به آمل آوردند و طی تشییع باشکوهی در امامزاده ابراهیم آمل دفن کردند.
زندگی من و آقامهدی در اوج شیرینی بود که ایشان به شهادت رسید. زندگی خوبی داشتیم، مهدی به دخترم زهرا خیلی وابسته بود. پسرمان محمدجواد تازه بابا گفتن را یاد گرفته بود. بعد از سال‌ها مستأجری تازه صاحب‌ خانه شده بودیم. اما همسرم از همه تعلقات دنیوی دل کند و به دنبال شهادت رفت. وابستگی من و همسرم به حدی بود که اگر نیم ساعت بیرون بود دل‌نگران می‌شدم، اما چون مطمئن بودم خدا بهترین را برایش مقدر می‌کند، او را به خدا سپردم. روزهای آخر که مهدی می‌خواست اعزام شود دلم آشوب بود، با هم به مزار شهدای گمنام کنار دانشگاه امام حسین(ع) رفتیم. تازه هویت شهید کریمی مشخص شده بود، از این شهید خواستم دلم را آرام کند تا با رفتن همسرم کنار بیایم. وقتی از مزار شهدا بیرون آمدیم، دلم آرام شده بود. فقط صبر زینبی و دل سپردن به بانوی مقاومت است که همسران شهدا را آرام می‌کند.
همسرم بعد از شهادتش گاهی چنان مدیریت زندگی‌ام را به دست می‌گیرد که شاید در زمان حیاتش کمتر بود. من حضور شهیدم را به یقین احساس می‌کنم، البته از هر همسر شهیدی بپرسید همین عقیده را دارد. همسر من و همه شهدا فدا شدند تا دشمن نتواند به ناموس کشور ما چپ نگاه کند و ایران نشود عراق، سوریه و یمن.



«گزارشی از زندگی من» با عنوان فرعی «یادداشت‌های روزانه سردار شهید علی رضاییان» خاطرات این شهید از سال‌های 1361 تا 1362 را شامل می‌شود.
علی رضاییان در سال 1326 در فیروزآباد تهران متولد شد و همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی به همراه عده‌ای از مبارزان انقلابی، کمیته دفاع شهری اصفهان را تشکیل داد.
وی در تشکیل سپاه در شهرستان‌های داران، فریدن، خوانسار و مبارکه نقش داشت. در سال 1359 به کردستان اعزام شد و در آزادسازی شهر سنندج نقش مهمی ایفا کرد. در یکی از درگیری‌ها بر اثر اصابت گلوله از ناحیه سر و گلو، به شدت مجروح شد و مدت‌ها در حالت اغما به سر برد.
دی ماه 1361 با حضور در تهران با پیشنهاد سردار رحیم صفوی برای راه‌اندازی قرارگاه مقدم حمزه(ع) در منطقه غرب مأمور شد. رضاییان در آبان 1362  پیش از مرحله سوم عملیات والفجر 4 به شهادت رسید. در بخشی از این مجموعه می‌خوانیم: «صبح ساعت 5/3 در پایگاه مدنی از خواب بیدار شدم. ساعت 5، برای‌ آنها‌ـ نیروهای پایگاه‌ـ صحبت کردم و خواستم چنانچه اشکالی در کار پایگاه می‌بینند تذکر دهند. یکی از برادران گفت: پشت دژ خط مرزی، دیشب یک ایفا روی یکی از بچه‌ها که خواب بوده رفته و او را زخمی نموده. آمدیم مقر تیپ نجف در شهر خرمشهر با فرماندهان گردان‌های تیپ نجف جلسه بود. آنها را نسبت به مأموریت آینده توجیه کردند، که گردان 1 و 3 خط‌شکن هستند. فرمانده گردان‌های تیپ نجف عبارت بودند از: امینی، ناصحی، رحیمی، میرحسینی، سیدرسول حسنی، بیک‌زاده و میردامادی.» «گزارشی از زندگی من»،  به اهتمام «جانمراد احمدی» در 336 صفحه مصور تدوین و به همت «ستارگان درخشان وابسته به مرکز حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس سپاه صاحب‌الزمان(عج) استان اصفهان در سه هزار جلد منتشر شده است.



همیشه مورد توجه شهید آیت‌الله قدوسی رئیس وقت مدرسه حقانی بود. وی هر بار که پدر محمود را می‌دید، مراقبت و توجه خاص نسبت به او را یادآوری می‌کرد و می‌گفت: «محمود، آینده‌ای روشن دارد.»
محمود هیچ وقت از شهریه و سهم امام(ره) برای مخارج تحصیلش استفاده نکرد. پدرش پیشنهاد داد که فقط برای خرید کتاب‌های درسی از شهریه استفاده کند؛ اما مخالفت کرد و گفت: «اگر می‌خواهید از شهریه استفاده کنم، از خانه می‌روم.»
به نقل از خانواده شهید محمود سلطان‌زاده
محمود 23 خرداد سال 1341 در تهران متولد شد. پدرش روحانی بود. خانواده‌اش پس از تولد او به درخواست مادر از تهران به قم مهاجرت کردند. پس از دوران راهنمایی در آزمون طلبگی مدرسه حقانی شرکت کرد و قبول شد. محمود در محیط انقلابی مدرسه حقانی با نهضت الهی امام راحل(ره) آشنا شد. او در قیام خونین مردم قم شرکت کرد. در سال ۵۷ دوباره دستگیر شد و به دلیل سن کمش با ضمانت پدرش آزاد شد. در تحصن روحانیون در مسجد دانشگاه تهران با کمک دوستان انقلابی‌اش بمب دست‌سازی تهیه کرده بود تا به سمت نیروهای گارد شاه پرتاب کند، بنا به اتفاقات، لحظه‌ای او مردم را مقابل خود می‌بیند و بمب را پرتاب نمی‌کند و خودش بر اثر انفجار، مجروح و در بیمارستان فیروزگر بستری می‌‌شود. با همه مجروحیتش دروس حوزه را در مقطع شرح لمعه و اصول فقه ادامه داده و با شروع جنگ، با وجود مجروحیتش دوره آموزشی را با موفقیت سپری می‌کند. به عنوان مبلّغ به جبهه اعزام می‌شود. در این میان برای تبلیغ هم به توابع اندیمشک می‌رود. در نهایت هشتم آذرماه سال 1360 در شروع عملیات طریق‌القدس در غرب سوسنگرد و منطقه عمومی بستان، هنگام پیشروی، به فوز عظیم شهادت نائل می‌آید.

جمع‌بندی تریبون هشتم

در میانه چهلمین سال پیروزی انقلاب اسلامی به نظر می‌رسد تلاش دشمن در حوزه جنگ نرم و عملیات روانی، اجرای طرح بی‌اعتماد‌سازی مردم نسبت به کشور، مسئولان و انقلاب اسلامی است. بر این اساس پرسش تریبونی هشتم امسال را به راه مقابله با هجمه‌های رسانه‌ای در این حوزه اختصاص دادیم که در ادامه نظرات شما را جمع‌بندی می‌کنیم.  
بالا بردن سواد رسانه‌ای/ «فانی» از سمنان، «ایرج حسن‌پور» از یاسوج، «ابراهیم ملکی» از ملایر و «موسی‌الرضا حیدری» از مشهد مقدس با طرح موضوع سواد رسانه‌ای راه‌حل را بالا بردن سطح سواد رسانه‌ای مردم در سطوح بینشی و بصیرتی دانسته‌اند.
اعتمادسازی/ اعتمادسازی دیگر مؤلفه‌ای بود که «عرفان عباسقلی‌پور» از املش، «هراسانی» از سمنان، «علیرضا و یوسف صبحانی‌نسب» از بوشهر، «قاسمی» از بیرجند و «زارعی» از هرمزگان به آن اشاره کرده‌اند و به طور خاص برخورد با مفسدان اقتصادی برای جلب اعتماد مردم را «محسن اسماعیلیان» از شاهین‌شهر، «محمدشفیع قهرمانی» از آباده و «جلیل ترکمندی» از بیجارگروس مطرح کردند.
شفافیت/ ایجاد شفافیت در فضای کشور به خصوص در حوزه‌های اقتصادی موضوعی است که «الهام عباسقلي‌پور» از املش، «جابر بینایان» از سمنان و «محمد حسینی» از میاندوآب آن را موضوعی اعتمادساز بیان کرده‌اند.
وحدت و انسجام ملی/ «مسعود همرنگ» از گرمی و «سیدمحمد خدايي» از اردکان تکیه بر مباحث منسجم‌کننده و وحدت‌آفرین را در این امر مهم دانسته‌اند.
صداقت با مردم/  «غلام رسول‌کریمی» از دلند و «علی بیرقدار» از صوفیان، صداقت مسئولان با مردم را در این امر مهم دانسته‌اند و طرح بی‌پرده مشکلات با مردم را هم «شفیعی» از شیراز و «سیدفرشاد شکیبا» از جزیره خارک در این بخش بیان کرده‌اند.
گوش به فرمان ولایت/ اما ولایتمداری در این حوزه و توجه به منویات رهبر معظم انقلاب هم موضوعی بود که «مهربانی» از گالیکش، «منصوره بخشی» از مشهد و «علی مجیدی» از آذرشهر به آن اشاره کردند.
روشنگری به موقع/ «مرتضی امیری‌نژاد» از بوئین‌زهرا، «محمود زارع‌مهریزی» از یزد، «محسن نورعلی‌پور» از هرسین و «راضیه نظری» از استهبان موضوع روشنگری به موقع برای مقابله با سوء‌استفاده رسانه‌های دشمن را مطرح کرده‌اند.
افشاگری دروغ‌ها/ افشاگری به موقع دروغ‌های دشمن هم در همین راستا از موضوعات مورد توجه «فرخی» از تهران، «جواد جعفری» و «جواد آبی» از همدان بوده است.
بیان دستاوردها/ استفاده از همه ظرفیت‌ها و بسیج همه امکانات برای بیان دستاوردهای انقلاب اسلامی و امیدآفرینی را هم «یگانه» از همدان، «محسن خلجی» از اراک و «فرشید علیزاده» از خوی پیشنهاد کرده‌اند.
دیدگاه‌های دیگر/ تبیین سیاست‌های دشمن برای مردم را «محمد کریم‌زاده» مطرح کرده است، خدمت صادقانه و دلسوزانه مسئولان به مردم را «حامد شفیعیون» از اصفهان و دوری مسئولان از اشرافی‌گری برای جلب اعتماد مردم را محرمی از چالدران و «محمد تقى‌زاده» از ارومیه بیان کرده‌اند. خدمت جهادی و مدیریت انقلابی برای رفع محرومیت موضوعی بود که «مرتضی محمدنژاد» از ارومیه به آن اشاره داشت و کار درست رسانه‌ای نسبت به جلب اعتماد مردم را «محمد زارعی‌برآبادی» از خواف مطرح کرد.
برندگان تریبون هشتم
«ابراهیم ملکی» از ملایر/ «محمود زارع‌مهریزی» از یزد
/ «راضیه نظری» از استهبان
پرسش تریبون نهم
بستن شاهراه انرژی در تنگه هرمز تا چه حد می‌تواند
 تهدیدها و تحریم‌های آمریکا را بی‌اثر کند؟


سیدسقا می‌گفت: سردار مرتضی طلایی را در تلویزیون دیدم که می‌گفت مسئولان بدون محافظ به خانه شهدا بروند تا خانواده شهدا بی‌واهمه حرف خود را بزنند. دو سالی گذشت تا اینکه توانستم سردار طلایی را پیدا کنم. به واسطه همین حرف او را به منزل شهیدان محمدی در نظام‌آباد دعوت کردم که برای خودش یک موزه شهید است. چند روز پیش سردار طلایی تماس گرفت و با هم به منزل شهیدان محمدی رفتیم. سردار هم پای صحبت‌های پدر و مادر شهید نشست و از اتاق‌های شهدا در این منزل بازدید کرد آنگاه گوشه‌ای نشست و اشک ریخت. به سردار گفتم این اجر اون سخن حقی بود که گفتی.



در مراسمی با حضور سردار سرلشکر محمدعلی جعفری،از 10 فروند جنگنده بمب‌افکن سوخو 22 که به همت متخصصان نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی بهینه‌سازی شده و ارتقا یافته، رونمایی شد.
فرمانده کل سپاه در این مراسم گفت: «انگیزه جامع، گسترده و همت بالای نیروی هوافضای سپاه در انجام کارهای تحقیقاتی و فناوری به جز موشکی و پهپادی و عرصه‌های پدافندی موجب شد این توان در عرصه عملیات پروازی و جنگنده‌ها هم به‌کار گرفته شود.»
سرلشکر جعفری افزود: «با اثبات توانمندی نیروی هوایی سپاه تصمیم گرفته شد هواپیماهای سوخو 22 موجود در کشور، بازسازی و عملیاتی شود.»
وی با اشاره به بازسازی این هواپیماها در مدت کوتاه گفت: «امروز به همت متخصصان نیروی هوایی سپاه، شاهد اضافه شدن این هواپیماها به ناوگان پروازی کشور هستیم.»
سردار جعفری در ادامه با اشاره به مواضع انقلابی اخیر رئیس‌جمهور در واکنش به تهدیدات ترامپ تأکید کرد: «اگر توانمندی‌های امروز سپاه که برگرفته از همت و اراده متخصصان جوان انقلابی است و بخشی از آن امروز در نیروی هوافضای سپاه مشاهده شد و در شعاع 2000 کیلومتری قابلیت بروز و ظهور دارد، به گوش رئیس‌جمهور ماجراجوی آمریکا برسد، هرگز از این غلط‌ها نخواهد کرد و به این باور خواهد رسید که تهدید نفتی نیز به راحتی قابل پاسخگویی است.»
 تهدید تحریم را  به فرصت تبدیل کردیم
سردار حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه در این مراسم گفت: «هواپیمای سوخو 22 با وجود قابلیت‌های پروازی ممتاز همچون سرعت دو و یک دهم ماخ، ارتفاع پروازی 50 هزار پا، از نظر برخی تجهیزات، به‌روز نبوده که با همت متخصصان داخلی ارتقا یافت و وارد ناوگان نیروی هوافضای سپاه شد.»
وی افزود: «با این ارتقا، این جنگنده بمب‌افکن‌ها قادر به حمل و بهره‌برداری بمب‌های هوشمند و نقطه‌زن سیمرغ خوشه‌ای، موشک‌های هوا به زمین و هوا به هوا، انتقال اطلاعات از پهپاد‌ها در فواصل چند کیلومتری خواهند بود و در آینده‌ای نزدیک سامانه‌ موشک‌های هوا به زمین کروز نقطه‌زن با برد هزار و 500 کیلومتر روی این جنگنده بمب‌افکن‌ها نصب خواهد شد.»
فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفت: «نیروی هوافضا با الطاف الهی و با تکیه و اعتماد به متخصصان داخلی و معجزه اراده و روحیه جهادی بار دیگر تهدید و تحریم دشمن را به فرصت تبدیل کرد.»
آموزش ده روزه خلبانان عراقی
حاجی‌زاده گفت: «در روز‌هایی که با حمله داعش، شهر‌های عراق به علت نبود نیروی هوایی یکی پس از دیگری سقوط می‌کرد، نیروی هوافضای سپاه پاسداران در اقدامی انقلابی طی 10 روز به خلبانان عراقی هواپیمای سوخو 25 را آموزش داده و آنان را به جنگ با داعش گسیل کردند.»
فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفت: «با توجه به اینکه کشورمان از نظر تجهیزات جنگی و نظامی تحریم است، ولی این نیرو آمادگی به‌روز کردن هواپیما‌های سوخو 22 را دارد.»
وی با بیان اینکه هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به توانمندی ساخت انواع قطعه و تجهیزات دست یافته است، افزود: «هواپیما‌هایی که 28 سال زمین‌گیر بودند، با تکیه بر توان داخلی تجهیز و وارد حمل‌ونقل هوایی شدند.»
پس از مراسم رونمایی سردار جعفری، فرمانده کل سپاه از پایگاه هوایی نیروی هوافضای سپاه در شیراز بازدید کرد.