عبدالله عبادی/جمهوری غنا یکی دیگر از کشورهای مسلماننشین غرب آفریقا است. جمعیت این کشور حدود 27 میلیون نفر است که حدود نیمی از آن را مسلمانان تشکیل میدهند، اما اهمیت غنا در میان کشورهای غرب آفریقا سبب شده تا استعمار همواره آمار مسلمانان را به نسبت مسیحیان کمتر اعلام کند و سعی در انزوای مسلمانان داشته باشد؛ از اینرو در آمارهای جهانی جمعیت مسلمانان را 30 درصد اعلام میکنند.
اهمیت غنا در غرب آفریقا سبب شده از سال 1970 تا به امروز این کشور در سیاستهای راهبردی عربستان در غرب آفریقا جایگاه خاصی داشته باشد. آنها همواره سعی دارند با نفوذ در این کشور زمینه نفوذ در کشورهای کوچک انگلیسی زبان این منطقه را فراهم آورند، در این میان سازمان رابطه العالم اسلامی و دیگر سازمانهای دولتی و غیر دولتی رژیم آلسعود با صرف هزینههای هنگفت فعالیتهای بسیاری در این کشور انجام دادهاند. در 20 آوریل 2014 محسن الترکی رئیس سازمان رابطه العالم اسلامی با هیئت اعزامی غنا به رهبری اسحاق آتو دیدار کرد. در این دیدار اسحاق آتو ضمن قدردانی از کمکها و اقدامات این سازمان عربستانی در کشورش از محسن الترکی درخواست کرد به حمایتهایش از سازمانها و نهادهای اسلامی غنا ادامه دهد.
حضور سازمان رابطه العالم اسلامی در غنا مانند دیگر کشورهای آفریقایی با ارائه خدمات در زمینههای مختلف همراه بوده است. در ادامه به بخشی از این اقدامات اشاره میشود.
1ـ توزیع بلیت رایگان حج: غنا کشوری قبیلهای است و اقوام آکان، داگباتی و افه از بزرگترین اقوام موجود در این کشور هستند، رژیم آلسعود برای مهیا کردن نفوذ در میان این اقوام بزرگ با توزیع بلیت رایگان حج بین رهبران و ریشسفیدان این قبایل سعی در نفوذ در این کشور دارد. مسئولان آلسعود با این اقدام سعی میکنند چهرهای مطلوب از حضور خود در این کشور ترسیم کنند و نظر بزرگان اقوام و قبایل این کشور را به وهابیگری و سلفیگری جلب کنند.
2ـ ایجاد چاه آب: غنا و دیگر کشورهای غرب آفریقا در مجاورت اقیانوس اطلس هستند و به دلیل وجود آب و هوای قارهای توانایی تبدیل شدن به قطبهای اقتصادی را دارند، اما فقر اقتصادی و علمی در این کشورها موجب شده تا آنها به کشورهایی فقیر و عقبمانده تبدیل شوند. فقر اقتصادی و علمی به حدی است که بسیاری از مردم در روستاهایی که در مجاورت اقیانوس اطلس واقع شدهاند به دلیل ناتوانی در استفاده از منابع آبی زمینی و زیرزمینی نه تنها وضعیت اقتصادی مطلوبی ندارند، بلکه حتی از تهیه آب آشامیدنی هم عاجز هستند از اینرو عربستان با علم به این موضوع و با ایجاد چاه آب و نصب تلمبههای دستی تا حدودی مشکل آب آشامیدنی این روستاها را برطرف کرده و تا حدود اندکی نظر روستاییان را به خود جلب کرده است.
3ـ ساخت مساجد: دولت غنا همواره مسیحی بوده و مسلمانان کمتر نقشی در اداره آن داشتهاند، به همین سبب دولت آن تلاشی برای ایجاد مساجد و اماکن اسلامی در این کشور نداشته و ندارد؛ از اینرو عربستان با استفاده از وضعیت خاص این کشور خود را به عنوان متولی ساخت مسجد و اماکن اسلامی معرفی و طی 20 سال گذشته دهها مسجد را در نقاط مختلف این کشور ایجاد کرده است که عمده فعالیتهای آنها تبلیغ آیین ضاله وهابیت است.
یکی دیگر از نهادهای وهابی حاضر در غنا مؤسسه ولیدبنطلال میلیاردر سعودی است، وی با صرف هزینههای فراوان چندین پروژه بهداشتی، توریستی و خدماتی را در کشور غنا به بهرهبرداری رسانده است، از اینرو در سال 2013 شهردار آکرا (پایتخت غنا) ضمن دعوت از وی یکی از خیابانهای این شهر را «بنطلال» نامگذاری کرد. بنطلال در سال 2011 با صرف هزینه 120 میلیون دلاری یک هتل بسیار زیبا و مدرن را در آکرا ایجاد کرد که نقش مهمی در جذب توریست و جهانگرد
دارد.
پیش از این و در سال 2007 بنطلال 25 هزار دلار برای حمایت از آسیبدیدگان سیل در غنا اختصاص داده بود. همچنین در سال 2003 با صرف هزینه 100 دلار اولین کودکستان در غنا با تلاش بنیاد بنطلال ایجاد شد. این اولین کودکستان به سبک جدید در کل آفریقا بود که در روزنامههای غنا و کشورهای همسایه مورد توجه قرار گرفت. وی در همان سال با هزینه 300 هزار دلار یک مدرسه در یکی از مناطق فقیرنشین آکرا ساخته بود که بسیار مورد توجه مردم و رسانههای این کشور قرار گرفته بود.
بنطلال در سال 2005 با اختصاص 1 میلیون ریال سعودی 150 نفر از مردم غنا را با هزینه شخصی خود به سفر حج اعزام کرد، از اینرو در سال 2010 به پاس خدمات وی شهردار آکرا پایتخت غنا کلید طلایی این شهر را به وی اعطا کرد.
یکی دیگر از سازمانهای وهابی حاضر در این کشور صندوق توسعه سعودی است. این صندوق که در زمینه عمرانی و شهرسازی فعالیت میکند، با صرف هزینههای فراوان نقش مهمی در توسعه نفوذ سعودی در این منطقه از آفریقا داشته است. غنا یکی از کشورهایی است که این صندوق سالهاست در آن فعالیت دارد. یکی از معروفترین پروژههای صندوق توسعه سعودی در غنا ساخت جاده کومباـ بومهیون است که با هزینه 60 میلیون ریالی سعودی در سال 2008 به پایان رسید که نقش مهمی در نقل و انتقال کالا و مسافر بین این دو شهر مهم غنا دارد.
با وجود تمامی اقدامات به ظاهر مثبتی که سازمانهای وهابی در غنا انجام دادهاند، اما چون مسلمانان این کشور بیشتر دنبالهرو طریقه صوفیه هستند و صوفیه ارتباط نزدیکی با تشیع دارد، وهابیت نتوانسته پایگاه مناسبی در این کشور ایجاد کند و ما همچنان شاهد نفوذ رهبران تصوف بر مسلمانان این کشور هستیم.