بشار جعفری، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل گفت: موضوع مبارزه با تروریسم به بهانه‌ای برای آمریکا و تل‌آویو به منظور بهم زدن اوضاع منطقه تبدیل شده است. کسانی که اکنون می‌خواهند با تروریسم مبارزه کنند، در شورای امنیت علیه ما اقدام کردند؛ مانند آمریکا که مدعی مبارزه با تروریسم در التنف و شمال است یا تل‌آویو که می‌گوید با تروریسم مبارزه می‌کند. 

نگاهی به آخرین نشست ناتو

 رضا اشرفی/ رهبران ناتو در آخرین نشست خود در کنار همه مسائل و مشکلاتی که پیش رو داشتند، موضوعی را بررسی کردند که به شدت با واکنش تند فدراسیون روسیه همراه شده است. در نشست ژوئیه رهبران ناتو نسبت به پیوستن گرجستان به این سازمان تبادل نظر کردند. گرجستان که در منطقه قفقاز جنوبی قرار دارد و با روسیه هم‌مرز است، به دلیل داشتن گرایش‌های غرب‌گرایانه در برخی از رگه‌های فرهنگی و سیاسی خود، طی سال‌های اخیر با مسکو دچار چالش‌های فراوانی شده که بزرگ‌ترین آن خود را در اوت 2008 نشان داد. جنگی کوتاه‌مدت که دو منطقه آبخازیا و اوستیای جنوبی را از گرجستان جدا و به خاک روسیه ملحق کرد. 
این موضوع به همراه تحولات پیشین گرجستان که انقلاب رنگی (گل سرخ) در سال 2003 یکی از مهم‌ترین آنها بود و به سقوط دولت ادوارد شواردنادزه منجر شد،‌ زمینه‌ای را فراهم کرد تا غرب به سرکردگی آمریکا که ناتو را مدیریت می‌کند، نگاه ویژه‌ای به قفقاز جنوبی و گرجستان داشته باشد. این موضوع برای روسیه حساسیت‌های انکارناپذیری را فراهم آورده است؛ زیرا ناتو پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در یک بازسازی رویکردی،‌ از ابتدای دهه 1990 میلادی با سیاست گسترش به شرق، بسیاری از کشورهای شرق اروپا و همچنین کشورهای کوچک حوزه دریای بالتیک (لیتوانی، لتونی و استونی) را که هم‌مرز روسیه هستند، به عضویت خود درآورده است.  
روسیه با چنین تجربه‌ای به هیچ وجه علاقه ندارد این سیاست ناتو به قفقاز جنوبی نیز سرایت پیدا کند؛ به ویژه آنکه تاکنون جمهوری آذربایجان و همچنین گرجستان چنین تمایلاتی را از خود نشان داده‌اند. به همین منظور، روس‌ها طی روزهای اخیر هشدار داده‌اند عضویت گرجستان به ناتو می‌تواند به مناقشه‌ای وحشتناک منجر شود. البته این مسئله را نباید از یاد برد که روسیه 2018 با زمان پس از فروپاشی شوروی بسیار متفاوت است؛ زیرا نه تنها همچون دهه 90 میلادی در نقطه ضعف و سردرگمی در رویکردهای سیاست خارجی قرار ندارد؛ بلکه با گسترش فعالیت‌های خود در حوزه‌هایی فراتر از خارج نزدیک خود،‌ در مناطقی همچون خاورمیانه،‌ آفریقا، آمریکای لاتین و... نفوذ کرده و تصمیم‌گیری می‌کند. این موضوع در زمینه تحولات سوریه طی سال‌های پس از 2014 نمایان است. 
مسئله دیگر در این باره جایگاه ناتو در حال حاضر و نوع برخورد دونالد ترامپ با آن است. رئیس‌جمهور آمریکا از همان روزهای اول موضع تندی علیه ناتو گرفت. وی از ابتدا معتقد بود ناتو سازمانی پیر است که کارایی خود را از دست داده است. اگر چه وزرای وی و همچنین برخی مقامات آمریکا پس از آن سعی کردند به اشکال گوناگون گفته ترامپ را اصلاح کنند؛‌ اما روند کنونی نشان می‌دهد وی نگاه مثبتی به ناتو ندارد؛ به ویژه آنکه به کشورهای اروپایی اعضای ناتو فشار آورده است که باید هزینه ناتو را تا دو درصد تولید ناخالص داخلی خود بالا ببرند. این میزان حتی در نشست اخیر به چهار درصد هم رسید. ترامپ تأکید دارد چرا آمریکا باید بیش از 70 درصد هزینه ناتو را بپردازد؟ وی در رویکردی پوپولیستی گفته است، این هزینه از جیب مالیات‌دهندگان و مردم آمریکا تأمین می‌شود. 
یکی از مهم‌ترین مشکلاتی که کشورهای اروپایی را با خود درگیر کرده است، حتی برخی از مقامات آلمانی در مخالفت صریح از این موضوع تأکید کرده‌اند که اگر آلمان به این سمت پیش برود، گرایش‌های هیتلری را زنده کرده است. این شاید همان تصوری است که ترامپ هم در نظر دارد؛ زیرا با توجه به افزایش تمایلات نئونازی‌گرایی در بین برخی از مردم آلمان، رئیس‌جمهور آمریکا همواره از تندرو‌ها حمایت کرده است تا این حس را تقویت کند. «ترامپ در دیدار با دبیرکل ناتو با لحنی تند علیه آلمان گفت، کشورهای عضو ناتو از جمله آلمان، میلیاردها دلار صرف خرید انرژی از روسیه می‌کنند و حال آنکه آمریکا باید میلیاردها دلار برای محافظت از این کشورها در قبال مسکو اختصاص دهد.» 
این همان سیاستی است که روسیه نیز آن را دنبال می‌کند؛ زیرا مواضع و عملکرد ترامپ پایه‌های ناتو را سست خواهد کرد و روسیه هم در پی آن است. به هر روی، ناتو یکی از مهم‌ترین رقبای نظامی روسیه است که همواره این کشور را تهدید می‌کند. از زمان سیاست گسترش به شرق ناتو،‌ که در حال حاضر گرجستان را هدف گرفته، روس‌ها احساس ناامنی می‌کنند. غرب حتی در این گسترش سرزمینی در نظر داشته است روسیه را زیر مجموعه خود قرار دهد که از نظر هویتی و سیاسی خلاف دیدگاه‌های روس‌ها است. از این منظر گرایش‌های تضعیف‌محورانه ترامپ علیه ناتو،‌ منافع روسیه را نیز تأمین می‌کند؛ زیرا می‌داند چنین رویکردهایی در میان‌مدت و بلندمدت موجب اختلافات بیشتر اروپا و آمریکا خواهد شد. بنابراین مسئله ناتو و چگونگی برخورد با آن موجب پیوندهای نانوشته بین پوتین و ترامپ شده است.
البته این تنها مسئله‌ای نیست که طی دو سال اخیر بین روسیه و آمریکا پیوند ایجاد کرده است. مسئله مهم دیگر در این زمینه نوع نگاه به اتحادیه اروپا و آینده آن است. آنچه در اروپا هویدا است، این است که گرایش‌های ملی‌گرایانه ضد اتحادیه در این منطقه به شدت افزایش پیدا کرده است. نوع رقابت و بالا آمدن آرای ملی‌گرایان افراطی در این حوزه گویای این مسئله است که در فرانسه،‌ آلمان، ایتالیا،‌ نروژ،‌ انگلیس و... نمایان است. از سویی دیده می‌شود افراط‌گرایانی که به سمت واگرایی اتحادیه پیش می‌روند، رویکردهای ترامپ را الگوی خود قرار می‌دهند،‌ رئیس‌جمهور آمریکا نیز به گونه‌های گوناگون به ویژه در انتخابات از آنها حمایت می‌کند و حتی به طور مستقیم از کشورهای اروپایی می‌خواهد رویه انگلیس را در خروج از اتحادیه پیش بگیرند. این همان چیزی است که روسیه آن را دنبال می‌کند؛ زیرا یک اروپای غیرمتحد و جدا از هم می‌تواند از نظر امنیتی و سیاسی به نفع روسیه باشد تا امکان فشار و تهدید کمتری علیه مسکو داشته باشد. از این منظر اگر چه رهبران ناتو به افزایش اعضا و گسترش قدرت آن تمایل دارند که علیه روسیه است؛ اما عملکرد ترامپ می‌تواند منافع مسکو را در مسیر تضعیف ناتو تأمین کند.

  محمدرضا مرادی/ وزارت خارجه کانادا به تازگی با صدور بیانیه‌ای ضمن انتقاد از بازداشت فعالان مدنی در عربستان، خواستار آزادی فوری چند فعال حقوق زنان شد که در زندان‌های عربستان به سر می‌برند. متعاقب آن، «کریستیا فریلند» وزیر خارجه این کشور نیز در توئيتر خود از بازداشت «سمر بدوی» و «نسیمه الساده» ابراز ناخرسندی کرد. در پی درخواست دولت کانادا برای «آزادی فوری» فعالان مدنی بازداشت ‌شده در عربستان، ریاض سفیر خود را از اتاوا فراخواند و به سفیر کانادا نیز ۲۴ ساعت فرصت داد خاک عربستان را ترک کند. عربستان همچنین اعلام کرد، تمامی تبادلات مالی و تجاری خود با کانادا را نیز متوقف می‌کند. این در حالی است که این کشور هم‌اکنون یکی از بزرگ‌ترین بازارهای صادراتی کانادا در جهان را دارد. وزارت خارجه عربستان در بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن مداخله کانادا در امور داخلی خود اعلام کرد، ریاض این حق را برای خود محفوظ می‌داند که اقدامات تلافی‌جویانه بیشتری را در این زمینه انجام دهد.
در صورت تداوم تنش دیپلماتیک میان ریاض و اتاوا، انتظار می‌رود واردات تجهیزات نظامی عربستان از کانادا نیز تحت تأثیر قرار گیرد. در سال 2016، حدود 45 درصد از مجموع صادرات کانادا به عربستان را تانک، خودروهای زرهی و دیگر ادوات نظامی تشکیل می‌داد. در همین مدت، 98 درصد واردات کانادا از عربستان نیز شامل نفت خام و سنگ مس بود. عربستان همچنین از سال 2016 حدود 6 میلیارد دلار در کانادا سرمایه‌گذاری کرده است. از ابتدای سال جاری میلادی نیز کانادا در مجموع یک میلیارد و 400 میلیون دلارِ کانادا کالا به عربستان صادر کرده و حدود دو میلیارد دلارِ کانادا نیز از این کشور محصول وارد کرده است.
اما درباره این اقدام ریاض چند نکته وجود دارد:
در درجه اول اقدام ریاض در اخراج سفیر کانادا نشان‌ می‌دهد که اصلاحات محمدبن‌سلمان در قالب سند2030 یک شعار و ادعا بیش نبوده است؛ چرا که سند 2030 ادعا می‌کند فعالان اجتماعی و به ویژه زنان می‌توانند به فعالیت‌های خود ادامه دهند و همچنین حق زیادی برای زنان در نظر گرفته است. برای نمونه طبق این سند، رانندگی برای زنان مجاز اعلام شده است، اما در همین حال زنان طرفدار رانندگی دستگیر شده‌اند. بنابراین واکنش سخت عربستان به انتقادات کانادا مهر ابطالی بر ادعاهای اصلاح‌طلبانه بن‌سلمان است. روزنامه وال‌استریت ژورنال در تحلیلی در این زمینه نوشت که عربستان در دوره بن‌سلمان کم‌تحمل‌تر شده است. طبق این گزارش، قطع روابط دیپلماتیک ناگهانی ریاض با اوتاوا نشان می‌دهد که عربستان، کشوری که اجازه آزادی بیان را نمی‌دهد، چگونه در مقابل انتقادها و آرای مخالف چشم‌پوشی و مدارای کمتری دارد و کم تحمل‌تر شده است و از مرحله ارائه یادداشت‌های اعتراض‌آمیز به دولت‌های خارجی درباره اظهارات مداخله‌جویانه به مرحله اخراج دپیلمات و سفیر رسیده است. این روزنامه آمریکایی نوشت، برخی از ناظران و دیپلمات‌های غربی از ولی‌عهد عربستان انتقاد کرده‌اند؛ زیرا او به دنبال ایجاد کشوری با کمترین ثبات است.
از سوی دیگر عربستان در حالی سفیر کانادا را به جرم مداخله در امور خود اخراج کرده که ریاض در این زمینه پیشرو کشورهای منطقه است. عربستان بیش از سه سال است که به بهانه‌های واهی در یمن مداخله کرده و حمله نظامی علیه این کشور به راه انداخته است، در سوریه، عربستان با حمایت از تروریست‌ها سبب کشته شدن ده‌ها هزار سوری شد، دخالت‌های عربستان در عراق به بی‌ثباتی سیاسی در این کشور انجامیده و در نهایت مداخله عربستان در لبنان موجب شد این کشور بیش از 30 ماه با بحران خلأ پست ریاست‌جمهوری مواجه باشد و حتی عربستان در یک اقدام بی‌سابقه سعد حریری نخست‌وزیر لبنان را چند هفته در حصر خانگی قرار داد و حتی وی را برای استعفا تحت فشار گذاشت. بنابراین عربستان با این سابقه مداخله‌گری در کشورهای دیگر نمی‌تواند به کانادا انتقاد وارد کند. جمهوری‌اسلامی ایران همواره خواستار مداخله نکردن کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در امور داخلی کشورهای دیگر شده است، اما عربستان مقدمات مداخله کشورهای غربی در منطقه را فراهم کرده و اکنون خود نیز در این دام افتاده است. در مجموع می‌توان اخراج سفیر کانادا از ریاض را مهم‌ترین ضربه به اصلاحات ادعایی بن‌سلمان دانست.

  قاسم غفوری/ شبه‌جزیره کره همچنان یکی از مباحث اصلی در صحنه جهانی است که محور آن را نیز چگونگی تعامل و تقابل میان کره شمالی و آمریکا تشکیل می‌دهد. در حالی که محافل رسانه‌ای از ترامپ برای کیم جونگ اون رهبر کره شمالی سخن گفتند، در اقدامی تأمل‌برانگیز، پمپئو وزیر خارجه آمریکا در جدیدترین موضع‌گیری درباره کره شمالی از استمرار تحریم‌ها علیه این کشور گفته است.
 این اقدام در حالی صورت می‌گیرد که آمریکا بارها ادعای مذاکره با این کشور را مطرح کرده و حتی دیداری میان ترامپ و اون رهبر کره شمالی برگزار شده است. حال این سؤال مطرح است که چرا آمریکا همچنان به سیاست تحریم ادامه می‌دهد؟
پاسخ به این پرسش را در رفتارهای آمریکا در منطقه می‌توان مشاهده کرد. آمریکا در حالی بر تحریم کره شمالی تأکید می‌کند که همزمان در نشست آ سه آن از سرمایه‌گذاری ۳۰۰ میلیون دلاری در منطقه برای آنچه تأمین امنیت متحدانش نامیده صحبت کرده است. نوع رفتارهای آمریکا نشان می‌دهد که به دنبال آن است تا خود را متحدی قابل اعتماد معرفی کند؛ لذا استمرار تحریم‌های کره شمالی را مؤلفه‌ای برای نشان دادن این تعهد به متحدان منطقه‌ای خود می‌داند. 
نکته دیگر آنکه، آمریکا به دنبال استمرار بحران در شرق آسیاست تا سیاست فروش تسلیحات در منطقه را اجرایی کند. تحریم‌ها و اعمال فشارها علیه کره شمالی مؤلفه‌ای برای رسیدن به این اهداف است، چنانکه بخش عمده‌ای از اقدامات آمریکا در قبال کره جنوبی و ژاپن و کشورهای هم‌مرز دریای جنوبی چین را قراردادهای نظامی تشکیل می‌دهد که عملاً ساختار منطقه را به سمت نظامی‌ شدن پیش می‌برد. 
نکته مهم دیگری که باید در نظر داشت نوع رفتار آمریکا در قبال چین است. ترامپ بارها این جمله را مطرح کرده است که چین باید پاسخگوی رفتارهای خود در قبال این کشور باشد و نمی‌تواند از کره شمالی به عنوان مؤلفه‌ای برای فشار بر واشنگتن بهره گیرد. با توجه به وابستگی کره شمالی به چین می‌توان گفت که آمریکا تلاش دارد با تحریم‌های گسترده علیه کره شمالی فشارها بر چین را ادامه دهد تا این کشور را به تسلیم شدن وادار کند، چنانکه ترامپ نیز ادعا کرده تعرفه‌های تحمیلی روی چین اثر کرده و این کشور باید پای میز مذاکره بیاید. 
نکته دیگر نوع رفتار آمریکا در قبال کره شمالی است. آمریکا در حالی از مذاکره با کره شمالی سخن گفته که عملاً دست برتر با پیونگ یانگ بوده و واشنگتن به اجبار به سمت مذاکره پیش رفته است. این رویکرد برای آمریکا یک شکست بزرگ است؛ لذا به دنبال تغییر این موازنه است. آمریکا در حالی از ادامه تحریم‌ها می‌گوید که محافل رسانه‌ای غربی نیز هر روز طی گزارش‌هایی از بحران اقتصادی در کره شمالی خبر می‌دهند. می‌توان گفت آمریکا با این ترفند قصد دارد چنین القا کند که رویکرد آینده کره شمالی از روی ضعف و ناتوانی است تا با این تصور تحریم‌ها علیه دیگر کشورها را نیز توجیه کند. به هر ترتیب رفتار آمریکا نشان‌دهنده این مهم است که این کشور همچنان در تصور قدرت برتر است و با این القائات می‌خواهد انزوای جهانی خود را پنهان و بحران‌‌سازی‌های جهانی خود را امری مجاز برای تحقق امنیت جهانی معرفی کند. در این میان الگوسازی از کره شمالی برای دیگر کشورها از جمله جمهوری اسلامی ایران از دیگر اهداف مهم از ادامه تحریم‌ها و تهدیدات علیه کره شمالی است که به زعم خود به دنبال سوق دادن ایران به مذاکره بر اساس شروط آمریکا برای تبدیل نشدن به کره شمالی
 دیگر است.

تحریم‌ها تا زمان تغییر رویه ایران، پابرجا هستند
خبرگزاری ایسنا: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا گفت تحریم‌ها علیه ایران تا زمانی که این کشور تغییر رویه بدهد پا برجا خواهد بود. رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا همچنین درباره اعلام آمادگی «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا برای «گفت‌وگوی بدون پیش‌شرط» با ایران هم گفت دولت ترامپ برای پیشبرد امور با ایران آمادگی دارد، «اما این کار مستلزم تغییراتی شگرف از سوی حکومت ایران است.» پمپئو با بیان ادعاهای همیشگی، مسئولان در ایران را «بازیگران بد» توصیف کرد و گفت ترامپ مصمم است آنها را وادار کند «مانند کشورهای نرمال رفتار کنند.»
هر کاری برای بی‌ثبات کردن ایران انجام می‌دهیم
خبرگزاری فارس: یک افسر سابق نیروی دریایی آمریکا از بازگشت تحریم‌ها علیه ایران حمایت کرده و گفته هر اقدامی که واشنگتن برای بی‌ثبات‌سازی ایران انجام دهد با منافعش همسو است. «چاک ناش»، ناخدا یکم بازنشسته نیروی دریایی آمریکا درباره بازگشت اولین بسته تحریم‌های آمریکا پس از خروج این کشور از برجام گفت: «هر کاری که بتوانیم برای بی‌ثبات کردن رژیم ایران انجام دهیم همسو با منافع آمریکا است.» وی از اغتشاشات پراکنده در برخی از شهرهای ایران نیز حمایت کرد و آن را «اتفاقی مهم» دانست.
واکنش جان بولتون به پیشنهاد مذاکره
خبرگزاری ایرنا: جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌ان درباره اجرای دوباره تحریم‌ها علیه ایران از سوی دونالد ترامپ گفت: «تحریم‌های یکجانبه واشنگتن در حال حاضر تأثیر عمده‌ای گذاشته است.» وی افزود: «تا به امروز شاهد تداوم اعتراضات بوده‌ایم، اغتشاشات در شهرهای کوچک و شهرهای بزرگ و سراسر ایران به موازات بدتر شدن اوضاع اقتصادی ادامه داشته است.» او در واکنش به سخنان حسن روحانی رئیس‌جمهور ایران به مذاکرات بدون پیش‌شرط با آمریکا اشاره کرد و ضمن ابراز تردید گفت: «اجازه بدهید ببینیم یک پیشنهاد واقعی است، یا اینکه بیشتر پروپاگاندا است.»
از برجام خارج نشدیم، آن را نقض کردیم!
خبرگزاری فارس: لاورنس ویلکرسن، رئیس دفتر وزیر خارجه پیشین آمریکا تصریح کرد اقدام رئیس‌جمهور این کشور در اردیبهشت‌ سال جاری «نقض» توافق هسته‌ای بوده، نه صرف «خروج» از آن. وی تصریح کرد که دولت این کشور توافق هسته‌ای با ایران را نقض کرده و سیاست‌های «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور ایالات متحده علیه ایران «تهدیدی واقعی» علیه آمریکا به شمار می‌رود. وی گفت روش‌هایی که ترامپ با کره شمالی به کار برد و این کشور را پای میز مذاکره آورد، درباره ایران همین نتیجه را در بر نخواهد
 داشت.
آمریکا باز هم برای مذاکره «بدون پیش‌شرط» شرط گذاشت
خبرگزاری تسنیم: هیثر ناوئرت، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا باز هم برای گفت‌وگو با ایران شرط تعیین کرد. وی تصریح کرد: «ایالات متحده به دنبال رسیدن به توافق جدیدی با ایران است که به طور جامع، رفتارهای بی‌ثبات‌کننده ایران را مدنظر قرار می‌دهد. [چنین توافقی] تنها شامل برنامه هسته‌ای آنها نمی‌شود؛ بلکه برنامه موشکی، حمایت آنها از تروریسم و رفتارهای مخرب‌شان در منطقه‌ را هم در بر می‌گیرد.»


در روزهای اخیر، جمعی از فعالان فرهنگی خارج از کشور با رهبر معظم انقلاب دیدار کردند که در خلال آن یکی از حضار، دغدغه و نگرانی علاقه‌مندان به انقلاب در آن سوی مرزها را از آینده بیان کرد. رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نگرانی این شخص گفتند: «نسبت به اوضاع ما اصلاً نگران نباشند، هیچ‌کس هیچ غلطی نمی‌تواند بکند، مطمئن باشند، هیچ تردیدی در این جهت وجود ندارد؛
 این را به همه بگویید.»