نتایج یک پژوهش جدید حاکی از آن است که از ماه اوت سال 2017 تاکنون، حدود 24 هزار مسلمان روهینگیایی به دست ارتش میانمار کشته شده و حدود 18000 زن و دختر روهینگایی مورد تجاوز جنسی نیروهای ارتش قرار گرفته‌اند. در این درگیری‌ها، ارتش میانمار بیش از 115000 خانه مسلمانان روهینگیایی را به آتش کشیده و 113000 خانه دیگر هم ویران شده است.

نگاهی به دیدار ولادیمیر پوتین و آنکلا مرکل

 رضا اشرفی/ در ادامه آنچه مذاکرات میان مسکو و غرب نامیده می‌شود، صدراعظم آلمان با رئیس‌جمهور روسیه ملاقات داشت؛ دیداری که از پیش اعلام شده بود بر اساس برنامه‌های پیشینی انجام شده و نتیجه‌ای را در بر نخواهد داشت. به این معنا که مقامات آلمان انتظار نداشتند در وضعیت کنونی در دیدار بین ولادیمیر پوتین و آنگلا مرکل در حوزه‌های گوناگونی که دچار اختلاف هستند، به نتیجه ملموسی برسند؛ تنها انتظار از این نوع دیدارها باز بودن باب گفت‌وگو برای احتمال نتیجه دادن آنها در آینده و بر مبنای تحولاتی است که ممکن است شکل بگیرد. بنابراین، نمی‌توان آن را «دیپلماسی مرده» نامید؛ اما به همان اندازه پویایی و کارآمدی لازم را دست کم طی ماه‌های آینده ندارد. دلیل این نوع دیپلماسی آن است که اروپایی‌ها معتقدند به هر حال نباید کانال‌های گفت‌وگو را بست و باید در مسیری حداقلی گام برداشت. بر اساس این، می‌توان انتظار داشت در آینده نیز چنین دیدارهایی بین دو طرف شکل بگیرد.
اما در این دیدار که یک طرف آن رئیس‌جمهور روسیه به منزله قدرت بین‌المللی و در طرف دیگر صدراعظم آلمان به منزله رهبر کنونی اروپا وجود داشت،‌ مسائل متعددی مورد بحث و گفت‌وگو قرار گرفت. البته باید به این مسئله اشاره کرد که با توجه به تمایل خروج انگلیس از اتحادیه اروپا و علاقه به حرکت و رفتار مستقل آن، از آلمان به دلیل داشتن پویاترین اقتصاد اروپا که از زمینه‌های گوناگون برای تأثیرگذاری سیاسی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای برخوردار است، به منزله رهبر اروپا یاد می‌شود. 
در این میان، فرانسه بزرگ‌ترین رقیب آلمان برای به دست گرفتن رهبری این منطقه است که البته به دلیل ضعف‌های اقتصادی و همچنین تأثیرگذاری کمتر سیاسی، نتوانسته است جاگزین آلمان شود. این مسئله را می‌توان در قوانین و تصمیمات تأثیرگذار آلمان در اتحادیه اروپا، از جمله نوع خروج انگلیس از این اتحادیه مشاهده کرد. در هر صورت در تاریخ چند دهه اخیر اروپا، این مسئله بین آلمان و فرانسه پذیرفته شده است که در عین رقابت با یکدیگر، همکاری‌های لازم را در حوزه‌های گوناگون داشته باشند. این نوع رفتار برآمده از تاریخ دهه‌های گذشته اروپا است که اختلافات سبب برخوردهای شدید می‌شد یا اینکه دست کم اتحاد کشورها را به هم می‌ریخت. 
در هر صورت، صدراعظم آلمان با ولادیمیر پوتین دیدار کرد تا در جایگاه نماینده اروپا مشکلات دو طرف را بررسی کند. در حال حاضر و بر اساس تحولات شکل گرفته سال‌های گذشته اختلافاتی بین دو طرف ایجاد شده که به راحتی مسیر حل‌وفصل را پیدا نمی‌کند. مهم‌ترین اختلافاتی که در نشست اخیر بررسی شد، به مسئله اوکراین، به ویژه شبه‌جزیره کریمه،‌ مباحث دو و چندجانبه خط لوله گاز نورد استریم 2، مسائل بحران‌خیزی همچون سوریه، نوع نگاه به جمهوری اسلامی ایران و دیگر مباحث اختصاص داشت.
در این میان، بحث تحریم‌های دو طرفه به ویژه تحریم‌های اروپا علیه روسیه که متأثر از بحران اوکراین و نوع موضع‌گیری آمریکا است، از زمینه‌های چالشی بود که نمی‌توانست نادیده گرفته شود؛ اما شاید غیر منتظره‌ترین پیشنهاد ولادیمیر پوتین در این دیدار، درخواست از آلمان برای به رسمیت شناختن جدایی شبه‌جزیره کریمه از اوکراین و الحاق آن به روسیه بود. البته این شبه‌جزیره در گذشته متعلق به روسیه بود؛ اما در دوره شوروی سابق و ریاست خروشچف در دهه پنجاه میلادی که اوکراین نیز یکی از جمهوری‌های این اتحاد کمونیستی بود،‌ به آن الحاق شد. 
اما به هر جهت آنگلا مرکل از به رسمیت شناختن این الحاق سر باز زد؛ زیرا این مسئله یکی از مهم‌ترین زمینه‌های چالشی بین دو طرف است و پذیرش آن به معنای درخواست از دیگر کشورهای اروپایی و حتی جهان است تا از آن تبعیت کنند. به هر حال، همان‌گونه که عنوان شد آلمان را می‌توان رهبر فعلی سیاسی‌ـ اقتصادی اتحادیه اروپا دانست و چنین رویکردی از سوی آلمان می‌تواند موج‌آفرین باشد. این همان مسئله‌ای است که بحث تحریم‌های روسیه از جانب اروپا نیز به آن گره خورده است. 
اما مسئله پیچیده دیگری که عوارض چندجانبه دارد، به بحران سوریه بازمی‌گردد. سوریه سال‌های بحرانی خود را پشت سر گذاشته است و می‌توان گفت، دوران نقاهت ضد تروریستی را سپری می‌کند. این بحران جدای از بحث بازسازی کشور که قادر خواهد بود پای برخی از کشورها را در بلندمدت در این کشور باز و محکم کند،‌ با بحران پیچیده پناه‌جویان نیز همراه است. آلمان از جمله کشورهای اروپایی بود که به دلیل پذیرش بیشتر پناه‌جویان نسبت به دیگر کشورهای این منطقه هم با فشار همسایگان همراه بود و هم اینکه باید دوگانگی فرهنگی را مدیریت می‌کرد. 
این در حالی است که یکی از عوامل مهم بازگشت اندیشه‌های افراطی و استقبال مردم از این دست از احزاب در آلمان،‌ همین مسئله پناه‌جویان است. بنابراین در صورتی که آلمان بتواند با روسیه در سوریه به توافق برسد،‌ قادر خواهد بود بخشی از چالش اجتماعی خود را حل‌وفصل کند؛ به ویژه آنکه بستر لازم برای بازگشت بخشی از پناه‌جویان فراهم می‌شود. ضمن اینکه نیم نگاهی به این موضوع دارد که با مشارکت در بازسازی سوریه،‌ آینده حضور خود را در این کشور که پیشینه نفوذ فرانسوی دارد،‌ تضمین کند. 
این مسائل نشان می‌دهد، نشست بین پوتین و مرکل حتی بدون دستآورد فعلی،‌ چندان هم بی‌لطف نبوده و نمی‌تواند در قالب دیپلماسی مرده یا غیر فعال جای بگیرد. به این معنا که این گفت‌وگوها ممکن است زمینه‌ای را فراهم کنند تا در آینده نتیجه لازم بین دو طرف فراهم شود. به ویژه آنکه در حوزه انرژی روسیه از نظر تجاری و سیاسی نیازمند صدور منابع خود به آلمان و اروپا است و از سویی نیز اروپا نیازمند این منابع است. در حالی که آمریکا برنامه‌ای بلندمدت دارد تا این تأمین منابع را از روسیه سلب کند و در صورت امکان خود جایگزین آن شود. در این صورت اگر چه نیاز اروپا به روسیه کمتر می‌شود؛ اما استقلال نسبی و معلق اروپا از آمریکا به طور کامل از بین رفته و به گروگان اقتصادی آمریکا تبدیل می‌شود. این موضوعی است که اروپا در دو راهی قرار داده و آن را نگران کرده است. 


محمدرضا مرادی/ سوريه همچنان يكي از اصلي‌ترين تحولاتي است كه در غرب آسيا خودنمايي مي‌كند. مبارزه با تروريسم و البته روند بازسازي سوريه از موضوعاتی است كه اساس تحولات اين كشور را تشكيل مي‌دهد، چنانكه حتي كشورهاي غربي كه خود زمينه‌ساز بحران اين كشور بوده‌اند برآنند تا سهمي در بازسازي سوريه داشته و كلاهي اقتصادي از اين نمد براي خود ببافند. البته آنها با اين طراحي مي‌خواهند تا هفت سال جنايت و وحشی‌گري مستقيم و غير مستقيم خود عليه مردم و نظام اين سرزمين را نيز به حاشيه رانده و چهره‌اي مثبت و بشردوست از خود به نمایش بگذارند. آنها با اين اقدام دو هدف را همزمان پيگيري مي‌كنند؛ از يك‌سو افكار عمومي جهان را از جنايات خود منحرف کنند و از سوي ديگر در حالي كه هفت سال هزينه جنگ را بر دوش سوريه و متحدانش گذاشته‌اند، اكنون با ادعاي حضور در بازسازي به دنبال منافع اقتصادي و محروم‌سازي ديگران از اين منافع هستند كه در صورت تحقق، بردي بزرگ براي آنها محسوب مي‌شود. 
در كنار اين مباحث يك رخداد مهم مشاهده مي‌شود و آن طرح عربستان در قبال سوريه است، چنانكه پادشاه سعودي از اختصاص 100 ميليون دلار براي بازسازي سوريه سخن گفته و اعلام کرده است این کمک را در اختیار ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا قرار خواهد داد. اين ادعا در حالي مطرح مي‌شود كه بسياري معتقدند، اقدام عربستان در ادعای کمک 100 میلیون دلاری برای بازسازی سوریه ادعایی واهی برای پنهان‌سازی حمایت از تروریست‌ها است. اکنون اين سؤال مطرح مي‌شود كه اگر عربستان به دنبال بازسازی سوریه است، چرا این مبالغ را در اختیار دولت قانونی سوریه قرار نمی‌دهد. بر همين اساس کمک عربستان ادامه هزینه‌پردازی برای حضور آمریکا در سوریه بوده که در لوای اقدام بشردوستانه صورت می‌گیرد. کلاه‌سفید‌ها که در لوای بشردوستی علیه سوریه اقدام می‌کردند،‌ نمونه مشابه رفتار سعودی هستند. اگر سعودی به دنبال کمک به سوریه است، چرا برای بازگشت سوریه به اتحادیه عرب اقدامی نمی‌کند و همچنان از جدایی‌طلبان و برهم‌زنندگان امنیت سوریه حمایت می‌کند. عربستان که سه سال‌ونیم است در حال کشتار مردم یمن است،‌ به یقین نمی‌تواند ادعای بشردوستی داشته باشد و لذا تحولات یمن به خوبی واهی بودن ادعای کمک به بازسازی سوریه را نشان می‌دهد.
بسياري از ناظران سياسي بر اين امر تأكيد دارند كه عربستان اگر به دنبال بازسازی سوریه است، از یک‌سو باید دست از حمایت تروریست‌ها بردارد و از سوی دیگر بهتر است به جای سوریه به فکر بازسازی ویرانه‌هایی که در یمن ایجاد کرده و نیز وضعیت بحرانی آن باشد. نكته مهم ديگر آنكه، حمایت نکردن سعودی از شکست محاصره غزه و همکاری آن با صهیونیست‌ها علیه این منطقه خود واهی بودن ادعای بشردوستی سعودی را آشکار می‌کند و دروغ بودن کمک برای بازسازی سوریه را نشان می‌دهد. 
کارنامه هفت سال حمایت سعودی از تروریست‌ها در سوریه امري آشكار براي همگان است و سعودی با ادعای کمک به بازسازی نمی‌تواند این پرونده را پنهان کند و باید در کنار دوستان آمریکایی و اروپایی و صهیونیست خود به جرم کشتار مردم و ویران‌سازی یک عضو سازمان ملل، محاکمه و بازخواست شود. سؤال ديگر آنکه، اگر سعودی واقعاً به دنبال کمک به مردم سوریه است، چرا از پذیرش آوارگان سوری خودداری کرده و حتی به سوری‌ها اجازه حضور در حج را نداده است؟ مجموع اين مسائل در كنار نوع رفتار آمريكا و انگليس كه از پايان كمك‌هاي خود به معارضان سوري خبر داده‌اند، نشان مي‌دهد كه كمك 100 ميليون دلاري سعودي نه براي بازسازي سوريه، بلكه براي اجراي اهداف جديد و بحران‌سازی در اين كشور است كه البته بخش عمده‌اي از آن تأمين هزينه‌هاي اهداف و تحركات آمريكا و انگليس در سوريه و منطقه است كه بار ديگر با سركيسه كردن سعودي به دنبال بهره‌گيري از جاه‌طلبي‌هاي سران اين رژيم در مسير اهداف سلطه‌گرايانه‌شان هستند. 



  قاسم غفوری/ فلسطین با وجود تقلای صهیونیست‌ها و حامیان‌شان همچنان اصلی‌ترین مسئله غرب آسیاست که محور آن را مقاومت و ایستادگی ملت فلسطین در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی تشکیل می‌دهد. هر چند برخی سران عرب تحت تأثیر القاهای آمریکایی و تصورشان برای حفظ قدرت در سایه این همراهی از رویکرد به مسئله فلسطین خودداری کرده و حتی در قالب معامله قرن به دنبال خیانت به فلسطین هستند؛ اما برگزاری تظاهرات هفتگی جمعه آزادی و پاسخ‌های موشکی مقاومت به تجاوزات ارتش صهیونیستی بیان‌کننده اراده فلسطینی‌ها برای ادامه راه مقاومت است. در این میان، منابع خبری از انجام توافقات اولیه بر سر آتش‌بس میان غزه و رژیم صهیونیستی خبر داده‌اند. براساس گزارش‌های منتشر شده، این آتش‌بس با هدف پایان دادن به درگیری‌هایی است که طی هفته‌های اخیر میان غزه و این رژیم روی داده است. این آتش‌بس در حالی صورت می‌گیرد که درباره آن چند نکته قابل توجه است؛ نخست وضعیت آتش‌بس است. این امر در حالی صورت گرفته که نه جنگی تمام‌عیار روی داده و نه به درخواست‌ جهانی وجود داشته است.
این آتش‌بس در حالی شکل گرفته که صهیونیست‌ها تجاوزات محدودی به غزه داشته‌اند که پاسخ آنها را فلسطینی‌ها با موشک‌ داده و جالب توجه آنکه سامانه گنبد آهنین صهیونیست‌ها نیز نتوانسته است این موشک‌ها را رهگیری کند. موشک‌هایی که دست‌ساز بوده و از هیچ امکانات پیشرفته‌ای نیز در آنها استفاده نشده است. درخواست‌کننده آتش‌بس صهیونیست‌ها بوده‌اند و این یعنی این رژیم چنان در برابر مقاومت ناتوان شده که به اجبار به آتش‌بس زودهنگام روی آورده است. 
در گذشته آتش‌بس ولو به ظاهر هم که شده از سوی نهادهای جهانی مطرح می‌شد و صهیونیست‌ها مدعی پذیرش آتش‌بس می‌شدند تا در ازای این امر بتوانند امتیازاتی دریافت کنند؛ اما در وضعیت کنونی هیچ یک از این شرایط وجود ندارد و تنها عامل زمینه‌ساز این آتش‌بس ناتوانی این رژیم در برابر مقاومت فلسطینی‌ها است که در ناتوانی و تزلزل شدید این رژیم ریشه دارد. 
البته این را باید در نظر داشت که صهیونیست‌ها اقداماتی برای کمرنگ‌سازی شکست خود صورت داد‌ه‌اند؛ چنانکه منابع خبری اعلام کرده‌اند دیداری میان برخی مقامات این رژیم با مقامات قطری و مصری درباره غزه صورت گرفته است. ادعایی که برای کم‌رنگ‌سازی نیاز این رژیم به آتش‌بس بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد؛ زیرا تجربه نشان داده است میانجی‌گری‌ها به ویژه از سوی کشورهای عربی تأثیری در روند آتش‌بس نداشته و اگر ادعای میانجی‌گری این کشورها واقعی بود، تاکنون اقدامی برای رفع محاصره غزه یا عدم اشغالگری این رژیم در کرانه باختری و قدس صورت پذیرفته بود.
به هر تقدیر رویکرد صهیونیست‌ها به آتش‌بس آن هم در وضعیت کنونی را می‌توان برگرفته از ناتوانی و تزلزل شدید آنها در برابر مقاومت غزه دانست؛ غزه‌ای که به اذعان جهانیان در ۱۰ سال محاصره در بدترین وضعیت انسانی قرار گرفته و از آن به بزرگ‌ترین زندان جهان یاد می‌شود و هر لحظه احتمال رقم خوردن یک فاجعه انسانی در آن وجود دارد. مردم غزه ثابت کرده‌اند هرگز تسلیم زیاده‌خواهی دشمن نمی‌شوند و از هر امکاناتی برای مقابله با تهدیدات بهره خواهند گرفت؛ چنانکه در روزهای اخیر پاسخ تجاوزات صهیونیست‌ها را با موشک و مقاومت داده‌اند. شکستی که نشان‌دهنده توان مقاومت برای به زانو در آوردن دشمنی تا بن دندان مسلح و ناکامی تحمیل سازش به ملت فلسطین است.

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ ۲۷

  عبدالله عبادی/ جمهوری گینه کشوری در شمال غرب آفریقا است و در مجاورت اقیانوس اطلس قرار دارد، پایتخت آن شهر کوناکری و بر اساس آخرین آمارها جمعیت آن بیش از 10 میلیون نفر و زبان رسمی آن زبان فرانسه می‌باشد. 85 درصد از جمعیت این کشور را مسلمانان و بقیه را مسیحیان و ادیان محلی تشکیل می‌دهند. هرچند کشور گینه دارای غنی‌ترین منابع معدنی بوده و حدود یک‌سوم از ذخایر بوکسیت جهان (ماده اولیه تولید آلومینیوم) و بیش از 1/8 میلیارد متریک تن سنگ آهن با عیار بالا و همچنین میزان چشمگیری از ذخایر طلا و الماس در آن وجود دارد، اما استعمار بلندمدت فرانسه و غارت ثروت‌های آن از سوی فرانسویان سبب شده این کشور به یک کشور فقیر تبدیل شود.
نفوذ عربستان در این کشور به اواخر دهه 1960 باز می‌گردد. دهه 1960 دهه استقلال آفریقاست و بسیاری از کشورهای آفریقایی از جمله جمهوری گینه در این سال به استقلال رسیدند، عربستان با توجه به وضعیت بد اقتصادی کشورهای آفریقایی در اواخر این دهه نفوذ خود را در این قاره آغاز کرد. یکی از نمادهای حضور عربستان و رژیم آل‌سعود در گینه مسجد جامع شهر کوناکری موسوم به Grand Mosque است. این مسجد در سال 1982 و در زمان حکومت احمد سکوتره با حمایت مالی ملک فهد ساخته شد. مسجد جامع کوناکری چهارمین مسجد بزرگ قاره آفریقا و بزرگ‌ترین مسجد در منطقه زیر صحرا به شمار می‌آید. این مسجد در دو طبقه ساخته شده و طبقه دوم آن با گنجایش ۲ هزار و ۵۰۰ نفر مخصوص زنان و طبقه اول با گنجایش ۱۰ هزار نفر مخصوص مردان ساخته شده است، گذشت زمان و تخصیص نیافتن بودجه برای نگهداری و بازسازی آن سبب شد تا بخش‌های زیادی از آن طی چند دهه گذشته دچار آسیب‌های فراوان شود؛ از این رو رژیم سعودی در سال 2003 با حمایت مالی 20 میلیارد فرانک سیفا (واحد پول گینه) آن را بازسازی و مرمت کرد، البته علاوه بر مسجد جامع کوناکری، رژیم آل‌سعود چندین مسجد دیگر در سایر شهرها و روستاهای این کشور ساخته که از مهم‌ترین آنها می‌توان مسجد جامع شهرهای مامو، فارانا، بوکه، کانکان، کیندیا و ترزه کوره را نام برد، که نقش مهمی در گسترش نفوذ عربستان در این کشور دارند.
اعزام مبلّغان وهابی از دیگر اقدامات عربستان برای نفوذ وهابیت و سلفی‌گری در گینه بوده است. این مبلّغان دو گروه هستند: 1ـ-مبلّغان بومی: این افراد جزو دانشجویانی هستند که سفارت عربستان جذب و به دانشگاه‌های مکه و مدینه اعزام کرده و پس از فراگیری اصول وهابیت دوباره به کشور خود بازگردانده شده‌اند تا در راستای سیاست مذهبی عربستان اقدام به تبلیغ وهابیت کنند. این افراد اغلب مشاغلی نظیر امام جماعت مساجد در روستاها را بر عهده دارند. 2ـ-مبلّغان عرب: که از کشورهای مختلف از جمله سودان، تونس، مراکش، مصر و حتی عربستان انتخاب شده و برای مناسبت‌ها یا برای پست‌های خاص به کشورهای آفریقایی اعزام می‌شوند. این افراد با توجه به سطح تحصیلات بیشتر به عنوان مسئول در مراکز فرهنگی عربستان مشغول به کار می‌شوند و سعی دارند نگاه و بینش مردم آفریقا را در راستای منافع خود تغییر دهند.
در 28 دی ماه 1396 شیخ‌عبدالعزیز بن‌صالح التویجری مبلّغ وهابی با ملیت عربستان در شرق گینه به ضرب گلوله افراد مسلح به قتل رسید. منابع امنیتی کشور گینه اعلام کردند وی از اعضای هیئت دعوت و ساخت مساجد در بخش گینه‌علیا در مجاورت کشورهای مالی و ساحل عاج بوده است، این منابع تصریح کردند تحقیقات اولیه این حادثه نشان می‌دهد که التویجری بعد از نماز خطبه‌ای ایراد کرده که به مذاق ساکنان محلی خوش نیامده و به همین جهت ترور شده است.
از دیگر اقدامات رژیم آل‌سعود برای بسط و گسترش وهابیت در گینه ساخت مدارس قرآنی است. با توجه به فقر اقتصادی و ناتوانی خانواده‌های فقیر برای فرستادن کودکان‌شان به مدرسه از یک سو و حمایت نکردن دولت از مدارس رایگان، تحصیل برای بسیاری از کودکان به یک آرزو تبدیل شده است. در چنین شرایطی سازمان رابطه العالم اسلامی با ساخت مدارس قرآنی و ایجاد کلاس‌های آموزش زبان عربی و قرآن نقش مهمی در باسواد شدن کودکان این کشور داشته است، متأسفانه مبلّغان وهابی در کنار آموزش زبان عربی و قرآن ایدئولوژی وهابیت و سلفی‌گری را نیز ترویج کرده و به این ترتیب نسلی متمایل به افکارشان در این کشور ایجاد کرده‌اند.
اعطای بسته‌های آموزشی از دیگر اقدامات سازمان‌های وابسته به عربستان در گینه است. هر ساله و با آغاز سال تحصیلی در این کشور هزاران بسته آموزشی شامل کیف مدرسه، دفتر، مداد و سایر اقلام مورد نیاز دانش‌آموزان بین آنان توزیع می‌شود، جالب اینجاست که بر روی کیف‌های اعطایی پرچم عربستان در یک سو و پرچم گینه در سوی دیگر آن چاپ شده که ضمن تبلیغ دوستی بین عربستان و گینه به نوعی تبلیغ برای آل‌سعود است و عربستان حامی آموزش در این کشور معرفی می‌شود.  یکی دیگر از اقدامات عربستان در گینه حمایت از خانواده‌های بی‌سرپرست است، به این ترتیب که عوامل این رژیم با شناسایی خانواده‌های بی‌سرپرست در روستاها و شهرها به مناسبت‌های مختلف اقدام به توزیع مواد غذایی و پوشاک بین آنان می‌کنند که با تبلیغات رادیو تلویزیونی فراوان همراه است. حمایت از زنان و دختران بیکار و فقیر از دیگر اقدامات سازمان‌های عربستانی در گینه محسوب می‌شود، در این برنامه که بیشتر در شهرها صورت می‌گیرد، عمال سعودی با آموزش کشت گیاهانی نظیر قارچ و ارائه تسهیلات به زنان و دختران فقیر زمینه تولید و پرورش این گیاه و فروش آن را برای آنان ایجاد می‌کنند، آموزش خیاطی و ارائه چرخ خیاطی رایگان به زنان بی‌سرپرست و ایجاد کارگاه‌های تولید لباس از دیگر اقدامات آنان در این زمینه است.

گفت‌وگو فراتر از برنامه هسته‌ای
خبرگزاري فارس: رئیس جدید گروه موسوم به «اقدام ایران» گفت قصد دارد گفت‌وگوهای بین‌المللی درباره ایران را به فراتر از مسائل هسته‌ای گسترش دهد. «برایان هوک» که به تازگی به ریاست گروه تازه‌تشکیل در وزارت خارجه آمریکا موسوم به «گروه اقدام ایران» منصوب شده، گفت: «ایران مسئله بسیار فراگیر است و [این گروه] مسائل مختلف مربوط به ایران اعم از تروریسم، تأمین مالی تروریسم، خشونت در دریا، اشاعه موشکی، نقض حقوق بشر و مسائل متعدد دیگر درباره ایران را پوشش می‌دهد.» هوک با بیان اینکه راهبرد جدید دولت ترامپ اتخاذ رویکرد «جامع» در قبال ایران برای پرداختن به همه «تهدیدها» از جانب این کشور علیه منابع آمریکا و متحدانش است، اضافه کرد: «این گروه به هماهنگ‌سازی کارهایی که لازم است در سراسر قوه مجریه درباره ایران انجام شود، کمک خواهد کرد.»
ایران سلطه آمریکا را به چالش کشیده است
خبرگزاري ايسنا: «نوام چامسکی» نظریه‌پرداز و اندیشمند مطرح آمریکایی گفت: «دولت ترامپ فقط به حمله به ایران می‌اندیشد.» هدف استراتژیک دولت (آمریکا) تحکیم ائتلاف در حال توسعه رژيم صهیونیستی و کشورهای عربی به منظور پیوستن آنها به تقابلش با دشمن مشترک، یعنی ایران است که هژمونی و سلطه‌طلبی آمریکا در منطقه را تهدید و آزادی اسرائیل برای توسل به خشونت را محدود می‌کند.» ایران از دولت اسد (در سوریه) و حزب‌الله در لبنان حمایت می‌کند؛ اما این تحولات هرگز مورد پذیرش آمریکا، اسرائیل و کشورهای حاشیه خلیج (فارس) نبوده است.»
اعلام نظر دوباره ترامپ درباره مذاکره با ایران
خبرگزاري باشگاه خبرنگاران جوان: رئیس‌جمهور آمریکا در مصاحبه اختصاصی با رویترز، نظر خود را درباره دیدار و مذاکره با رئیس‌جمهور کشورمان اعلام کرد و گفت: «برایش چندان مهم نیست که با مقامات ایران دیدار کند یا نه.» وی همچنین گفت: «تاکنون برای نزدیک شدن به مقامات ایران به منظور انجام مذاکرات احتمالی، تلاشی از جانب آمریکا صورت نگرفته است.» این در حالی است که او پس از خروج از برجام تا به امروز بیش از ده بار به طور علنی یا تلویحی خواستار دیدار و مذاکره با ایران شده است.
اتهام‌زنی تازه آمریکا به ایران
خبرگزاري ايرنا: «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در یک اتهام‌زنی تازه آمریکا علیه ایران مدعی شده است، تهران در تلاش برای دخالت در انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره آمریکا است که پانزدهم آبان برگزار می‌شود. بولتون در مصاحبه با شبکه «ای‌بی‌سی» آمریکا مدعی شده است افزون بر روسیه، ایران، کره شمالی و چین در تلاش برای دخالت در انتخابات میان‌دوره‌ای ۱۵ آبان کنگره آمریکا هستند؛ انتخاباتی که در آن باید همه اعضای مجلس نمایندگان و ۳۴ عضو از ۱۰۰ عضو مجلس سنای آمریکا انتخاب شوند.
درخواست از اروپا برای افزایش فشار به ایران
خبرگزاري مهر: جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید از متحدان اروپایی واشنگتن خواست برای اعمال فشار بیشتر به ایران، با کشورش همکاری کنند. وی بار دیگر ضمن انتقاد از توافق هسته‌ای کشورهای ۵+۱ و ایران، آن را فاجعه‌بار خواند. به ادعای بولتون ممانعت از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای از جمله اولویت‌های سیاست خارجی دولت دونالد ترامپ است و دلیل خروج وی از برجام نیز همین مسئله بوده است.