اکبر کریمی/ از سفیدی محاسن و چین و چروکهای صورت و دستهایش به خوبی میتوان فهمید که عمری را سپری کرده و قدم به دوره پیری گذاشته است؛ ولی وقتی با او همکلام میشوی تازه میفهمی که چه اراده پولادینی برای ادامه کار و فعالیت دارد. در گفتوگو با او تنها سؤالی که مدام در ذهنم چرخ خورد این بود که این همشهری مشهدی چرا این همه زحمات کار اقتصادی را تحمل میکند و حاضر به ترک کار و فعالیت نیست؟! محمد مهربان و موفقیتهایش بعد از بازنشستگی موضوع گزارش پیش رو است.
در 60 سالگی شغل جدیدم را
شروع کردم
محمد مهربان همشهری امام رضا(ع) است. وی در سال 85 از سپاه پاسداران بازنشسته شد و از آن زمان تاکنون که در 72 سالگی به سر میبرد، با راهاندازی کارگاههای تولید پیچ، برای 35 نفر از جوانان شهرش شغل مستقیم ایجاد کرده است.
آقای مهربان علت موفقیتش در این شغل را در تحرک و فعالیتی میداند که از کلام رهبر معظم انقلاب گرفته است. او میگوید: «حضرت آقا، چند سال پیش در یکی از صحبتهایشان به بازنشستگان توصیه کردند که بعد از دوره بازنشستگی دست از کار نکشند و برای خدمت به کشور تلاش کنند. ایشان گفتند که بازنشستگی به معنای خانهنشینی نیست. من هم این گفته رهبرم را سرمشق قرار دادم و با کمترین داشته، کارگاه تولید پیچ را راه انداختهام تا بتوانم بخشی از نیاز کشورم به این محصول را تأمین کنم.» آقای مهربان از سختی شروع این کار گفت و اینکه در ابتدای تولید، مشتری برای فروش محصولش نداشت، ولی به دلیل کیفیت بالای محصول، کمکم خود مشتریان به او مراجعه کرده یا با او تماس میگرفتند و محصول سفارش میدادند.
اکنون با گذشت 12 سال از شروع اولین کارگاه تولیدی، وی با جذب سرمایه دو سرمایهگذار مشهدی، تولید خود را توسعه داده است و در چهار کارگاه کوچکی که مساحت آنها در مجموع حدود 1800 متر مربع میشود، انواعی از پیچ، قلاب و رولپلاک را تولید میکند.
او ماهیانه حدود 12 میلیون تومان برای این کارگاهها اجاره میدهد و علت اصلی متمرکز نکردن آنها در یک سالن بزرگتر را نیز همین مشکل اصلی کارگاههای کوچک تولیدی، یعنی نداشتن سرمایه کافی عنوان میکند. مهربان میگوید: «اگر سرمایه کافی در اختیار داشته باشیم، قادر به ایجاد 300 شغل مستقیم در این حرفه هستیم.»
پیچهایی که او در کارگاهش تولید میکند شامل انواع پیچهای به اصطلاح چوبی هستند که در اندازههای مختلف بوده و تقاضای بالایی برای آن در کشور وجود دارد و در مشاغل مختلف صنعتی و خانگی کاربرد گستردهای دارند. تولید ماهیانه کارگاههای مهربان از این محصول حدود 50 تن است. مهربان میگوید: «حدود دو هزار مشتری در شهرستانهای مختلف کشور داریم که این مشتریان غالباً توزیعکنندگان بزرگ پیچ و ابزارآلات صنعتی هستند که بعد از خرید محصول از ما، آن را بین فروشندگان جزء مثل ابزارفروشیهای سطح شهرها توزیع میکنند.»
از تعمیر دستگاه تا راهاندازی خط تولید
«ابتدا کارم را با تعمیر دستگاههای پیچ آغاز کردم. یک سالی تا بازنشستگیام باقی مانده بود که به صورت پارهوقت به تعمیر این دستگاهها مشغول شدم. بعد از تعمیر چندین دستگاه، تصمیم به راهاندازی خط تولید پیچ گرفتم.»
خط تولید پیچ، تشکیل شده از چندین دستگاه صنعتی شامل دستگاههای پرس، رزوه زن و شیار زن میشود. هر چند پیچ به ظاهر محصول مهمی به نظر نمیرسد، ولی با آگاهی از میزان مصرف این محصول در کشور که سالیانه به صدها تن میرسد، اهمیت کار آقای مهربان در تأمین نیاز کشور بهتر درک میشود، به خصوص وقتی متوجه میشویم که در نبود کارگاه تولید پیچ مهربان و دیگر کارگاههای مشابه در کشور، طی سالیان گذشته این محصول از خارج وارد میشده و بخشی از ارز کشور به واردات این محصول اختصاص مییافته است، ولی امروز با همت داخلی، کشور در این حوزه به خودکفایی کامل رسیده و به گفته آقای مهربان به واردات هیچ نوع پیچی از خارج نیاز نداریم.
بیشتر تولید ما
«پیچ چوب» است
آقای مهربان از انواع تولیدات کارگاههایش گفت و اینکه به دلیل نیاز بالای کشور به «پیچ چوب»، بیشترین تولید آنها این محصول است که در اندازههای مختلف تولید میشود. در کنار این محصولات، تولید چهار نوع قلاب فلزی، رولپلاک و تولید قوطیهای بستهبندی و بستهبندی محصولات نهایی نیز از بخشهای دیگر محسوب میشود. مجموعه تولیدی آقای مهربان پیچهای مقاوم فولادی که به آنها پیچهای MDF میگویند نیز تولید میکند، ولی به دلیل نبود امکان سختکاری (آبکاری) این نوع پیچها در مشهد، پیچهای تولید شده برای سختکاری به صنعتگران تهرانی فروخته
میشود.
«تاب پیچ، گوهر مال، اطمینان، طوس برتر، طوس پیچ، پیچ طلایی» و... انواع نامهای تجاری برتر در حوزه پیچ هستند که به سفارش شرکتهای توزیعکننده، با تلاش کارگاههای آقای مهربان تولید و به بازار عرضه میشود. آقای مهربان از وجود سود بالا در حاشیه بازار قطعات و ابزارآلات صنعتی نیز گفت و اینکه بخش زیادی از سود حاصل در این بخش به جیب شرکتهای واسطه و دلالان میرود. واحد شمارش پیچ «قُراص» است که شامل 144 پیچ میشود. مهربان میگوید: «اکنون ما هر قراص پیچ را پنج هزار تومان به شرکتهای واسطه میفروشیم، در حالی که صنعتگران و مردم عادی، هر قراص را بین 25 تا 30 هزار تومان میخرند.»
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 تماس بگیرید.