عبدالله عبادی/ جمهوری سیرالئون کشوری است در غرب آفریقا به پایتختی فریتاون که جمعیت آن بیش از شش میلیون نفر اعلام شده است. زبان رسمی این کشور انگلیسی است و بیش از 60 درصد از جمعیت آن را مسلمانان تشکیل میدهند. سیرالئون با وجود داشتن بهترین معادن الماس و طلا در آفریقا و در سطح جهان در اثر سیاستهای امپریالیستی و استعماری به یکی از فقیرترین کشورهای جهان تبدیل شده است، به طوری که درآمد سرانه هر فرد کمتر از دو دلار در روز اعلام شده است. جنگ داخلی سیرالئون بین سالهای 1990 تا 2002 که دلیل اصلی آن تصاحب معادن الماس از سوی شورشیان طرفدار آمریکا بود، سبب شد علاوه بر اینکه بیش از 200 هزار نفر از مردم بیگناه کشته شوند، بخش بسیاری از زیرساختهای این کشور نیز نابود شود.
این وضعیت سبب شد تا پس از پایان جنگ مسئولان این کشور به فکر دریافت کمک از کشورهای ثروتمند از جمله عربستان بیفتند، به دنبال درخواست کمک از سوی مقامات سیرالئونی، بانک توسعه اسلامی (IDB) که مقر آن در جده است، موافقت کرد با ارائه وامهای درازمدت و کمبهره از پروژههای مختلف عمرانی و رفاهی نظیر ساخت فرودگاه، جاده، بیمارستان و دانشگاه
حمایت کند.
در سال 2010 و با افزایش جمعیت این کشور و نیاز به منابع انرژی از جمله الکتریسیته، دولت بار دیگر دست خود را به سوی مقامات عربستانی دراز کرد و این بار نیز رژیم سعودی با ارائه یک وام 800 میلیون دلاری زمینه ساخت یک نیروگاه برق در این کشور را فراهم آورد.
در سال 2015 و با گسترش ویروس ابولا در غرب آفریقا که به کشته شدن هزاران نفر در این منطقه انجامید، عربستان با سوءاستفاده از وضعیت سیرالئون و با هدف ترمیم چهره منفور خود را با ارسال چندین محموله دارو، مواد غذایی، پتو و دیگر اقلام مورد نیاز سعی کرد چهره مقبولی از خود به مردم این کشور نشان دهد. عربستان افزون بر ارسال مواد غذایی و دارویی، یک گروه از پزشکان خود را نیز به سیرالئون اعزام کرد که فعالیتهای آنها به طور دائم از سوی رسانهها منتشر میشد.
در سال 2016 و با وقوع سیل ویرانگر در بسیاری از مناطق سیرالئون که به تخریب هزاران خانه و مفقود شدن صدها نفر منجر شد، دولت عربستان با ارائه یک کمک 300 میلیون دلاری به سیلزدگان خود را حامی و طرفدار محرومان قلمداد کرد. این اقدامات موجب شد تا در سال 2017 «ارنست کروما» رئیسجمهور این کشور برای تشکر از مقامات سعودی و تضمین ادامه کمکها عازم ریاض شود و با مقامات عالیرتبه این رژیم و از جمله شخص ملکسلمان دیدار و گفتوگو کند، ملکسلمان بعد از دیدار با کروما اعلام کرد که ما همچنان از پروژههای عمرانی، آموزشی و ورزشی در سیرالئون حمایت میکنیم.
اکنون علاوه بر دولت سعودی، سازمانها، نهادها و شرکتهای بسیاری در سیرالئون مشغول فعالیتند که این حضور کمک فراوانی به توسعه فرهنگی و مذهبی در این کشور کرده است، از جمله مؤسسات حاضر در سیرالئون مؤسسه ولیدبنطلال میلیاردر معروف است مکه از محبوبیت فراوانی در این کشور برخوردار میباشد. در سال 2013 مؤسسه بنطلال موافقت کرد با اعطای 1 میلیون دلار برای ساخت مراکز بهداشتی و فنی و حرفهای به کمک دولت سیرالئون بشتابد، این اقدام و دیگر اقدامات عامالمنفعه موجب شد تا دولت این کشور از شخص بنطلال برای سفر به سیرالئون دعوت کند و طی مراسمی مدال عالی شهروندی این کشور را به وی اهدا کند. اکنون مؤسسه بنطلال در حال انجام چند پروژه در سیرالئون میباشد و از حمایت دولت این کشور برخوردار است.
اقدامات تبلیغی وهابیون در سیرالئون
1ـ ساخت مسجد: همانطور که گفته شد، سیرالئون با وجود داشتن بهترین معادن طلا و الماس جهان جزو فقیرترین کشورهای غرب آفریقا است؛ از اینرو دولت هیچ بودجهای برای امور مذهبی و فرهنگی مردم در اختیار ندارد. از سوی دیگر وضعیت اقتصادی مردم به حدی نامطلوب است که از اداره امور معیشتی خود نیز ناتوان هستند. بنابراین کشورهای مسلمان از جمله عربستان با صرف دلارهای نفتی دهها مسجد در این کشور احداث کردهاند. لازم به ذکر است که تمامی مساجد ساخت عربستان را افرادی اداره میکنند که خود در این کشور تحصیل کرده باشند، مسجد مرکزی فریتاون یکی از این مساجد است.
2ـ احداث کلینیکهای بهداشتی: در 15 سال گذشته، یعنی از زمان پایان جنگ داخلی در این کشورـ سال 2002ـ رژیم سعودی دهها کلینیک در نقاط مختلف این کشور احداث کرده است، در این مراکز که به صورت رایگان بیماران را پذیرش میکنند، خدمات گوناگونی ارائه میشود. در واقع، وهابیون از طریق این کلینیکهای بهداشتی تلاش میکنند خلأ کمبود بیمارستان و مراکز بهداشتی و درمانی در مناطق استقرار مسلمانان را مرتفع و خود را حامی پیروان دین اسلام معرفی کنند. بهترین نمونه احداث چند کلینیک سیار در نقاط سیلزده پس از وقوع سیل در این
کشور بود.
3ـ توزیع بلیت رایگان حج: سیرالئون کشور قبیلههاست، قبایلی نظر ماندینکا، ولوف، سرر، تتمه و منده از بزرگترین قبایل این کشور هستند که اعضای آن در دیگر کشورهای منطقه نیز حضور دارند، در این قبایل ریشسفیدان و رهبران و علمای مذهبی از محبوبیت و احترام خاصی برخوردارند، با توجه به فقر حاکم بر این کشور بسیاری از این افراد توانایی سفر به مکه را ندارند؛ از این رو سفارت عربستان با هدف تأثیرگذاری بر این قبایل هر ساله با دعوت از بزرگان و ریشسفیدان و علمای طرفدار خود اقدام به توزیع بلیت رایگان حج کرده تا چهره خوشایندی از خود برای آنان ترسیم کند و آنها را بیش از پیش به وهابیت متمایل
سازد.