حمیدرضا حیدری/ در میان اخبار مختلف اقتصادی در روزهای اخیر یکی از عجیبترین خبرهایی که در رسانهها مورد توجه قرار گرفت، موضوع کمبود پوشک در بازار بود.
هر چند کمبود پوشک نیز مانند دیگر مسائل اقتصادی امروز حاصل بیتدبیری مسئولان از یکسو و زیادهطلبی برخی تجار و واردکنندگان این محصول از سوی دیگر میباشد، به طوری که معاون امور گمرکی گمرک شهید رجایی بندرعباس گفته است: «دو برند معروف پوشک علیرغم تسهیلات ویژه ترخیص مواد اولیه حاضر نیستند کالای خود را اظهار و ترخیص کنند.»
این یعنی دولت و دیگر قوا نمیخواهند، یا نمیتوانند از اختیارات قانونی خود برای ورود این محصول کمیاب به بازار استفاده کنند و برخورد لازم و اساسی با محتکران صورت نمیپذیرد و همین سبب ایجاد چنین چالشهایی در جامعه میشود.
اما کمبود پوشک در رسانهها بازتاب فراوانی داشت. برخی با نگاه طنز به آن نگریستند، اما برخی دیگر سعی کردند این موضوع را در کنار خودکفایی جمهوری اسلامی ایران در موضوع موشکی قرار داده و استفاده ابزاری از آن کنند. آنها سعی کردند در این میان سیاستهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران را مورد انتقاد قرار دهند و دوگانه موشکـ پوشک را در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی ایجاد کنند.
یکی از کاربران در فضای مجازی نوشت: «موشک داریم و پوشک نداریم.»
کاربر دیگری نوشت: «پوشک پیچیدهتر از موشک نیست، اما چرا پیشرفت نداشتیم؟»
برخی هم به دنبال آنند که چنین القا کنند؛ در حالی که کشور در موضوع پوشک مشکل دارد، چگونه توانسته است محصولات موشکی را طراحی کرده و بسازد. اما این موضوع هم با واکنش برخی کاربران مواجه شد.
کاربران جریان انقلابی این دو موضوع را حاصل دو نوع نگاه مدیریتی متفاوت در کشور دانستند و با انتشار تصاویری از محصولات تولید شده از سوی مدیران این دو تفکر، به این نوع فضاسازیهای رسانهای پاسخ گفتند. یکی از این کاربران با قرار دادن عکسی از خودرو «ارس» که به همت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ساخته شده در کنار خودرو پراید نوشت: «خودروی حاصل تفکر انقلابی میشه ارس، خودروی حاصل تفکر غربی لیبرالی میشه پراید 40 میلیونی! اشکال کار از تفکره یا....؟»
البته کاربر دیگری در پاسخ به برخی توئیتهای اینچنینی نوشت: «نیروهای مسلح باید موشک را تأمین میکردند، دولت هم پوشک را؛ طوری از دوگانه موشک و پوشک ننویسید که انگار مسئولیت پوشک هم با سپاه بود. البته اگر دولت روحانی عرضه تأمین پوشک بچههای مردم را ندارد، آن را هم بگذارید روی دوش سپاه و بعد اگر نتوانست، با پوشک و موشک سرمقاله زرد بنویسید!»
اما این موضوع در فضای جامعه هم مورد توجه بود. محمدباقر قالیباف شهردار اسبق تهران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشستی با استادان بسیجی، با بیان اینکه دشمن برای وارد کردن فشار روحیـ روانی میکوشد از این ناکارآمدیها بهانهتراشی و مردم را ناامید کند، اظهار داشت: «وقتی دشمنان در جنگ روانی شعارهای هموزن درست میکنند و میگویند «موشک و پوشک» میخواهند اینطور القا کنند که ایرانیها فناوری تولید موشک دارند، ولی نمیتوانند تولید و عرضه پوشک را مدیریت کنند.»
وی همچنین با اشاره به مشکلات موجود اقتصادی و با بیان اینکه؛ مشکلات کشور راهحلهای روشن دارد، گفت: «راهحلهایی که وعده نمیدهد که سه سال بعد آثارش مشخص شود، بلکه راهحلهایی که سه ماه بعد مردم تأثیر آن را ببینند.»
این در حالی است که پس از آنکه دونالد ترامپ از برجام خارج شد و برخی از سیاسیون غربگرا تلاش کردند آن را با همکاری اروپا حفظ کنند، اما برخی از کشورهای اروپایی برای حفظ برجام شرط مذاکرات موشکی گذاشتند تا بتوانند در این زمینه نیز از ایران امتیاز بگیرند. شاید اتفاقات روزهای اخیر و ایجاد دوگانه موشکـ پوشک بیارتباط با چنین مسائلی نباشد.