اکبر کریمی/ یکی از راهکارهای کاهش هزینههای خانوادهها، کاهش مبلغ نهایی کالاهای مصرفی با کوتاه کردن دست واسطهگران و دلالان است. این امر تنها با فراهم شدن زمینه عرضه محصول از تولیدکننده به مصرفکننده واقعی امکانپذیر میشود.
در این گزارش با طرح موفق جوانان تهرانی آشنا خواهیم شد که با فراگیر شدن آن در کشور میتوان در همه حوزههای تولیدی، دست تولیدکننده را در دست مصرفکننده گذاشت و افزایش قیمتها به واسطه دلالی را به حداقل رساند.
یافتآباد؛ قطب فروش مبلمان
یافتآباد تهران به بازار مبلمان کشور مشهور است و انواع نمایشگاههای مبل و لوازم چوب منزل را در این منطقه میتوان دید. یکی از دلایل شهرت این منطقه، عرضه محصولات با قیمتهای پایین در مقایسه با مناطق دیگر است؛ ولی مشکل و مانع اصلی که این منطقه نیز همانند دیگر مکانهای تجاری دارد، گرانی نمایشگاهها و رهن و اجارههای بالا در آن است. مشکلی که دود آن هم به چشم تولیدکننده و هم به چشم مصرفکننده نهایی میرود؛ چون باید اجارهبهای این مراکز از جیب این دو طیف تأمین شود.
وحید مایلی 30 ساله، مدیر اجرایی مرکز تازهتأسیس مبل پایتخت در بلوار معلم یافتآباد است. او که تا پیش از این مسئولیت، تولیدکننده و فروشنده مبلمان بوده است، علت اصلی گرانی محصولات مبلمان را واسطهگری و مسائل حاشیهای بازار بیان میکند و میگوید: «اگر بتوان این بخش را از چرخه فروش برداشت، قیمت نهایی که خریدار آن را میپردازد، به مراتب پایینتر خواهد بود.»
حال باید پرسید چرا این اتفاق در صنعت مبلمان نمیافتد؟ مایلی در پاسخ به این پرسش میگوید: «اگر تولیدکنندهای بخواهد محصول نهاییاش را خودش به فروش برساند، به نمایشگاه عرضه و فروش نیاز دارد. برای این منظور باید مقداری از سرمایه در گردش خود را که چند صد میلیون میشود، برای رهن کنار بگذارد و این برای تولیدکننده ممکن نیست؛ چون او با چرخش همین سرمایه است که میتواند سر پا بماند و مواد اولیه خریده و محصول تولید کند. به همین دلیل لاجرم باید محصول خود را با حداقل سود به دلال و نمایشگاهدار بفروشد.»
برادران زمانی و وحید مایلی برای حل این مشکل نمایشگاهی را به اسم «مرکز خرید مبل پایتخت» در قطب فروش مبلمان کشور راهاندازی کردهاند. با ایجاد 90 غرفه نمایشگاهی در محیطی به مساحت 14 هزار متر مربع و در سه طبقه تجاری و دو طبقه پارکینگ، زمینه عرضه محصولات تولیدکنندگان حوزه مبلمان در این فضا فراهم شده و هر یک از این غرفههای 60 تا 120 متری مخصوص نمایش تولیدات یک کارخانه و کارگاه تولیدی است؛ تولیدکنندگانی که هیچ مبلغی بابت رهن و اجاره غرفههایشان پرداخت نمیکنند.
مدیر این مرکز تازهتأسیس میگوید: «بیشتر نمایشگاهدارهای مبلمان تولیدکننده نیستند و اجناسشان را از تولیدکننده میخرند و برای اینکه از هزینه اجارهها برآیند و سود مناسبی نیز داشته باشند، با افزایش 100 تا 120 درصدی قیمت تمام شده محصولات تولیدی، آنها را به مصرفکننده میفروشند. هدف ما در راهاندازی این مرکز ایجاد فضای لازم برای فروش مستقیم و بیواسطه محصولات تولیدکنندگان واقعی است.»
غرفهداران این مرکز در ازای فروش محصولاتشان درصدی از مبلغ فروش را به عنوان حق مشارکت به مدیریت نمایشگاه پرداخت میکنند. تولیدکننده در اینجا کالای خود را به قیمت تولید به فروش میرساند و واسطه در این مرکز کاملاً حذف شده است. به همین دلیل، در این مرکز قیمت محصولات عرضه شده حداقل تا 25 درصد پایینتر از فروشگاههای دیگر است.
حسن زمانی، مهدی زمانی و وحید مایلی سه شریکی هستند که با سرمایهگذاری اولیه، توانستهاند «مرکز فروش مبل پایتخت» را از ابتدای سال جاری راهاندازی کنند. پس از انجام کارهای اجرایی مانند رنگ زدن، دکوراسیون داخلی و ایجاد فضای نمایشگاهی و... که حدود سه ماه به طول انجامیده، اکنون دو ماهی است که مرکز فعال شده و تاکنون 60 تولیدکننده داخلی در آن مستقر شدهاند و انواع محصولات خود را عرضه میکنند.
هدفگذاری برای اشتغالزایی 200 نفری
در حال حاضر، حدود 100 نفر به صورت مستقیم در مرکز فروش مبل پایتخت مشغول کار هستند. مایلی میگوید: «این تعداد در آینده نزدیک به 200 نفر نیز خواهد رسید. علاوه بر این، با رونق کسبوکار کارگاههای تولیدی حاضر در مرکز، شغل ثابت بیش از 100 نفر نیز در کارگاههای تولیدی تضمین شده است.»
مرکز فروش کاملاً ایرانی
مایلی میگوید: «در مرکز فروش مبل پایتخت، برای تولید همه محصولات مبلمان شامل انواع مبلمان راحتی، کلاسیک و استیل، انواع سرویس خواب و ناهارخوری، انواع آینه، کنسول و بوفه، انواع سرویسهای سیسمونی و نوجوانان، از پارچه، چوب، مواد و متریالهای داخلی با کیفیت استفاده شده است.»
فروش همه غرفههای مرکز از طریق مدیریت واحد انجام میگیرد و برای همه محصولات 24 ماه گارانتی و پنج سال خدمات پس از فروش در نظر گرفته شده است. پارکینگ دو طبقه این مرکز به صورت رایگان به بازدیدکنندگان سرویس ارائه میدهد و برای راحتی خریداران، همه محصولات رایگان به درب منزل مشتریان ارسال میشود.
آیا این طرح سودآور است؟
بیشک مهمترین انتظاری که از هر طرح اقتصادی میرود، سودآور بودن آن است. مدیر این مجموعه نمایشگاهی در این زمینه میگوید: «انتظار ما از سودآوری این طرح در فروش زیاد است. اگر در هر دست مبلمان عدد کوچکی سود وجود داشته باشد، در فروش تعداد بیشتر محصول این عددهای کوچک سود بزرگ را رقم میزنند. برای رسیدن به آن نقطه ما باید به میزان کافی تبلیغات کرده باشیم و خودمان و هدفمان را به مردم بشناسانیم. تبلیغ در بیلبوردهای شهری، در رسانه ملی و در فضای مجازی و... اقداماتی است که ما در این حوزه انجام میدهیم.» این گروه خلاق به جای اینکه سودش را در افزایش قیمت محصولات دنبال کند؛ سود خود را در فروش بالا هدفگذاری کرده است.
در این طرح افزون بر تبلیغات، توجه به نظرات مشتریان و خریداران نیز اهمیت بسزایی برای مدیریت مرکز دارد که این مأموریت از طریق سامانه ارتباط با مشتری (crm) این مرکز دنبال میشود.
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 تماس بگیرید.