مهدي حسنزاده/ انقلاب اسلامي قيامي عليه نظام سلطه جهاني در عصر دوقطبيسازي ليبراليسمـ کمونيسم بود که همه نقشههاي استکبار جهاني را در منطقه خاورميانه بر هم ريخت! همين مسئله موجب شد دشمنيها با نظام نوپاي اسلامي از همان فرداي 22 بهمن ماه آغاز شود. اوج نقشههاي براندازي آمريکاييها تحريک و تجهيز ديوانه جاهطلبي بود که در رأس نظام سياسي کشور عراق از طريق کودتا و نظاميگري به قدرت رسيده بود.
غفلتها
پس از ماهها مناقشه سياسيـ امنيتي، سرانجام در 31 شهريور ماه 1359 حمله همهجانبه ارتش عراق به صورت رسمی آغاز شد و هواپیماهای عراقی فرودگاه مهرآباد تهران را بمباران کردند. نکته قابل ذکر، بيتوجهي مسئولان امر در آن مقطع حساس نسبت به تحرکات مشهودي بود که رژيم بعثي در مرزهاي مشترک از خود نشان ميداد و اخبار موثقي که چند ماه پیش از تهاجم همهجانبه، از تحولات و تغيير آرايش ارتش عراق به گوش ميرسيد. بنيصدر که در آن مقطع رئیسجمهور و فرمانده کل قوا بود و نقش کليدي تصمیمگیریها را برعهده داشت، ترجيح ميداد نسبت به اين تحولات بيتوجه باشد؛ غفلتي مرموز که بوي خيانت از آن به مشام ميرسيد!
رهبر معظم انقلاب اسلامي در شرح نتيجه غفلت مسئولان وقت کشور ميگويد: «جمله خوبي را اين برادر عزيز اينجا گفتند. گفتند خانوادهها میگفتند اگر اين رزمنده را ما از خانه بيرون نفرستيم، فردا دشمن دم در خانه ميآيد، بايد بجنگيم. اين خيلي نکته مهمي است؛ اين همان نکتهاي است که اميرالمؤمنين(ع) فرمود: هر جماعتي که در داخل خانه خودشان مورد تهاجم دشمن قرار بگيرند، غفلت کنند از اينکه دشمن دارد ميآيد، اينها شکست خواهند خورد، مغلوب خواهند شد. دشمن را از دور بايد ديد، از دور بايد شناخت؛ اين غفلتي بود که آن روز آن کساني که بايد ميديدند، نديدند.
در تهران هي گفته میشد و خبر ميرسيد که در منطقه کرمانشاه، در منطقه ايلام بيشتر در اين مناطق دشمن مشغول آرايش نظامي است. آنجا که گفته ميشد، سياسيوني که مسئول کار بودند، انکار میکردند؛ میگفتند نه، چنين خبري نيست. تا وقتي تهران را بمباران کردند. در روز 31 شهريور 59 جنگ در واقع آغاز نشد. آن روز تهران بمباران شد و جنگ از پيش شروع شده بود. اگر مسئولاني که آن روز در رأس کار بودند همان کساني که بعد هم نشان دادند لياقت اداره کشور را ندارند میفهمیدند، تشخيص میدادند و آمادگي خود را بالا ميبردند، نه خرمشهر آنجور میشد، نه قصرشيرين آنجور ميشد، نه برخي از مناطق ديگر مرزي. آن غفلت اوليه موجب شد بر اين منطقه و منطقه خوزستان، آنطوري که من در برهه کوتاهي از نزديک مشاهده کردم، آنچنان فضاي غمآلودي حاکم شود که بعضي از مناظر آن را که من از نزديک ديدم، نمیتوانم فراموش کنم.»(21/7/1390)
مديريت حضرت امام(ره)
حضرت امام خميني(ره) در هفته اول جنگ تحميلي با هوشياري تمام و با پيامهايی که براي رزمندگان و مردم ايران و مردم و ارتش عراق صادر کردند، به خوبي توانستند هفته اول شروع جنگ را که يکي از مهمترين و دشوارترين دوران دفاع هشت ساله ملت ايران در مقابل تجاوز ارتش عراق بود، مديريت کنند و ارتش و رژيم بعث عراق را که تصور ميکردند طي چند روز ميتوانند بر ايران غلبه کنند، نااميد کردند.
با شروع حمله نيروهاي عراق به مرزهاي ايران، امام خميني(ره) در پيامهاي متعدد راديو و تلويزيوني ضمن هشدار به رژيم بعث در شروع تجاوز به خاک ايران، خطاب به ملت ايران همگان را به حفظ هوشياري و خونسردي دعوت کردند. همچنين امام(ره) با هوشياري تمام با فرستادن پيامهايي به ارتش و مردم عراق برخي از مسائل و انگيزههاي مربوط به شروع جنگ را براي آنها روشن کردند.
امام(ره) در اولین پیام خود به رژیم عراق درباره شروع تجاوز به خاک ایران هشدار دادند و فرمودند: «بعضی نکات باید گفته بشود: یکی اینکه گمان نکند ملت ما که دولت ایران و ارتش ایران عاجز از این است که جواب به اینها بدهد. هر وقتی که مقتضی بشود من پیامی به ملت خواهم داد و به صدام حسین و امثال او ثابت خواهم کرد که اینها، این اذناب آمریکا قابل ذکر نیستند و ما همیشه بنا داریم که در این برخوردها، طوری برخورد بشود که جواب برخورد آنها داده بشود که به ملت عراقـ خدای نخواستهـ صدمهای وارد نشود. لکن ما عازم بر این هستیم، مصمّم بر این هستیم که اگر عراق حدّ خودش را نداند و تجاوز را تکرار بکند، ما دستور بدهیم و ملت ما بسیج بشوند و آن وقت برای ملت عراق معلوم باشد که ما با آنها هیچ کار نداریم، بلکه این صدام حسین است که به واسطۀ تحریک آمریکا به ما تجاوز کرده است و ما اگر جوابی به او بدهیم، هرگز به ملت عراق، که برادر ما هستند، مربوط نیست.»
حضرت امام(ره) فرداي روز نخست تجاوز عراق به ايران در پيامي ديگر به ملت ايران در هفت بند درباره لزوم اطاعت از شوراي فرماندهي، وظيفه رسانهها در نقل اخبار جنگ، تکليف مردم و نيروهاي انتظامي در برابر شايعهسازان تذکراتي دادند.
در روز سوم جنگ، يعني دوم مهر ماه 1359 امام خميني(ره) در پيامي ديگر خطاب به ارتش و ملت عراق، قيام همهجانبه بر ضد نظام بعثي عراق را تکليف شرعي، الهي و انساني ملت عراق دانستند.
روز بعد، پس از پخش شايعاتي به دنبال رزمایش هوايي ارتش در آسمان تهران، امام خميني(ره) براي رفع نگراني گروههايي از مردم در پيامي راديوـ تلويزيوني خطاب به ملت ايران فرمودند: «مسئلهای نبود که نگراني داشته باشد، ما قوي هستيم و... بر آنها غلبه خواهيم کرد.»
در چهارم مهر ماه اين بار حضرت امام(ره) در پيامي از جوانمرديهاي نيروهاي مسلح ايران تجليل کردند و در پاسخ به جنگ رواني دشمن و پخش شايعه درگذشت امام(ره)، فرمودند: «شنيدم که امروز هم شايعه مرگ فلاني شده است... شما بايد دعا کنيد خدا بميرد، خدا هست، من کي هستم. ملت ما، خدا دارد.» امام خميني(ره) در اين پيام ضمن برشمردن تفاوتهاي انگيزه ارتش و ملت ايران با انگيزه ارتش عراق، از مردم عراق و ارتش اين کشور خواستند بر ضد حکومت کافر بعثي قيام کنند.
در پنجم مهر ماه و در ششمين روز آغاز تجاوز عراق به خاک ايران، حضرت امام(ره) از علما و روحانيون و قاطبه مردم خواستند از بازماندگان شهداي جنگ بازديد و دلجويي کنند.
اين شيوه رهبري هوشمندانه امام(ره) در روزهاي آتي نيز ادامه پيدا کرد و با اين اقدامات بود که ارتش، نيروهاي مسلح و مردم ايران کمکم روحيه خود را بازيافتند و دشمن بعثي را به تدريج از خاک خود بيرون کرده و بر سر جاي خودش نشاندند.