صدایی است در حنجره زخمی ِتاریخ 
هنوز و تا همیشه نام تو را می‌خواند
راهِ تو را می‌جوید
خدا، نام تو را آفرید 
خدا، راه ِ تو را آفرید 
که آدمی را بشوید از خودش 
با مرورِ تو در تاریخ
ای بسم‌الله ِسوره عشق 
بر نیزه یزیدیان هم 
چون آفتابی بر پهنه آسمان 
صدایی است در حنجره زخمی تاریخ 
هنوز و تا همیشه نام تو را می‌خواند 
رسمِ تو را می‌جوید: حسین(ع)...

قال علی‌بن‌الحسین(علیه‌السلام):
تزهر أرض کربلا یوم القیامة کالکوکب الدرى و تنادى انا ارض الله المقدسة الطیبة المبارکة التى تضمنت سید الشهداء و سید شباب
 اهل الجنة.»
امام سجاد(علیه‌السلام) فرمود :زمین کربلا، در روز رستاخیز، چون ستاره مرواریدى می‌درخشد و ندا می‌دهد که من زمین مقدس خدایم، زمین پاک و مبارکى که پیشواى شهیدان و سالار جوانان بهشت را در بر 
گرفته است.
کتاب ادب‌الطف، ج 1، ص 236

گزارش صبح صادق از باغ‌موزه انقلاب و دفاع مقدس تهران

 حسن ابراهیمی/ همزمان با هفته دفاع مقدس و با گذشت ۳۰ سال از پایان آن حماسه بزرگ بر آن شدیم تا گزارشی از یکی از مراکز فرهنگی مهم در این حوزه تهیه کنیم؛ لذا نگاه‌ها به سمت باغ موزه انقلاب و دفاع مقدس در تپه‌های عباس‌آباد تهران جنب ایستگاه متروی شهید حقانی رفت. 
وقتی از ایستگاه مترو خارج می‌شویم و به سمت باغ‌موزه حرکت می‌کنیم یک نماد مهم جلب توجه می‌کند؛ گنبد و گلدسته! گنبد و گلدسته‌ای که برای بچه‌هایی که راهیان نور رفته‌اند، آشناست، مسجد جامع خرمشهر اولین نمادی است که در باغ‌موزه قابل مشاهده است و در واقع ورودی باغ‌موزه حیاط مسجد جامع نمادین خرمشهر، البته در اندازه واقعی و با کاربرد واقعی مسجد در باغ‌موزه هم محسوب می‌شود. اما نمادهای مهم بعدی در این مجموعه ماکت‌های اندازه واقعی موشک‌های ساخت ایران است که به ترتیب اندازه کنار هم چیده شده‌اند. از موشک‌های با سر جنگی تا موشک‌های فضایی. در مسیر ورود به تالارهای باغ موزه هم جالب‌ترین آثار علاوه بر تسلیحات سنگین در مسیر مثل تانک‌ها و نفربرها، خودروهایی است که دانشمندان هسته‌ای در آنها به دست تروریست‌های سفاک موساد ترور شده‌اند، آثار تیراندازی یا بمب‌های آهنربایی در خودروها به خوبی گواه این حوادث است!  
اما اصل موزه
موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در ۲۲ هکتار فضای کلی که شامل فضای بیرونی و داخلی است، بنا شده است. اولین کلنگ مجموعه باغ‌موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در سال 1384 به همت شهردار تهران زده شد و افتتاح موزه حدود سال 1391 صورت گرفت. اکنون بیش از شش سال است که موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فعالیت خود را به منزله یکی از مراکز مهم فرهنگی تهران شروع کرده است.
بنا به اظهارات مسئولان این مجموعه، هدف از تأسیس موزه آن ترویج فرهنگ مقاومت بوده است. اما در این خصوص موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس کوچک‌تر از آن است که بتواند ایثار، گذشت و فداکاری‌هایی که در جنگ هشت ساله ایران و عراق اتفاق افتاد، منعکس کند؛ لذا هدف از تأسیس موزه این شده است که گوشه‌ای از نگرش انقلابی‌ـ اسلامی که در فرهنگ دفاع مقدس گنجانده شده بیان شود. لذا مترجمانی در سه زبان زنده انگلیسی، عربی و فرانسه در این حوزه فعالیت دارند. بازدیدکنندگان خارجی مهم‌ترین میهمانان این موزه هستند و سعی شده وقتی بازدیدکنندگان خارجی از کشورهای مختلف جهان می‌آیند بتوانند موضوع انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را از سویی به صورت علمی و روند تاریخی تحولات در هر سال و از سویی دیگر به صورت حماسی و مبتنی بر فرهنگ ایثار و شهادت درک کنند.  به یقین موزه بدون آثار نمی‌تواند موزه باشد؛ لذا در این موزه نیز بخشی از آثار دفاع مقدس و انقلاب اسلامی وجود دارد. اما بنا به اظهارات مسئولان ذی‌ربط در این زمینه هنوز کار جمع‌آوری اسناد دفاع مقدس به صورت کامل انجام نشده است؛ یعنی شاید از حدود ۲۰۰ هزار شهید دفاع مقدس نزدیک به 20 درصد از شهدا برای دریافت آثارشان به خانواده‌شان مراجعه شده است.  در این زمینه در مجموعه باغ‌موزه هیئتی وجود دارد که برای این منظور به دیدار خانواده‌ها می‌روند. نشریات و پایگاه اینترنتی باغ‌موزه دفاع مقدس هم متکفل دیگر این موضوع است. اما ظاهراً برخی دوستان و خانواده شهدا هم بوده‌اند که تمایل داشته‌اند وسیله‌ای از شهید بزرگوارشان به موزه انتقال داده شود.
مجموعه‌های سرپوشیده باغ‌موزه شامل تالارها و سالن‌های اجتماعات و سراسر نمای مقاومت است و قسمت‌های فضای باز علاوه بر مزار شهدای گمنام، مسجد جامع و نمایشگاه ادوات و تسلیحات سنگین مانند توپ‌ها، تانک‌ها، هواپیما و بالگرد و خودروی دانشمندان شهید هسته‌ای، شامل سینمای پنج بعدی، دریاچه و آبنما و باغ دره است که محیطی همگون با فطرت انسانی را برای بازدیدکننده مهیا می‌کند؛ محیطی که اگرچه می‌خواهد درباره یک امر غیر انسانی مانند جنگ صحبت کند، اما این امر در وادی فرهنگی مقاومت و ایثار و شهادت مفهومی مقدس و انسانی می‌یابد و مخاطب با این موضوع در بازدید از محیط بیرونی و سپس محیط‌های سرپوشیده باغ‌موزه آشنا می‌شود.
هفت تالار در واقع محیطی سرپوشیده برای بازدیدکنندگان است که از «تالار آستانه» شروع می‌شود، سپس «تالار دفاع» و «تالار حیرت و حقانیت» و بعد «تالار آرامش و مقابله»، ششمین تالار «شهادت» نام دارد و تالار هفتم «سرانجام» و البته مکمل این تالارها نماد مقاومت، یعنی مسجد جامع خرمشهر است. هر تالار توضیحی مجزا و مبسوط دارد که باید به صورت حضوری درک شود.
اما مجموع وصایای شهدا و آثار آنها در تالار پروانه وجود دارد. البته اصل اسناد به صورت دیجیتالی رونوشت‌برداری شده‌اند و در گنجینه‌ای ویژه‌ نگهداری می‌شوند. حتی آثار ویژه شهدا هم برای اینکه تخریب نشوند، به صورت ویژه نگه داشته می‌شوند. 
موزه‌های جنگ جهان
موزه‌های جنگی معروفی در روسیه، آلمان و لبنان وجود دارد. یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های جنگ در روسیه است که بیش از ۲۳ تالار دارد و در آن مباحث مربوط به جنگ‌های جهانی اول و دوم نمایش داده می‌شود. در کشور لبنان، موزه جنگ «ملیتا» که بحث آزادسازی مناطق اشغالی جنوب به دست رزمندگان اسلام را به نمایش می‌گذارد، وجود دارد که حزب‌الله آن را برپا کرده‌ است و بسیار دیدنی است. دیگر کشورها هم در این زمینه فعال هستند. اروپایی‌ها بیشتر هزینه کرده‌اند. جالب است که در روسیه عروس و دامادها به موزه جنگ می‌روند و کنار مزار یادبود کشته‌شدگان‌شان عکس یادگاری عروسی می‌گیرند. 
ظاهراً بهترین موزه از نظر فناوری و استفاده امکانات، موزه جنگ روسیه است. پانورامای ترکیه هم بسیار زیباست. در ایران هم در موزه دفاع مقدس پانورامای خرمشهر وجود دارد که بسیار بزرگ است.
جالب اینکه درآمد موزه‌های جنگ آنها هم از محل فروش بلیت خوب است. حتی شاید وابسته به بودجه‌های دولتی هم نباشند.
بازدیدکنندگان غیر ایرانی
یکی از مسئولان این مجموعه معتقد است، بازدید از موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بسیار خوب است و معیارش برای این موضوع بازدیدکنندگان خارجی است؛ یعنی حداقل روزی ۱۰ نفر، با شرایط منطقه تپه‌های عباس‌آباد جالب است که این آمار حداقلی مربوط به روزهای برفی و بارانی است. بازدیدکنندگان خارجی از کشورهای گوناگون هستند، عربی، اسلامی یا غربی و شرقی، خیلی‌ها هم گویا کار تحقیقاتی می‌کنند. تحقیق، مصاحبه، عکس‌برداری و مستندسازی دارند. البته نمی‌شود گفت افرادی هم هستند که جاسوسی یا کسب اخبار می‌کنند، چون موزه یعنی بیان همه چیز و دیگر به جاسوسی نیازی نیست.
باغ‌موزه به ویژه در تالارهایش برای توریست‌ها جالب است. بخش‌هایی مانند سنگر سرد و گرم، شبیه‌سازی بمباران و... که مبتنی بر فناوری‌های نوین روز است، برای آنها جالب است. در کنار این توضیحاتی داده می‌شود که ایثار، گذشت و فداکاری را روایت می‌کند. جالب اینکه کتاب‌هایی به زبان‌های دیگر وجود دارد که ممکن است واقعیت‌های جنگ را وارونه نشان دهد. برای نمونه متجاوز بودن صدام برعکس جلوه داده شده و بسیاری از کمک‌های دنیا به صدام بیان نشده است؛ اما باغ‌موزه واقعیت را به مخاطبان همان کتاب‌ها نشان می‌دهد. برای نمونه توریست آلمانی و فرانسوی آمده و تازه فهمیده است رئیس‌جمهور منتخب او به صدام سلاح شیمیایی می‌فروخته و این بلاها سر ملت ایران با همین سلاح‌ها آمده است. اسنادی را می‌بیند که مشخص می‌کند آلمانی‌ها و فرانسوی‌ها به اسم کارخانه کود شیمیایی آمده‌اند و کارخانه سلاح شیمیایی در عراق زده‌اند. اسنادی اینجا است که شاید ما خیلی مهم ندانیم، اما توریست خارجی را حیرت‌زده می‌کند.
عراقی‌هایی هم هستند که از این موزه بازدید می‌کنند. جالب آنکه آنها چیزی به نام دفاع مقدس ندارند و جنگ هشت ساله از نگاه آنها جنگ صدام با ایران است. کشته‌های‌شان را هم شهید محسوب نمی‌کنند. خیلی از خانواده‌های شیعه عراقی از سر اجبار و تهدید به مرگ خانواده به جبهه می‌رفتند و آنها وقتی به این موزه می‌آیند، این را بیان می‌کنند. 
غیر بحث شیعه بودن مردم عراق قرابت‌های فامیلی هم بوده است؛ از این رو امروز می‌توان به خوبی انزجار بازدیدکنندگان عراقی موزه را از عملکرد صدام در این جنگ دید.
استقبال ویژه دانشجویان
یکی از نکات جالب توجه که در باغ‌موزه مشاهده می‌شود، حضور دانشجویان است. با توجه به اینکه درس آشنایی با دفاع مقدس از واحدهای انتخابی دانشجویان است، گاهی استادان این درس، دانشجویان را به بازدید از این موزه ترغیب می‌کنند. البته شاید برخی این را جزء بخش عملی درس خود بدانند؛ اما به هر حال تجربه نشان داده است بازدید از باغ‌موزه خود کار چند واحد درسی را می‌کند. استناد مباحث و مسائل یکی از مهم‌ترین بحث‌های باغ‌موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است که می‌تواند به انتقال درست مفاهیم به نسل جوان و دانشجو منجر شود. به نظر می‌رسد قرار گرفتن بازدید از باغ‌موزه‌های دفاع مقدس در سراسر کشور می‌تواند بخش عملی چنین واحدهایی قرار بگیرد و حتی در سطح دبیرستان‌ها می‌تواند جزء درس آمادگی دفاعی هم محسوب شود.
اما از بازدید‌کنندگان خارجی و دانشجو بگذریم، جوانان هم بازدیدکننده این مجموعه هستند که البته بعضی از سر اجبار و برخی از سر کنجکاوی و علاقه به دفاع مقدس حضور پیدا می‌کنند؛ اما هر دو تحت تأثیر قرار می‌گیرند. سامانه‌های این موزه دیجیتال و به‌روز است؛ یعنی تصور اولیه شاید این باشد که الآن باید رفت و از سنگرهای خاکی و لباس و چفیه و اینها بازدید کرد؛ اما وقتی فرد در موزه حضور پیدا می‌کند، با فضای بسیار آرامی مواجه می‌شود. فناوری‌های پیشرفته را می‌بیند. پل خیبر یا بالکن حسینیه جماران امام خمینی(ره) و خیلی مباحث دیگر که مربوط به دوران دفاع مقدس است، اینجا وجود دارد. ماکت‌های رزمندگان به همراه صداهایی که مربوط به چینش و مکان مورد نظر است. اما بخشی از ماکت‌ها جای‌شان خالی است که متأسفانه پس از پرس‌وجو مشخص شد، بازدیدکنندگان ماکت‌ها و تندیس‌ها را دست‌کاری کرده‌اند و ماکت‌ها برای بازسازی و تعمیر برده شده که همین موضوع در روند نمایشی موزه نقص ایجاد می‌کند.
مدافعان حرم هم بخش‌هایی از موزه را به خود اختصاص داده‌اند و در اینجا افزون بر هشت سال دفاع مقدس از جبهه مقاومت و تداوم دفاع مقدس در این جنبه‌ها هم بحث‌هایی آورده شده و به نظر می‌رسد در آینده تکمیل‌تر هم خواهد شد. 
به هر صورت، باغ‌موزه انقلاب و دفاع مقدس اصلی‌ترین باغ‌موزه این حوزه در کشور است و هر روز در حال تکمیل است. از این دست موزه‌ها به صورت استانی هم در استان‌های گوناگون ساخته شده یا در دست احداث است، اما مهم جمعیت بهره‌بردار از این مجموعه‌ها هستند و باید هر ایرانی حداقل یک بار از این موزه‌ها بازدید کند و در هفت تالار آن قدم بزند؛ چرا که شنیدن کی بود مانند دیدن.برگزاری نشست‌ها و رونمایی از کتاب‌های حوزه دفاع مقدس و ثبت خاطرات شفاهی فرماندهان و غنی کردن کتابخانه باغ‌موزه از دیگر کارهایی است که در این مجموعه انجام می‌شود.
نکته دیگر هم درباره باغ‌موزه پروژه‌های بعدی است که در آن اجرا خواهد شد، از جمله موضوع نقش زنان و نقش روحانیت در دفاع مقدس.

به همت معاونت فرهنگی و تبلیغات سپاه
همزمان با ایام محرم، ماه عزای حسینی، پانزدهمین کتاب صوتی معاونت فرهنگی و تبلیغات با نام لهوف منتشر شد.
به گزارش صبح صادق در این کتاب صوتی، بازخوانی نمایشی مقتل ارزشمند سید‌بن‌طاووس(ره)، بزرگ‌ترین اثر روایی مستند درباره وقایع پیش، هنگام و بعد از کربلا روایت شده است.علل قیام حسینی، حرکت کاروان امام(علیه‌السلام) به کربلا، حوادث سفر تا کربلا، اتفاقات و حوادث جانسوز کربلا، شهادت یاران امام(علیه‌السلام)، سفر کاروان حسینی به شام و رویدادهای این سفر، بازگشت کاروان اسرا به کربلا در اربعین، بازگشت کاروان به مدینه و مجازات قاتلین امام حسین(علیه‌السلام) و یارانش به دست مختار، با هنرمندی 48 نفر از هنرمندان به مدت شش ساعت به تصویر کشیده شده است.
فایل‌های این کتاب صوتی از پورتال اطلاع‌رسانی پاسدار، بخش همسفر دانا یا ماژول محرم و پایگاه اطلاع‌رسانی اینترنتی سراج اندیشه به نشانی
 seragnet.org قابل دسترسی است. همچنین آلبوم صوتی ثارالله شامل مجموعه مرثیه عاشورایی به همراه گزیده بیانات حضرت امام خمینی(ره) و رهبر معظم انقلاب(مدظله‌العالی) و علمای ربانی نیز منتشر شده که برای دریافت آن نیز می‌توانید به پورتال اطلاع‌رسانی پاسدار ماژول محرم مراجعه کنید.

 سفره عقد
عاقد دوباره گفت‌: «وکیلم‌؟» پدر نبود
ای کاش در جهان ره و رسم سفر نبود
گفتند: رفته گل‌... نه‌... گلی گم‌... دلش گرفت‌
یعنی که از اجازۀ بابا خبر نبود
هجده بهار، منتظرش بود و برنگشت‌
آن فصل‌های سرد که بی‌دردسر نبود
ای کاش نامه یا خبری‌، عطر چفیه‌ای‌
رؤیای دخترانۀ او بیشتر نبود
عکس پدر، مقابل آیینه‌، شمعدان‌
آن روز، دورِ سفره به جز چشم‌ِ تر نبود
عاقد دوباره گفت‌: «وکیلم‌؟» دلش شکست‌
یعنی به قاب عکس‌، امیدی دگر نبود
او گفت‌: «با اجازۀ بابا... بله...» بله‌
مردی که غیر خاطره‌ای مختصر نبود

شهید شد
معصومه گفت از پدری که شهید شد
مردی که طرح صفحه یک سر رسید شد!
مردی که چون سیاوش از آتش گذشت و رفت
تا در نگاه سرخ زمین رو سپید شد
مردی که از محال، مجال آفرید و بعد
تفسیر نامعادله‌های جدید شد
مردی که زیر بارش خمپاره‌های خشم
بر عشق خاکریز زد و ناپدید شد
نقاشی قشنگی از او در اتاق بود
آن را نگاه کرد که باران شدید شد
یک مرد با چفیه و عینک، شبی سیاه
محو عبور بارقه‌های امید شد
لبخند می‌زد او به همه از روی لودر
و ردّ جاده در گذر او سفید شد!


 مهدی امیدی/«چراغ‌های ناتمام» جدیدترین فیلم در ژانر دفاع مقدس به شمار می‌آید که روی پرده سینماها رفته است. این فیلم داستان نویسنده‌ای به نام «جلال» ـ با بازی مجید صالحی ـ است که در کار خود دچار بحران می‌شود. ناشران از او می‌خواهند مطابق خواسته آنها بنویسد؛ اما او حاضر به فروختن قلم خود نمی‌شود تا اینکه با پیشنهاد نوشتن داستانی درباره شهدا مواجه می‌شود و... .
«چراغ‌های ناتمام» به کارگردانی مصطفی سلطانی در قالبی شاعرانه ساخته شده و از این نظر نوآوری دارد؛ اما این فیلم با دو مشکل مواجه است که مانع آن می‌شود این فیلم به یک فیلم فاخر و ماندگار تبدیل شود؛ اول قصه نامنسجم و ابتر و از آن بدتر، شخصیت‌پردازی ضعیف فیلم است. طرح روایت فیلم، بازگویی حکایت عاشقانه یک شهید، از چشم نویسنده‌ای است که می‌خواهد داستان زندگی آن شهید را بنویسد؛ اما نوع طراحی داستان، نتیجه‌ای جز سردرگمی مخاطب ندارد.
پیرنگ و قرار نگرفتن نقاط عطف و لحظه تحول در فیلم، موتور حسی و عاطفی فیلم را از کار انداخته است؛ یعنی مشخص نیست امیرحسین ـ سوزنبان جوانی که شهید می‌شود ـ چرا دلباخته دختر مسافر می‌شود و دختر چرا عاشق او؟ چند بار عبور دختر از گذر راه‌آهن و بالا بردن سوزن‌ها از سوی امیرحسین، دلیل قانع‌کننده‌ای برای چنین وصالی
 نیست.
صحنه تصادف قطار با ماشین دختر، به جای ایجاد هیجان و اضطراب، تصویری ناخوشایند از شخصیت سوزن‌بان جوان ایجاد می‌کند. ضمن اینکه هیچ منطقی هم در این حادثه نیست و اصلاً این ماجرای عاشقانه، چه ربطی به اعزام امیرحسین به جبهه و شهادت او دارد؟ اصلاً چه ویژگی خاصی در این حکایت هست که موجب ترغیب نویسنده ما برای نوشتن داستان زندگی این شهید شده است؟ اصلاً چرا نویسنده، از نگارش این داستان درمانده و خسته می‌شود؟ اینها همه پرسش‌هایی است که فیلم‌نامه از پاسخ به آنها ناتوان است.
اما از نوع روایت فیلم که بگذریم، شخصیت‌پردازی فیلم نیز در افت درام آن مؤثر است. مجید صالحی که قبلاً بیشتر در نقش‌های کمدی ظاهر می‌شد و به تازگی به بازی در نقش‌های جدی رو آورده، قهرمان این فیلم است؛ اما جدیت او بی‌دلیل مفرط است؛ یعنی هیچ الزام دراماتیک یا زیباشناسی برای این همه جدیت و عبوس بودن وجود ندارد. نتیجه اینکه قهرمان فیلم، نه تنها جاذبه لازم برای همراه کردن و برانگیختن همزادپنداری مخاطب ندارد که اندکی هم دافعه‌انگیز 
است.

 به تو اقتدا می‌کنیم...
مولای غریبم
از بی‌تابی‌ات خبر دارم
و از غم سنگین روی دلت
در مظلومیت حسین(ع)
غریبی زینب(س)
بی‌قراری رقیه(س)
و سوگ فاطمه(س)
و از باران ندبه‌هایت
در بی‌گناهی طفل رباب
و آنچه گذشت در شرح آب...
و می‌دانم که دمی از خاطرت فراموش نمی‌شود
رشادت‌های سقای تشنه‌لبان
و البته، قساوت یزیدیان
منتقم خون فرزند رسول خدا(ص)!
به تو اقتدا می‌کنیم در عزای حسین(ع)
و لعن می‌فرستیم بر قاتلان خنّاسش
و سوگند می‌خوریم که
با دوستان حسین(ع) دوست
و با دشمنانش دشمنیم؛
انی سلمٌ لمن سالمکم
و حربٌ لمن حاربکم

صبح صادق آرایش سیاسی پارلمان و روند تشکیل دولت جدید عراق را بررسی می‌کند


 هادی محمدی/ انتخابات پارلمانی عراق که در ۲۲ اردیبهشت ماه ۹۷ (۱۲ می ۲۰۱۸) برگزار شد، چهارمین انتخابات پس از سقوط نظام صدام و اولین انتخابات پس از شکست داعش در این کشور بود.
بررسی نتایج انتخابات عراق و ظرفیت‌های جدید حاکمیتی و رویکردهای آن در قبال محیط داخلی یا در سیاست خارجی، نیازمند ارزیابی و درک دقیق از شرایط، مؤلفه‌ها و متغیرهایی است که روندهای انتخاباتی در عراق و نتایج آن را تحت تأثیر قرار داده است.

متغیرهای تأثیرگذار بر کنش‌گری سیاسی در عراق
بدیهی است که جامعه عراقی از دوره طولانی دیکتاتوری صدام و سپس اشغال کشورشان به دست آمریکا و چهار دوره حکومتی پس از آن و بازیگران داخلی و خارجی تأثیر پذیرفته، ولی رخدادهای چهار سال اخیر، تأثیرات عمیق‌تری بر رویکردها و گزینه‌های افکار عمومی عراق و لایه‌های مختلف اجتماعی و در همه طوایف آن بر جای گذاشت. جامعه عراقی به شکل سنتی از مؤلفه‌های اجتماعی مانند، تفکر و رفتار عشایری، پایبندی‌های اعتقادی و مذهبی و شخصیت‌ها و چهره‌های کاریزماتیک تأثیر پذیرفته و هم‌اکنون نیز این مؤلفه‌ها به موازات درک جدید جامعه عراقی از مردم‌سالاری و بازیگران مختلف داخلی و خارجی و فراز و نشیب‌های آنان، در چگونگی کنش‌گری سیاسی جامعه عراقی تأثیرگذارند.
در کنار متغیرها و مؤلفه‌های فوق و طی چهار سال اخیر جامعه عراقی بیشترین تأثیر را از رخدادهایی مانند پدیده داعش و حامیان و قربانیان و عملکرد آن، رفراندوم استقلال اقلیم کردستان و راهبری و هدایت مرجعیت در نقاط عطف و حساس سیاسی‌ـ اجتماعی پذیرفته است. این رخدادها و تجارب گذشته از دوره اشغال آمریکا یا دوره صدام و بقیه متغیرها، پروسه‌ای را تشکیل می‌دهند که انتخابات پارلمانی و نتایج آن، لاجرم از آنها تأثیر پذیرفته‌اند و افکار عمومی و جامعه عراقی را به شکل جدیدی از رفتار انتخاباتی واداشته است.
اگر رنج‌ها و آلام دوره دیکتاتوری آنها را واداشت تا در ابتدا از اشغالگری آمریکا در کشورشان استقبال کنند، ولی به سرعت به ماهیت و رفتار و اهداف اشغالگران آمریکایی و انگلیسی پی برده و در مقابل آن ایستاده و با مقاومت قدرتمندانه، آمریکا را به خروج از کشورشان مجبور کردند، این به آن معناست که هیمنه و قدرت و نفوذ آمریکا در لایه‌های اجتماعی و در قبال احزاب و گروه‌های عراقی به شدت فرسوده شده، به طوری که رخدادهای پیش و پس از انتخابات پارلمانی تا امروز و در آستانه تشکیل دستگاه اجرایی عراق، شاهد این افول بوده است. اگر طی 15 سال گذشته احزاب بزرگ و سنتی، کرد و اهل سنت و حتی گروه‌های شیعه، از اعتبار و نفوذ و قدرت اجتماعی و سیاسی برخوردار بودند، این شرایط در انتخابات اخیر پارلمانی متحول شده و اعتبار و نفوذ گذشته برای این گروه‌ها تکرار نشده که نتایج انتخابات پارلمانی، آن را تأیید می‌کنند. تجربه تلخ، تعامل کشورهای خارجی که از گروه‌ها و احزاب سیاسی به ویژه کردی و اهل سنت، به شکل ابزاری و تحقیر شده استفاده می‌کردند، بر سطح اعتماد و همسویی و همراهی این احزاب و کشورهای مداخله‌گر اثر گذاشته و لذا کارکردهای گذشته را ندارند که به آن اشاره خواهد شد.

عوامل اصلی انتخابات عراق
ولی سه عامل اصلی تأثیرگذار، یعنی داعش، رفراندوم کردی و راهبری مرجعیت، شکل‌‌دهنده اصلی به نتایج انتخابات هستند که ساختارهای جدید حاکمیتی را با قواعد و موازنه قدرت جدید خواهند ساخت.
1ـ داعش که یک پروژه غربی‌ـ صهیونیستی و ارتجاع عرب بود و برای هدف تغییر ژئوپلیتیک منطقه‌ای و پایه‌گذاری نظام‌های سیاسی جدید با معیارهای آمریکایی راه‌اندازی شده بود و خود را منجی اهل سنت عراق معرفی می‌کرد، به سرعت رنگ باخت و امیدهای غربی که در رؤیای حیات ۳۰ تا ۴۰ ساله داعش و توجیه حضورشان در عراق و منطقه بودند، نقش بر آب شد؛ یعنی پیاده‌نظام پروژه خطرناک آمریکایی نه تنها امکان ظرفیت‌سازی برای آنها را به دست نیاورد که در صحنه عملی و به دلیل هوشیاری و دقت عمل، مرجعیت، مردم عراق و حمایت‌های محور مقاومت، به پدیده‌ای در نقطه مقابل تبدیل شد. این ابزار شیطانی از سوی حشدالشعبی که با فرمان مرجعیت متولد شده بود، نابود شد و این سازمان مردمی و فداکار را که برای همه عراق امنیت‌سازی و فرهنگ‌سازی کرده بود، به نمادی از ایثار و انسجام ملی و اعتماد تبدیل کرد. کابوس آمریکا و شرکای حمایتگر از داعش، فقط در شکست و نابودی داعش و تروریسم تکفیری نبود؛ بلکه با تمامی تلاش‌ها و هزینه‌های حیثیتی و مالی و رسانه‌ای و سیاسی و نظامی و امنیتی، یک نیروی جدید به موازنه قدرت عراقی و منطقه‌ای افزوده شد که زنجیره محور مقاومت را تکمیل کرد و در فرهنگ‌سازی خود و سازمان رزم خود، در کنار یگان‌های شیعه، واحدهای نظامی قدرتمندی از اهل سنت، کرد، ترکمن، مسیحی و بقیه اقوام را سامان داده بود که معنای واقعی وحدت ملی و انسجام ملی بودند و در نقطه مقابل راهبرد و رویکردهای آمریکایی قرار داشت.
۲ـ مرجعیت که از ابتدای حضور اشغالگران غربی، با رفتار و راهبردی هوشمند، پروژه‌های آمریکایی را نقش بر آب کرده و شرایط موجود را در مسیر حاکمیت ملی و مستقل عراقی و کارآمدسازی ساختارها قرار داده، در تشکیل حکومت موقت و حکومت‌های بعدی، تدوین قانون اساسی و در نقطه مقابل آمریکایی‌ها وارد عمل شده و با راه‌اندازی داعش و تروریسم تکفیری، فتوای جهاد کفایی برای تشکیل حشدالشعبی و بسیج قدرتمند عراقی را صادر کرده است. مرجعیت عالی شیعه در عراق با خروج آمریکایی‌ها از عراق، روند کارآمدسازی ساختارها و حکومت‌ها را همواره مورد تأکید قرار داده و در کنار مردم، از ناکارآمدی حکومت‌ها و وزرا و دستگاه‌های مختلف و فساد، انتقاد و اعتراض کرده است.
مرجعیت عالی شیعه که همواره با حکومتی فرامذهبی، سیاست‌ها، تدابیر و مواضع خود را اعلام کرده، مورد احترام تمامی طوایف و مذاهب و اقوام بوده و از پایگاه گسترده مردمی و سیاسی در عراق برخوردار است.
همان‌گونه که با تأکید بر اجرای انتخابات در موعد قانونی، برنامه‌ریزی آمریکایی‌ و برخی طرف‌های داخلی در عراق را برای تعویق انتخابات و ایجاد خلأ قانونی در ساختارهای حاکمیتی نقش برآب کرد، در پروسه انتخاب نخست‌وزیر نیز، هنگامی که آمریکا قصد داشت نامزد معینی را به مردم و فراکسیون‌های پارلمانی تحمیل کند، با رد کردن حضور مسئولان سابق در بین نامزدهای مطرح، معیار مستقل بودن، پاکدستی و کارآمدی را بر روندهای  انتخاب نخست‌وزیر حاکم و پروژه جدید آمریکا را با شکست مواجه کرد.
۳ـ رفراندوم در اقلیم کردستان که پروژه دیگری از سوی آمریکا و شرکای منطقه‌ای آن بود تا روند تجزیه عراق را آغاز و انتخابات را عقیم بگذارد و کل منطقه را با بحران روبه‌رو کند، با هوشمندی عراقی و بازیگری ایران و مجموعه اقدامات اجرایی ناکام ماند. این پروژه که با تشویق غربی و اصرار خانواده بارزانی شروع شد، به محض روبه‌رو شدن با مخالفت ایران و ترکیه و دولت مرکزی عراق و اجرای اقدامات مهار بحران، با عقب‌نشینی آمریکا مواجه شد که ضریب بی‌اعتمادی به آمریکا در عراق را در بین افرادی که به حمایت و مداخله آمریکا دل بسته بودند، افزایش داد.
انتخابات پارلمانی در حالی شکل گرفت که آمریکا و شرکای آن در بدترین وضع به سر می‌بردند و جایگاه برجسته حشدالشعبی و مردم و مرجعیت عراق و حمایت‌های ایرانی از این روندها که فتنه تروریسم داعش و تجزیه عراق را با شکست روبه‌رو کرد، دست برتر را ثبت کردند. سرخوردگی و انفعال در بخش‌های کردی و مشکلاتی که برای مردم کردستان عراق به وجود آمد، بر بی‌اعتمادی نسبت به احزاب شناخته شده و سطح اختلافات بین آنها افزود، به نحوی که گروه‌های بزرگ کردی در انتخابات پارلمانی به شکل انفرادی و غیر ائتلافی و برخلاف انتخابات گذشته وارد شده و ریزش‌ در کرسی‌های کسب شده را ثبت کردند. همین پدیده در بین احزاب اهل سنت عراق نیز به شکل فعال دیده شد. واگرایی احزاب نسبت به یکدیگر و بی‌اعتمادی شدید مردمی به این احزاب و شخصیت‌ها و تمایل به احزاب استانی و شهرستانی یا تمایل به ائتلاف با فراکسیون‌های حامی مقاومت که اهل سنت را از شر داعش و جنایت‌های آن نجات داده بودند، موجب شد تا رشوه‌های مالی عربستان نیز، امکان ایجاد همگرایی در بین احزاب اهل سنت را به حداقل رسانده، رفتار و مطالبات تحقیرآمیز سعودی، آمریکا و انگلیس با این احزاب، سطح بی‌میلی در همراهی با آمریکا و سعودی را در آنها افزایش دهد. ائتلاف الوطنیه ایاد علاوی که در انتخابات گذشته بیش از ۹۰ کرسی در دست داشت در این انتخابات ۲۱ کرسی را ثبت کرد و در رأی‌گیری برای ریاست‌ پارلمان که رقابت بین نامزد ائتلاف‌های حامی مقاومت (یا حلبوسی) و نامزد مورد حمایت آمریکا (اسامه نجیفی) جریان داشت، حلبوسی با ۱۶۹ رأی و اسامه نجیفی با ۱۹ رأی، نتایجی را ثبت کردند که پیام‌های مهمی را در بر داشت. ائتلاف گروه‌های اهل سنت انبار که حلبوسی را مطرح کرده بودند، پس از تهدیدها و تحقیرهای سفیر آمریکا، در کنار فراکسیون فتح (حشدالشعبی) و دولت قانون (مالکی) قرار گرفته و فاصله گرفتن از آمریکا را ترجیح دادند. نجیفی با ۱۹ رأی نشان داد، همه تلاش، تهدید و تطمیع سفیر آمریکا نتوانسته آرای آبرومندانه‌ای را جذب کند و حتی تعداد آرای ایاد علاوی با ۲۱ کرسی در کنار اسامه نجیفی قرار نگرفته است.

مزیت جامعه شیعی و شکست سه‌گانه غربی‌ـ عربی
با اینکه تلاش‌های زیادی صورت گرفت تا احزاب شیعه همانند دوره‌های پیش در یک یا دو ائتلاف بزرگ در رقابت‌ها حضور پیدا کنند، ولی یک گرایش همانند مناطق کرد و اهل سنت در بین گروه‌های شیعه ملاحظه شد که تمایل به وزن‌کشی اجتماعی را نشان می‌داد. رخدادهای بزرگ چهار سال پیش، بیشترین امتیاز‌ را به جامعه شیعی اختصاص می‌داد که توانسته‌اند بحران داعش را با پیروزی سپری کنند و بحران تجزیه کردستان عراق را نیز ناکام بگذارند؛ از این رو هر یک از گروه‌های شیعه فکر می‌کرد باید وزن اجتماعی جدید خود را ارزیابی کند. حاصل این تک‌روی و واگرایی، حضور حداقل پنج ائتلاف شیعی در انتخابات بود، ولی نتایج انتخابات با وجود مشارکت ضعیف جامعه شیعی و مشارکت ۵۲/۴۴ درصدی مردم عراق در انتخابات، به حداقل ۱۹۰ کرسی در مجموع گروه‌های شیعه منتهی شد که با در نظر گرفتن ده کرسی جذب شده‌ از مناطق و کاندیداهای اهل سنت و چند کرسی از افراد مستقل، به رقم ۲۰۴ کرسی می‌رسید. این نصاب جدید در مجموع کرسی‌های احزاب شیعه، بیش از نصاب انتخابات گذشته بود که وزن و جایگاه و اهمیت گروه‌های شیعه و جامعه شیعی را در معادلات کلان قدرت عراق نشان می‌داد؛ به همین دلیل همه همت آمریکا، انگلیس و عربستان که سفرای خود را فعال کرده بودند، بر روی جامعه و احزاب شیعی متمرکز شد تا مزیت‌های شیعی را مصادره کرده یا از همگرایی قدرت‌ساز آنها جلوگیری به عمل آورند.
آمریکا و تیم مثلثی آنها با رژیم سعودی و انگلیس در کمتر از یک سال گذشته سه شکست بزرگ در سیر انتخابات عراق داشته‌اند. ابتدا اینکه نتوانستند از اجرای انتخابات جلوگیری کنند و آن را به تعویق بیندازند و سپس اینکه با اصرار و حمایت از حیدرالعبادی برای نخست‌وزیری به دنبال شکاف در بین گروه‌های شیعه و بازگرداندن نفوذ خود با نام یک کاندیدای شیعه بودند که با مداخله مرجعیت عالی شیعه نقش بر آب شد و برای بار سوم، در انتخابات رئيس پارلمان و به دلیل بی‌نزاکتی دیپلماتیک و رفتار توهین‌آمیز و تهدیداتی که علناً به گروه‌های گوناگون و از جمله اهل سنت داشتند، کاندیدای مورد حمایت حشدالشعبی به قدرت رسید.
هم اکنون نیز با تقویت اختلاف بین بارزانی و اتحادیه میهنی سعی دارند مطالبه او برای کسب پست ریاست جمهوری را که مسعود بارزانی به شدت نیازمند آن است، در روند انتخابات رئيس‌جمهور اختلال ایجاد کرده و فرد مطلوب خود را برای چالش‌سازی‌های بعدی به قدرت برسانند. نکته مهم در این تلاش آمریکایی‌ این است که حتی بارزانی نسبت به رفتار قلدرمآبانه سفیر و فرستاده ویژه آمریکا در دو ماه گذشته واکنش تندی داشته و نسبت به وعده‌های حمایتی آنها بی‌اعتماد است. با اینکه سفیر و فرستاده ویژه آمریکا تهدید به بازگشت داعش و بی‌توجهی به مسائل امنیتی مناطق کردی و اهل سنت را چاشنی تهدیدات خود در تعامل با شخصیت‌های عراقی کرده‌، ولی در مقابل گروه‌های طرفدار ایران با هدایت و تدبیر هوشمندانه ایران، تعامل منطقی و احترام‌آمیز و مشفقانه با همه طرف‌های سیاسی ارائه کرده و اعتماد آنها را بسیار بیش از آمریکا جلب کرده‌اند و همین پدیده موجب شده است سه شکست آمریکا با تمامی تلاش و وعده و وعید و تهدید آنها، نصیب محور آمریکا و شرکای آنها شود.

ناکامی آمریکا در عراق و فرصت‌های ایران
اهداف راهبردی آمریکا که سطوح و لایه‌های گوناگون را در بر می‌گیرند، اولویت خود را با واگرایی‌سازی در بین شیعه و جلوگیری از تبدیل پیروزی جریان‌های حامی یا شرکت‌کننده در حشدالشعبی و مقاومت به ساختارهای حاکمیتی در عراق قرار داده‌اند و در صورت امکان و با ادبیات مشابه ترامپ، بتوانند از روندها و شخصیت‌ها و احزاب عراقی باج‌خواهی کرده و امتیاز بگیرند و ساختارهای قدرت را واگذار نکنند. آمریکایی‌ها و محور آنها به خوبی می‌دانند که یکدست شدن ساختارهای قدرت و حاکمیت در عراق، آغاز چالش‌های جدید برای آنها و حضورشان در عراق است که به مفهوم افزایش قدرت و نفوذ ایران و اندیشه و فرهنگ مقاومت خواهد بود.
ابزارها و نفوذ و اعتبار فرسایش‌یافته آمریکا در عراق به حدی است که به مداخله‌گری علنی در روندهای انتخاباتی و پارلمانی، حمایت از عبادی و ائتلاف النصر و سپس ائتلاف‌سازی با سائرون (مقتدی صدر) که یک شکاف جدی در بین گروه‌های شیعی را دامن بزند و قادر باشد با ایجاد ائتلاف بزرگ پارلمانی یا کُتلِه اکبر انتخاب نخست‌وزیر و ترکیب کابینه و بسیاری از حوزه‌های نظامی، امنیتی، سیاسی و اقتصادی عراق را در حوزه‌ آمریکا قرار دهد، به جایی رسیده است که ائتلاف عبادی با ۴۲ کرسی و رتبه سوم ائتلاف‌های پیروز در انتخابات، ریزش کرده و نمایندگان آن به ائتلاف فتح(به رهبری هادی عامری و جریان‌های حامی حشدالشعبی) بپیوندند و شخص حیدر العبادی نیز به کارت سوخته تبدیل شده و رسماً از کاندیداتوری نخست‌وزیری، پس از هشدار مرجعیت کناره‌گیری کند و ائتلاف سائرون پس از حوادث بصره و با تحریک کنسول آمریکایی، به سمت ائتلاف فتح گرایش یافته و تمامی تلاش‌های آمریکایی را بی‌ثمر کنند. رایزنی‌های جاری در بین گروه‌های شیعی و بقیه ائتلاف‌های پیروز در کتله اکبر یا ائتلاف بزرگ پارلمانی، به زودی با اعلام کاندیدای خود برای نخست‌وزیری، مرحله جدیدی از مستحکم‌سازی توازن قدرت در مقابل آمریکا را طی خواهند کرد.
انتخاب رئيس‌جمهور نیز بنا به تدابیری که اتخاذ شده در بین حزب دموکرات بارزانی و اتحادیه میهنی کردستان که «برهم صالح» را کاندیدای ریاست‌جمهوری کرده است، به پایان می‌رسد و رؤسای سه‌گانه عراق نهایی خواهند شد.
 مهم‌ترین هنر و توانایی ایران در دیپلماسی نهضتی و منطقه‌ای این است که به خوبی از تهدیدات و برنامه‌های تهدیدکننده آمریکایی، برای خود فرصت‌سازی می‌کند و سرافکندگی را برای آمریکا باقی می‌گذارد. همین ویژگی و هنر از سوی جریان‌های طرفدار ایران و مقاومت منطقه‌ای با مهارت به اجرا در می‌آید و همان‌گونه که در لبنان یا سوریه از بزرگ‌ترین تهدید تروریستی قرن، قوی‌ترین موازنه قدرت را برای خود تولید کرده‌اند، در عراق نیز جریان‌های مردمی و مقاومت با تکیه بر قدرت فرصت‌سازی از تهدید آمریکا و شرکای آن، خود را برای مرحله‌ای جدید از قدرت‌سازی آماده می‌کنند. این قدرت‌سازی محدود و محصور در جامعه شیعی نیست؛ بلکه با نگاهی فراگیر و ملی و با تکیه بر تمامی طوایف مذهبی و قومی، رویکردهای انسجام ملی را قوت می‌بخشند و با بهره گرفتن از راهبری‌های مرجعیت عالی شیعه، حاکمیتی کارآمد و توانمند در محیط داخلی و خارجی را پایه‌گذاری خواهند کرد. همان‌گونه که در یک رویکرد فراگیر در حشدالشعبی، مهم‌ترین تهدید قرن در عراق و منطقه را شکست داده و روح همبستگی و اعتماد وطنی را گسترش دادند، در ساختارهای حاکمیتی نیز همین اندیشه ایثارگر و امنیت‌ساز، حکومت سازندگی در عراق را به نام فراکسیون فتح در عراق، پایه‌گذاری خواهد کرد. نکته مهم در تحول ناشی از روندهای انتخاباتی و رفتار بازیگران گوناگون خارجی این است که گروه‌های تکیه‌گاه آمریکا در عراق، ضمن اینکه ظرفیت‌های گذشته خود را از دست داده‌اند، بیش از گذشته به گزینه‌های غیر آمریکایی‌ یا وطنی عراقی تمایل نشان می‌دهند، تا هم از گردونه قدرت حذف نشوند و هم سهم خود را در ساخت عراق جدید حفظ کنند.
تلاش‌های آمریکا برای کارشکنی یا مانع‌تراشی در مسیر انتخابات نخست‌وزیر، رئیس‌جمهور، تشکیل کابینه و سیاست‌ها و رویکردهای جدید آن استمرار خواهد یافت، ولی این تلاش آمریکایی و شرکای آن، حاصلی جز فرو رفتن در باتلاق نداشته و همه هزینه‌های مالی، سیاسی و نظامی آنها به میدانی برای کسب تجارب جدید محور مقاومت و توانمند‌سازی آنها تبدیل خواهد شد.