تداوم محاصره و نابودی تأسیسات بیمارستانی یمن در جنگ ائتلاف سعودی علیه این کشور سبب شیوع بیماری وبا در یمن شده و جان دو هزار ۵۰۸ نفر را گرفته است. تداوم جنگ یمن از ابتدای سال ۹۴ و محاصره زمینی، دریایی و هوایی این کشور از سوی ائتلاف سعودی و اماراتی زیرساخت‌ها و تأسیسات بیمارستانی یمن را نابود کرده است؛ به گونه‌ای که بسیاری از این مراکز و تأسیسات قادر به ارائه خدمات نیستند. این اوضاع سبب بروز بیماری‌های واگیری، مانند وبا در استان‌ها و شهرهای یمنی شده است.

نگاهی به تجاوز رژيم سعودی به یمن


 قاسم غفوری/ 16 فوریه سال 2011 روزی مهم برای مردم یمن است؛ روزی که مردم این کشور قیامی سراسری را در مفهوم بیداری اسلامی آغاز کردند. این قیام به سه دهه حاکمیت علی عبدالله صالح در یمن پایان داد. چنانکه حرکت‌های مردمی در کشورهایی مانند مصر، تونس، لیبی با بی‌ثباتی داخلی و دخالت خارجی از مسیر صحیح خارج یا دچار سکون شدند، در یمن نیز همین وضعیت پیش آمد، چنانکه منصورهادی عبد ربه معاون صالح قدرت را در دست گرفت که نتیجه آن ادامه سلطه سعودی و آمریکا بر این کشور بود. 
اما آنچه در یمن روی داد و آن را از دیگر کشورها متفاوت کرد، احیای دوباره حرکت‌های مردمی بود که در 21 سپتامبر 2014 آغاز شد. نکته بسیار مهم در این مرحله آن بود که مردم تحصن‌های سراسری را در صنعا پایتخت یمن آغاز کردند، در حالی که جریان انصارالله را محور اصلی رهبری قیام قرار دادند.
مرحله بعدی اقدامات انصارالله از سال 2015 آغاز شد؛ یعنی زمانی که به تحریک رژیم سعودی منصور هادی رئیس‌جمهور یمن، قانون اساسی جدید را بدون مشورت با دیگر گروه‌ها تدوین کرد که بر اساس آن کشور به شش منطقه تقسیم می‌شد که این به معنای تجزیه کشور بود. منصورهادی به تحریک سعودی، استعفا داد، سپس به عدن فرار کرد و از آنجا راهی عربستان شد. 
نکته مهم در این مبارزه آنکه؛ انصارالله در حوزه نظامی در کنار ارتش و بسیج مردمی، هم با ائتلاف سعودی‌ـ آمریکایی و هم با القاعده نبرد کرد، در حالی که همزمان زنجیره‌ای از اقدامات وحدت‌ساز را با دیگر قبایل و گروه‌های یمنی صورت داد که یکی از مهم‌ترین دستاوردهای آن را تشکیل شورای ملی برای اداره امور کشور و آغاز به کار پارلمان پس از ۱۸ ماه تعطیلی تشکیل می‌دهد.
نکته مهم درباره یمن حمایت آن از مردم عربستان است که ماهیت مردمی آن را آشکارتر می‌کند، چنانکه عبدالملک الحوثی، رهبر جنبش انصارالله یمن، در سخنرانی خود خطاب به مردم عربستان گفت: «به ملت عزیزمان در جزیره العرب، اهالی منطقه جنوب، جیزان، نجران، عسیر و تمام منطقه می‌گویم شما برادر و همسایه ما هستید. بین ما روابط همسایگی هست و ما شما را هدف قرار 
نمی‌دهیم.»
آنچه جهانیان درباره انصارالله بر آن تأکید دارند اینکه، این جنبش توانست در سراسر یمن و حتی منطقه نقش ایفا کند. بخش دیگر مقاومت یمنی‌ها در دستیابی به توانایی‌های موشکی و پهپادی در مقابله با متجاوزان است، چنانکه برد موشک‌های آنها بنادر و شهرهای مهم عربستان و امارات را نیز هدف قرار داده، در حالی که این کشورها با وجود میلیاردها دلار خرید تسلیحاتی و سامانه‌های راداری نتوانسته‌اند با این دستاوردها مقابله کنند. 
عربستان و جنگ یمن 
عربستان در ششم فروردین 1394، حملات هوایی گسترده‌ای را علیه یمن آغاز كرد. بهانه عربستان حمایت از منصور‌هادی، رئیس‌جمهور مستعفی و فراری یمن و حفظ یكپارچگی این كشور بود. ‌این ادعا در حالی مطرح شد كه از یك‌ سو ملت یمن هیچ تمایلی به منصور‌ هادی نداشت، چنانكه پس از فرار وی از صنعا به عدن حتی مردم زادگاهش حاضر به پذیرش وی نشدند. 
رفتارهای ریاض نشان می‌دهد، آل‌سعود یك هدف دارد و آن نابودی كامل یمن و مردمان آن است. بخشی از ‌این حملات به زیرساخت‌های اقتصادی یمن است، چنانكه مراكز برق و تأسیسات زیربنایی این كشور هدف قرار گرفته‌اند. كشتار عمدی مردم از دیگر ابعاد رفتار عربستان است، چنانكه بیمارستان‌ها و حتی اردوگاه‌های آوارگان را هدف قرار داده است. آواره‌سازی و ‌ایجاد مركز بدون سكنه در مناطق مرزی از اهداف این طرح و حمایت از تروریست‌ها به ‌عنوان پیاده‌نظام عربستان و آمریكا هدف دیگر ‌این طرح است، چنانكه بمباران كمیته‌های مردمی نمودی از ‌این رفتار است. جالب آنكه ریاض با بمباران زندان‌ها زمینه‌ساز فرار صدها تروریست شده است. ‌ایجاد بحران سیاسی با حمایت از معدود حامیان منصور‌هادی هدف دیگر ‌این طراح است.
در این میان آژانس CARE International که در امور بشردوستانه فعالیت می‌کند، هشدار داده است ذخیره غذایی یمن فقط برای دو یا سه ماه آینده کافی است. این در حالی است که بندر اصلی این کشور ممکن است در پی افزایش حملات هوایی ائتلاف سعودی تعطیل و ورود مواد غذایی و دارو به یمن ناممکن شود. این آژانس تأکید می‌کند: «وقتی این بندر بسته شود، حرف از میلیون‌ها میلیون نفر است که هیچ غذایی برای خوردن نخواهند داشت.» بیش از هشت میلیون نفر در یمن در معرض قحطی و گرسنگی هستند و سازمان ملل بار‌ها و بار‌ها آنچه در این کشور می‌گذرد را بزرگ‌ترین بحران بشری جهان توصیف کرده است. ائتلاف عربستان سعودی سه سال است که این بندر را محاصره کرده است و آخرین باری که در نوامبر ۲۰۱۷ این بندر تعطیل شد، حدود ۲/۳ میلیون نفر در معرض گرسنگی قرار گرفتند.
در همین حال سازمان ملل، عفو بین‌الملل، شورای حقوق بشر سازمان ملل و صدها نهاد بشردوستانه دیگر بارها درباره پیامدهای جنایات ائتلاف سعودی هشدار داده و تأکید کرده‌اند؛ جان 20 میلیون یمنی بر اثر جنگ در معرض خطر قرار دارد. البته در کنار این موضوع سعودی در نابودسازی زیرساخت‌های یمن نیز موفق بوده و توانسته از این کشور یک ویرانه بسازد. 
با تمام این تفاسیر تمام این اقدامات و البته حمایت‌های گسترده آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان، کانادا، اسپانیا از سعودی و البته سکوت‌ها و رفتارهای سؤال‌برانگیز سازمان ملل متحد، چنانکه حتی از قرار دادن نام این رژیم در فهرست سیاه قاتلان کودک خودداری کرد، اما سعودی حتی در حفظ ائتلاف خود نیز ناتوان بوده، چنانکه از 12 کشور عربی صرفاً امارات برای این کشور باقی مانده است. ادعای تشکیل ارتش واحد عربی و اسلامی و البته رشوه‌های کلان سعودی برای حفظ کشورها در یمن نیز نتوانست آنها را در کنارش حفظ کند، چنانکه حتی سودان که برای دریافت کمک‌های سعودی علیه فلسطین و جمهوری اسلامی ایران موضع‌گیری کرده نیز حاضر به ادامه نبرد علیه یمن نشد. 
به هر ترتیب، آنچه در چهارمین سال دور جدید قیام یمنی‌ها مشاهده می‌شود، ادامه روند بیداری اسلامی در این کشور است که ضمن تحقق مبارزه با استبداد داخلی، به دنبال مبارزه با استعمار و نظام سلطه در نبرد با سعودی و حامیانش تجلی یافته است. این مقاومت چنان است که بسیاری از ناظران جهانی اذعان دارند که سعودی اگر ده‌ها سال به جنگ ادامه دهد، توان پیروزی بر یمن را نخواهد داشت و در نهایت شکست تنها گزینه پیش روی آن خواهد بود. 


  محمدرضا مرادی/ در یک دهه اخیر، منطقه غرب آسیا با آشوب‌های بسیاری مواجه بوده است. البته سابقه این آشوب‌ها به حملات آمریکا به منطقه پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 برمی‌گردد. در این مورد بازیگران منطقه‌ای نیز با هم‌صدایی با سیاست‌های مداخله‌جویانه غرب نقش بسیاری در بی‌ثباتی و امنیت‌زدایی از منطقه داشته‌اند. امارات یکی از مهم‌ترین کشورهایی است که در این زمینه نقش ایفا کرده و هم در زمینه حمله به یمن و هم حمایت از تروریست‌ها  در سوریه بسیار فعال بوده است.
حمایت از داعش: عربستان و امارات به همراه قطر سه کشور عربی بودند که با حمایت از تروریست‌ها سوریه را وارد جنگی هفت ساله کردند. مجهز کردن تروریست‌ها به دست کشورهای عربی سبب شد صدها هزار نفر از مردم سوریه کشته شوند و این کشور در بخش زیرساختی خسارت‌های زیادی ببیند. امارات با حمایت‌های تسلیحاتی و مالی یکی از مهم‌ترین حامیان تروریست‌ها در سوریه به شمار می‌رود. در این ارتباط روزنامه «سونتاگز بلیک» سوئیس در گزارشی نوشته است، سوئیس سلاح‌هایی را به امارات فروخته و این سلاح‌ها در سوریه به دست داعش رسیده است.
حمله به یمن: عربستان به همراه امارات از فروردین 94 به یمن حمله کرده و این تجاوز با وجود گذشت 41 ماه همچنان ادامه دارد. امارات در این جنگ استان‌های جنوبی را در اختیار داشته و این استان‌ها را به عرصه‌ای برای قدرت‌نمایی تکفیری‌ها تبدیل کرده است. ایجاد گروه‌های تکفیری مسلح در یمن متشکل از بیست هزار سلفی در جنوب یمن از جمله اقدامات امارات بوده است. این نیروی سلفی در یمن به‌ ویژه در جنوب آن، به نام حزم‌الامنی شناخته می‌شود. حتی رسانه‌های عربی اعلام کردند، امارات با خارج کردن دلارها از استان‌های جنوبی یمن جنگی ارزی در این کشور به راه انداخته و سبب سقوط ارزش پولی ملی یمن شده است. افزون بر این، عفو بین‌الملل دولت امارات متحده عربی و نیروهای یمنی هم‌پیمان با آن را به شکنجه زندانیان در جنوب یمن محکوم کرد و خواستار آن شد، چنین اعمالی به منزله جنایات جنگی بررسی و بازرسی شوند. 
جبهه‌گیری علیه ایران: امارات درباره ایران نیز جبهه‌گیری‌هایی داشته است. این کشور به منزله یکی از بازوهای مهم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اهداف ضد ایرانی واشنگتن نقش ایفا می‌کند. به همین دلیل رئیس‌جمهور آمریکا از ولی‌عهد امارات به دلیل مشارکت نزدیک و راهبردی و نقش قوی او در تمرکز بر راه‌های بهتر مقابله کشورهای شورای همکاری با فعالیت‌های ایران تشکر کرد. افزون بر این، امارات در بحران ارزی علیه ایران یکی از کشورهای پشت صحنهِ فعالیت‌های مخرب اقتصادی در ایران بود. درباره حادثه تروریستی اهواز نیز همان‌طور که رهبر معظم انقلاب تأکید کردند، امارات در کنار عربستان پشت صحنه این حادثه و جنایت بود.
در کل امارات که به ظاهر تلاش بسیاری داشت تا خود را یک کشور اقتصادی فارغ از هر نوع جهت‌گیری سیاسی در منطقه مطرح کند، اکنون به مثابه بازیگری با نقش مخرب در منطقه شناخته می‌شود. این مسئله بیشتر متأثر از افکار و دیدگاه‌های محمدبن‌زاید، ولی‌عهد ابوظبی است که حتی گفته می‌شود تندروی‌های بن‌سلمان، ولی‌عهد سعودی به دلیل تبعیت وی از بن‌زاید است. حمله به یمن که سبب شده است بزرگ‌ترین بحران انسانی جهان رقم بخورد و بنابر اعلام سازمان ملل هشت میلیون نفر در معرض قحطی کامل به سر برده و 50 هزار یمنی به شهادت برسند نیز نتیجه تجاوز امارات و عربستان به یمن است. افزون بر این، تقویت تروریست‌ها در منطقه و آشوب کنونی در کشورهای غرب آسیا نتیجه حمایت‌های امارات از تروریست‌ها است. در دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، امارات سیاست‌های ضد ایرانی خود را تشدید کرده و حتی در اقدامات تروریستی علیه ایران نیز نقش ایفا می‌کند. در واقع، امارات اکنون بازیگری با نقش مخرب در منطقه شناخته می‌شود.


 رضا اشرفی/ طی سال‌هایی که فدراسیون روسیه در منطقه و سوریه حضور پیدا کرده و به جنگ علیه تروریست‌ها برخاسته، رژیم صهیونیستی همواره یکی از مهم‌ترین عواملی بوده که ائتلاف بین روسیه و مقاومت را تحت تأثیر قرار داده است. 
در بحران هفت ساله سوریه، مقاومت و روسیه حدود چهار سال است که با یکدیگر همکاری داشته و علیه تروریست‌های بین‌المللی و همچنین حامیان آنها اقدام کرده‌اند. ائتلافی که به تضعیف داعش و سپس شکست آن در سوریه منجر شده است. 
همزمان دیده می‌شود، ائتلاف منطقه‌ای رژیم صهیونیستی، خانواده سعودی و طایفه حاکم در امارات از این شکست نگران هستند. دلیل عمده آنها هم این است که توازن منطقه‌ای به ضرر آنها تمام شده و حامی اصلی بین‌المللی‌شان، یعنی آمریکا نیز دستاورد چندانی نداشته است. بنابراین، طبیعی است از وضعیت موجود راضی نباشند. آنها در این راه حتی دنبال قربانی کردن قطر بوده‌اند؛ زیرا معتقد هستند دوحه به همراه دیدگاه اخوانی ترکیه گام‌هایی بر ضدشان برداشته است، اما در هر صورت هدف اصلی، مقاومت و تضعیف آن است و قطر و ترکیه در مرحله بعدی قرار دارند. 
به همین دلیل همواره به دنبال جدا کردن ائتلاف شرقی و اختلاف‌افکنی و توطئه‌چینی بین ایران و روسیه بوده‌اند. رژیم صهیونیستی جدای از بحث صورتبندی جدید منطقه غرب آسیا که به نفع مقاومت شکل گرفته،‌ نگران موجودیت خود است؛ به همین منظور در سفرهای متعدد به مسکو همواره در پی متقاعد کردن مقامات روس برای اقدام عملیات‌های پراکنده علیه مقاومت در سوریه بود. 
با توجه به اینکه روسیه حوزه و میزان نفوذ خود را در سوریه افزایش داده، مقامات صهیونیستی برای تضعیف مقاومت به منزله عامل اصلی حفظ‌کننده دولت و سرزمین سوریه،‌ همواره خواهان حملات هوایی و شکل‌دهی توطئه‌های گوناگون در سوریه بود‌ه‌اند؛ به همین منظور در موارد متعدد دیده شده، به خاک سوریه حمله کرده‌اند. 
میزان و سطح حملات رژیم صهیونیستی به سوریه سبب شد تا دمشق اعلام کند نسبت به اقدامات جنگجویانه رژیم صهیونیستی واکنش نشان خواهد داد. این فعل و انفعالات وضعیتی را فراهم کرد تا ارتش و پدافند هوایی سوریه در یک مورد هواپیمای نظامی روسیه را به اشتباه هدف قرار دهد که البته روسیه معتقد است، صهیونیست‌ها به عمد فضای فریب را ایجاد کرده‌اند. 
این روند در صورت تحلیل ظاهری می‌توانست به ضرر ائتلاف مقاومت باشد. رژیم صهیونیستی با این رفتار به دنبال جدایی و شکست این ائتلاف بود که از لبنان تا دمشق، بغداد،‌ یمن،‌ تهران و مسکو را تحت تأثیر مخرب و منفی قرار می‌داد. کاری که سعودی‌ها با پیشنهادهای سیاسی و اقتصادی میلیاردها دلاری نتوانسته بودند انجام دهند. این سناریو موضوعی نبود که مورد توجه روسیه قرار نگیرد. 
روسیه با عمدی خواندن اقدام رژیم صهیونیستی برای سرنگونی هواپیمای نظامی خودش، به تل‌آویو پیام هشدارآمیز داده و در اقدامی دیگر سوریه را به سامانه دفاعی اس 300 مجهز می‌کند؛ اما مسئله مهم‌تر این است که روس‌ها پس از این به راحتی اقدامات نظامی صهیونیست‌ها را نادیده نگرفته و سخت‌گیرانه‌تر با آن برخورد خواهند کرد؛ زیرا با تداوم اقدامات رژیم صهیونیستی، منافع استراتژیک روس‌ها در منطقه با چالش مواجه خواهد شد. 

نفوذ آل‌سعود در جهان اسلام‌ـ ۳۲


  عبدالله عبادی/  جمهوری ساحل عاج کشوری است در غرب آفریقا که پایتخت آن شهر یاموکوسو و واحد پول آن فرانک سیفا است. جمعیت آن حدود 25 میلیون نفر است که 45 درصد آن مسلمان و به طور عمده در شمال ساحل عاج و 30 درصد مسیحی در جنوب زندگی می‌کنند، 25 درصد از مردم این کشور نیز پیرو سایر ادیان و عموماً آنیمیست هستند.
پیشینه حضور اسلام در این کشور به قرن هجدهم میلادی باز می‌گردد، بازرگانان مسلمان از قوم دیولا (یکی از معروف‌ترین اقوام غرب آفریقا که عموماً مسلمان هستند و در دیگر کشورها حضور پر رنگی دارند) جوامع اسلامی در شمال ساحل عاج را به وجود آوردند؛ از این‌رو طی 200 سال گذشته شمال این کشور در اختیار مسلمانان و جنوب در اختیار مسیحیان بوده است.
ساحل عاج مانند دیگر کشورهای غرب آفریقا در سال 1960 به استقلال رسید و در اواخر این دهه مورد توجه عربستان سعودی قرار گرفت. موقعیت ممتاز اقتصادی و حضور عده زیادی از مسلمانان سبب شد عربستان بیش از دیگر کشورها به ساحل عاج توجه داشته باشد، از آنجا که مسلمانان این کشور اطلاعات بسیار اندکی از اسلام و تعالیم آن داشتند، اولین گام برای نفوذ در قلوب آنان اعزام مبلّغان مذهبی بود. در اجرای این سیاست هر ساله و به ویژه در ماه مبارک رمضان عده زیادی از مبلّغان وهابی مسلط به زبان فرانسه که اغلب از کشورهای شمال آفریقا، مانند الجزایر، تونس و مراکش بودند عازم ساحل عاج شده و وهابیت را تبلیغ می‌کردند. گام بعدی برای نفوذ وهابیت در این کشور ساختن مساجد متعدد از سوی عربستان بود. از آنجا که از بدو استقلال این کشور تا سال 2012 همه رؤسای‌جمهور این کشور مسیحی بودند، هیچ حمایت دولتی برای ایجاد مساجد در این کشور نشد، از سوی دیگر با وجود منابع عظیم نظیر منابع الماس و مزارع کشت کاکائو مردم این کشور مانند دیگر کشورهای آفریقایی در فقر مطلق زندگی می‌کنند، از این‌رو مردم هم توانایی برای تهیه منابع مالی ساخت مساجد را نداشتند، پس تنها کشورها و سازمان‌های اسلامی هستند که هزینه ساخت مساجد را تأمین می‌کنند که یکی از این کشورها عربستان است. عربستان با کمک سازمان رابطه العالم الاسلامی تعداد زیادی مسجد در این کشور ساخته که به تبلیغ وهابیت و نشر و گسترش افکار ابن‌تیمیه مشغولند.
جدا از اقدامات رسمی که دولت عربستان صورت می‌دهد، سازمان‌ها وهابی وابسته به رژیم آل‌سعود نیز نقش مهمی در توسعه نفوذ سعودی در این کشور داشته‌اند. یکی از معروف‌ترین این سازمان‌ها، سازمان امداد اسلامی جهانی است. این سازمان در بسیاری از نقاط جهان از جمله آفریقا حضور داشته و اقدامات عام‌المنفعه انجام می‌دهد. در ساحل عاج اقدامات این سازمان همانطور که انتظار می‌رود در شمال، یعنی محل سکونت مسلمانان متمرکز شده است. از مهم‌‌ترین این اقدامات می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
1‌ـ ارسال مواد غذایی و لباس برای آسیب‌دیدگان سیل‌زده: ساحل عاج کشور باران‌خیزی بوده و هر ساله شاهد وقوع سیلاب‌های فراوان در آن هستیم، در سال 2016 در اثر وقوع سیل چندین روستا در محاصره سیل قرار گرفت و هزاران نفر از مسلمانان مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند. شدت سیل به حدی بود که دولت ساحل عاج از مجامع جهانی درخواست کمک کرد؛ از این‌رو سازمان امداد اسلامی جهانی با ارسال چندین محموله مواد غذایی، لباس، چادر و دارو از سیل‌زدگان حمایت کرد.
2‌ـ آبرسانی: با وجود وضعیت جغرافیایی مناسب و بارش باران و وجود صدها رودخانه در این کشور مردم از دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشتی محروم هستند. دسترسی نداشتن به آب لوله‌کشی موجب شده بیماری‌های گوارشی و مالاریا در ساحل عاج به وفور دیده شود؛ از این‌رو سازمان عربستانی برای بهبود شرایط بهداشتی مردم اقدام به لوله‌کشی آب در روستاها و مناطق دوردست کرده که با اقبال عمومی نیز مواجه شده است.
3‌ـ تأسیس سازمان‌های وابسته: طی چند دهه اخیر به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و افزایش نفوذ شیعیان در غرب آفریقا (اکنون منطقه غرب آفریقا پس از غرب آسیا بزرگ‌ترین اجتماع شیعیان جهان را در خود جای داده است. در این میان نیجریه به تنهایی بیش از هشت میلیون شیعه دارد)، عربستان سعی کرده است چندین سازمان وابسته به خود را در این منطقه ایجاد کند. این سازمان‌ها که از وضع مالی و اقتصادی بسیار مطلوبی برخوردارند و تمامی هزینه‌های آنها را لابی رژیم آل‌سعود پرداخت می‌کند، معمولاً در برنامه‌های خود از جمله برگزاری مراسم و مناسبت‌های دینی، مانند ماه مبارک رمضان یا جشن میلاد النبی(ع) یا عید قربان به صورت مستقیم آیین وهابیت را تبلیغ می‌کنند. علاوه بر این سازمان رابطه العالم الاسلامی که نقش سازمان مادر را در این موارد ایفا می‌کند، با صرف هزینه‌های کلان از نفوذ چشمگیری در شورای عالی امور مسلمانان ساحل عاج و کشورهای همسایه برخوردار است و رؤسای این سازمان که نماینده رسمی مسلمانان در مقابل دولت هستند، در زمره هواخواهان آیین وهابیت به شمار می‌روند‌. یکی از اهداف تأسیس این سازمان‌های عنکبوتی این است که با حمایت پنهانی از یکدیگر مانع از رشد و ارتقای سازمان‌های کشورهای حریف، از جمله جمهوری اسلامی ایران می‌شوند؛ موضوعی که به دفعات اتفاق افتاده است. هدف بعدی نیز این است که چنانچه دولت مرکزی به هر دلیلی از فعالیت یکی از این سازمان‌ها جلوگیری کرد، دیگر سازمان‌ها بتوانند جای آن را پر کنند و مانع از  نفوذ  پوشالی رژیم سعودی شوند.
در مجموع رژیم سعودی برای نفوذ خود فعالیت‌های فراوانی را با صرف هزینه‌های فراوان در ساحل عاج انجام داده است؛ اما از آنجا ‌که ایدئولوژی وهابیت حتی در خود عربستان نیز با شکست مواجه شده، نتوانسته نفوذ چندانی در این کشور آفریقایی داشته باشد؛ از این‌رو شاهد هستیم که روزبه‌روز بر تعداد محبان اهل‌البیت(ع) افزوده شده و ساحل عاج می‌رود تا پس از نیجریه به یکی از مهم‌ترین سکونت‌گاه‌های شیعه در غرب آفریقا تبدیل شود.

پمپئو: باید به ایران فشار بیاوریم
خبرگزاری ایسنا: مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در نشست گروه ضد ایرانی «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» خواستار افزایش فشار علیه تهران شد. او که در نشست گروه ضد ایرانی «اتحاد علیه ایران هسته‌ای» صحبت می‌کرد، گفت: «کشورها باید به ایران فشار بیاورند تا این کشور همانند کشور نرمال (بهنجار) رفتار کند.» وی گفت از شنیدن این خبر که گروه ۴+۱ قصد ایجاد سازوکارهایی خاص برای حفظ کانال مالی با ایران به منظور حفظ برجام دارند، «مأیوس و برآشفته» شده است. او در عین حال از تصمیم فرانسه برای هشدار به دیپلمات‌هایش درباره سفر به ایران استقبال کرد و گفت امیدوار است دیگر کشورهای اروپایی هم اقدامات مشابهی انجام دهند. پمپئو از جامعه جهانی خواست برای مقابله با ایران به آمریکا بپیوندند.
 ترامپ: کارزار فشار علیه ایران راه انداخته‌ایم
خبرگزاری مهر: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در هفتادوسومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کرد. ترامپ در بخشی از سخنانش به ایران اشاره کرد و گفت: «سران ایران بذر هرج‌ومرج، مرگ و نابودی می‌افکنند. آنها به مرزهای همسایگان‌شان و حق حاکمیت آنها احترام نمی‌گذارند. سران ایران، منابع این کشور را هدر می‌دهند تا خودشان را ثروتمند کرده و اقدام به گسترش بلایا در سراسر منطقه و فراسوی آن کنند.» او در ادامه مدعی شد: «کشورهای بسیاری در خاورمیانه به شدت از تصمیم من برای خارج کردن آمریکا از توافق هسته‌ای وحشتناک سال ۲۰۱۵ ایران و احیای تحریم‌ها علیه این کشور حمایت کردند.»
 بولتون: نمی‌گذاریم تحریم‌ها را دور بزنند
خبرگزاری تسنیم: جان بولتون، مشاور امنیت ملی دولت آمریکا در نشستی به میزبانی گروه ضدایرانی «متحد علیه ایران هسته‌ای» بار دیگر علیه فعالیت‌های منطقه‌ای ایران اتهام‌زنی کرد و به اروپا هشدار داد نباید تحریم‌های ایران را دور بزند. بولتون در ادامه با بیان اینکه واشنگتن اجازه نمی‌دهد «اروپا یا هر کس دیگری تحریم‌های ما را دور بزند»، به شرکت پیام‌رسان مالی «سوئیفت» و دیگر مراکزی که ممکن است به ایران خدمات مالی ارائه کنند، هشدار داد در صورت همراهی نکردن با تحریم‌های آمریکا، خود با جریمه و تحریم روبه‌رو می‌شوند، به همین دلیل آنها «باید پیامدهای همکاری با ایران را به دقت بسنجند.»
 رئیس سیا: امیدواریم نفوذ منطقه‌ای ایران را کاهش دهیم
خبرگزاری فارس: جینا هاسپل، رئیس آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) گفت: «سازمان متبوعش فعالیت‌های ایران را زیر نظر دارد و امیدوار است بتواند نفوذ منطقه‌ای ایران را کاهش دهد.» هاسپل که سال‌ها پشت پرده فعالیت کرده، در اولین سخنرانی عمومی‌اش به حاضران در مرکز «مک‌کانل» دانشگاه «لوئیزویل» درباره نفوذ منطقه‌ای ایران گفت: «ما فعالیت‌های شرارت‌بار ایران در آن منطقه را زیر نظر داریم. امیدواریم این فعالیت‌ها را به عقب برانیم تا آن کشورها بتوانند مسیر مورد نظر خودشان را بروند.»
تحریم‌های ثانویه دلار آمریکا را تضعیف می‌کند
خبرگزاری تسنیم: ده‌ها شخصیت سیاست خارجی، اطلاعاتی و امنیت ملی آمریکا در بیانیه‌ای عمومی منتسب به «ائتلاف ملی برای جلوگیری از سلاح هسته‌ای ایران» نسبت به سیاست دونالد ترامپ در قبال ایران انتقاد کردند. در این بیانیه که 53 مقام سابق و چهره‌های مطرح نوشته‌اند، آمده است: «راهبرد دولت ترامپ فشار حداکثری اقتصادی، سیاسی و نظامی برای تغییر رفتار ایران، تهدید به فروپاشی رژیم است، تازه اگر هدف آن فروپاشی
 رژیم نباشد.»