مهدی فرهادی/ امروزه، برای ذخیرهسازی دادهها میتوان از فضاهای ابری استفاده کرد که دسترسی به دادهها را در هر زمان و مکان امکانپذیر میکند. برای متصل شدن به فضاهای ابری میتوان از نرمافزارهای گوناگونی برای انواع سیستمعاملها استفاده کرد که این نرمافزارها شامل Windows, Android, Ios میشود. از نرمافزارهای ابری معروف میتوان GoogleDrive ,OneDrive ,Dropbox, iCloud AparatT, abrino, sainacloud, OneDrive, NextCloud, iCloud, Mega را نام برد.
در همین راستا و در جهت ایرانیزه کردن اینگونه سرویسها و استفاده تحت بستر اینترانت دسترسی سریعتر و راحتتر در داخل کشور شرکتهای ایرانی، مانند AparatT, abrino, sainacloudاقدام به راهاندازی سرویس ذخیرهسازی ابری در دیتاسنتر خود کردهاند.
ابر اجازه چه کارهایی را به ما میدهد؟
۱ـ ذخیرهسازی ابری به کاربران این امکان را میدهد به اطلاعاتشان در هر زمان و مکانی دسترسی داشته باشند.
۲ـ ذخیرهسازی ابری سبب میشود حتی هنگام تخریب یا معیوب شدن سیستمهایمان اطلاعات ما از دست نرود
۳ـ همینطور که پیش میرویم، فناوری فضای ابری باید به مرحله خوبی از امنیت برسد تا کاربران بیشتری را مجاب کند که به آن روی بیاورند. نرمافزارهای اینترنتی بیشتری را تجربه خواهیم کرد و این موضوع از خیلی وقت پیش شروع شده است.
انواع ابر
ابر خصوصی(Private Cloud): این فضا به یک شبکه خصوصی با تعداد محدودی از افراد شبیه است. ابر خصوصی از سوی شرکتها و سازمانها در درون یک یا چند سازمان وابسته پایهریزی میشوند و کلیه امکانات و قدرتهای سختافزاری آن سازمان را تشکیل میدهد. مدیریت این نوع فضای ابری میتواند از داخل سازمان صورت گیرد یا به یک مرکز متخصص امر سپرده شود.
مزایای ابر خصوصی
ـ مدیریت بیشتر بر روی منابع؛
ـ هزینه و صرفهجویی در انرژی؛
ـ امنیت بالا به همراه حفظ حریم خصوصی؛
ـ بهبود عملکرد سختافزارها؛
ـ انعطافپذیری بالا؛
ـ اشتراکگذاری منابع سختافزاری.
ابر همگانی(Public Cloud): این فضا مانند یک پارک یا دریاچه است که همه میتوانند در قسمتهای گوناگون آن استفادههای لازم را ببرند. درهای فضاهای ابری همگانی به روی همه باز است. از نظر ساختاری تنها تفاوت این نوع فضای ابری با مدل قبلی در این است که تنها افراد معینی به فضای ابری خصوصی دسترسی دارند؛ اما فضای ابری عمومی در اختیار همه است. افراد گوناگون میتوانند با پرداخت هزینه از آن بهره ببرند. کاربران در ابر عمومی به خرید تجهیزات یا نصب نرمافزار خاصی نیاز ندارند و هزینه سرویس را بر مبنای استفاده از منابع سرور و پهنای باند مصرفی و نوع سرویسی که دریافت میکنند، پرداخت میکنند. دراپ باکس نمونهای خوب در این زمینه محسوب میشود.
مزایای ابر همگانی:
ـ به خرید نرمافزار و سختافزار نیازی ندارد؛
ـ به میزان درخواستی سرویس دریافت میشود؛
ـ به میزان استفاده از منابع هزینه پرداخت میشود؛
ـ در هر مکانی در دسترس است؛
ـ فایلها و سرویسها امنیت دارند؛
ـ دسترسی چندگانه به سرویس دریافتی وجود دارد.
یکی از بزرگترین ارائهدهندگان مدل ابر عمومی، شرکت آمازون است که در ارائه سرویسهای متنوع در امر وب سرویس و ماشینهای مجازی فعالیت میکند. این شرکت سرویس ابری خود را با نامAWS Amazon ارائه میدهد.