اکبر کریمی/ میگو یکی از محصولات دریایی است که ارزش غذایی بالایی دارد و در کشور ما نیز طرفداران فراوانی پیدا کرده است. محل زیست میگو، دریا است و عموماً میگوی عرضه شده در بازارهای کشور نیز میگوی صید شده دریایی است، با وجود این، طی چند دهه اخیر نمونه استخری آن نیز در مناطق جنوبی کشور پرورش داده میشود که این حوزه اقتصادی در این مناطق توسعه چشمگیری نیز داشته است. برای تهیه این گزارش به سراغ یکی از تولیدکنندگان میگو در استان بوشهر رفتیم.
خدمت، خدمت است
«شهرام ذوالقدر» از نیروهای بازنشسته سپاه است که پس از بازنشستگی در سال 79، به دلیل وجود زمینههای مناسب آب و هوایی محیط زندگیاش، تصمیم به پرورش میگو میگیرد. او اکنون با سابقه بیش از 16 سال در این حوزه، سالیانه بیش از 15 تن میگوی پرورشی تولید و به کشورهای هدف صادر میکند.
ذوالقدر برای شروع این حرفه، دوره آموزشی تئوریکی نگذرانده است. به قول خودش، در شهر محل زندگی او تولیدکنندگان بسیاری هستند که وی با راهنمایی گرفتن از آنان تجربه کسب کرده و بر گرده کار سوار شده است.
همکاری با تولیدکنندگان مطرح
پرورش میگو یک فعالیت جهانی است و در بیشتر کشورهای گرمسیری رواج دارد. در کشور ما نیز این فعالیت در مناطق مختلف جنوب کشور شامل؛ خوزستان، چابهار، بندرعباس و... رونق دارد.
ذوالقدر میگوید: «به دلیل گستره جغرافیایی این صنعت، برای اینکه بتوانی فردی موفق در این عرصه باشی باید جهانی شوی و این امکانپذیر نیست، مگر آنکه در کنار کسب تجربه از تولیدکنندگان داخلی، از تخصص و تجربه پرورشدهندگان دیگر کشورها نیز بهره ببری؛ به خصوص با پرورشدهندگان کشورهایی مانند تایلند که گفته میشود مهد پرورش میگو در جهان است، باید مرتبط باشی و از آنها راهنمایی بگیری.» به همین دلیل طی سالهای گذشته، ذوالقدر با شناسایی تولیدکنندگان موفق حوزه کاری خودش در کشورهای تایلند، ویتنام و فیلیپین، از طریق فضای مجازی با آنها ارتباط میگیرد و تبادل اطلاعات و تجربیات میکند. او با برخی از این افراد که به دعوت سازمان شیلات به ایران سفر کرده و دورههای آموزشی برگزار کردهاند، آشنا شده و همکاری با آنها را از طریق مجازی و سفر به کشورهایشان دنبال کرده است.
وانومی میگوی مناسب
برای آب و هوای ایران
میگوی پرورشی در کشور ما «وانومی» یا همان سفید غربی است. ذوالقدر میگوید: «میگوی پرورشی در تمام جهان نیز همین میگو است که پرورش به نسبت آسانتری از بقیه نژادهای موجود دارد.» میگو یک آبزی گرم آبی است که در آب شور و در دمای بالای 20 درجه امکان زیست دارد و پایینتر از این دما برایش تحملناپذیر است. ارتفاع استخرهای پرورش این آبزی دریایی نباید کمتر از دو متر باشد. در مناطق جنوبی کشور از آب خلیجفارس برای پرورش این جانور استفاده میشود.
ذوالقدر نیز مانند تمامی تولیدکنندگان میگوی کشور، میگوی 12 روزه را از گروههای تکثیر سازمان شیلات و یا مراکز خصوصی فعال در کشور میخرد و در استخرهای پرورشی میریزد. دوره پرورش این جانور در ایران از نیمه اردیبهشت شروع میشود و تا آبان ماه ادامه مییابد و حداقل دوره پرورش آن 120 روز است.
ارزآوری بالای میگوی پرورشی
ذوالقدر پنج استخر پرورشی دو هکتاری دارد. او میگوید: «تمامی میگوی پرورشی کشور به خارج صادر میشود.» مقصد میگوهای پرورشی ایران، کشورهای اسپانیا، نروژ، بلژیک و چندین کشور اروپای مرکزی و چین است که امسال بخشی از آن به کشورهای قطر و کویت نیز صادر شده است.
ذوالقدر برای کاهش هزینههای تولید و کاهش خطرپذیری و تلفات ناشی از پرورش میگو، به جای پرورش این آبزی به صورت سنتی، به روشهای مکانیزه روی آورده و تمامی مراحل تهیه خوراک، غذادهی به آبزی و صید آن را با ماشینآلات به روز انجام میدهد.
وی معتقد است در این فعالیت اقتصادی میزان سود خالص سالیانه، یکچهارم مبلغ فروش محصول است. سهچهارم از این مبلغ برای خرید بچه میگو، خرید خوراک و پرورش میگو و تعمیر و نگهداری استخرها و وسایل کار هزینه میشود.
ذوالقدر علاوه بر پرورش میگو تجربه یک دوره پرورش ماهی «سیبس»(سیباس) را نیز داشته است. او سه تن از این ماهی را در سال گذشته تولید کرد. این ماهی نیز از جمله آبزیان گرم آبی بوده و برای آب و هوای بوشهر مناسب است.
ماهیهای گرم آبی تنوع بیشتری دارند و به دلیل شوری آب، کیفیت گوشت آنها نیز بهتر و لذیذتر از ماهیهای سرد آبی است. آب پرورشی برای آبزیان گرم آبی و میگو در بوشهر، همان آب خلیج فارس با شوری 50 ppm است.
ذوالقدر ظرفیت پرورش آبزیان گرم آبی در مناطق جنوبی کشور را ظرفیتی بالا و خارج از تصور میداند و معتقد است، در صورت توجه ویژه به این حوزه اقتصادی و رفع موانع کار با ایجاد بسترهای لازم از جمله ایجاد زیرساختها و تأمین خوراک و لارو میگو و دیگر آبزیان و توجه به بازارهای منطقهای و جهانی، ایران میتواند طی دوره چند ساله به قطب تولید و عرضه محصولات پرورشی گرم آبی در جهان تبدیل شود.
برای تهیه گزارش از فعالیتهای اقتصاد مقاومتی در استان خود با شماره تلفن 09193472981 تماس بگیرید.